Ова ти е среќен ден, случајно прочитав и ти одговарам. А можеби и некој друг кој не се разбира ќе прочита и ќе се просветли.
Да направиш добро тело, односно да се развиеш треба да станеш
посилен. Тоа е единствен начин, без стероиди се разбира.
Прво една работа да ти расчистам, за да направиш добро тело не ти требаат протеини. Тоа е мит од индустријата за суплементи што се турка. Можеш добро тело да направиш и со растителна храна(мојата храна е главно растителна, односно овошје и зеленчук, иако 2-3 пати неделно каснувам месо). Јадењето животински протеини, може малку да ти помогне, али тоа е ептен малку, а и по која цена(на здравје). Моја препорака ти е да одиш со палео исхрана со не толку голем фокус на месото и рибата. Суплементи не ти требаат.
Сега за тренинг. Заборави се што знаеш и се што ти кажувале за вежбање и програми итн. Потсетување, мускулите растат со тоа што стануваш посилен, а посилен може да станеш само со комплексни вежби, односно
compounds. Мускулите не растот со тоа што јадеш XYZ протеини. Не знам како може некој да верува во тоа дека му требаат 200г протеини дневно.
Оваа книга ќе ти стане Тренинг - Библија. Читај ја често(барем 2 пати пред да почнеш со новиот тренинг, вториот пат со посебно внимание на техниката на вежбите, не на научниот дел):
Mark Rippetoe - Starting Strength, 3rd Edtition
А има и неки видеа од него на јутјуб за вежбите, погледни ги.
Дополнителна литература ако сакаш(но првите 6 месеци барем фокусирај се на Starting Strength):
Stuart Mccrobert - Beyond Brawn
Книгите ако не можеш да си ги дозволиш (а вредат), симни ги пиратски се разбира.
Тренинг рутината ќе ти изгледа нешто вака:
Workout A
A) Squat 3x5
B) Bench press 3x5
C) Deadlift 1x5
Workout B
A) Squat 3x5
B) Military press 3x5
C) Deadlift 1x5
Ќе вежбаш 3 пати неделно: Понеделник, Среда и Петок, и ќе ги правиш тренинзите А и B наизменично: Понеделник А, Среда B, Петок А, па после менуваш Понеделник B, Среда A, Петок B.
Вака: ABA, BAB, ABA......BAB
Уште нешто, после неколку недели, кога ќе помине свежината на мртвото дигање, ќе го замениш во тренингот А со вратило(иако Марк вика да правиш Power Clean, јас мислам дека нема да ти треба)
Твојот тренинг по неколку недели ќе изгледа вака:
Workout A
A) Squat 3x5
B) Bench press 3x5
C) Chin ups/ Pull ups 3x5
Workout B
A) Squat 3x5
B) Military press 3x5
C) Deadlift 1x5
Вака ќе тераш многу месеци(максимум две години), додека не станеш I
ntermediate Lifter. А за да бидеш intermediate, треба да исполнуваш:
Bench press: body weight x 1.2
Chin-ups or pull-ups: body weight x 1.2 or 8 reps with body weight.
Squat: body weight x 1.6
Deadlift: body weight x 2
These numbers are for a raw (no straps, belt or knee wraps) single repetition - 1 Rep Max
Сега најбитно фокусирај се на вежбите, односно научи ги движењата, и не зголемувај по многу килажа( 2кг на тренинг или 2 кг неделно, ќе си видиш според прогресот). Првите неколку недели јас зголемував 2кг на тренинг, а после намалив. И почни ги вежбите со мала килажа. Ќе си видиш во книгата најубаво.
Формата ти е најбитна, ако не вежбаш со добра форма, најверојатано преголема тежина креваш - намали ја.
Како и да е, за 4 -5 месеци ќе креваш доста голема тежини.
Толку од мене.