Блам држава

... се додека сите членови на семејство имаат ајфони, смартфон, а на бебето за прв роденден му поклонува дедото ајфон не верувам во нивниот тежок живот, ниту додека секој член од семејството вози автомобил, а во ист момент има на располагање и велосипед и оние бајкови скапи или тротинети, да продолжам колку „неоходни“ работи се има, а ваму се кука дека немало пари за едно Новогодишно пакетче од 200 денари? ма ајде, кафаните се полни не за забави, туку за обичен оброк што ги мрзи да готват дома, кафе исто во кафич секојдневно, кај го има тоа, само кај нас, сиромаштија невидена, викенди низ Солун само за кафе, викенд во Охрид, да не ги спомнам авионските туристички дестинации онака пошто одвишок пари се има или од сиромаштија да не се иде, ааааа?

Образование ... се тресе ....... во ладна вода!
Се додека образовниот процес се сведува само и само на .... професорот ти кажува или чита од неговиот„учебник“ а ти на испит му кажуваш што тој кажал или ти прочитал.... ќе имаме срање од образование.
Мноооооогу ретки се тие професори кои на испит едвај 10% од времето посветуваат на „стандартните“ прашања а 90% од испитот е слободен разговор на разни практични теми поврзани или наизглед неповрзани теми со материјата.

ЗА се се слагам ама кога споредувате цени во Германија и тука, земи пример еден бургер во најсмрдената сендвичара е 180 денари минимум, пута три, пута три, с платата Македонија 30.000, киријата тука се крена шо за Битола можам да ти кажам дека мизерна гарсоњера ја издаваат над 250 евра + сметки, а знаеме зимно време сметките за струја до кај стигаат

Замисли да си самохран родител во оваа држава, не пакетче новогодишно, абе за леб ќе пропиташ, не сте осетиле вие сиромаштија мене на така ми изгледа.

Е сега за делот кај што има аздисани луѓе, ги има и такви, пушат цигари а на детето му е луксуз да му уплати месечна чланарина за некој спорт.
Секој ден по кафиња овиснати, викенди по кафани, секој месец на шопинг и се жалат како не се стига, ги има и такви и тие се стап, не Германија кај сакаш пушти ги таквите за леб ќе немаат
Не ја правдам државава да не се разбереме погрешно,сметам дека нема ниеден правилен чекор/потег што е направен од осамостојување. Наместо напред ние скоро да тапкаме во место.

Тежок е животов во државава,особено ако си самохран родител или едноставно си оставен сам да гураш низ животов.

Меѓутоа доколку сум здрав и прав,без никакви здравствени проблеми ,нема никогаш да трпам за леб! Ни јас ни детето.

Истовар на камиони или тешка физичка работа е со дневница од 50 еур. Да одиш со плочкар на терен ,да му помагаш и учип ти е 2000 денари дневница.

20 дена по 50 еур е 1000 еур. Викенди на испомош на свадби ти се уште 3000-4000 денари по викенд.

Да,горе набројаново не е добар живот,немаш социјално дружење,работиш нон стоп,изморен си,исцрпен си.. Не треба да се живее вака итн.. Меѓутоа ако е за пропитување за леб за семејството без никакво размислување го правам.

Не ја правдам државава да не се разбереме погрешно,сметам дека нема ниеден правилен чекор/потег што е направен од осамостојување. Наместо напред ние скоро да тапкаме во место.

Тежок е животов во државава,особено ако си самохран родител или едноставно си оставен сам да гураш низ животов.

Меѓутоа доколку сум здрав и прав,без никакви здравствени проблеми ,нема никогаш да трпам за леб! Ни јас ни детето.

Истовар на камиони или тешка физичка работа е со дневница од 50 еур. Да одиш со плочкар на терен ,да му помагаш и учип ти е 2000 денари дневница.

20 дена по 50 еур е 1000 еур. Викенди на испомош на свадби ти се уште 3000-4000 денари по викенд.

Да,горе набројаново не е добар живот,немаш социјално дружење,работиш нон стоп,изморен си,исцрпен си.. Не треба да се живее вака итн.. Меѓутоа ако е за пропитување за леб за семејството без никакво размислување го правам.
Така е, ама секакви случаи има, не е секој способен да работи утовар растовар.
Познавам жена која работи две смени за да се прерани со нејзините деца, на крај на месец редовно бара пари на заем од блиски оти не и стигаат, самохрана мајка е, децата сами се чуваат. Е сега замисли тие деца да се под 5 години а нема кој да ти ги чува додека ти заработуваш за парче леб за нив, има и такви.

Плус постот наназад од фејсбук беше дека жената се надева дека навреме ќе и префрлат плата, нигде не напиша дека не можи од платата едно пакетче да купи, бар јас така прочитав
Да е само пакетчето проблем во целата приказна лесно е, за 200 денари ќе се снајди секој, шишиња ќе собери ќе купи пакетче, ама жалосно и поразително е во 21 век шо треба да штедиш на крај на месец за факинг пакетче за нова година.

Како им помага државава на овие луѓе, со мочано социјално кое не стига ни за сметките да ги покриеш на крај на месец ?

Мајка има тепано дете со аутизам, комшичињата ѝ покажале колку е модар, алкохоличарка некоја смрдла. Другаркава коа рекла у ЦСР, ѝ рекле да не се меша у ВОСПИТУВАЊЕ.
Така ли се воспитува аутистично дете? Модро да шета? Па и било кое дете?
Ко че прочитам вакви приказни ми се кини срцето.

Ко че прочитам вакви приказни ми се кини срцето.
Пореметена држава.. болен народ.
Мене срце ме боли ама и притисок ми се дига.

За другиот мој пост.
Жената се надева да дека ќе земе плата. Ама тоа е лошото што ѝ е неизвесно очигледно. У 2025, 2026 уште малце не треба некој да се мисли дали ќе добие плата за нешто што сработел.
Ако сум била 30 дена на работа, па и 20 да сум била, сакам да ми се плати тоа. Никој не иде за фала. А факт е и дека не стигаат мизерниве плати.
Прееска слушав и Косово и Србија ќе покачат минималец на 500€, у Бугарија лани качија. Кај нас е уште 400€.. ја со диплома, на време завршив, по цели недели сум учела (сѐ ова од мерак не дека ме терал некој де), 900€ рамно ми е бруто плата. Мочанава држава, зима 38%, тоа се 300+ евра.
Шо добивам ја за тие 300€? Ништо. Од плата све плус даваме за нешто. Кај се сметки, кај е храна за дома. Кај е дете да облечеш, прошеташ, усреќиш? Кај си ти ко маж/жена со свои потреби, хобија, трошоци? Плус да си под кирија?

Ја рачунав, у мој стан, со основни трошоци (сметки, храна за цел месец и цигарите ги рачунав пошо јбг..) околу 27,000 месечно. Груба математика.
Иам уште 9,000 за живот. Шо попрво?
Како да не се секира човек? Се мислам уште една работа да најдам, а првава ја сакам ме исполнува плус е доволно стресна и тешка. А за да го видам лезетот треба занает. Ама кај шо шури држава, ќе умрам од глад дур го испечам занаетот. Затоа сѐ помалце се работи по струка.. и толку и ги ,,бива”.

Сѐ повеќе ги сфаќам луѓето со деца.

За другиот мој пост.
Жената се надева да дека ќе земе плата. Ама тоа е лошото што ѝ е неизвесно очигледно. У 2025, 2026 уште малце не треба некој да се мисли дали ќе добие плата за нешто што сработел.
Ако сум била 30 дена на работа, па и 20 да сум била, сакам да ми се плати тоа. Никој не иде за фала. А факт е и дека не стигаат мизерниве плати.
Прееска слушав и Косово и Србија ќе покачат минималец на 500€, у Бугарија лани качија. Кај нас е уште 400€.. ја со диплома, на време завршив, по цели недели сум учела (сѐ ова од мерак не дека ме терал некој де), 900€ рамно ми е бруто плата. Мочанава држава, зима 38%, тоа се 300+ евра.
Шо добивам ја за тие 300€? Ништо. Од плата све плус даваме за нешто. Кај се сметки, кај е храна за дома. Кај е дете да облечеш, прошеташ, усреќиш? Кај си ти ко маж/жена со свои потреби, хобија, трошоци? Плус да си под кирија?

Ја рачунав, у мој стан, со основни трошоци (сметки, храна за цел месец и цигарите ги рачунав пошо јбг..) околу 27,000 месечно. Груба математика.
Како да не се секира човек? Се мислам уште една работа да најдам, а првава ја сакам ме исполнува плус е доволно стресна и тешка. А за да го видам лезетот треба занает. Ама кај шо шури држава, ќе умрам од глад дур го испечам занаетот. Затоа сѐ помалце се работи по струка.. и толку и ги ,,бива”.

Te citam cesto na forumot i kompletno imam isti razmisluvanja kako tebe, so bes i ogorcenost sprema Makedonskiot sistem x10... Problemot e sto nemozes nisto da smenis kolku i da se obiduvas....Ako nemas vujko vladika ili nekoja rabota vo administracija pa da vadis nekoe plus mito ili imas privaten biznis nema stonda baras vo takvo duvlo.....posebno akonsakas familija i drugi stvari...

Ovde gore ako rabotat dvajca ne se oseka siromastija iako se nekade platite minimalni... me kradel gazdata Trajko Petko... znam, ali ti ostanuva sosema za soliden zivot...Vo mk od koga ke te ukrade gazdata moras ili da razmislivas za kriminal ili politika ili ok ako imas nekoja isplatliva profesija toa e isklucok

samo sporedbata, nekoj lepil plakati ao falsifikat diploma e minister, Ti so 9 prosek rabotis za 500€.... ke dobies Reply:snadji se pa zivej

Zatoa samo Avion....

За другиот мој пост.

И јас како колегата над мене ќе ти речам да си фатиш Авион. И мене ме потсеќаш на мене. Истата нетрпеливост и огорченост ја имав кон нив. Нема да се среди. Џабе се нервираш. Гледај си својот живот, знае да биде доволно тежок и трагичен. Направи да ти биде полесен. Не е сјајна Европата, ама гревота е да ја ставиш во иста реченица со нашите крадачи, апаши, приватизатори, криминалци, лопови. Земај си Либето и магла од таму нагоре да ве види Господ.
Автоматски споено мислење:

Немораш ни да си Швајцарија, ете влез е потешко. И Германија се живее океј ако сте двајца. За храна, даноци, сметки, брендирана облека - нема ни да му ја мислиш повеќе. Имаш и 2 одмори во Европа (ил подалеку) да истепаш годината. Што да биди фазла. Не е се сјајно, ама овие маки за преживување од 1ви до 1ви, со стегање на паричник, нема да ги имаш.

Последно уредено:
Далеку од тоа дека е сјајно и бајно ама не се веќе 90тите па да се кука немало за едно пакетче на децата/внуците. Времињата се сменети од пред 20-30 години. Дел на полошо ама дел и на подобро. Не генерализрам, секакви маки тргат и баксузи се случуваат кај луѓето, ама денес некој ако плаче за тоа дека не може да купи едно основно пакетче/играчка за најмалите, подобро да стави прстот на чело, да почне од себе зошто тоа е така, отколу да мудрува по социјалните мрежи . А доколку тоа "пакетче" се мисли на идиотски најк дизелашки патики од 200€, ајфони и не знам што, тогаш ни прст на чело не помага.

Иако инфлацијата заеба се и све отиде неразумно до плафон, денес можностите за финансиски просперитет се далеку поголеми од мрачните 90ти и почетокот на новиот милениум. Ако ти е животен сон да си администрација, да се изживуваш над странки и да пиеш по 6 кафиња за време на работа, и се тоа за скоро минималец...не би требало да имаш ни за топол оброк, не за пакетчиња. Истото и за ленчугите по приватните фирми, здрави и прави одбираат лесна работа за минималец, наместо да се запотат, научат занает или бар да бараат поплатена работа, ама таму ќе треба да се работи...
Да не навлегувам колку унишени животи а со тоа и животите на нивните блиски, од коцка , разно разни супстанци и брзи кредити за нивни хирови...можеби е друга тема...ама и ради такви децата немаат палетчиња, а тука не е крив Цацко...

Не верувајте многу на некакви политичари у покушај, или инфлуенсери со срцепарателни пораки или математики во овој случај... муабетот со гевречињата и јогуртот, навидум јадеш мизерно ама и за тоа не стига.
Ај да ја извртиме веселата математика, па да речеме во една Германија да јадеш секој ден у најевтиниот ресторан, еден Мек и помфритче ти е 5-6 евра ,пута 3, пута 3 = околу 1500€... а просек плата таму 1900-2100
Среќа шо се отворија фирми со странски капитал.Иначе уште ќе бевме ко 90те,можда и бетар.Од македонски газда порасипано суштество нема.

Последно уредено:
kolku makedonceto nema sens sto e ziveenje zivot e tazno.

dodeka ja rabotev kako 14 godisnik vo pekara, smrdev na burek po cel den i za godina dena izgubiv nekoi 20 kg, a pritoa zemav nekoi 250€, moj vrsnjak od Danska so kogo igravme kanter (on od doma, jas od kompjuternici), zemase 500€ sto postoese i sto idese u skolo.

ja se zadovoluvav so skromen odmor niz Makedonija, nekogas ni toa koga finansiite ne dozvoluvaa, a toj povekje od pola Evropa ja prosheta bez eden den raboten.

denes ja toa sto go zarabotuvam godisno on go zema vo mesec ipol, a pritoa jas imam povekje od decenija staz, beli vlakna po glavata i brcki, dodeka on pocna so rabota pred nekoja godina.

povreden li bese tipot - ne.
povekje se borese od mene - ne.

samo imal srekja da se rodi u normalna drzava, vo normalno mesto.

dete od 18 godini vo stranstvo sto vrti pleskavici pravi povekje pari od doktori i ostanat deficiten kadar vo drzavava, a pritoa ima pogolema kupovna mokj i uziva podobar kvalitet na zivot.

tie moabeti lele telefoni, covece, 2025 e, telefonot e potreba, ne e luksuz, do rabota ne mozes da stignes ako nemas telefon da ispratis CV, nekoj da te kontaktira, da zavrsuvas odredeni rabotni zadaci na istiot, itn.

ednostavno ovde narodov ne sfakja deka so plata treba da zivis, ne da prezivuvas, deka odmor van drzavava e potreba, a ne luksuz, deka kola e potreba, ne e luksuz, deka jadenje tri obroci dnevno e potreba, ne e luksuz, ama tolku videl makedonecot, kaj nas glasi taa ,,ima i polosho", a ne ,,ima i podobro".

Te citam cesto na forumot i kompletno imam isti razmisluvanja kako tebe, so bes i ogorcenost sprema Makedonskiot sistem x10... Problemot e sto nemozes nisto da smenis kolku i da se obiduvas....Ako nemas vujko vladika ili nekoja rabota vo administracija pa da vadis nekoe plus mito ili imas privaten biznis nema stonda baras vo takvo duvlo.....posebno akonsakas familija i drugi stvari...

Ovde gore ako rabotat dvajca ne se oseka siromastija iako se nekade platite minimalni... me kradel gazdata Trajko Petko... znam, ali ti ostanuva sosema za soliden zivot...Vo mk od koga ke te ukrade gazdata moras ili da razmislivas za kriminal ili politika ili ok ako imas nekoja isplatliva profesija toa e isklucok

samo sporedbata, nekoj lepil plakati ao falsifikat diploma e minister, Ti so 9 prosek rabotis za 500€.... ke dobies Reply:snadji se pa zivej

Zatoa samo Avion....
И ја викам дека е само авион лекот. Знам.
Пробувам да ги убедам и моите. А ми треба уште малце знаење за авиончето. Ама ќе биде.
И јас како колегата над мене ќе ти речам да си фатиш Авион. И мене ме потсеќаш на мене. Истата нетрпеливост и огорченост ја имав кон нив. Нема да се среди. Џабе се нервираш. Гледај си својот живот, знае да биде доволно тежок и трагичен. Направи да ти биде полесен. Не е сјајна Европата, ама гревота е да ја ставиш во иста реченица со нашите крадачи, апаши, приватизатори, криминалци, лопови. Земај си Либето и магла од таму нагоре да ве види Господ.

Немораш ни да си Швајцарија, ете влез е потешко. И Германија се живее океј ако сте двајца. За храна, даноци, сметки, брендирана облека - нема ни да му ја мислиш повеќе. Имаш и 2 одмори во Европа (ил подалеку) да истепаш годината. Што да биди фазла. Не е се сјајно, ама овие маки за преживување од 1ви до 1ви, со стегање на паричник, нема да ги имаш.

Сѐ повеќе мислиме вака за жал.. не ме чуди. Не е живот рмбање 8саати, а парите не ги ни гледаш ни осеќаш. Германија јас ја обожавам, би живеела Германија или Шпанија.
Германија пошто знам германски, Шпанија треба да го учам, ама има боље море, Барса ми е таму, потопло е и потопли се ко народ. И да не зборам што е далеку поевтино од Германија, а пак си во ЕУ. Сум правела математики. Ако се деси Косово да има поголем минималец јзк нека им е.
Што се тек 24,000.. да отвориш прозор ќе отидат.

Само куферчето и авиончето.

kolku makedonceto nema sens sto e ziveenje zivot e tazno.

dodeka ja rabotev kako 14 godisnik vo pekara, smrdev na burek po cel den i za godina dena izgubiv nekoi 20 kg, a pritoa zemav nekoi 250€, moj vrsnjak od Danska so kogo igravme kanter (on od doma, jas od kompjuternici), zemase 500€ sto postoese i sto idese u skolo.

ja se zadovoluvav so skromen odmor niz Makedonija, nekogas ni toa koga finansiite ne dozvoluvaa, a toj povekje od pola Evropa ja prosheta bez eden den raboten.

denes ja toa sto go zarabotuvam godisno on go zema vo mesec ipol, a pritoa jas imam povekje od decenija staz, beli vlakna po glavata i brcki, dodeka on pocna so rabota pred nekoja godina.

povreden li bese tipot - ne.
povekje se borese od mene - ne.

samo imal srekja da se rodi u normalna drzava, vo normalno mesto.

dete od 18 godini vo stranstvo sto vrti pleskavici pravi povekje pari od doktori i ostanat deficiten kadar vo drzavava, a pritoa ima pogolema kupovna mokj i uziva podobar kvalitet na zivot.

tie moabeti lele telefoni, covece, 2025 e, telefonot e potreba, ne e luksuz, do rabota ne mozes da stignes ako nemas telefon da ispratis CV, nekoj da te kontaktira, da zavrsuvas odredeni rabotni zadaci na istiot, itn.

ednostavno ovde narodov ne sfakja deka so plata treba da zivis, ne da prezivuvas, deka odmor van drzavava e potreba, a ne luksuz, deka kola e potreba, ne e luksuz, deka jadenje tri obroci dnevno e potreba, ne e luksuz, ama tolku videl makedonecot, kaj nas glasi taa ,,ima i polosho", a ne ,,ima i podobro".
Кај нас е станато нормално да се преживува, позајмува, дига кредити, или правење криминал чак, за повеќе ќеш.
А тоа е тажно. Ама ко што сум рекла, неќат да се скрши патернот.

@Macka12345 Da ne zboruvame kako e koga ne si opkruzen so starci pod dejstvo na Turski serii, i mladi so politika i biopeza... Ovde realnosta e deka e tesko i sam si e taka, no od druga strana se izgraduvas kako covek i pravis sto ti sakas i patuvas kaj sto sakas kako sto napisa kolegata pogore, Makedonija nikoj ne ja zima, ako ne ni se svigja se vrakame i pocnuvame od pocetok....

Najgolem kjar e sto ne go gledas toj slam i blam od luge sto lepel plakati i e na funkcija..na salter mi lecea od kompleksi kako da se od NASA.
Ovde site sme dosle za podobar zivot i nikoj ne go interesira od kade si i dali imas pari ni pa da se kurci....Sega sekoj so svoj sovet, akongo prasuvas Ron Mon normalno inaku e. Ali za licnost kako tebe avionot e najgolem lek, posto koga pisuvas, se osekam kako jas pred da si odam....Tvojot status za zagadeniot vozduh e 100% vistina, ali toa go gleda i empatizira mal procent od ova duvlo.

Спасувајте се додека можете ако сте млади особено.
Како најголема грешка во животов ја гледам што не се отселив од државава кога бев помлад и слободен,кога родителите ми беа здрави.

Животите пројдоа ние аир не видовме како народ. Кажа погоре еден член,животот е да се живее ,а не да се преживее.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom