Честит Илинден!

• Креатор на темата Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Илинден 1903 - Со одлука на Солунскиот конгрес на МРО, на Св. Илија - Илинден во Крушево се крева Илинденското востание и се создава Крушевската Република. Кратка по своето траење, но со огромно значење за македонскиот народ и неговиот вековит стремеж за слобода и државност.

Илинден 1944 - Со одлука на АСНОМ, по четиригодишна антифашистичка војна, прогласена е Демократска Федерална Македонија, македонскиот јазик е прогласен за официјален и со Декларација се загарантирани правата и слободите на граѓаните на демократска Македонија.

Нека ни е честит и вековит празникот. Да живее Македонија!
Прегледај го приврзокот 46895

Нека ни е честит празникот македонци,... да ни е жива Македонија уште 100000000000 години:D (y)

За многу години

Kombin_MK510.jpg

ЧЕСТИТ ИЛИНДЕН МАКЕДОНЦИ
----------------------------------------------
нешто за 1943 година (уште еден илинден)
На Преспанското советување на 2 АВГУСТ 1943,меѓу другото,се дискутираше и за подготовките за свикување на Првото заседание на
АСНОМ. Другарот Кузман Јосифовски - Питу, (наш Гоце Делчев од НОВ)
по Преспанското советување мина во Скопје со главна задача да работи на подготовките за свикување на АСНОМ.
Кузман Јосифовски - Питу во Скопје разви голема политичка активност за прибирање на прогресивните Македонци на кои им ја разјаснуваше партизанската линија на нашата борба за ослободување.Во тоа време во Скопје тој раководеше со целата партиска активност.Во секое писмо постојано повлекуваше потребата за што поскоро свикување на Првото заседание на АСНОМ,земајќи во тоа голема улога и задача.
Вршејќи ја предано својата функција на партиски раководител,при извршување на деликатни партиски,политички и војнички задачи тој на
25-ти февруари 1944 год. загина во Скопје.
Овој наш јунак не го дочека АСНОМ и денот на слободна Македонија.
----------------------------------------
Форест Камп - може да приложиш и некоја фотографија
од овие настани за Илинден 1903 - 1944 г.

За многу години, нека ни е честит празникот браќа и сестри македонски <3

Битката за Македонија нема да запре НИКОГАШ !!! Славиме три Илиндена денес.
Победата на Македонскиот крал Филип 2 во Херонеја, Македонското востание во 1903 и создавање на Македонската држава во Прохор Пчињски.
Сонот на нашите предци, на мојот прадедо кој бил Комита се исполнети.
Нека е за многу години Илинден и Бог нека ја чува и да ја брани од зло нашата света татковина МАКЕДОНИЈА !!!
7A187705749E744CB5FF47A7EE23D03E.jpg

Cestit praznik ''MAKEDONCI'' za mnogu godini da e praznikot ''ILINDEN''
Nasite pretci se borele za ovaa zemja za ova ime slavno so teski maki , mnogu proleana krv mnogu zrtvuvanja , mnogu ponizuvanja no sepak bile gordi sto se Makedonci , daj zaedno da se splotime bez razlika na verski i partiski opredelbi da bideme slozni i da si go zacuvame naseto slavno ime i da ne podpagame pod nikakvi iskusenia i provokacii od drugite ...........

Еве и од мене, нека на вас Македонците нека ви е честит празникот и уште многу години да си го славите!
Да, да, ти случајно откри некои гени од Бока Которска, па почна дури и да не персираш со ВАС И ВИЕ Македонците како ти да не живееш овдека и тебе да не ти е празник.Јас незнам што треба се да направи Македонија и македонскиот народ за да почнете да ја почитувате и сакате како своја!

2 август 338 п.н.е. - 1903 - 1944. Честит празник Македонци. Вечно да го славиме ние и нашите потомци!

Еве и од мене, нека на вас Македонците нека ви е честит празникот и уште многу години да си го славите!
А... не не, вакви финти никако! Денешниот празник е празник на сите граѓани на Македонија, не само на Македонците.

Меѓу 66те народни херои од Македонија (од кои 44 загинале во војната за ослободување), се:
Овадија Естреја, Манчу Матак, Каба Лимани, Ибе Паликуќа, Елпида Караманди, Бајрам Шабани... и не знам какво потекло имала Вера Јоциќ.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom