Блог на набљудувач од ОБСЕ

• Креатор на темата Креатор на темата Marski
  • Време на започнување Време на започнување
На штрумфовиве ќе им треба уште едно добри 200 години да се цивизилираат, штета што се малку нормалните од нив.
Зато ние сме тука да ги научиме за демократијата и цивилизацијата.
Ајде ајде ќе биде, па зарем не описменивме толку неписмен народ, зарем не ги обединивме грчките градови кои очи си вадеа и беа град-држава, сега можеме и шќиптарите ( луѓе кои живеат во планини - карпести места ) да ги научиме за цивилизација.

Уф, фала богу за информацијата, се надевам дека ќе биде таму барем до 15 јуни

Не е битно дали Красничи е во некој затвор,затоа што има можност да се појави некој друг “Красничи“,и така да си ја тераме во недоглед.:toe:
Една работа треба да ви биде јасна на сите:
Македонците секогаш ќе бидат губитници при најмал непромислен чекор на Албанците или било кој друг во Македонија.Освен Македонците сите други имаат алтернативна држава со која би се идентифицирале,значи имаат признат национален идентитет на друга држава освен Македонија за која ич не им е гајле.Токму тоа треба да им се даде до знаење на странските амбасадори кој го нападнаа Гвујо за недоволно демократски предвремени избори.Токму тоа треба да го знае секој кој од Македонија бара да исполнува некакви критериуми за кој неможе ни збор да стане во услови кога тие критериуми се бараат од Македонија а секогаш ќе ги прекршуваат токму странците кој живеат во неа затоа што имаат алтернативен национален идентитет.Ако денес беа Албанците што правеа проблеми,утре ќе бидат Србите,друг пат ќе бидат Бугарите а трет пат ќе бидат можеби Грците,на кој Македонија им само моментално место за живеење.
Додека тоа не го сфатат странците како Оли Рен или Хавиер Солана кој беа и најгласни во заклучоците за изборите полни со инциденти.:toe:

Мора да признаете дека „албанските“ партии се „последна рупа у свирало“,
Зашо тоагаш Албанците гласаат за нив?
и дека „прва виолина“ е секогаш една од победничките „македонски“ партии (мислам за извршната власт).
А да, секако, ако Грујо каже сите албанци да се фрлат во вардар они ќе се фрлат. Извини друже ама премногу си саркатичен морав со реципротитет да ти реплицирам.
Дали стварно веруваш дека изборните насилства од страна на ДПА, се случија без знаење на Груевски. Ако да, тогаш имаме невероватно неспособен премиер, кој што не е во можност да го контролира „послабиот“ партнер од власта. Ако не, т.е. дека Груевски знаел (и им помагал со дел од единиците АЛФИ) тогаш вината паѓа директно во неговиот грб.
Ова му доаѓа исто како сам да си ја запалиш куќата и до темел да ти изгори, не биди смешен, поради ваквите избори Македонија ќе ја чини многу труд и работа. А си се запрашал на кого му одговара ваквата ситуација ( безредија и пукање )?
Што се однесува до ДУИ, тие беа потполно неподготвени за ваквиот настан (во спортивно од ДПА, каде што, рака на срце нема нешто да му се пушти на случајот), и затоа делуваа стихично, во некои места кајшто главните „хулигани“ беа на нивна страна, делуваа и со насилство, (бидејќи имаа пред себе двојни структури, и полициски и партиски), во некои изборни единици нивните набљудувачи целосно се повлекоа пред хордите на ДПА (верувајте на први јуни, овие хорди беа во „транс“, и обични луѓе коишто беа симпатизери на ДПА, крадеа гласови, пцуеја мајки и жени на „противниците“, потполно надвор од секоја логика). Поради тоа немоќ, ДУИ во 15.00 часот, најави вонредна прес конференција за да се повлечат од изборите (информација којашто малку мина ја знаат), но по притисоците на Солана, и ветувањата дека сегде каде што имало неправилности ќе се поништат изборите, не го направија тоа што беше најавено.
Да да ДУИ беа невини во целата ситуација, ти се молам не биди смешен, во Арачиново беше ситуацијата пред експлозија ( а кој го држи Арачиново??? ), за среќа нешто ви шепна Миловановиќ и све се смири, престанаа пукотниците, престана блокадата во Арачиново и многу мудро ДУИ ја повлекоа изјавата за полвекување од изборите.
Затоа немојте премногу да го амнистирате Груевски, бидејќи според распределбата на моќта, тој е првиот што треба да делува, а тек потоа другите.
Ми се чини дека погоре ти посочив кој може да биде одговорен за ове инциденти, обичниот Груевски сигурно не е, а уште помалце Албанскиот народ. Размисли, на кој му е ви прилог да Македонија се оцрнува, ако не си знаел ќе ти набројам:
Грција, некои структури на Србија ( но морам да кажам дека полека но сигурно тие ослабуваат, па затоа сега Грција ја превзема улогата поинтезивно ), нарко босовите, трговците со луѓе... све багра до багра, зарем луѓе ги водат Албанскиот народ???

Мораме да напоменеме дека тој изборен тест беше намерно инициран и финансиран од грчка страна а спроведен преку Албанците во Македонија,
Ajde be, da ne gi popolni ti uplatnicite?

Ajde be, da ne gi popolni ti uplatnicite?

Без разлика кој ги потполнил уплатниците,Албанците во Македонија ќе дадат и гас ако треба само да не ни оди државава понапред од нивната Албанија или Косово.:toe:

Без разлика кој ги потполнил уплатниците,Албанците во Македонија ќе дадат и гас ако треба само да не ни оди државава понапред од нивната Албанија или Косово.:toe:
Taka e , taka, albancite se najgolemite i edinstvenite vinovnici za sostojbata vo koja se naogame....

Taka e , taka, albancite se najgolemite i edinstvenite vinovnici za sostojbata vo koja se naogame....
Види вака , ако бидеме реални македонците се криви што воопшто дозволија да има такви терористи што слободно шетаат и пукаат во луѓе, а конкретно ако прашуваш дали се криви за настаната ситуација во МК и последиците за целата држава после ваквото дивјаштво на Албанците , одговорот е јасен- ДА криви се и никој друг.Приказните дека државата е крива затоа што се пука на полицијата и меѓусебно е крајно глупаво и нелогично.

`Today, the two major Albanian political parties are at each other's throats (which I witnessed graphically in the last polling station I observed). One party's leader was the target of an alleged assassination attempt a couple of weeks ago. `
`Quite a row ensued. What to do? Recount? Throw out the ballots without official seals? At one point, the station chairman announced, "Look, we're all Albanians here! This is how we are! Let's take the extra ballots and split the difference, 50-50!" An elegant solution, and it might have worked. (Blatantly illegal, of course, but no one in the room cared that the OSCE was watching. We might as well have been invisible.) `
со ваков однос...идете и легнете си.
`ај да си ги поделиме гласовите` беееее алооооооооооооо
доста кењкате,дури и странците веќе ве научија какви сте.

Зарем уште веруваш во Дедо Мраз ? (имаше еден виц со ваква содржина, ама тоа во друга прилика, и во друга рубрика) И случајно мислиш дека толку сме созреани како демократија, и луѓето ќе гласаат по политички убедувања (99% од гласачите не ги знаат платформите на своите омилени партии, или пак знаат да разликуваат што е десно ориентирана, или пак лево ориентирана. Дури и Груевски како десно ориентиран, во коалиција го има најлевата ориентирана политичка партија во Македонија - Социјалистичката партија). И ние албанците одиме по тој терк, таа „задна рупа на свиралото“ барем малку ќе се потруди да ги подигне колективните права на албанците во повисоко ниво
А да, секако, ако Грујо каже сите албанци да се фрлат во вардар они ќе се фрлат. Извини друже ама премногу си саркатичен морав со реципротитет да ти реплицирам.
Не друже, Грујо требаше да им каже на своите „стратегиски браќа“, немојте на сила да ги фрлите „опонентите“ во Вардар.
Јасна ти е асоцијацијата?
Ова му доаѓа исто како сам да си ја запалиш куќата и до темел да ти изгори, не биди смешен, поради ваквите избори Македонија ќе ја чини многу труд и работа. А си се запрашал на кого му одговара ваквата ситуација ( безредија и пукање )?
Ова веќе се обидов да го објаснам во темата „Инциденти на изборите“, и во кратки црти, ДА, мислам дека ГРУЕВСКИ не сака да влезе во НАТО и ЕУ (не мора да е вистина, мое лично мислење) [/quote]
Да да ДУИ беа невини во целата ситуација, ти се молам не биди смешен, во Арачиново беше ситуацијата пред експлозија ( а кој го држи Арачиново??? ), за среќа нешто ви шепна Миловановиќ и све се смири, престанаа пукотниците, престана блокадата во Арачиново и многу мудро ДУИ ја повлекоа изјавата за полвекување од изборите.
Прочитај го повнимателно мојот пост, каде што потенцирав дека , каде што ги имаа во нивна страна „хулиганите“, ДУИ се обиде да им се спротистави на тие формации (не знам, ни ова не е во ред, ама кога потполно затајиа механизмите на државата, те молам осветли ме, што требаа да направат). Погрешно ги имаш интерпретирано зборовите „немоќни“ со „невини“, а дека се немоќни исо недоволно изграден капацитет се докажа, еве јас како обичен гласач, можев да најдам илјадници аргументи за „1 јуни“ во нивна полза, а тие, цела една партија (ДУИ) со структури и адекватни механизми, немаат јасна визија и знаење како да бенефитираат од тоа.
Имаат и ДУИ многу недостатоци и лоши потези, но во овој случај кривецот многу јасно се „урамкува“.
Ми се чини дека погоре ти посочив кој може да биде одговорен за ове инциденти, обичниот Груевски сигурно не е, а уште помалце Албанскиот народ. Размисли, на кој му е ви прилог да Македонија се оцрнува, ако не си знаел ќе ти набројам:
Грција, некои структури на Србија ( но морам да кажам дека полека но сигурно тие ослабуваат, па затоа сега Грција ја превзема улогата поинтезивно ), нарко босовите, трговците со луѓе... све багра до багра, зарем луѓе ги водат Албанскиот народ???
Размисли уште еднаш, дали со ЕУ стандарди, ќе можат да имаат „своја држава“, да ја измолзат кога ќе им текне и да не одговарат пред никој.
На страна тоа дека секогаш ќе има некој од моќните соседни земји кому ќе им одговара нестабилна Македонија.

ако се прочита добро целиот текст се гледа дека и ДУИ и ДПА се подеефнакво криви
Секако дека и двете политички партии се подеднакво криви, зарем некој вика поинаку? Башка, да не заборавиме дека за танго се потребни двајца.
со тоа не само што им даваат лоша етикета на сите македонски албанци туку и на сите државјани
Овој дел ич не можам да го разберам. Пример, на први јас станав кај 6 попладне, 1 саат пред завршување на гласањето. Му викам на брат ми да одиме да гласаме, нема што да се прави, башка по пат може и ќе видиме некое младо девојче... Ми кажува дека го затвориле изборното место ради ова и ова. Океј ондак, ќе одиме да пиеме кафе. Е сега, зошто неколкумина лоши албанци го обележуваат целиот народ од етничка албанска припадност во македонија како лоши? Јас не знаев дека можеш да изградиш став и мислење за една земја според бројот на криминалци. Не би било фер тоа. Знаеш, не сме сите такви. Башка што ќе се зачудиш кога би знаел колку е мал нивниот број, ама другиот проблем е што никој не сака да ги реши и затвори.

Зарем уште веруваш во Дедо Мраз ? (имаше еден виц со ваква содржина, ама тоа во друга прилика, и во друга рубрика) И случајно мислиш дека толку сме созреани како демократија, и луѓето ќе гласаат по политички убедувања (99% од гласачите не ги знаат платформите на своите омилени партии, или пак знаат да разликуваат што е десно ориентирана, или пак лево ориентирана. Дури и Груевски како десно ориентиран, во коалиција го има најлевата ориентирана политичка партија во Македонија - Социјалистичката партија). И ние албанците одиме по тој терк, таа „задна рупа на свиралото“ барем малку ќе се потруди да ги подигне колективните права на албанците во повисоко ниво
Ми се чини дека на ове избори имаше два блока и кај Албанските и кај Македонските партии, за тоа нема да идам оф топик, но еднашка кога спомнав дека програма на ДПА има прсти јенките и Џафери ми се изнасмеја поединци.

Не друже, Грујо требаше да им каже на своите „стратегиски браќа“, немојте на сила да ги фрлите „опонентите“ во Вардар.
Јасна ти е асоцијацијата?
Ок, си браниш политичка партија и те сваќам, но фактот е дека 70% од инцидентите беа од ДУИ а оне 30% беа иницирани поради ДУИ то-ес ДПА ги направи. А да сакаа ДПА да прават ициденти ќе ги направеа и во 97 и во 2001.
Ова веќе се обидов да го објаснам во темата „Инциденти на изборите“, и во кратки црти, ДА, мислам дека ГРУЕВСКИ не сака да влезе во НАТО и ЕУ (не мора да е вистина, мое лично мислење)
Не можев тој пост да го прочитам, но не верувам дека Груевски не сака да влезе во НАТО и ЕУ, тоа негова лична определба да ја види Македонија во тие организации и заедници, повеќе би рекол дека Тито Петковски не сака нато и еу.

Прочитај го повнимателно мојот пост, каде што потенцирав дека , каде што ги имаа во нивна страна „хулиганите“, ДУИ се обиде да им се спротистави на тие формации (не знам, ни ова не е во ред, ама кога потполно затајиа механизмите на државата, те молам осветли ме, што требаа да направат). Погрешно ги имаш интерпретирано зборовите „немоќни“ со „невини“, а дека се немоќни исо недоволно изграден капацитет се докажа, еве јас како обичен гласач, можев да најдам илјадници аргументи за „1 јуни“ во нивна полза, а тие, цела една партија (ДУИ) со структури и адекватни механизми, немаат јасна визија и знаење како да бенефитираат од тоа.
Имаат и ДУИ многу недостатоци и лоши потези, но во овој случај кривецот многу јасно се „урамкува“.
Жално е што на изборите имаше жртви, јас во најмала рака очекував да се сретнат Тачи и Амети да си подадат рака ( па макар и на ТВ ) и да речат доста е со калаш дај нека бидат фер изборите, зарем некој може да седне на некоја позиција ако претоа е прелеено крв. ( Жалам но колку ли да ја сакаат Албанците ДУИ, челниците се најголеми лицемери и демагози )

Размисли уште еднаш, дали со ЕУ стандарди, ќе можат да имаат „своја држава“, да ја измолзат кога ќе им текне и да не одговарат пред никој.
На страна тоа дека секогаш ќе има некој од моќните соседни земји кому ќе им одговара нестабилна Македонија.
Плнот на некои земји е Македонија да не постои, ама ете, за нивна жал постои, каква таква, со инциденти со "конфликти" ама сепак постои.
И нешто лично до тебе и другите Албанци: Зашто ја подржавате ДУИ???

Ми се чини дека на ове избори имаше два блока и кај Албанските и кај Македонските партии, за тоа нема да идам оф топик, но еднашка кога спомнав дека програма на ДПА има прсти јенките и Џафери ми се изнасмеја поединци.

Ок, си браниш политичка партија и те сваќам, но фактот е дека 70% од инцидентите беа од ДУИ а оне 30% беа иницирани поради ДУИ то-ес ДПА ги направи. А да сакаа ДПА да прават ициденти ќе ги направеа и во 97 и во 2001.

Не можев тој пост да го прочитам, но не верувам дека Груевски не сака да влезе во НАТО и ЕУ, тоа негова лична определба да ја види Македонија во тие организации и заедници, повеќе би рекол дека Тито Петковски не сака нато и еу.

Жално е што на изборите имаше жртви, јас во најмала рака очекував да се сретнат Тачи и Амети да си подадат рака ( па макар и на ТВ ) и да речат доста е со калаш дај нека бидат фер изборите, зарем некој може да седне на некоја позиција ако претоа е прелеено крв. ( Жалам но колку ли да ја сакаат Албанците ДУИ, челниците се најголеми лицемери и демагози )

Плнот на некои земји е Македонија да не постои, ама ете, за нивна жал постои, каква таква, со инциденти со "конфликти" ама сепак постои.
Колку и да се обидеме да се убедуваме, на крајот на денот, гледам, пак си остануваме не своите ставови, без да ги консумираме аргументите на „другиот табор“. Затоа нема да се обидам веќе да ги убедам еден дел од „другиот табор“ за тоа кој беше кривецот (иако тој очигледно се гледа).
За личното прашање би ти одговарал дека не го подржувам арогантниот насилен однос кон секој кој што е против идеите на ДПА, а не дека сум симпатизер на ДУИ.
Проблемот е дека вие уште имате одбивност од ОНА, и затоа сега тоа се рефлектира кон ДУИ, а вие живеете во друга платформа (или друг свет) од албанците, и просто не можете да чуствувате како тоталитарно се однесува ДПА, кон секого кој што не им е истомисленик. Далеку од тоа дека сум симпатизер на ДУИ (сум нагласил дека за многу нешта не се согласувам со нивното однесување), но со нив Грујо би можел да се договори многу попринципиелно за неколку витални прашања за доброто на државата отколку со ДПА. Верувај ми за ДПА само профитот е важен, без оглед дали за тоа ќе пати народот, албанците или македонците.

Овој дел ич не можам да го разберам. Пример, на први јас станав кај 6 попладне, 1 саат пред завршување на гласањето. Му викам на брат ми да одиме да гласаме, нема што да се прави, башка по пат може и ќе видиме некое младо девојче... Ми кажува дека го затвориле изборното место ради ова и ова. Океј ондак, ќе одиме да пиеме кафе. Е сега, зошто неколкумина лоши албанци го обележуваат целиот народ од етничка албанска припадност во македонија како лоши? Јас не знаев дека можеш да изградиш став и мислење за една земја според бројот на криминалци. Не би било фер тоа. Знаеш, не сме сите такви. Башка што ќе се зачудиш кога би знаел колку е мал нивниот број, ама другиот проблем е што никој не сака да ги реши и затвори.

Принц го знаеш мојот став, тој е дека на добар дел од албанците ова иќ не им се допаѓа и се против ова препукување на две партии кои даваат индикации дека се тесно поврзани со тие криминални структури. Етикаетата што ја спомнав не ја давам јас и јас го нема тој впечаток, туку сите странски новинари ги ставаат тие етикети и стие од страна не гледаат преку таа етуикета, а мислам дек ни тебе не ти се допаѓа да те гледаат преку етикетата добиена поради некои бидали кои мислат дека ќе прават мир со тоа што на некој со оружје со оружје ќе му возвратат и се симнуваат на истото илегално ниво, наместо да ги искористата сите можно средства што ги нуди државата за да го спречи криминалот без самиот да почне да применува илегални методи. Но нормално најжално е тоа што дел од народот не е свесен за сите механизми кои мму ги нуди државата за легално да се справи со криминалци.

Мора да признаете дека „албанските“ партии се „последна рупа у свирало“, и дека „прва виолина“ е секогаш една од победничките „македонски“ партии (мислам за извршната власт). Дали стварно веруваш дека изборните насилства од страна на ДПА, се случија без знаење на Груевски. Ако да, тогаш имаме невероватно неспособен премиер, кој што не е во можност да го контролира „послабиот“ партнер од власта. Ако не, т.е. дека Груевски знаел (и им помагал со дел од единиците АЛФИ) тогаш вината паѓа директно во неговиот грб.
Што се однесува до ДУИ, тие беа потполно неподготвени за ваквиот настан (во спортивно од ДПА, каде што, рака на срце нема нешто да му се пушти на случајот), и затоа делуваа стихично, во некои места кајшто главните „хулигани“ беа на нивна страна, делуваа и со насилство, (бидејќи имаа пред себе двојни структури, и полициски и партиски), во некои изборни единици нивните набљудувачи целосно се повлекоа пред хордите на ДПА (верувајте на први јуни, овие хорди беа во „транс“, и обични луѓе коишто беа симпатизери на ДПА, крадеа гласови, пцуеја мајки и жени на „противниците“, потполно надвор од секоја логика). Поради тоа немоќ, ДУИ во 15.00 часот, најави вонредна прес конференција за да се повлечат од изборите (информација којашто малку мина ја знаат), но по притисоците на Солана, и ветувањата дека сегде каде што имало неправилности ќе се поништат изборите, не го направија тоа што беше најавено.
Затоа немојте премногу да го амнистирате Груевски, бидејќи според распределбата на моќта, тој е првиот што треба да делува, а тек потоа другите.
Tokmu taka.
NG znaese za incidenti,ama se praj na Tose,a za Thaci ima 1 lek- edna megju rogoj!
Ama aj oj objasni mu ova na ovcive koi nasednaa na negojte cetnik-vodnik cirkusi.Mene bas me zanima od kaj go najde izrazot kasapana,koga duri ni vo vakvi okolnosti odnosi Bdi-Pdsh ne se tolku katastrofa kolku izgleda?
I edni i drugi imaat kadrovski problem.To MK nemaat kadar,a kamoli nekoj tamu AL od planini.
Реакција од полицијата??? Фаќање на виновниците???
Полицијата... во најдобар случај беа неми набљудувачи (а тоа беше мисија на ОБСЕ), а во многу места и активен помагач на процесот на крадење на гласовите. Немојте барем мене да ми кажувате прикаски од типот еве го трагот, кога јас ви викам еве кај е волкот (бев жив сведок на срамот што недај боже веќе да се повтори).
(Еве цитат на Хелсиншки комитет:...„Хелсиншки комитет посебно се осврнува на работата на полицијата, оценувајќи дека полицајците не се промениле, туку спроведувале партиски директиви.“)
Виновниците... ги имаше на стотици, а беа уапсени рамномерно колку заради редот.
Груевски... почна да реагира откога Милованович, Фуере, и другите кои што се грижат повеќе за Македонија отколку ние самите, му удрија заушка поради мижење пред неправилностите.
Не беше тој истиот Груевски што изјави дека изборите 98-99% беа регуларни, освен во неколку изолирани места. За да после реагирањето на меѓународната заедница, тој 1% порасне на најголемото прегласување после самостојноста со над 170.000 гласачи кои ќе треба повторно да гласаат.
Не е се црно - бело во овој свет, а вие упорно така гледате...
I na Vmro i na Sds mu odgovara AL da se narod od -ra kat.,za da si pravat sto sakaat.Vo najnovo vreme NG so mangupski majski-martovski dogovor nesto se obide,no with a little help from dushman eve go rezultat.
Каква брилијантна логика.

Кога некој убиец ќе убие човек, не е крив тој - крива е државата што немало полицаец на тоа место.

Кога некој ќе направи вооружен грабеж, не е крив тој, крива е државата.

Кога некој ќе силува некого, не е крив тој, повторно крива е државата, што не ги држи под контрола сите ебени манијаци.

А кога државата ја превзема контролата, летаат солзи и мрсули.

Ова е врвот на глупоста која може да излезе од нечија тастатура, кога некој со сила се прави глуп, а знам дека не е, само така му чини. Признај, кажи ја усравме работата, треба да се поправиме.
Nema popravanje koga nekoj e -ra kat. gragjanin!

Cesni AL ne se matkaat so politika.Nesto slicno kako kaj Mk.To e onaa logika na pirova pobeda i pokraj 480.000 glasa.Kaj niv pirovoto e i kaj dvete.Znaci tie 210.000 mozi sledniot pat da bidat edvaj 42.000.Samo treba vreme i uslovi razbira se.

A sto mu fali na Dui?
Care za Uck bese nekoja Ucm?
Ne ja naprajvme,koj ni e kriv,bidna amnestija i to e to.
Ne znam zasto bi bil protiv Ali i vujko mu,ko toj bese poznat na strukturi i kako takov obrabotuvan,nekoj plata zemal za to,e sega sto potcenile ili tie koi citale izvestai potcenile ili ne poslusale to e vece politika.to e ona sto velam Sds-Vmro sprega.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom