Но, има ситуации кога сето тоа манипулирање и лажење излага скроз од контрола. И се прави прилично сериозна штета на "пикираниот", единствено со цел да мајндфакерот добие аплауз од своите пајташи и продужи даље, у потрага по нов плен.
Се појавува страшен дисбаланс помеѓу поводот кој е даден, и штетата која му е нанесена со крајниот резултат.
Како тоа да се засече, пред да стане провалија за оној изебаниот у здрав мозок. И како и мангата која те праи кретен да сноси бар малку последици?
Пикираниот во ваква ситуација ќе изгуби во очите на оној кој не го познава или кај оној што се става во улога на судија.Оној што го прима само како информација,нема да измени мислење,ниту ќе гледа една страна со потценување.Штетата која ќе настане кога ќе излезе работата од контрола,на психичката состојба на пикираниот е најголема,потоа и штета во вид на осуда и потценување од публиката.Но сакам едно да потенцирам,кога јас се претворам во садист мора да има дебела причина за да го уништам оној што ме повредил или навредил.Значи и на садистот не му е лесно,ниту он има план за уништување,се тоа доаѓа спонтано како внатрешна реакција.Во неговите очи доаѓа нешто како:Шта си тражио то си добио.
Како ќе се измери поводот и нанесената штета,зависи во која ситуација се наоѓаш,ако си пикиран се е тоа премногу,ако си садист се е тоа премалку.
Тоа уништување се засекува во старт,веднаш од кога се дава и поводот.Се засекува со директен разговор со личноста,да се види кој претерал,зошто и како ќе се премине преку тоа.Кога тоа нема да се случи доаѓа фазата на реакција која е разорувачка,тогаш жртвата не треба да се повлече,правда,објснува зошто времето за тоа поминало.Треба да се соочи со садистот,на исти начин на кој е нападната.Пред публика,зад сцена или било каде.Провалијата е блиску ако се остави во рацете на садистот,јас како бивш садист

без размислување го туркам на дното,не верувам дека некој што реагира како мене ќе ја поштеди жртвата.
Освен последиците кај жртвата,пред публика има последици и кај садистот.Колку повеќе се уништува толку повеќе луѓе ти се чудат на мозокот.Понекогаш ќе мислат за тебе и дека спиеш во ковчег.
За да се исече се,јас кога сум се нашла како жртва ја вадам причината за реакција на маса,ја прашувам публиката дали купила карти за претставата или да ја вратам назад.Ако се решам за пред публика тогаш мојот карактер,сите мои ставови и размислувања ги ставам на табла,добро ги опишувам,па ги споредувам со оној на садистот.Го давам знакот за гласање,така ќе излезам барем малку од калта во која сама сум дала причина да ме бутнат.Но овој потег има две сечила,или ќе излезам или ќе ме закопаат.
Ако не се влегува во борба,се остава времето да избрише некои ружни зборови,понекогаш ќе ти сервираат грав со копани,а секогаш и во секоја прилика ќе ти го изнесуваат пред нос.Исто е и со игнор политиката.