Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
да не знает некој дали е штетна таа справата за стомачни што е со тргање тегови?

викаа демек се зголемувале "спољерите" :)

хмм.. Справа неможе да ти ги зголеми спољерите.. Ако имаш висок масти/сало тогаш да со зацврстување на страничните мускули може да ти се зголемат..
Но ако имаш низок процент на масти неможе туку така да ти пораснат спољери.. :)
За да се ослободиш од нив трчање,точак,скокање јаже итн.итн.. кардио само :)

Дечки имам неколку подетални прашања за дозите на креатин и декстроза. Пребарав во searchot али конкретни одговори не најдов за неколку прашања.

1. При употреба на креатин во фазата на полнење првите 5 дена се зема дупла доза од таа што ќе се зема во нормалната фаза од неколку недели, ок тоа е јасно. На пр. во фазата на полнење ако би се земало по 20 грама креатин, во нормалната фаза по 10 ако се зема, прашањето ми е дали во деновите кога не се вежба би се земало исто 10 грама креатин или треба во тие денови да се намалува дозата?

2. Дали декстрозата се зема само во деновите на вежбање, т.е одма после тренингот како што секаде е наведено, или треба да се зема и во деновите кога не се вежба?

3. И последново прашање е за декстрозата. Во колкава количина на вода треба да се раствори при нејзиното внесување. На пример за 5 грама креатин се знае дека се раствара во чаша вода али за декстрозата зашто е поголема количина (50-70 грама) во колку вода треба да се раствори?

Се надевам јасни ми беа прашањата, па чекам одговори ;) Поздрав

1- znaci si se polnis 5 dena 20 grama, posle pred i posle trening vo ne trenazni denovi isto edna sabajle edna prikvecer znaci isto 10 grama za da se zadrzi koncetracijata na kreatinot vo muskulite...
2-Dextrozata se zema so kreatinot sekogas koga pies kreatin i dextroza se stava vo vodata sokot ili sl
3- ako ide 5 grama kreatin vo doza ke stavis odprilika 20-25 grama dextroza so kreatinot

јас вака го пијам:
1ва недела - 3 x 5gr креатин ( сабајле, пред и после тренинг)
2ра недела - 2 x 5gr креатин ( пред и после тренинг)
3
4
5... недела - 1 x 5gr креатин ( после тренинг)

друго, декстрозата ја пијам само после тренинг, деновите кога не вежбам декстроза пијам само на сабајле со првата доза креатин.
трето, декстрозата ја дозирам околу 50гр после тренинг, деновите кога не вежбам насабајле со протеинот мешам 50гр декстроза и така ги пијам
тоа е тоа :)

1- znaci si se polnis 5 dena 20 grama, posle pred i posle trening vo ne trenazni denovi isto edna sabajle edna prikvecer znaci isto 10 grama za da se zadrzi koncetracijata na kreatinot vo muskulite...
2-Dextrozata se zema so kreatinot sekogas koga pies kreatin i dextroza se stava vo vodata sokot ili sl
3- ako ide 5 grama kreatin vo doza ke stavis odprilika 20-25 grama dextroza so kreatinot

јас вака го пијам:
1ва недела - 3 x 5gr креатин ( сабајле, пред и после тренинг)
2ра недела - 2 x 5gr креатин ( пред и после тренинг)
3
4
5... недела - 1 x 5gr креатин ( после тренинг)

друго, декстрозата ја пијам само после тренинг, деновите кога не вежбам декстроза пијам само на сабајле со првата доза креатин.
трето, декстрозата ја дозирам околу 50гр после тренинг, деновите кога не вежбам насабајле со протеинот мешам 50гр декстроза и така ги пијам
тоа е тоа :)

Фала на помошта момци :smir:

HARD CORE 7000 dobar gejner ?! ? imal nekoj iskustvo so ovaj gejner dava dobri rezultati ?

постои, хормон за раст, но мислам дека не се исплати да зимаш хормон за раст, како што гледам имаш 18 години а ако родителите ти се повисоки од тебе, има време сигурно ќе пораснеш уште некој сантим. ако се одлучиш за хормон за раст, многу е скапа варијанта и ќе ти ја измени цела генетика. мислам дека најдобро е да се консултираш со лекар. поздрав

--- надополнето ---

HARD CORE 7000 dobar gejner ?! ? imal nekoj iskustvo so ovaj gejner dava dobri rezultati ?
според тоа што го пишува во составот, изгледа како добар. според мене поубаво ти е да си купиш добар чист протеин 80% и креатин монохидрат со декстроза ако сакаш да ставиш на маса, а со гејнерот мислам дека ќе се замрсиш.

Dante vo pravo si do nekade no ima luge sto se preterano slabi pa gejnerot i te kako im pomaga da pocnat inace i spored mene podobra kombinacija e whey kreatin i dextroza , za toj gejner sto go kaza Hardcore7000 e od bestbody mi se cini kako i da e spored mene najdobri gejneri se -Volumass 35
isoextreme gejner serious mass hi protein gejner dymetize bese polsedniov

да прашам и јас нешто, белкте од јајцата се составени само од протеин, во жолчките има и протеин и холестерол. колку жолчки е дозволено да јадам на ден, а колку е дозволено белки. мислам дека белки можам да јадам колку сакам. ако не сум во право ве молам поправете ме. поздрав

да прашам и јас нешто, белкте од јајцата се составени само од протеин, во жолчките има и протеин и холестерол. колку жолчки е дозволено да јадам на ден, а колку е дозволено белки. мислам дека белки можам да јадам колку сакам. ако не сум во право ве молам поправете ме. поздрав

Колку што имам читано и слушано спортистите, луѓето што секојдневно се занимаваат со спортска активност нормално е и повеќе да јадат. Е сеа од горенаведеново можам да закључам дека ти се плашиш од холестеролот што го има во жолчката, така да спортистите(поголемиот број, барем јас до сега немам сретнато спортист со покачени маснотии, триглицериди, холестерол итн) немаат проблем со тоа, но секако дека зависи и од организмот и матеболизмот на човекот. Како и да е по 3-4 јајца на оброк не би требало да претставува проблем. Немој ти се да претеруваш по 10-12 јајца да лупаш на едно јадење :P

не, не ми е мене поради жолчките и така не јадам повеќе од 5 жолчки, ме интересира за белките, поради тоа што пијам белки во прав, но како што реков белките се само протеин ако не се лажам па нема нешто штетно во нив со што можам да ги конзумирам колку сакам така?

не, не ми е мене поради жолчките и така не јадам повеќе од 5 жолчки, ме интересира за белките, поради тоа што пијам белки во прав, но како што реков белките се само протеин ако не се лажам па нема нешто штетно во нив со што можам да ги конзумирам колку сакам така?

Белките можеш слободно да ги користиш колку сакаш. Составот на белката е 85-90% вода, 10-12% белковини и под 1% јаглехидрати, масти и минерали. Мастите застапени во белката се полинезаситени и поради тоа не се штетни. А мој совет ти е да не јадеш повеќе од 3 жолчки на ден.

Ај ако сакате да ми објасните некои работи..
вака сеа, имам дома 2 тегчиња од по 7 кила и сакам да почнам да вежбам онака рекреативно :) али сакам само раце да вежбам.
Дајте ми совети, колку серии по колку "дигања" дишење и такви ствари..:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom