Богат идиот или сиромашен гениј?

• Креатор на темата Креатор на темата Clubber
  • Време на започнување Време на започнување

Богат идиот или сиромашен гениј?

• Богат идиот

Гласови: 94 33,6%
  • Сиромашен гениј

Гласови: 186 66,4%

• Вкупно гласачи
    280
Луѓето секогаш ги ценат богатите ИДИОТИ, ОКСИМОРОНШТИНИ, КРЕТЕНОИДИ И ЛОБОСИ со низок ај кју, отколку некој сиромав човек којшто мизерувал да заврши факултет со просек 9.
Ама ако Имаш диплома, ама немаш пријател. Зафркнат си. А пак акоИмаш свидетелство. Од петто до осмо. Имаш пријател. Добар си.Тоа е Капитализмот.

Некој обичен човек да земе нова кола од ниската класа којшто мизерувал едно децение од луѓето ќе се појавуваат муабети од типот „мамето негово од каде му се парите“.
Или пак ќе отвори некој обичен човек некое мало дуќанче исто така ќе почнат да викаат од каде му се парите. А никој нема да рече Господ да му поможит Алал да му е, да му се збираат парите и да му цвета бизнисот“.

А имаш поинаков случај некој наркодилер, мафијаш, криминалец... којшто има завршено основно одделение неговотоИМАЊЕ Е СТЕКНАТО СО КРАДЕЊЕ ОД ТИЕ ШТО НЕМААТ (причината на неговото имање е тоа што крадел од нивното ) има возен парк БМВ М5, Бентли, Ферари и таквиот човек никој воопшто не го осудува од типот мамето негово од каде му се парите, туку за таков имаш муабети од типот
СЕ СНАЈДЕ ЧОВЕКОТ, СИ РАБОТИТ ЧОВЕКОТ ИТН...

--- надополнето ---

Дали е потрудољубив тој што се ранит на туѓи плешти? Не би рекол. Дали то што се родил како син од овега или онега го прајт поинтелегентен или понеинтелегентен? Не

Дали е синот на милијардерот Карлос Слим или на Ворен Бафет попаметен од мене??? Или да не одиме далеку дали е комшијата (чиј татко е газда на Фабрики попаметен од мене??? Воопшто не е. Туку баш е глуп. И живее на туѓ грб од сите вработени кај татко му.

Богат (идиот)ама незнаам зошто идиот чим човек е богат значи се снашол некако,и станал богат....Неможе глуп човек да стане богат,освен ако е некој со наследство итн....

Абе луѓе достате со вакви Буржоаски теории што преку глава ми се дојдени.
Неможе само “ се снашол “ – украл и ќе се курчи пред другите колку е “способен .”
Не не .
Во капитализмот нема “ сви ми другови и другарице “
Ти си ти а јас сум јас .Нема колективна одговорност .
Сакаат да се курчат со богатства а бегаат од ОДГОВОРНОСТА која оди комлет заедно со
богатството .

Станал таквиот богат не дека се снашол туку дека за него не важеле законите бидејќи имал јака позадина.

Може да се стане богат единствено со криминални работи. И се нема храброст за да се елеминира таа негативна појава затоа што и криминалците ја контролираат државата.

Генијот не може никогаш да биде сиромашен... ако генијот е сиромашен тогаш станува збор за идиот.

Генијот не може никогаш да биде сиромашен... ако генијот е сиромашен тогаш станува збор за идиот.
Страшно е колку не си во право,оние со потенцијал се закопани некаде длабоко,под планината ботови догматизирани од системот.
Во ова општество се кастри се што има шанса да процвета и се форсира ѓубрето оти се знае дека е лесно за контрола.

Гласав за сиромашен гениј. Сметам дека ако тој гениј успее во непогодните услови да ја манифестира својата висока интелигенција, тешко дека ќе остане сиромашен.

Несакам да бидам богат идиот бидејќи никој нема да ме сака затоа што ќе бидам глуп а и тие што ќе ме сакаат ќе ме сакаат од користољубие заради парите. Значи нема да имам никаков респект помеѓу луѓето (или ќе имам лажен респект). Ова ми беше пресудно за да се одлучам.

богар идот... ама да имам пари толку многу што колку и да трошам, да не можам да ги допотрошам.
значи зборувам за на пр. 10 000 000 000 евра! :)

Па тоа е релативно се мења на извесен временски интервал

Од една страна сиромашен гениј е добро.. Бидејќи ќе го научиш животот да го живееш без пари.. Ќе им се радуваш на малите нешта на твоите,пријателите и сл.

Но каква е реалноста?
Сиромашниот никој не го е*е ни 2%.. Сега успешен е тој што има пари,врски,си дозволува многу работи па и женски ќе фати со таквиот начин на живеење.

Така да неможеш да речеш дека сиромашен гениј е подобро.. Каде ќе ти оди генијалноста кога никој нема да ти ја цени?
Што ќе правиш со твојата дарба и способност ако незнаеш како да се промовираш?

Богами богат идиот е најдобро.. Такво е времето и општеството.

Во Македонија има многу луѓе што се богати ама се со ај кју испод 80.

Еве како на пример Амди Бајрам вози Мерцедес се носи во Брендови Армани, Версаче ама тоа не го прави паметен. Како што можете да видите секоја кажана реченица му е гаф на месецот.

И Гоце Арнаудов вози Порше ама кога ќе го интервјуираат не знае да сврзи една реченица.

Ако бидеме реални, ДА парите се битна поткрепа во сечиј живот и повеќе од сигурно ниту еден човек не е имун на нив. Па дури и во бајките,,,хепи ендот е со богат принц:vozbud:, Си знаеле луѓето од дамнешни времиња како треба да изгледа една бајка.
Јас сум за златна средина, немора да е богат, доволно е да биде амбициозен и да знае да си ги заработи сам парите. Немора да биде гениј, доволно е да биде паметен и разумен.

или во кратки црти, паметен дечко на магаре со реална амбиција да се качи на коњ

99% oд луѓето генерализираат дека богатството, правењето криминал, дилањето дрога е мерило за памет.
Првата реченица за Албанците е: Имаат премногу пари, возат БМВ-а, Аудија и Мерцедеси, прават криминал, дилаат дрога.

Но другата реченица им е: „Албанците се глуп и заостанат народ“.

Нели тие работи се мерило за памет. Па тогаш како можат Албанците да се глупи и заостанати??

Доколку подлабоко ги анализирате овие две реченици ќе сфатите дека се противречни една со друга.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom