Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Доволно е ова? Јас правам секој втор ден обични стомачни х100, долни (легнат на грб и кревање на нозете) х30 и странични на машина х30. Да не претерувам?
Никогаш не е доволно. Имам познаници што прават и по 1000.

Пореални се проекциите за сила ако целта на вежбачот е да добие и сила. Еден вежбач од 70кг според мене би требал да има:

Бенч:
-Novice до 80кг
-Intermediate 80-110кг
-Advanced 110-135кг
-Elite над 135кг

Мртво:
-Novice до125кг
-Intermediate 125-175кг
-Advanced 175-225кг
-Elite над 225кг
Чисто една гледна точка проектирав не значи дека е пишана во камен.
А коа ќе се каже дека вежа 5 години се мисли без синдромот Fuckarounditis.
Доволно е ова? Јас правам секој втор ден обични стомачни х100, долни (легнат на грб и кревање на нозете) х30 и странични на машина х30. Да не претерувам?
Не потребен волумен. Ако вежбаш compound movements доволно ги удираш стомачните, не треба толкава изолација и тоа во толкав волумен. Исто вежбај ги како изолациона вежба на било која мускулна група - 2 пати неделно и тоа со тежини 3-4 серии по 15-20 повторувања, не 160 да праиш за џабе се цедиш.

Според мене ова Cige шо го пишал “никад не е доволно“ од гз ја извадил изрекава.
А ти како сакаш нели, ова е форум за дискусија :D
1000 стомачни нема да ти напраат никакво фајде само ризикуваш повреда.
Мускул обичен е и така и третирај го.
И ако сакаш естетика не претерувај со страничните али тоа е више друг муабет и лична перспектива.

Ај тука да си прашам. Колку калории се трошат од прилика при планинарење 20 км+, 10-12 часа и искачена висинска разлика од 1500 мнв+. Sportypal ми покажува немогуќи бројки од 3500-4000 потрошени калории.

Decki aj uste ova prasajne :) dali moze vteretana da se pocnuva so maksimaln tezina uste od prva serija, primer na bench 40kg ( za razlika sho pocnav pred 3 nedeli e dovolno :) ) mi e maksimalna, i vedna so 40 da pocnam prva serija pa vtora 30, i treta 20.. deka imam zaprimeteno ako pocnam od 20kg prva serija nemam dovolno sila za drugite dve seri, a obratno mozam do kraj da gi napram.. ne zboram sam oza benc zborvam za site vezbi vklucuvajgi gi i race, grb ,ramo ... sve so maksimalna da se pocnuva pa da se namaluva.. dali gresam vo nesto ili ne?
prva serija - 8 pati
vtora - 8 pati
treta 15 pati
Ако целиш кон зголемување на мускулна маса, јас ќе ти кажам како вежбам па ти спореди, пробај повеќе програми и која највеќе ќе ти одговара, според таа програма ќе се држиш.
5 вежби по 3 серии
понеделник - гради
вторник - бицепс
среда - нозе
цетврток - грб
петок - трицепс
сабота - рамо
недела - кардио 15 минути и стомачни 3 вежби по 3 повторувања, планкови 4 од по минута ипол до две.
прва сериа 10 повторувања
втора сериа 8 повторувања
трета сериа 6 повторувања од кои последните две подигања ми се со помош
во твојот случај би изгледало вака
прва сериа 25кг -10 повторувања
втора сериа 30кг - 8 повторувања
трета сериа 40кг - 6 повторувања
Јас со оваа програма добив резултати.
Ама не сме сите генетски исти, градбата на мускулите и распоредот на коските ни е различен.

Во време на BULK дали броите се што внесувате или само Калории и Протеини ?

Ако целиш кон зголемување на мускулна маса, јас ќе ти кажам како вежбам па ти спореди, пробај повеќе програми и која највеќе ќе ти одговара, според таа програма ќе се држиш.
5 вежби по 3 серии
понеделник - гради
вторник - бицепс
среда - нозе
цетврток - грб
петок - трицепс
сабота - рамо
недела - кардио 15 минути и стомачни 3 вежби по 3 повторувања, планкови 4 од по минута ипол до две.
прва сериа 10 повторувања
втора сериа 8 повторувања
трета сериа 6 повторувања од кои последните две подигања ми се со помош
во твојот случај би изгледало вака
прва сериа 25кг -10 повторувања
втора сериа 30кг - 8 повторувања
трета сериа 40кг - 6 повторувања
Јас со оваа програма добив резултати.
Ама не сме сите генетски исти, градбата на мускулите и распоредот на коските ни е различен.
Му предлагаш да прави 15 серии за бицепс во вторник, а во среда 15 серии за нозе (предна, задна ложа, листови)?

Малку не логично, за партија голема како нозе 15 серии и исто толку за мала партија како бицепс. (која мегу другото се вежба со сите вежби за грб индиректно)

Sakam uste nekoe kilce da kacam vo nozete i zadnikot.Osven so hrana,sto preporacuvate od proteini,gejneri i sl.I kakvi vezbi,kolku pati vo nedelata.
Ako moze nekoj detalno da mi objasni!?

Sakam uste nekoe kilce da kacam vo nozete i zadnikot.Osven so hrana,sto preporacuvate od proteini,gejneri i sl.I kakvi vezbi,kolku pati vo nedelata.

Не може да се накачува/симнува килажа во одреден дел од телото.

Тоа што можеш да го направиш е тој дел да го вежбаш повеќе,и да јадеш повеќе па така да добиеш по стегнат и поголем гз и нозе.

Не ти требаат гејнери,само накачи на храна,и некое килце е широк поим,ако ти требаат 2-3 килца тогаш ќе јадеш чисто и мал дел не чисто односно нешто како чоколадо и слично,ако се 10 кила,тогаш ќе јадеш повеќе џанк фуд пошто сигурно не би можела тие калории да ги внесеш преку здрава храна.

Можеш да си купиш само мултивитамин,чисто ради подобар имунитет и подобра функција на телото.

Нема потреба од протеини, ако веќе се одлучуваш за суплементи, доволно ќе ти биде само гејнер за да качиш некое килце. Од вежби, прави ги стандардните за нозе: чучњеви, преса за нозе, предна ложа, задна ложа и лист. Има и посебни вежби стрикно само за задник, но зависи од теретаната во која вежбаш, дали има такви справи за задник или не.

Првата недела (до две), додека научиш правилно изведување на вежбите, оди 5-6 дена на вежбање, секако нема да форсираш тежини, не би требало да чувствуваш замор. За понатака, зависи од тебе. Обично секој втор ден прават пауза.

Нема потреба од протеини, ако веќе се одлучуваш за суплементи, доволно ќе ти биде само гејнер за да качиш некое килце. Од вежби, прави ги стандардните за нозе: чучњеви, преса за нозе, предна ложа, задна ложа и лист. Има и посебни вежби стрикно само за задник, но зависи од теретаната во која вежбаш, дали има такви справи за задник или не.

Првата недела (до две), додека научиш правилно изведување на вежбите, оди 5-6 дена на вежбање, секако нема да форсираш тежини, не би требало да чувствуваш замор. За понатака, зависи од тебе. Обично секој втор ден прават пауза.
Sekogash go imash vistinskiot odgovor :cool:
Blagodaram :)

Му предлагаш да прави 15 серии за бицепс во вторник, а во среда 15 серии за нозе (предна, задна ложа, листови)?
Знам дека нема логика, ама и напоменав дека тоа е мој начин на вежбање, да 15 серии се за бицепс и во среда исто, како и секој друг ден, по 15 серии да една мускулна група. Бицепсот е мала група на мускули во која спаѓа и спојот помеѓу бицепсот и подлактицата (biceps brahii; brahialis; brahioradialis) со што ќе ти дојдат 12 вежби за бицепс и 3 за спојот. А за нозе е сличен случај каде имаш 6 серии за квадрицепс, 6 за задна ложа и 3 за листови, со што наредната недела само ќе ги смениш вежбите. А не дека нетреба да бидат повеќе. Треба, за нозе треба зошто не се само предна, задна ложа и листови, знам.

Знам дека нема логика, ама и напоменав дека тоа е мој начин на вежбање, да 15 серии се за бицепс и во среда исто, како и секој друг ден, по 15 серии да една мускулна група. Бицепсот е мала група на мускули во која спаѓа и спојот помеѓу бицепсот и подлактицата (biceps brahii; brahialis; brahioradialis) со што ќе ти дојдат 12 вежби за бицепс и 3 за спојот. А за нозе е сличен случај каде имаш 6 серии за квадрицепс, 6 за задна ложа и 3 за листови, со што наредната недела само ќе ги смениш вежбите. А не дека нетреба да бидат повеќе. Треба, за нозе треба зошто не се само предна, задна ложа и листови, знам.
Nemam potreba da gi oblikuvam nozete i zadnikot,znaci vo super forma se,samo malku kilaza mislam deka fali nekoi 2-3 kilca najveke.Vezbam po doma najveke cucnjevi,jadam proteini itn.itn.
Ne mozam da stavam kilaza samo so jadenje pa barav mislenje najveke za toa kakov suplement da zemam.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom