- Член од
- 8 јануари 2013
- Мислења
- 5.182
- Поени од реакции
- 13.460
Некој да ми одговори кога се користи for циклусот??
Кога треба да повториш некоја операција или повеќе операции одреден број пати. Бројот на повторување може да биде точно дефиниран во циклусот, но на истиот може да се влијае и преку командите внатре во циклусот.Некој да ми одговори кога се користи for циклусот??
Повели книга за Ц++ иначе за почнување од почеток ќе си почнеш.Значи сакам да го научам C++ јазикот, но незнам од каде па затоа ако може малку помош, од каде можам да го научам овој јазик, нешто на интернет вака книги, или нешто слично ако може за учење на овој јазик, и 2-3 збора за овој јазик нешто некој коментар?
Фала ви однапред...
Не го отвараПовели книга за Ц++ иначе за почнување од почеток ќе си почнеш.
https://www.facebook.com/download/125736087580680/c_2B_2B_e_kniga.pdf
Многу тешко дека некој целата ќе ти ја реши, многу има за куцање. По конкретно кажи што ти треба. Разбарај некаде назад низ форумов има многу слични работи.Mi treba barem 1 zadaca od tie za c++ da vidam kako odi vo detali resavanjeto.
Основите на C и C++ ги има на курсеви во SEMOS компјутери, барем јас таму одев на почетно ниво C++ каде во 36 часа кои доаѓаат некои 10 одења од по 2 / 2 ипол часа ќе изучиш “Основи на програмирање“ како и “Објектно програмирање“ што воедно ти се прв и втор колоквиум на програмирање прва година факултет.Значи сакам да го научам C++ јазикот, но незнам од каде па затоа ако може малку помош, од каде можам да го научам овој јазик, нешто на интернет вака книги, или нешто слично ако може за учење на овој јазик, и 2-3 збора за овој јазик нешто некој коментар?
Фала ви однапред...
Очигледно ќе треба да имаш некаква низа од филмови и за секој филм ќе треба да видиш кој е режисерот. Баш како што кажа, класата филм ќе мора да има функција getRezhiser(), али функцијата што ќе ти проверува треба да не е од класата... Нешто од типотВака да прашам за една задача. Имам класа филм која содржи име на филмот,режисер и година.
Сакам да проверам колку филмови има секој режисер...
int countRezhiser(Film *ob, int len, char *rezhiser)
{
int cnt = 0;
for(int i = 0; i < len; i++)
{
if( strcmp( ob[ i ].getRezhiser(), rezhiser ) == 0 ) cnt++;
}
return cnt;
}
И со класите не ти е нај-океј. Нај-лесно ќе ти е функцијата пресметување да ја направиш да не е апсолутно виртуелна, туку да и дадеш и на неа некакво тело, а во main, аргументиве што ги даваш, немаш такви конструктори дефинирани. Тргни ги сите аргумени и ќе ти работи.(После цртичките ти напишав за што мислев). Незнам дали сакаш во класата Fotoaparat, функцијата пресмеување да ти е апсолутно виртуелна, зошто ако треба да е таква ќе треба да менуваш многу работи. ПозI need help luge.. na programava zaglaviv.. dali mozi nekoj da mi objasni shto gresam i sho da dopisam zatoa shto za klasite mi e okey, ali za vo main... :/
Код:class Fotoaparat { virtual float presmetuvanje()=0; -- тело, пр. {return 0.0f; } }; int main() { Fotoaparat f1("bla bla",23.34,100); -- Fotoaparat f1; DSLR f2("vid",25); --- DSLR f2; Kompaktni t3(true); --- Kompaktni f3; cout<<f1.presmetuvanje(); cout<<f2.presmetuvanje(); cout<<f3.presmetuvanje(); return 0; }
/* A simple student grades database for a single school subject. */
#include <iostream>
#include <stdio.h>
#include <ctype.h>
#include <stdlib.h>
using namespace std;
#define CLASSES 2 //number of classes
#define GRADES 10 //number of students
int grade[CLASSES][GRADES];
/* Read a grade. */
int get_grade(int num)
{