Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Ако добро памтам не вежбаш во теретана, а и да вежбаш на вакво време надвор е греота да се ебаваш на точаци и ленти во теретана. Спринтчиња ти е наједноставна работа за ова, јас во моментов правам по 15 спринтови од 100 метри, со пауза од 30-45 секунди помеѓу секој колку да земам воздух. Само загревај се добро пред да трчаш спинтови, оти најлесно може да направиш повреда.
И во теретана сум. Времево се средува полека така да и ја полека ќе воведувам спринтови, поготово што конечно ќе може на шипки ко човек да се вежба.

Како ескперимент пробав неколку Tabata тренинзи, и мора да кажам дека ич не ме уморуваат. Гледајќи од Brandon Carter, advanced тренинзи пак не ме уморуваат нешто посебно.

Да не знаеш од прилика 15 спринта по 100 метра колку калории топат?

И во теретана сум. Времево се средува полека така да и ја полека ќе воведувам спринтови, поготово што конечно ќе може на шипки ко човек да се вежба.

Како ескперимент пробав неколку Tabata тренинзи, и мора да кажам дека ич не ме уморуваат. Гледајќи од Brandon Carter, advanced тренинзи пак не ме уморуваат нешто посебно.

Да не знаеш од прилика 15 спринта по 100 метра колку калории топат?
Индивидуално ти е тоа, тежина, висина, интензитет...не сум мерел, али инсталирај си некоја апликација на телефон: Nike +, Sports Tracker сетирај си за тебе и мери :)

• Ми се допаѓа
Reactions: -x-
Незнаев каде точно да го поставам прашањево па еве тука.

Пред 4 месеци опериран од Варикоцела (се надевам некој има со слично искуство), сега си е се најнормално, незнам дали смеам да почнам со тренинзи ? Дома, бенч, тегови и сл.. не ми се оди да закажувам кај докторот да чекам 2-3 недели и да отидам само за да го прашам вакво нешто :D Знам дека после операцијава треба да се паузира, но незнам дали се доволни 4 месеци, па страв ми е да не направам некоја беља. Ако случајно има некој исуство знае, нека сподели.

Незнаев каде точно да го поставам прашањево па еве тука.

Пред 4 месеци опериран од Варикоцела (се надевам некој има со слично искуство), сега си е се најнормално, незнам дали смеам да почнам со тренинзи ? Дома, бенч, тегови и сл.. не ми се оди да закажувам кај докторот да чекам 2-3 недели и да отидам само за да го прашам вакво нешто :D Знам дека после операцијава треба да се паузира, но незнам дали се доволни 4 месеци, па страв ми е да не направам некоја беља. Ако случајно има некој исуство знае, нека сподели.
Обично по операција од варикоцела треба да се воздржуваш од тежински тренинг околу 1 месец. Јас сепак би ти препорачал да си закажеш на лекар да изврши една контрола дали постоперативно наодот ќе биде како што треба т.е. дали си заздравел како што е очекувано или се јавила некоја компликација (што е навистина ретко).

Обично по операција од варикоцела треба да се воздржуваш од тежински тренинг околу 1 месец. Јас сепак би ти препорачал да си закажеш на лекар да изврши една контрола дали постоперативно наодот ќе биде како што треба т.е. дали си заздравел како што е очекувано или се јавила некоја компликација (што е навистина ретко).

За таква контрола веќе имав, после 1 месец од операцијата и се беше ок, но тогаш не ми текна да прашам за ова, немаше никаква компликација, па и пишав поминати се 4 месеци :) Ок, фала ти.

decki moze nekoj da mi predlozi dobra programa za zgolemuenje na cista muskulna masa i topenje na mastite ?

Следење калории и прогресивно оптеретување.
Абе ако ти залепам 3 шамара ќе ти се врти 5 дена,прекини веќе да одговараш вака посебно на почетници,не биди дебил АЛО се класифицираш како личен тренер,дали си ти нормален ?! или објасни му како треба или уопште не му пишувај,не му стварај додатни прашалници во главата.

decki moze nekoj da mi predlozi dobra programa za zgolemuenje na cista muskulna masa i topenje na mastite ?
Со зголемување на чиста мускулна маса се забрзува метаболизмот со тоа и топењето на мастите.
Најбитен дел за да го постигнеш ова е исхраната, за која имаш цела тема во подфорумов, бидејќи вака многу општо можам само да ти кажам : намали масти, контролирај јаглехидрати, зголеми протеини.
Што се однесува до програмата, колку дена би сакал да одвоиш во теретана?
Програмата е помалку битна во секој случај, исхраната и посветеноста кон зголемување на килажите кои ги креваш е поважна, како и кардио делот.
Не заборавај да правиш кардио ама нека не ти се осврнува 50% од тренингот на кардио делот.

Што мислите за 5x5 програмата? Има некој да сподели искуства?

Ако мислиш на stronglifts јас ја вежбам
Да, на таа мислам. Како си задоволен од резултатите, како ти прогресира силата, дали се добива и мускулна маса? Колку време ја вежбаш програмата, колку вежби правиш?:)

Да, на таа мислам. Како си задоволен од резултатите, како ти прогресира силата, дали се добива и мускулна маса? Колку време ја вежбаш програмата, колку вежби правиш?:)
ако си почетник ке ти помогне за сила доста, ке накачиш доволно а и бидејќи има доста волумен програмава 5 серии ке зголемиш и маса. Јас покрај стандардните додавам само во тренинг А разбој и во тренинг Б вратило толку.

Препорака за програма за почетник? Не сум тотален почетник, но мојот тренинг досега бил воглавно составен од bodyweight exercises и weighted calisthenics. Што би било подобро full body, upper- lower split, 5 day split?

Зошто само после вежбање гради ми се воспалуват мускулите (градните)?
Значи нема тренинг да помине, а наредниот ден да не се воспалам...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom