Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Не сакам креатин заради што треба да пијам многу вода, а Гејнерот и креатинот ке ме здебелат во комбинација премногу,
него мене само ме интересираше горенаведената комбинација дали е ок, дали ке имат ефект ? дали би биле можни компликации
Погоди што 75 % од мускулите се вода,ако не пиеш вода нема перфоманси во теретана и нема мускули...Какво размислување жити се...

Попрво ќе те здебели гејнер и бцаа отколку гејнер и креатин.
аминото нели помага во топење масти ?
--- надополнето: 18 ноември 2012 во 15:48 ---
Како и да е комбинацијата не е добра како што гледам така да ке ги пијам едно по едно гејнерот па после аминото .. :)

аминото нели помага во топење масти ?
--- надополнето: 18 ноември 2012 во 15:48 ---
Како и да е комбинацијата не е добра како што гледам така да ке ги пијам едно по едно гејнерот па после аминото .. :)

Го чита ли некој воопшто форумов за ова пред 2 дена пишувавме.
Погледај тука најдолу на страната
http://forum.kajgana.com/threads/bodybuilding-suplements.54942/page-23

Зошто кога форсирам на тренинг или кога го вежбам цело тело, при крај на тренингот ми се лоши? Еве немав вежбано тежински тренинг подолго време и денес коа фукнав full body на крај ќе повратев? Која е причината за оваа појава?

Зошто кога форсирам на тренинг или кога го вежбам цело тело, при крај на тренингот ми се лоши? Еве немав вежбано тежински тренинг подолго време и денес коа фукнав full body на крај ќе повратев? Која е причината за оваа појава?

I mene mi se desavalo istoto, i bi me interesiralo odgovorot (sorry for latinica od tel pisuvam)

Треба да си малку поконкретен. Што јадеш пред тренинг, кои вежби ги правиш, со кој интензитет работиш итд.

Треба да си малку поконкретен. Што јадеш пред тренинг, кои вежби ги правиш, со кој интензитет работиш итд.

Мислам дека нема врска тоа што сум јадел, за оваа појава сум слушнал многу билдери да зборат, на пример Шварценегер има кажано дека повраќал на сред тренинг, исто имам видено и од оние мотивирачки постери, имаше еден "Squat until you puke" и стои билдер до теговите а пред него повраќаница.

Иначе дека праша, пред денешниот тренинг јадев житарици потопени во млеко и една банана, а го вежбав цело тело со 8-10 повторувања. Ми се има и друг пат ова десено, во друг спорт, ептен форсиравме и исто на крај ми се згади, ама никад до сеа не сум дошол до тој степен да повратам. 10-15 минути после тренинг гадењето исчезнува. Ме интересира што е причината за ова, одамна еден нешто ми објаснуваше за пореметување на pH вредноста!? Не знам, ништо не запамтив...

Мислам дека нема врска тоа што сум јадел, за оваа појава сум слушнал многу билдери да зборат, на пример Шварценегер има кажано дека повраќал на сред тренинг, исто имам видено и од оние мотивирачки постери, имаше еден "Squat until you puke" и стои билдер до теговите а пред него повраќаница.

Иначе дека праша, пред денешниот тренинг јадев житарици потопени во млеко и една банана, а го вежбав цело тело со 8-10 повторувања. Ми се има и друг пат ова десено, во друг спорт, ептен форсиравме и исто на крај ми се згади, ама никад до сеа не сум дошол до тој степен да повратам. 10-15 минути после тренинг гадењето исчезнува. Ме интересира што е причината за ова, одамна еден нешто ми објаснуваше за пореметување на pH вредноста!? Не знам, ништо не запамтив...

Мене еднаш ми се има случено да почне да ми се повраќа. Станав околу 9, јадев јајца со јогурт и отидов во 10 на тренинг. Немав многу време па правев комплекси со кратки паузи. Завршив за пола саат со тренингот али затоа кога дојдов дома лежев на кревет уште толку од што ми се гадеше.

Во принцип, мислам дека доколку јадеш непосредно пред тренинг и работиш со висок интензитет и кратки паузи, мускулите ке ти се наполнат со многу крв и нема да имаш доволно во стомакот за варење на храната.
Второ, може да ти се случи да ти падне шекерот на сред тренинг ама симптомите се тогаш поинакви, а и сам кажа дека си јадел житарици.

Анегдотите со чучањот (и мртвото) се чести затоа што тие вежби регрутираат огромен процент на мускули.

И те како има врска со тоа што си го јадел.

Доколку немаш внесено доволно јаглехидрати (шеќери) нивото на шеќер во крвта опаѓа и со тоа доаѓа до вртоглавица, нагон на повраќање итн.

Ова особено се случува ако вежбаш премногу интензивнo, само со еден внесен оброк.

Исто така и кортизолот (хормонот кој го зголемува нивото на шеќер при стресни ситуации, во овој случај тренингот) ти "тече" низ цело тело и многу веројатно е да се осеќаш и омалаксано.

Не тренирајте една година, па вратете се во теретана и пробајте да го направите истиот тренинг што сте го правеле кога сте биле во форма. Нормално дека ќе ти се слоши.Значи според мене најголема причина е што си се префорсирал, постепено треба да го зголемуваш интензитетот на тренингот.

Причина може да биде и ако не си најаден како што треба. Треба и во просторијата во која вежбаш да има доволно кислород, избегнувај да тренираш кога си во затворена просторија со многу гужва и слаба вентилација.

Срцето при тренирање со висок интензитет треба да испумпа премногу крв, како во мускулите така и во мозокот. Сигурно повеќето при тренинг се прозеваат. Кога ќе нема доволно кислород во мозокот ќе почне и да ви се врти, и подобро е да направите 5 до 10 мин пауза, посебно ако сте сами.

Јас барем така мислам, според мое искуство.

И те како има врска со тоа што си го јадел.

Доколку немаш внесено доволно јаглехидрати (шеќери) нивото на шеќер во крвта опаѓа и со тоа доаѓа до вртоглавица, нагон на повраќање итн.

Ова особено се случува ако вежбаш премногу интензивнo, само со еден внесен оброк.

Исто така и кортизолот (хормонот кој го зголемува нивото на шеќер при стресни ситуации, во овој случај тренингот) ти "тече" низ цело тело и многу веројатно е да се осеќаш и омалаксано.

Тоа дека нема врска што сум јадел го кажав зашто има билдери кои и те како знаат што треба да јадат пред тренинг, а имале вакво искуство.
Мислам дека не е до шеќерот, затоа што не ми се врти, само гадење, а и плус кога паѓа шеќер се јавуваат и други симптоми како нарушен вид, малаксаност итн..

Да, и како што кажа ти, иако верувам дека веќе ти е познато - само да се надополнам дека и правилното дишење додека ги изведуваш вежбите игра голема улога.

И пак за крај, чим правиш full body workout тоа е голем стрес за телото, особено ако вежбаш премногу интензивно до отказ (од причината што ја кажав во првото мислење) и е потенцијална причина зошто се осеќаш така.

Хмм го најдов одговорот што го спомнав погоре за pH:

Its normal , what happen is Lactic acid builds up in your blood stream and this will result in whats called metabolic acidosis ( your blood will be acidic) so ur body will try to bring the Ph back to normal so you will puke to lose some acid from ur stomach..
Превземено од оваа тема: http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=131721733&page=1

Сигурно има и некое подетално објаснување ама немам време да барам сега..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom