Чувствуваме ли дека старееме?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Навистина интересна тема, за која многу сум размислувал, навистина интригантно е ова со минувањето на времето, свесни сме дека минува, свесни сме што ни прави и каде не турка и дека нема вечно да бидеме млади. А се чуствува, во немоќта и одсеченоста од некои работи кои ни биле блиски и лесно изводливи вчера а денес веќе не... А духот... тој останува млад - парадоксално и навистина болно на некој начин уште потсвесно да мислиме дека можеме и дека сеуште сме млади и имаме ...време пред нас, несвесни дека секоја секунда се сме поблизу до бездната и безизлезот.

Се` ок, ама дека созреваме мало морген. Во обид и под изговор да се зачува духот млад, луѓето мислат дека им` е дозволено цел живот да се понашаат како да имаат 13. На вообичаени и сосем природни работи се плука и истите се предмет на потсмев. А има елементарна разлика меѓу само растење, и растење (+ ментално). И и те како може да се биде со млад дух ем зрел памет. Ама не, полесна е неодговорноста и инфантилното однесување. То е. :)

Со моиве 23, засега не чувствувам дека стареам... чувствувам дека учам, напредувам во она што го работам/правам било тоа да е струката, било да е управување на моторно возило или нешто десетто.

Се` ок, ама дека созреваме мало морген. Во обид и под изговор да се зачува духот млад, луѓето мислат дека им` е дозволено цел живот да се понашаат како да имаат 13. На вообичаени и сосем природни работи се плука и истите се предмет на потсмев. А има елементарна разлика меѓу само растење, и растење (+ ментално). И и те како може да се биде со млад дух ем зрел памет. Ама не, полесна е неодговорноста и инфантилното однесување. То е. :)
А што сакаше да кажиш...да се обложиме дека и ти не беше сигурна што сакаш да кажиш:pos2:

А има елементарна разлика меѓу само растење, и растење (+ ментално). И и те како може да се биде со млад дух ем зрел памет.
И мене ова некако не ми е јасно...врска дух, како се осеќаш со ментален склоп, зрел памет (што и да значи тоа).

Во последниве неколку денови, од кога ја отворив темава...исто така забележав дека и на косата почнуваат да ми се чувстуваат првите знаци на стареење -20 и нешто години, а веќе имам неколку бели влакна во косата.

Во последниве неколку денови, од кога ја отворив темава...исто така забележав дека и на косата почнуваат да ми се чувстуваат првите знаци на стареење -20 и нешто години, а веќе имам неколку бели влакна во косата.

Брат не се замарај, нема фајде, не паѓај у депресии и слични шетови, против тоа не се може, едноставно тоа е.. ја сватив дека секој период у животот си има своја убавина.. само треба секој момент од животот да се искористи МАКСИМАЛНО..се друго е дело на природата и бог

Јас лично чувствам.Се усеќам некако попаметен (али само на моменти).Но сепак е чекор напред :kesa::wink:

Да да да .. Ааууууу ДА (од 17 навака) !! - Опасно нешто, чувствувам и тоа психички, физички супер сум - не се давам :) .

Што знам....растам-стареам...сепак однатре не осеќам ништо такво..

Старее телото, не и духот.
Додека духот ви е млад и вие сте млади.

баш барав некоја тема со ваква содржина и најдов и не само оваа,туку порано кога
сте биле помлади што убави теми сте отварале а има некои и како за мене.
За стареењето има многу да се пишува,тоа единствено не можеш да го сопреш.
Тоа не се многу осеќа кога си со некој секојдневно или почесто.па така заедно поминува животот и стареењето.
Но кога некого нема да видиш 30-40 години,одма доаѓа прашањето:Ама остарел.
Затоа што тој некој се памети како млад 30 годишник а сега го гледаш 70 годишник.
Телото старее, ама песната не. Овие денови се потсетив и почнав да барам на Нетов
песни и музика што сум ја слушал во младоста.Песните не остареле но се изненедив од изгледот на пеачите (оние кои се живи,оти повеќето и се починати).
Јас го паметам Боба Стефанович,еден убав млад висок плав дечко, а сега гледам на снимки скорешни еден старец со проретчена бела коса.
Да не зборам пак за Ѓорџе Марјановиќ,а највише се изненадив од Жарко Данчуо и неговиот изглед после 40 години,тој беше еден лепотан на бившата ЈУ музичка сцена.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom