Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Вајда највеќе ги форсираш градите кога вежбаш :) Мене сите мускули ми се воспалуваат ако напраам некоја серија плус или зголемам килажа.

а што очекуваш, нозете да се воспалат? :D
:facepalm:
Вајда највеќе ги форсираш градите кога вежбаш :) Мене сите мускули ми се воспалуваат ако напраам некоја серија плус или зголемам килажа.
Вежбам по една мускулна група на ден, така да сите ги "форсирам", а градите ми се воспалуват.

:facepalm:

Вежбам по една мускулна група на ден, така да сите ги "форсирам", а градите ми се воспалуват.
Да де,и ја така вежбам. Ама кај гради се напињам највише, кога ќе се исфорсирам и за друга мускулна група исто ми се воспалува. Може и да сум грешка,незз како вежбаш.

Препорака за програма за почетник? Не сум тотален почетник, но мојот тренинг досега бил воглавно составен од bodyweight exercises и weighted calisthenics. Што би било подобро full body, upper- lower split, 5 day split?
Ако си почетник, најдобро ти е да ти правиш 4-5 day split.Со fullbody или upper/lower split за почетник тешко ќе ти биде, незнам колку би можел да издржиш.Иди на bodybuilding.com, имаш добри програми за почетници. :)

Зошто само после вежбање гради ми се воспалуват мускулите (градните)?
Значи нема тренинг да помине, а наредниот ден да не се воспалам...
DOMS не е секогаш показател дека тренингот ти бил добар и ќе имаш најдобар мускулен раст, затоа без гајле
Препорака за програма за почетник? Не сум тотален почетник, но мојот тренинг досега бил воглавно составен од bodyweight exercises и weighted calisthenics. Што би било подобро full body, upper- lower split, 5 day split?
ако сега почнуваш со тегови не 5 дневен, почни прво upper/lower или push/pull што сакаш разгледај си

Дечки пошто не се разбирам баш во ова, да прашам што е најздраво (со најмал импакт на здравје) за користење за зголемување на килажа, гејнер или чист протеин, нормално со вежбање. Имам мала килажа спрема висина 179/63 и изгледа имам брз метаболизам зошто што и да јадам не качувам килажа па да пробам вака.
фала однапред

Ако си почетник, најдобро ти е да ти правиш 4-5 day split.Со fullbody или upper/lower split за почетник тешко ќе ти биде, незнам колку би можел да издржиш.Иди на bodybuilding.com, имаш добри програми за почетници. :)
Баш напротив, почетник е идеално да вежба full body или upper/lower.[DOUBLEPOST=1429480781][/DOUBLEPOST]
/DOUBLEPOST]
Дечки пошто не се разбирам баш во ова, да прашам што е најздраво (со најмал импакт на здравје) за користење за зголемување на килажа, гејнер или чист протеин, нормално со вежбање. Имам мала килажа спрема висина 179/63 и изгледа имам брз метаболизам зошто што и да јадам не качувам килажа па да пробам вака.

фала однапред

И двата не се штетни ако умерено ги користиш, во твојот сличај подобро гејнер би ти дошол, но секако прво исхраната среди си ја за на маса.[DOUBLEPOST=1429481320][/DOUBLEPOST]
Зошто само после вежбање гради ми се воспалуват мускулите (градните)?
Значи нема тренинг да помине, а наредниот ден да не се воспалам...
Затоа што другите вежби не ги правиш правилно или со ист интензитет како градите. Реално на сплит програма која има голем волумен мора да ти се воспали тренираната регија.[DOUBLEPOST=1429481352][

Последно уредено:
Со зголемување на чиста мускулна маса се забрзува метаболизмот со тоа и топењето на мастите.
Најбитен дел за да го постигнеш ова е исхраната, за која имаш цела тема во подфорумов, бидејќи вака многу општо можам само да ти кажам : намали масти, контролирај јаглехидрати, зголеми протеини.
Што се однесува до програмата, колку дена би сакал да одвоиш во теретана?
Програмата е помалку битна во секој случај, исхраната и посветеноста кон зголемување на килажите кои ги креваш е поважна, како и кардио делот.
Не заборавај да правиш кардио ама нека не ти се осврнува 50% од тренингот на кардио делот.
pa 4 dena teretana...a za isharna pocnav vake nesto mi izgleda ishranata dali e ok ?
Dorucek --->4-5 belke so 30-50 grama sirenje

Uzina --->Musli 100 grama +250ml jogurt

Rucek --->makarone,spagete...so kaskaval

Uzina pred trening--->2,3 kriske leb so puter od kikiriki ili sirenje

Posle treing ---> 250ml mleko so 25 grama kozja sirutka 80% protein i 1 banana

Vecera --->pileski stek 200 grama so komir pecen ili varen oriz

Pred spienje --->1 banana i 250ml melko i 25grama kozja sirutka

Нели тие тренинзи би биле поинтензивни и подолги, што значи потешко за него.Или?
Да, би биле подолги но не и интензивни, почетник незнае да развие интензитет на вежбање. Баш поради тоа целосно се опровавува за 24-48часа од тренингот и треба да е на full body или upper/lower програма. Додека на напреден вежбач кој знае како да развие висок интензитет на тренинг му се потребни и по 5 дена додека целосно да се опорави од претходниот тренинг затоа и напреден вежбач со тек на време транзитира кон по коплексни и сплит програми.

Тоше и Томица во емисија, тоше спомнува дека снимил документарец, интересно звучи.

Барам да си земам протеинче и налетав на оваа понуда на пбц:
slide_nedelna.jpg

Ме интересира што протеин е овој Phase8. Ко што читав на нет се разложува 8 саати и бил ко идеален за пред спиење, цела ноќ ти го храни организмот. Паметно да ги земам вака, Whey-протениот за после тренинг, Phase8 за пред спиење или да си земам само една голема канта Whey за 2800?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom