#include<iostream>
#include<fstream>
using namespace std;
int main()
{
int count;
char bukva;
ifstream inFile;
inFile.open("myFile.txt");
if(! inFile)
{
cout<<"***Datotekata so toa ime nepostoi.***"<<endl;
system("pause");
return 1;
}
cout<<"Vnesete bukva od datotekata: "<<endl;
cin>>bukva;
count=0;
inFile.get(bukva);
while(inFile)
{
if(bukva=bukva)
count++;
inFile.get(bukva);
}
cout<<"Bukvata "<<bukva<<" vo datotekata "<<inFile<<" se sostoi "<<count<< "pati."<<endl;
system("pause");
return 0;
}
Прочитај ја документација за работа со датотеки има све што ти требаЗнае ли некој да ми каже сто нее во ред со програмава?Код:#include<iostream> #include<fstream> using namespace std; int main() { int count; char bukva; ifstream inFile; inFile.open("myFile.txt"); if(! inFile) { cout<<"***Datotekata so toa ime nepostoi.***"<<endl; system("pause"); return 1; } cout<<"Vnesete bukva od datotekata: "<<endl; cin>>bukva; count=0; inFile.get(bukva); while(inFile) { if(bukva=bukva) count++; inFile.get(bukva); } cout<<"Bukvata "<<bukva<<" vo datotekata "<<inFile<<" se sostoi "<<count<< "pati."<<endl; system("pause"); return 0; }
Мислам, ако постои датотека со име myFile.txt со текст во неа.
Благодарам однапред.
//funkcija za unija
void unija(char *a, char *b,char *c){
int i=0,j=0;
for(;a[i]!='\0';i++)
c[i]=a[i];
if(c[i-1]==b[0])
j++;
for(;a[j]!='\0';j++)
c[i++]=b[j];
c[i]='\0';
}
Програмчето изгледа вака :
#include <iostream>
using namespace std;
int citanje(char *a);
void unija(char *a, char *b,char *c);
int main ()
{
char a[100],b[100];
int brA=0,brB=0;
cout<<"Vnesi ja prvata niza :\n";
brA=citanje(a);
cout<<"Vnesi ja vtorata niza :\n";
brB=citanje(b);
char *c=new char(brB+brB+1);
unija(a,b,c);
cout<<"\nUnija od dvete nizi : "<<c;
}
//Funkcija za citanje niza + vraka broj na citani znaci.
int citanje(char *a)
{
int i=0;
char c;
while((c=getchar())!='\n')
{
a[i++]=c;
}
a[i]='\0';
return i;
}
//funkcija za unija
void unija(char *a, char *b,char *c){
int i=0,j=0;
for(;a[i]!='\0';i++)
c[i]=a[i];
if(c[i-1]==b[0])
j++;
for(;a[j]!='\0';j++)
c[i++]=b[j];
c[i]='\0';
}
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
int predmeti,oceni,brojnapredmet,prosek,suma=0;
cout<<"Vnesi go brojot na predmeti"<<endl;
cin>>predmeti;
cout<<"Napisi ja ocenkata za sekoj predmet"<<endl;
do
{
brojnapredmet=predmeti-1;
cout<<"Vnesete ocena"<<endl;
cin>>oceni;
if(oceni<1)
cout<<"Greska vnesovte broj so koj sto nemoze da se napise ocenka"<<endl;
if(oceni>5)
cout<<"Greska vnesovte broj so koj sto nemoze da se napise ocenka"<<endl;
}
while(brojnapredmet=1);
suma+=oceni;
prosek=suma/predmeti;
cout<<"Vasiot prosek iznesuva"<<prosek<<endl;
system("pause");
return(0);
}
do while циклусот не ти треба воопшто, променливите "brojnapredmet" и "prosek" исто.треба да пресметува просекКод:#include <iostream> using namespace std; int main() { int predmeti,oceni,brojnapredmet,prosek,suma=0; cout<<"Vnesi go brojot na predmeti"<<endl; cin>>predmeti; cout<<"Napisi ja ocenkata za sekoj predmet"<<endl; do { brojnapredmet=predmeti-1; cout<<"Vnesete ocena"<<endl; cin>>oceni; if(oceni<1) cout<<"Greska vnesovte broj so koj sto nemoze da se napise ocenka"<<endl; if(oceni>5) cout<<"Greska vnesovte broj so koj sto nemoze da se napise ocenka"<<endl; } while(brojnapredmet=1); suma+=oceni; prosek=suma/predmeti; cout<<"Vasiot prosek iznesuva"<<prosek<<endl; system("pause"); return(0); }
пример.
внесам број на предмети 3,пишам оцена за прв предмет 3,за втор 4 и за трет 5 да пресмета просек,но кај мене не престанува да дава да се пишуват оцени односно ми дава повторно да пишам оцена и тоа до бескрај и не сум сигурен дали треба да се пишува програмава со оваа функција
int predmeti,oceni,suma=0;
cout<<"Vnesi go brojot na predmeti"<<endl;
cin>>predmeti;
for(int i=0;i<predmeti;i++){
cout<<"vnesi aj ocenata na "<<i+1<<"-ot predmet"<<endl;
cin>>oceni;
suma+=oceni;
}
cout<<"prosekot e: " <<(float)suma/predmeti<<endl;
system("pause");
do while циклусот не ти треба воопшто, променливите "brojnapredmet" и "prosek" исто.
Со обичен for циклус (од 0 до број на предмети) можеш да завршиш работа.
btw просекот треба да ти е float за да ти пресмета асален просек со децимали.Код:int predmeti,oceni,suma=0; cout<<"Vnesi go brojot na predmeti"<<endl; cin>>predmeti; for(int i=0;i<predmeti;i++){ cout<<"vnesi aj ocenata na "<<i+1<<"-ot predmet"<<endl; cin>>oceni; suma+=oceni; } cout<<"prosekot e: " <<(float)suma/predmeti<<endl; system("pause");
Ако добро ја сфатив задачата ова би требало да е решение:Ми треба решение (код) за задачава. Во C.
Да се трансформира матрица во низа така што непарните редови да оди од лево кон десно а парните од десно кон лево.
1 2 3
4 5 6
7 8 9
1, 2, 3, 7, 8, 9, 6, 5, 4
Само ова е задачата ... патем како тоа би го извеле порталот во C++? Што смееш да користиш за чување на информациите (датотека, база, xml, ...), што користиш за приказ (форми, борузер, конзола, ...)? Како тоа листа на 10 последни корисници ако се чува листа само на корисници кои се моментално најавени? Многу непознати во една задача ...Да се напише програма за работата на еден online портал за размена на датотеки. Порталот чува листа од регистрирани корисници и корисници кои моментално се најавени. За секој корисник се чуваат информациите: Корисничко име, лозинка, име, презиме, возраст и листа од датотеки кои ги нуди за симнување.
Да се напишат функцииза:
-најавување/одјавување на корисници од порталот.
-Листањена последните 10 online корисници
може ли малку помош со функциите?
Ќе запишуваш во листата од регистрирани корисници и време на последно најавувањеСамо ова е задачата ... патем како тоа би го извеле порталот во C++? Што смееш да користиш за чување на информациите (датотека, база, xml, ...), што користиш за приказ (форми, борузер, конзола, ...)? Како тоа листа на 10 последни корисници ако се чува листа само на корисници кои се моментално најавени? Многу непознати во една задача ...