C/C++

• Креатор на темата Креатор на темата Драган
  • Време на започнување Време на започнување
Добро бе,што се лутиш,немав лоша намера,мораш да примаш критики,оти онака нема да дотуркаш далеку,убаво е тоа што си се потрудил,само зошто да не го направиш подобро ако можеш :wink:

Добро бе,што се лутиш,немав лоша намера,мораш да примаш критики,оти онака нема да дотуркаш далеку,убаво е тоа што си се потрудил,само зошто да не го направиш подобро ако можеш :wink:

Не бе друже, не се лутам, само малце смешно ми е што до пред 2 недели Шмики незнаеше што е тоа компајлер... и сеа коментира ваков или таков бил туторијалот. Иначе знам дека туторијалот ми вришти, ама сеа јебига... ако си се снимал ќе видиш колкави испаѓаат видеата. Не вреди да аплоадираш 60-70MB или колку таму ќе фати за да објасниш се убаво како да се направи програма која на екран ќе отпечати "Здраво Свету".

Е да,за тоа си у право,пред некој ден сакав на јутуб да ставам клипче од читер на една игра,ама јебига клипчето беше 70мб,и се откажав,изгледа најдобро ке биде текстуален туториал :wink:

Признавам дека незнаев што е компајлер, ама сега знам. И не беше баш две недели, има неколку месеци. И не го сваќај тоа како навреда, само се истурив... знам дека и ти тоа го знаеш дека не се учи програмски јазик со копи/пејст. Алу у право се, не се аплаудира 60/70мб само за Hello. Поздрав, и извини ако те навредив уште еднаш :D

dali ke moze da mi kazete nekoja programa za programiranje za pocetnici?

dali ke moze da mi kazete nekoja programa za programiranje za pocetnici?

Најверојатно мислиш за C++... Вака сега, програмот за да програмираш се вика компајлер. Компајлер го преведува твојот C++ код во машински код... Како за почеток мислам дека ќе ти заврши работа Dev C++ компајлерот.

Значи симни го, инсталирај го, потоа стартувај го компајлерот и оди File > New > Project. Во прозорот кој ќе ти се отвори внеси му има на проектот (Пр: Hello World) селектирај Console Application (исто така гелдај да ти е штиклирано C++ Project) и притисни Ok. Потоа одбери локација каде што ќе ти биде зачиван проектот (најпрегледно би ти било во My Documents да си направиш еден фолдер "C++ Vezhbi" и таму да ги зачувуваш проектите). Одкако ќе одбереш локација на зачувување на проектот стисни Save и потоа треба да ти се отвори прозорот каде што се пишува кодот... Еве ти и еден почетнички код "Hello World"...

Код:
#include <iostream> // Ova e biblioteka za input i output (vlez i izlez)
using namespace std; // Ova e za da ne koristish std:: pred sekoja vlezna (cin) ili izlezna (cout) komanda
int main() // Ova e glavna funkcija
{ // So ovaa zagrada se oznachuva pochetokot na teloto na funkcijata
cout << "Hello World!" << endl; // Ova ni ispishuva na ekran Hello World. Znachi cout e komanda za output (izlez). 
// Koga koristime cout izlezna komanda gi koristime strelkite na levo, a dokolku koristime vlezna komanda (cin) togash strelkite kje bidat na desno (malce losho e objasneto ova, ali lesno kje ja svatish fintata)
// Tekstot koj sakame da se ispishe mora da bide vo navodnici, a isto taka mozhe da bide promenliva, vo toj sluchaj ne ni trebaat navodnicite.
// Toa endl; e komanda koja go oznachuva krajot na zapochnatiot red i da se zapochne nov red...
system("pause"); // ova komanda e za da programot cheka nash znak za da se izgasne
return 0; // Ova e komanda za da programot ne vrati nikade, dokolku stavime return main(); togash programot kje ja povtori odnovo main funkcijata
} // Ovaa zagrada oznachuva kraj na teloto na main funkcijata
Значи овој код вметни го во компајлерот (тие 2те цртички "//" во C++ служат за коментари на кодот, компајлерот нив ги игнорора) и потоа оди Execute > Compile & Run или притисни F9 за да кодот се компајлира и да се стартува програмата... Мислам дека е добро објаснето :) Ако има нешто нејасно... прашај :)

Едно смешно прашања... значи правам функции, потоа ги повикувам... но за функциите собирање и одземање ми вика дека не се декларирани :/

Ако може некој да објасни како би било правилно...

Иначе еве го и кодот:

Код:
#include <iostream>

using namespace std;

void plus(float a, float b)
{
     float c=0;
     c=a+b;
     cout << c << endl;
}

void minus(float a, float b)
{
     float c=0;
     c=a-b;
     cout << c << endl;
}

void mnozene(float a, float b)
{
     float c=0;
     c=a*b;
     cout << c << endl;
}

void delene(float a, float b)
{
     float c=0;
     c=a/b;
     cout << c << endl;
}

void linija()
{
     cout << "---\n";
}

int main()
{
    float a;
    float b;
    cout << "Vnesete ja vrednosta 'a': ";
    cin >> a;
    cout << "Vnesete ja vrednosta 'b': ";
    cin >> b;
    plus(a,b);
    linija();
    minus(a,b);
    linija();
    mnozene(a,b);
    linija();
    delene(a,b);
    linija();
    system("pause");
}
Благодарам однапред :smir:

Едит: Оф леле... сеа укапирав што е работава. Така е кога сум земал у 6 сабајле C++ да експериментирам...

Иначе еве го решението:

Код:
#include <iostream>

using namespace std;

{
     float c=0;
     c=a+b;
     cout << c << endl;
}

{
     float c=0;
     c=a-b;
     cout << c << endl;
}

{
     float c=0;
     c=a*b;
     cout << c << endl;
}

{
     float c=0;
     c=a/b;
     cout << c << endl;
}

void linija()
{
     cout << "---\n";
}

int main()
{
    void plus(float, float);
    void minus(float, float);
    float a;
    float b;
    cin >> a;
    cin >> b;
    plus(a,b);
    linija();
    minus(a,b);
    linija();
    mnozene(a,b);
    linija();
    delene(a,b);
    linija();
    system("pause");
}

Да не има случајно некој код во C++ за кодирање од и во Грејов код:toe:

Пуста досада што ме натера да правам :icon_lol: Вањда ќе им се најде на почетниците :)
П.С. За да можете поубаво да видите користете Full Screen...

Цар.... ај уште нешто поинтересно pl0x бате... :pipi::smir:

Едно смешно прашања... значи правам функции, потоа ги повикувам... но за функциите собирање и одземање ми вика дека не се декларирани :/

Ако може некој да објасни како би било правилно...

Иначе еве го и кодот:

Код:
#include <iostream>

using namespace std;

{
     float c=0;
     c=a+b;
     cout << c << endl;
}

{
     float c=0;
     c=a-b;
     cout << c << endl;
}

{
     float c=0;
     c=a*b;
     cout << c << endl;
}

{
     float c=0;
     c=a/b;
     cout << c << endl;
}

void linija()
{
     cout << "---\n";
}

int main()
{
    float a;
    float b;
    cin >> a;
    cin >> b;
    plus(a,b);
    linija();
    minus(a,b);
    linija();
    mnozene(a,b);
    linija();
    delene(a,b);
    linija();
    system("pause");
}
Благодарам однапред :smir:

Едит: Оф леле... сеа укапирав што е работава. Така е кога сум земал у 6 сабајле C++ да експериментирам...

Иначе еве го решението:

Код:
#include <iostream>

using namespace std;

{
     float c=0;
     c=a+b;
     cout << c << endl;
}

{
     float c=0;
     c=a-b;
     cout << c << endl;
}

{
     float c=0;
     c=a*b;
     cout << c << endl;
}

{
     float c=0;
     c=a/b;
     cout << c << endl;
}

void linija()
{
     cout << "---\n";
}

int main()
{
    void plus(float, float);
    void minus(float, float);
    float a;
    float b;
    cin >> a;
    cin >> b;
    plus(a,b);
    linija();
    minus(a,b);
    linija();
    mnozene(a,b);
    linija();
    delene(a,b);
    linija();
    system("pause");
}

само еден совет .... ко ќе пишиш вака функции за множење собирање итн. наредниот прај пиши ги како функции а не процедури ... значи со резервиран збор function. Можи сега и не ја гледаш разликата ама ко ќе почниш да прајш сложени програми ќе видиш дека ќе ти треба функцијата да враќа некоја вредност шо ќе ја употребваш негде понатаму. Поздрав :helou:

Дали некој може да објасни како еден код, да го разделам во
*.cpp
i
*.h

Еве на пр. код за множење , делење собирање и одземање, самите операции да се во header-ot додека вредностите во cpp-to.

Или пак некој код, којшто сакам да го употребам во повеке програми, да го напишам еднаш, да го сочувам во .cpp , и само да повикувам функции од него, т.е. да не морам да го препишувам одново целиот код.

Инаку, тотално се префрлив на Линукс и GCC :)

А... да пробаш да прочиташ за што служи .h фајлот, а за што .cpp фајлот и да не си измислуваш твои стандарди?

Дали некој може да објасни како еден код, да го разделам во
*.cpp
i
*.h

Еве на пр. код за множење , делење собирање и одземање, самите операции да се во header-ot додека вредностите во cpp-to.

Или пак некој код, којшто сакам да го употребам во повеке програми, да го напишам еднаш, да го сочувам во .cpp , и само да повикувам функции од него, т.е. да не морам да го препишувам одново целиот код.

Инаку, тотално се префрлив на Линукс и GCC :)

Во .h се ставаат декларации а во .cpp дефиниции на објекти, заедно со нивните методи. Во С важи истото за функции.

Пример во Ц.

Во header оди

void funkcija(void);

Во срр оди

#include "името на header-от"

void funkcija(void)
{
што прави функцијата
}

А... да пробаш да прочиташ за што служи .h фајлот, а за што .cpp фајлот и да не си измислуваш твои стандарди?
Какви стандарди измизлувам, сум видел милијарда програми што делат еден ист header и повикуваат функции од него

Во .h се ставаат декларации а во .cpp дефиниции на објекти, заедно со нивните методи. Во С важи истото за функции.

Пример во Ц.

Во header оди

void funkcija(void);

Во срр оди

#include "името на header-от"

void funkcija(void)
{
што прави функцијата
}

Најдов еден
http://www.learncpp.com/cpp-tutorial/18-programs-with-multiple-files/

Kajgana Shop