Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
40 кила на бицепс?
Абе све дилбери на форумов еј.
Читај убаво пример пишав :D

да, во еден ден двата тренинга ?

нели ти објаснија дека исхраната е пресудна кога си на дефиниција ? тренингот треба да ти биде горе доле ист
Да да последно време сум на јагленохидрати минимално маснотии

Читај убаво пример пишав :D

Да да последно време сум на јагленохидрати минимално маснотии
И покрај недостатокот на интерпукциските знаци, мислам дека ја разбрав реченицава, па сакав да ти сугерирам нешто. За време на чистење, јаглехидратите ти се непријателот, па следни ти доаѓаат мастите. И уште еден мал совет бидејќи прашуваш за тежините и изведувањето на вежбите. Гледај да ги задржиш тежините колку што е можно повеќе иако си на чистење, јасно е дека со намалување на внесот на јаглехидратите ќе имаш и намалена сила, но труди се да не намалиш премногу на тежините. Намали ги паузите меѓу вежбите и сетовите (од 30-45 секунди е некоја си оптимална барем во мој случај помеѓу сетови, односно да извадам или да додадам тежина и минута-минута и пол помеѓу вежбите), а брзината на спуштање и подигнување не ја променувај.

Процедура за регистрација на дејност, откако ке извршиш регистрација на соодветен правен субјект во централен регистар (правно лице во форма на здружение на граѓани или фирма, во зависност од сопствената желба) има.
Дали освен како регистрација на правна фирма, теретана треба да исполнува физички стандарди т.е висина, ширина, најмало растојание помеѓу справи или секоја пиљара може да биде и теретана со справи склопени дома?

Дали освен како регистрација на правна фирма, теретана треба да исполнува физички стандарди т.е висина, ширина, најмало растојание помеѓу справи или секоја пиљара може да биде и теретана со справи склопени дома?
Нормално дека треба да има висина за бавење со спорт. Дали се применуваат и почитуваат таквите стандарди во МК, е сосема друг проблем. А дали секоја пиљара ќе работи и покрај не почитување на стандардите, тоа пред се зависи не само од контроли од страна на надлежни институции, туку и од самите членови кои решиле да бидат дел од таков простор за спортување.

Нормално дека треба да има висина за бавење со спорт. Дали се применуваат и почитуваат таквите стандарди во МК, е сосема друг проблем. А дали секоја пиљара ќе работи и покрај не почитување на стандардите, тоа пред се зависи не само од контроли од страна на надлежни институции, туку и од самите членови кои решиле да бидат дел од таков простор за спортување.
Неколку страници претходно кажа дека си дел од здружението што ја поднесува иницијативата за средување на теретаните (т.е морално е лекарско за вежбање и слично). Прашања што ми текнуваат се
Дали во здружението може да членува која теретана сака, без разлика дали исполнува услови т.е стандарди ?
И во суштина, дали има било каков закон за стандарди кај теретаните и ако нема дали вашето здружение планира да превземе нешто во врска со тоа?

Неколку страници претходно кажа дека си дел од здружението што ја поднесува иницијативата за средување на теретаните (т.е морално е лекарско за вежбање и слично). Прашања што ми текнуваат се
Дали во здружението може да членува која теретана сака, без разлика дали исполнува услови т.е стандарди ?
И во суштина, дали има било каков закон за стандарди кај теретаните и ако нема дали вашето здружение планира да превземе нешто во врска со тоа?

Законот е дел од законот за труд, исполнување на минимални технички услови за работа.
Правилник кој се изготвува во националната федерација за бодибилдинг и фитнес (како ти што ја нарекуваш здружение) е интерен правилник со кој федерацијата ќе дозволи или не одреден клуб да стане член во истата, а со тоа и да се здобие со решение за работа во овие спортски дејности.
Правилник за функционирање потребно е да има и агенцијата за спорт на рм и инспекторите кои пред да го издадат решението за работа, по предлог на федерацијата а на барање на клубот, треба да извршат инспекциски надзор и се како коректив во случај ние да сме погрешиле.

Мислење од поискусните на тема Carb backloading?

Што програма би препорачале за функционалност на мускулите.

Значит функционалност > маса.

Пошо скоро една година вежбав без одмор, ама последниве 2 месеци не мрднав пошо ме зредија повреди на рамото, плешката, и коленото. :(

Би сакал до влето да се вратам во форма и големината воопшто не ми е важна, важно ми е да можам на пример да направам минимум 100 склека без престан.:toe:

Што програма би препорачале за функционалност на мускулите.

Значит функционалност > маса.

Пошо скоро една година вежбав без одмор, ама последниве 2 месеци не мрднав пошо ме зредија повреди на рамото, плешката, и коленото. :(

Би сакал до влето да се вратам во форма и големината воопшто не ми е важна, важно ми е да можам на пример да направам минимум 100 склека без престан.:toe:
Ако сакаш да напраиш 100 склека вежбај склекови.
Функционално вежбање ти е правење на вежба што ти има функција за нешто утре.
Ако тебе функцијата ти е да правиш 100 склека - вежбај склекови.
It's simple as that.

Моеш со Grease the groove методот да фатиш - цел ден нон стоп чим можеш, прави склекови. Ако моеш сега 20 - на секои 15 мин во рок од 8 саата ако праиш по ~20 тоа се 600 и кусур склекови во денот.

Со тек на време ќе моеш по 25 да праиш итн итн пошто мускулот се вежба баш за тоа движење а големиот волумен и фреквенција го тера побрзо да се адаптира.

Мислење од поискусните на тема Carb backloading?
Не сум ја испробал никогаш, ја имам одамна симнато книгата од Џон Кифер али не сум стигнал да ја расчитам и да пробам на себе :) Бујрум книжулето :cool:

Attachments

Не знаев кај да прашам па ќе го поставам прашањево тука.
Видов едно видео на фб, и сакам одговор од некој што има повеке знаење во врска со ова (@sajSiGa идр).
Гледајте го видеово подолу и кажете ми дали се оштетуваат коските и зглобовите на овој начин.
Пред 3-4 год коа вежбав кик бокс ние мавафме на гума од кола ама ова е екстремно.

Видов едно видео на фб, и сакам одговор од некој што има повеке знаење во врска со ова (@sajSiGa идр).
Гледајте го видеово подолу и кажете ми дали се оштетуваат коските и зглобовите на овој начин.
Пред 3-4 год коа вежбав кик бокс ние мавафме на гума од кола ама ова е екстремно.

Се оштетуваат коските,но тоа и е целта на ваквите работи.Коската откако ќе се оштети/скрши заздравува и станува по цврста.Нормално ако и даваш се што и треба,односно добра исхрана,сон,вода итн.Јас вежбам ЏКД и ние на тренинг се маваме цеваница во цеваница,подлакт во подлакт,и најекстремно што сме го правеле е правење склекови на цеваница со дрвена прачка(ескрима)...имавме дупки на цеваниците,како да не пробушиле со штраф :D ама заздрави.Овие дрва не се толку јаки,не велам дека е лесно да маваш,има видеа и кај што ги кршат,ама не е исто да маваш у даб и да маваш во вакво дрво.

Се оштетуваат коските,но тоа и е целта на ваквите работи.Коската откако ќе се оштети/скрши заздравува и станува по цврста..

Тоа да, ама гледам дека мава и со лакт и колено, нешто од внатре ми вели дека така ги оштетува зглобовите, зато прашав тука.

Секако дека се оштетуваат ама земи во обзир дека тука станува збор за техника на удирање, оној кој е професионалец знае на кој начин смее а на кој начин несмее да удри за да не си наштети себеси, плус верувај дека овој што удира во дрвово не удира со сета сила во него. Ако подобро запазиш ударите со лакт се индиректни, а кога удира со потколеница го успорува ударот пред да удри. Инаку од вакви удари зглобовите не страдаат колку што може да се скрши коската особено ако е ослабена. Како и да е телото е жив организам и како таков ако постепено се "челичи" на некој начин се навикнува на траумите кои му се нанесуваат до определен степен што е и целта на тренингот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom