Blu-Ray

• Креатор на темата Креатор на темата shapeless
  • Време на започнување Време на започнување
Пер blue ray филм повлекува blue ray плеер, а тоа па повлекува full hd телевизор. Наместо да се фрлаат толку пари може само да се стави добар интернет, да се купи 22 инчен монитор (Full HD) и ќе уживаш во тие филмови за многу поевтино.

Гледање на фул хд филм на 22 инчен монитор е мачно искуство, т.е 22 инчните монитори со 1920x1080 резолуција се голема глупост или поточно мартекетиншки трик за да се заработи пари на неинформаираните купувачи. Кои по цена на својот вид ќе гледаат фул хд бачко! на 22 инчен монитор. Све е толку ситно што ќе завршиш на очно за некој месец :) Минимумот за 1080п е 24-ка монитор. Знам дека ова го даде како пример но за другите да кажам да не се излаже некој.

blu-ray не се исплати да се симнува, има филмови (encode) со смалена големина на помалку од 10 гигабајти а се скоро ист квалитет како блуреј кои зафаќат 20-40 гигабајти,али тоа зависи од оној кој ги енкодира, најчесто на тракерите од кај што ги симнуваме HD филмовите после името на филмот стои името на енкодерот пр.
Sherlock Holmes 720p Bluray x264-CBGB
Sherlock Holmes 2009 1080p BluRayx264-SECTOR7
Sherlock.Holmes.2009.Bluray.1080p.DTSMA.x264.dxva-FraMeSToR
името после цртата го означува енкодерот или енкодерска група, и секоја група си има своја да кажам политика на енкодирање, едни ги прават филмови со мал video bitrate па нормално тие имаат и нешто помал квалитет и помалку место фаќаат, други имаат висок bitrate и нормално повеќе место фаќаат али тие и не се приметува да имаат разлика од блуреј
да не должам многу имате еден добар форум за ова со куп информации http://www.bit-hdtv.com/forums/index.php

Најдобра работа за гледања на филмови во одличен квалитет со скромен квалитет е микро хд и мини хд риповите што ги има на HD UNITED :)

Некад не ми се чека за хф дилм од 10гб па си симињам вакви рипови ( за драми и филмови со добра приказна, во кои воедно и неморам да гледам ефекти пред се)

Најинтересно е што се само по 1,5-2гб а имаат слика подобра од оргинал двд од 5гб да симнеш :smir:

Пер blue ray филм повлекува blue ray плеер, а тоа па повлекува full hd телевизор. Наместо да се фрлаат толку пари може само да се стави добар интернет, да се купи 22 инчен монитор (Full HD) и ќе уживаш во тие филмови за многу поевтино.

22 инчи vs 24 инчи vs 40 инчи...

3 различни приказни.
Или пак 42. Не е исто.

Најдобра работа за гледања на филмови во одличен квалитет со скромен квалитет е микро хд и мини хд риповите што ги има на HD UNITED :)

Некад не ми се чека за хф дилм од 10гб па си симињам вакви рипови ( за драми и филмови со добра приказна, во кои воедно и неморам да гледам ефекти пред се)

Најинтересно е што се само по 1,5-2гб а имаат слика подобра од оргинал двд од 5гб да симнеш :smir:

Збориш за риповите од nHD?

Јас нив ги знам како мини-мини-блу-реј, ѕверски се, на мониторот (22ка) не приметувам разлика меѓу нив и стандардните 720ки од 4 и 6 гига.
Еве, последни ги земав Toy Story 1 и 2, а и The Blind Side.
Феноменално е како има Xvid од 2 гига и ова, иста големина, а 10 пати подобра слика и 5.1 DTS звук.

Добро и ? Имам 50 инчна full hd плазма и blu-ray player, ме интересира каде можам да најдам филмови ? Виде негде да прашувам дали е исплатливо или не ? Не е исплатливо ни да возиш ферари, па купуваат луѓе, им претставува задоволство... како можеш да споредуваш гледање на филм пред мониторче и пред голем телевизор со фантастичен квалитет...

Добро и ? Имам 50 инчна full hd плазма и blu-ray player, ме интересира каде можам да најдам филмови ? Виде негде да прашувам дали е исплатливо или не ? Не е исплатливо ни да возиш ферари, па купуваат луѓе, им претставува задоволство... како можеш да споредуваш гледање на филм пред мониторче и пред голем телевизор со фантастичен квалитет...

Добро, ти објаснив дека не е.
Што си реплицираш со него не ми е јасно? :)

22 инчи vs 24 инчи vs 40 инчи...

3 различни приказни.
Или пак 42. Не е исто.

Јок, мониторот ти е 50см до 1метар од тебе, додека телевизорот е неколку метри нели. Друго, земи слободно 22-ка (1080п) фул хд и пробај да гледаш неколку хд филмови или на нејтив резолуција на мониторот да сурфаш, или било што очи ќе ти испаднат.

Збориш за риповите од nHD?

Јас нив ги знам како мини-мини-блу-реј, ѕверски се, на мониторот (22ка) не приметувам разлика меѓу нив и стандардните 720ки од 4 и 6 гига.
Еве, последни ги земав Toy Story 1 и 2, а и The Blind Side.
Феноменално е како има Xvid од 2 гига и ова, иста големина, а 10 пати подобра слика и 5.1 DTS звук.

m-HD ќе да се, микро хд или како и да е. Разлика има од 1320x720п до нив али стварно мала, пример ја намалуваат резолуцијата у 1250x650 така да не се губи многу на квалитет а филмот е само 1,5гб life saver се ваквите рипови баш како што кажа ти, на Замунда повеќето xvid се по 1,5гб а за истата големина имаш 10x бољи квалитет

Не знам зашто не почнат да користат FLAC формат у риповите, следев еден трид каде што пишува дека филм со квалитетн звук (хд) бил пример 15гб, додека рип од него со сменет звук во FLAC формат бил за цели 6гб помал!!! знаеш се надевам дека овој формат е бољи и од дтс и тру хд, и све друго слично или барем еднакви се.

@ Топик момци човекот кажа 16 пати дека не му е битно дали се исплати или не, дајте некој корисен совет за ентузијастот :) БТЊ каков телевизор/лцд/плазма имаш Шаплес?

Јок, мониторот ти е 50см до 1метар од тебе, додека телевизорот е неколку метри нели. Друго, земи слободно 22-ка (1080п) фул хд и пробај да гледаш неколку хд филмови или на нејтив резолуција на мониторот да сурфаш, или било што очи ќе ти испаднат.

Сакав да кажам, 22 монитор, без разлика дали е 1920x1200 или 1680x1050 не е исто како на 24 (1920x1200). 24ка е подобра.

А пак телевизор 40ка е нешто трето. Подобро и од двете.

Тоа држи, јас лично би земал 22 на 1620x1200 16:10 него дисплеј у беден 16:9 формат у и тоа осакатена 'фул хд" (1920x1080) верзија :pos2:

на HD UNITED неможе да се регистрираш ,а дали таму се торент филмовите ??

тешко да најдеш да купиш блуреј филм овде којзнае дали има, затоа имаш приватни тракери со HD филмови или штом си запнал толку симнувај цел блуреј, ама ти велам дека 1080p од десетина гига не се разликува од блуреј(ок се разликува ама имам видено споредби и не може да се примети)

се изненадив кога видов на Замунда дека има многу нови филмови на bluray
овој го имаше

A_Serious_Man_bd_cover.png

сликата беше ваква

13a60ad77991d159.png

f58eecb374273e8b.png

f7f6a4077d87d973.png

на HD UNITED неможе да се регистрираш ,а дали таму се торент филмовите ??

Само со покана (немам јас) за жал.

филмовите аполадирани се иначе од Рапидшер.

тешко да најдеш да купиш блуреј филм овде којзнае дали има, затоа имаш приватни тракери со HD филмови или штом си запнал толку симнувај цел блуреј, ама ти велам дека 1080p од десетина гига не се разликува од блуреј(ок се разликува ама имам видено споредби и не може да се примети)

+1 Сосема е добар квалитетот и на риповите.

Има блуреј филмови во Бугарија ако имаш некој таму може да му порачаш да ти купи или ти да тркнеш до Софија. Ако не си порачуваш преку интернет со картичка. За пиратски блуреј некој во Македонија да продава мислам тешко да се најде. А да влечеш од замунда блуреј филмови после нема да можеш да ги режеш (освен ако немаш рекордер)

Јас имам блуреј плеер на лаптоп (коа го купив не ни приметив :) ) , ама никад не сум го пробал. Едно скапо ми е да дадам 25-30 евра (може сеа паднати се цените нз) за еден филм, друго не е доволно голем мониторот за да уживам во сликата, трето звукот не е ко на домашно кино да глеаш, та и изборот на филмови е мал. А да земам да влечам од интернет многу време ќе ми отепа за еден филм и многу простор ќе ми зароби на хард диск.

Ќе си останам на ДВД филмчиња

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom