Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Прашање: Дали е противуставно(или нелегално) ова сценарио:
* собранието распишува референдум за прашање x кое има за цел да воведи нешто ново(пример прифаќање преспански договор)
* референдумот не постигнува цензус и пропаѓа
* собранието, по 4 месеци после референдумот расправа за истото прашање кое бара 2/3 множинство за да се усвои
Ако се прави така, не се почитува вољата на нарoдот, а тоа е противуставно а со тоа и противзаконски. Уставот е дециден околу тоа-мора да се спроведат одлуките од референдумот
еднаш за секогаш-уставот не препознава консултатитевен референдум. тоа е измислица на шарените куртони. секоја одлука на референдумот мора да се почитува
И случајно уставот да препознаваше консултативен референдум-не беше референдумот распишан како консултативен референдум, така?
Да....сите предходни изјави беа давани дека ќе се почитува вољата на народот
Јас си го кажав својот став за референдумот. Не знам која ти е оваа игра на зборови и барање мислење за да дадам на цитираниот член. Јас бев ПРОТИВ промена на името на мојата татковина, кога веќе решија да распишат референдум требаше МАСОВНО сите да излезат и да гласаат ПРОТИВ промена на името, наместо бојкот. Така имаше шанси повеќе да не го постигнат тоа што го постигнаа - го променија името.@Vartolu , се согласуваш со излагањата на @gjoko-mkd?
Можеш да ми објасниш правно што значи консултативен референдум?Јас си го кажав својот став за референдумот. Не знам која ти е оваа игра на зборови и барање мислење за да дадам на цитираниот член. Јас бев ПРОТИВ промена на името на мојата татковина, кога веќе решија да распишат референдум требаше МАСОВНО сите да излезат и да гласаат ПРОТИВ промена на името, наместо бојкот. Така имаше шанси повеќе да не го постигнат тоа што го постигнаа - го променија името.
Инаку, јас не знам дали било законски или не, ама стопати се повтори дека референдумот е консултативен. (останатиот дел од изјавава ти е уште една од многуте лаги искажани за да се насамари Македонскиот народ)
![]()
РЕФЕРЕНДУМОТ Е КОНСУЛТАТИВЕН, НО РЕЗУЛТАТОТ ЌЕ БИДЕ ОБВРЗУВАЧКИ, ВЕЛАТ ОД СДСМ - Сакам Да Кажам
Собранието вчера со 68 гласови „за“ ја донесе одлуката за распишување референдум за името на 30 септември, а ќе се […]sdk.mk
![]()
Српски колекционери останаа без 500 стари грамофонски плочи, им ги запленила царината зашто ќе се продавале како нецаринета стока на Балкански фестивал на винили во Куманово - KumanovoNews
Петмина српски колекционери, кои викендот требало да учествуваат на третиот Балкански фестивал на винили во Куманово, останале без своите стари грамофонски плочи откако им ги запленила царината, со образложение дека немаат документи за нивна продажба.www.kumanovonews.mk
Пред неколку дена од Грчец љепотаниве преку ноќ се прикучиле диво на струјата на ЕВН и заради тежок дефект скоро пола Сарај немаа струја ...Грчец
Ovie pa od EVN uste go popravaat defektot, abe glumi deka ne moze da se popravi i ostaj gi edna nedela na sveki.Пред неколку дена од Грчец љепотаниве преку ноќ се прикучиле диво на струјата на ЕВН и заради тежок дефект скоро пола Сарај немаа струја ...
Abe ne mozhat be, odma Alji ce prati od procentiteOvie pa od EVN uste go popravaat defektot, abe glumi deka ne moze da se popravi i ostaj gi edna nedela na sveki.
Њцка .... Шеваљ е вратен .... Че ги ебе ако нема одмаAbe ne mozhat be, odma Alji ce prati od procentite
Правно за ова прашање како и за многу други е хаос. Прво во Уставот во одредбите за референдум не е предвиден консултативен референдум. Член 73 вели дека одлуката донесена на референдум е задолжителна. Нема ништо за консултативен референдум. Ама во законот за референдум во член 8 е предвиден референдум за консултирање на граѓаните и одлуката донесена на тој референдум не е задолжителна. Во правото никогаш понизок акт нема предност пред повисок кога тие се во спротивност, особено не кога доаѓа до судир со Уставот како највисок правен акт. Ајде превид напрајле кога го носеле Законот за референдум и вметнале консултативен референдум. Ама тука треба Уставниот суд да реагира и да ја поништи оваа одредба. Нормално дека нема да реагира кога е под контрола на сдс и дуи и не смее да а да речи. Мислам дека имаше поднесена иницијатива за поведување постапка за оценување на уставноста на овој член или за некое друго прашање поврзано со референдумот не знам точно, ама дали дојде до разрешница или уште се чува во фиока и тоа не знам. Друго, во самиот Закон за референдум се предвидени ситуации во кои одлуката донесена на референдум мора да е задолжителна. Во член 29 се вели дека одлуката за менување на граници на Македонија и за стапување или истапување од сојуз или заедници на држави е задолжителна. Е сега ако се има предвид какво беше прашањето на референдумот, еу и нато претставуваат сојуз на држави што значи не може консултативен референдум да се распише за членство во истите. И покрај тоа што неуставно во законот е предвиден консултативен референдум, самиот закон дава заштита од негова примена за овие две прашања за границата и членство во сојузи и заедници на држави.Можеш да ми објасниш правно што значи консултативен референдум?