C#.NET

Whathell

Unspoken!
Член од
4 март 2007
Мислења
54
Поени од реакции
0
E сега, првин да им заблагодарам на pLaToOn и на Branchez бидејќи многу веројатно дека и двата одговори се точни --->
http://stackoverflow.com/questions/942277/mysql-c-sharp-text-encoding-problems
Oвој првиот одговор на pLaToOn ми даде насока на барање низ интернет и дојдов до линкот погоре, па решението е во следново
connection.ConnectionString = "server=localhost;" + "database=xxxx;" + "uid=root;" + "password=;" + "charset=utf8;"; //konekciski string
односно од почеток сетирање на чарсетот на УТФ8, па да пуца такви карактери :)
верувам дека и второто е точно (ова со N пред карактерите) бидејќи се спомнува во истиов линк како можно решение, ама бидејќи ми работи веќе првото решение, мислам дека нема потреба да експериментирам повеќе
Респект
 
Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
E сега, првин да им заблагодарам на pLaToOn и на Branchez бидејќи многу веројатно дека и двата одговори се точни --->
http://stackoverflow.com/questions/942277/mysql-c-sharp-text-encoding-problems
Oвој првиот одговор на pLaToOn ми даде насока на барање низ интернет и дојдов до линкот погоре, па решението е во следново
connection.ConnectionString = "server=localhost;" + "database=xxxx;" + "uid=root;" + "password=;" + "charset=utf8;"; //konekciski string
односно од почеток сетирање на чарсетот на УТФ8, па да пуца такви карактери :)
верувам дека и второто е точно (ова со N пред карактерите) бидејќи се спомнува во истиов линк како можно решение, ама бидејќи ми работи веќе првото решение, мислам дека нема потреба да експериментирам повеќе
Респект
Второто решение е исто одлично но не е баш применливо во апликација. Најголема примена според мене има ако се работи во T-SQL, пример стор прецедури, тригери и сл., каде често знае да затреба при cast, insert, update и сл.
Во апликација пологично е конекцијата да се дефинира да користи утф карактер сет за да не се замараш постојано на секој повик кон/од база да размислуваш кое поле какво е.
И најважно, добро е што работи, зошто кај и да е мене ќе ми затреба па ќе го искористам твојот линк :)
 
Член од
5 август 2006
Мислења
163
Поени од реакции
8
Дали некој досега испраќал контролни кодови до EPSON матрични принтери преку C# апликација, ја имам листата на контролни кодови, успеав преку LPT1 портата да праќам сигнали до принтерот, исто така успешно го праќам кодот за FORM FEED, но проблемот е во тоа што не знам како правилно да ги пратам останатите кодови, пример за FF го праќам следниов char знак: (char)0x0C, но никако правилно да успеам да го пратам овој код ESC EM 82, или ESC j n, каде n e број помеѓу 0 и 255. Некој да може да помогне?
 
Член од
2 јануари 2010
Мислења
63
Поени од реакции
20
Имам gridview во него ставив dropdownlist и ја наполнив со вредности 0 и 1. е сега сакам кога ќе изберам 0 веднам да ја апдејтира Status колоната во табелата Korisnik со избраната вредност 0 или пак 1 без кликање на копче. Видов дека тоа може да го направам со користење на RowUpdating и во него го повикувам SQL_Update и незнам зошто не ми ја менува вредноста во база кога ќе изберам вредност од dropdownlist.

Код:
protected void SQL_Update(object sender, GridViewUpdateEventArgs e)
    {
      SqlConnection conn = new SqlConnection();
      conn.ConnectionString = @"Data Source=.\SQLEXPRESS;Initial Catalog=Korisnik;Integrated Security=True";
      SqlCommand cmd = new SqlCommand();
      conn.Open();
      cmd.CommandText = "UPDATE RegistracijaKorisnik SET Status = @status";
      cmd.Parameters.AddWithValue("@status", ((DropDownList)GridView1.Rows[e.RowIndex].FindControl("DropDownList2")).SelectedItem.Value);
      cmd.Connection = conn;
      cmd.ExecuteNonQuery();
  
      conn.Close();
      }
 

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
5.872
Поени од реакции
10.747
Имам gridview во него ставив dropdownlist и ја наполнив со вредности 0 и 1. е сега сакам кога ќе изберам 0 веднам да ја апдејтира Status колоната во табелата Korisnik со избраната вредност 0 или пак 1 без кликање на копче. Видов дека тоа може да го направам со користење на RowUpdating и во него го повикувам SQL_Update и незнам зошто не ми ја менува вредноста во база кога ќе изберам вредност од dropdownlist.
Си пробал да дебагираш да видиш дали ти се окинува евентот RowUpdating?

Инаку ова пологично е да го правиш со асинхрон AJAX повик, да не мора да правиш постбек.
 
Член од
29 април 2010
Мислења
65
Поени од реакции
3
Дечки знае ли некој како би изгледала задачкава
WindowsFormsApplication – Форма за пресметка на факториел n! и и број на степен xy. Вредностите да може да се внесуваат од тастатура.
И немојте од типот коментари па реши си ја сам , незнам што , ако некој знае нека каже
Однапред фала позз
 
M

Mr.InF3ction

Гостин
DEJANIL

ок, вака изгледа задачава:


Просто е..креираш C# Win Form App и само ги редиш компонентите...двоен клик на некое копче ти генерира функција што ќе се случи кога некој ќе кликне на копчето, си пишуваш код што ќе зема вредноста од textbox компонента, конвертираш во int, float сеедно и пресметуваш тоа што треба и резултатот го запишуваш во некоја лабела
 

Божана

Morning sun
Член од
17 август 2009
Мислења
226
Поени од реакции
111
Треба да напишам програма која внесен текст од textbox го печати во лабела во обратен редослед, со клик на копче. Го имам кодот ама не ми печати ништо, за жал. Помош од некој?

Код:
 private void b1_click(object sender, EventArgs e)
    {
      string a = t1.Text;
      int b = a.Length;
      t1.Text = t1.Text.Remove(0, b);
      
      for (int i = b - 1; i <= 0; i--)
      {
        l1.Text += a[i] + ",";
      }
 
    }
 

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
940
Треба да напишам програма која внесен текст од textbox го печати во лабела во обратен редослед, со клик на копче. Го имам кодот ама не ми печати ништо, за жал. Помош од некој?
--код---
i>=0; i--
 
Член од
19 март 2011
Мислења
565
Поени од реакции
256
Ајде малку помош ми треба, некој ако знае како да направам поле од повеке стрингови т.е. повеке математички изрази и соодветно да се паметат и решенијата. Пример, со секој клик на копче рандом да се менува секој израз кој се јавува во текстбокс.
 
M

Mr.InF3ction

Гостин
Дај пример поточно каков израс ?
Ова при секој клик да се појавува рандом "израс" и да се зачуваат сите решенија може да направиш со листа, кога ке кликнеш на копчето некоја функција да генерира тоа што ти треба и резултатот додаваш на листата и ставаш како текст да се покаже на текстбокс...
 
Член од
19 март 2011
Мислења
565
Поени од реакции
256
Дај пример поточно каков израс ?
Ова при секој клик да се појавува рандом "израс" и да се зачуваат сите решенија може да направиш со листа, кога ке кликнеш на копчето некоја функција да генерира тоа што ти треба и резултатот додаваш на листата и ставаш како текст да се покаже на текстбокс...
Епа вака на пример, еден израз ти е 4*2+4/3, друг израз ти е 6+2*3/4-2 и се така повеке изрази..
и грешка поставив не рандом туку, при секој клик на копче да се менува секој израз во текст боксот.
Исто и за резултатот изгледа ке треба низа каде што ке се дефинирани одговорите за секој израз, одговорот се внесува во друг текст бокс. Одговорот се проверува со клик на друго копче.
 

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Епа вака на пример, еден израз ти е 4*2+4/3, друг израз ти е 6+2*3/4-2 и се така повеке изрази..
и грешка поставив не рандом туку, при секој клик на копче да се менува секој израз во текст боксот.
Исто и за резултатот изгледа ке треба низа каде што ке се дефинирани одговорите за секој израз, одговорот се внесува во друг текст бокс. Одговорот се проверува со клик на друго копче.
Решение од прва рака што ми текнува, направи 2 низи со податочен тип стринг (низа izrazi и низа orgovori) и клучот што ќе ги поврзува ќе биде индексот.
После во евентот onClick стави да се прикажат информациите (израз и одговор) со следниот индекс, доколку следниот индекс е поголем од низата прикажи ги информациите со првиот индекс (за да можеш неограничено да ги прелситуваш изразите и одговори).
Најверојатно ова е тоа што ти треба :)
 
Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Решение од прва рака што ми текнува, направи 2 низи со податочен тип стринг (низа izrazi и низа orgovori) и клучот што ќе ги поврзува ќе биде индексот.
После во евентот onClick стави да се прикажат информациите (израз и одговор) со следниот индекс, доколку следниот индекс е поголем од низата прикажи ги информациите со првиот индекс (за да можеш неограничено да ги прелситуваш изразите и одговори).
Најверојатно ова е тоа што ти треба :)
Низа во секој случај, но може и со една повеќедимензионална во која ќе бидат сместении задачите и одговорите. Но, ако навистина сака нешто поквалитетно, најдобро еднодимензионална низа, а проверката на одговорите да ги пресметува програмата ... зошто кога веќе прави програма да се мачи да пресметува нели? :)
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
15.053
Поени од реакции
24.213
како се лимитраше бројот на децимали?
или тоа зависеше од типот на променлива?
или може и на двете да се 'реши'?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom