Безусловна љубов

Ајде во еден пост да ви одговорам на сите, иако може ќе испадне долг и нема да го прочитате.:kesa:

Не би се сложила во врска со тоа дека само родителот може да го сака своето дете без оглед на сите околности и без оглед што тоа дете може да му приреди. Има родители кои без причина си ги мразат децата, има родители кои со тек на време ги замразуваат поради тоа во што пораснале, а има и родители кои цел живот своите деца ги уценуваат за да им дадат тоа што им бараат. Колку често се случува да му каже родител на детето да учи за да му дава пари, да заврши со одличен успех за да оди на одмор, да не пуши и да биде најдобро од сите другарчиња за да го сака и сл? Често, нели?
А сепак те прочитавме. :icon_lol:

Јас реков дека ваквата љубов е возможна само меѓу родител и дете, а не дека е карактеристична за СИТЕ родители и деца. :) Секако дека има такви што не си ги сакаат децата, ги фрлаат на улица, се откажуваат од нив преку весник, луѓе кои не ни заслужуваат да бидат родители.

А друго, родителот секако дека ќе му поставува услови на детето, тоа е еден од начините да го научи на тоа што е добро, а што не. Ама оној родител кој безусловно го сака своето дете, никогаш нема да се откаже од него затоа што тоа пропушило, имало лоши оцени, не си го наместило креветот, или прекршило било каков друг услов. Со други зборови, и во безусловната љубов, како и ова онаа „условната“ се поставуваат услови, само разликата е во тоа што кај оваа првата љубовта ќе опстане без оглед на тоа дали субјектот (во случајов детето) ги исполнува бараните услови или не.

Меѓу двајца партнери, од друга страна, врската брзо ќе пукне доколку едниот од партнерите не ги исполнува условите. Каква сака нека е таа љубов, ќе пукне порано или подоцна, и со право ќе пукне, зошто партнерот кој не го тангираат потребите (условите што му ги налага) на другиот партнер, не заслужува да биде безусловно љубен.
Според ова, безусловна љубов е практично невозможна.

А и покрај тоа што двајцата партнери ќе се сакаат, не значи дека едниот од нив нема да забушава малку и од непромисленост, лоша навика, карактер или што и да е, и дека со тоа нема да прекрши некој од условите што му биле наложени.

А услови секако има, секогаш. Тргни од најесенцијални, не ме изневерувај, почитувај ме, однесувај се со мене добро, грижи се за мене. Да, знам дека сите овие нешта автоматски се очекува да ги прави човек кој те сака, ама не мора секогаш да е така. Знаеме некогаш да ги повредуваме и оние што ги сакаме, од причина што така ни наложува карактерната структура, и едноставно не можеме да се смениме.

Мајката која безусловно го сака своето дете ќе го сака засекогаш и нема да очекува ништо за возврат, ама ти од партнерот ќе очекуваш, и тоа исто толку колку што си дала. Зошто во љубовта нема јас или тој, има ние, и се очекува да биде принцип на давање и земање истовремено, а не само едното од тие. Во моментот кога ќе почувствуваш дека даваш повеќе отколку што добиваш и дека се сведува повеќе на неговото „јас“ отколку на заедничкото „ние“, ќе се запрашаш дали било безусловна љубов. :)

Безусловна љубов може да пружи само дете,сеуште не е научено да условува туку од сесрце дава и сака.
Од друга страна само зрел човек кој што искрено сака е спремен да го даде животот за сакани.Значи некогаш сме знаеле да сакаме безусловно,но со тек на времето животот не направил по себични.Како такви,за да се вратиме пак на она безусловно ниво треба да се жртвуваме самите себеси.Апсурд?Тешко е да се сака.

Ме натеравте да уклучам бољер:)
Дивајн се согласувам со делот во кој взаемната љубов доведува до уништување на условите и полека иде до идеал.Во врска каде двете страни се сакаат премногу,иницирањето на зајадливи проблеми кој можат да ја наведат едната страна да стави знак стоп,се минимални.Бидејќи двајцата пазат да не се повредат,макар и со еден збор,а камоли со дело.Но,совршенство не постои,сите сме различни и мора да се прилагодуваме за да успееме.Секогаш ќе има нешто што ќе ти смета и нешто што не ќе можеш да го промениш,а му смета на партнерот.Тоа го убива идеалот.Тука доаѓаат условите,тука пропаѓа концептот на безусловна љубов.

Безусловна љубов не постои. Љубовта е сепак компромис, секој момент од неа, иако ВИкторГГ не би се сложил.

Ве читав и мислам дека сега имам желба да реплицирам. Убеден сум дека сум видел доста на оваа тема, иако најверојатно имам уште многу да видам, но ова сигурно знам...

Љубовта (помеѓу партнери) од старт е многу релативен поим во секој поглед како и се` друго на светот впрочем. Ако поставам дефиниција за љубовта таа мора да гласи:
“Љубов е хемиска реакција во човечкото тело која се манифестира со недефинирани чувства и акции и делува исклучиво во двојна насока“. Во превод, како двонасочна улица, преголеми чувства во еден правец не спаѓаат во дефиницијата.

Обичната љубов во модерното доба е многу тешко да се добие и оствари (значи вистинската, двонасочна), бидејќи сите сме бомбардирани со информации, случувања, побарувања кои не не оставаат на мир да се посветиме на нас самите, односно на љубовта која е највисоката форма на задоволство и која во даден миг не исполнува многу повеќе од сите освоени награди, сите заработени пари и сите прекрасни дебати проследени со голтка алкохол кои ни изгледаат неповторливи.

Безусловна љубов не постои, морам да се сложам, кога зборуваме за партнерска љубов (она од заградата на почетокот). Сепак, постои голема љубов, каде компромисот исто така ќе се сложам е насушен. Тука пак проблем настанува што ниедна голема љубов не е фактички доволно голема. Таа би требало да се граничи со безусловната но секогаш ќе бидеме премногу себични за да дозволиме партнерот да ги задоволисвоите лични потреби ако тоа се коси со нашите сфаќања.
Не, никогаш нема да најдеме партнер кој сто процентно ќе се поклопи на нашиот карактер и сите епизоди во врската ќе ги одигра без грешка.

Фиктивна љубов. Тоа е ситуација каде едниот партнер е убеден дека љубов постои (двострана, само тоа е љубов), слично на ератоманијата. Вакво нешто се случува по ментална грешка на едниот од партнерите кои си замислил дека секој потег на другиот е одраз на искажување љубов, или проблем на другиот партнер кој заради друга цел успеал да го убеди првиот дека љубов постои... па се создава ситуација каде само едниот има силни чувства, а другиот живее друг свет. За едниот од нив, сепак има љубов, фиктивна, но љубов.

Лажна љубов. Онаа еднонасочна што ја спомнав. Мислиш дека сакаш, има многу симптоми, но сепак еден ден се наоѓаш во ситуација да го осетиш вистинското нешто, па тоа претходното сфаќаш дека било само смешка, хир на твојот мозок кому му било досадно и бил осамен без проблеми. Тоа не е љубов, тоа е лудост, глупост, смешност, како сакате.

Вистинска љубов... нема потреба од правење компромиси. Тие сами си доаѓаат. Партнерите уште пред да кажат и да бараат разговор за правење компромис, веќе ја завршиле работата. Довршување на своите реченици, имање исти желби и желба за прилагодување кон партнерот се дел од готовиот компромис. Проблемот во вистинската љубов, или негативната особина (барем моменталната негативна реакција на еден од нив) се прифатени како своја бидејќи партнерите се чувствуваат меѓусебно како едно. Тешкотијата од грешката на еден од нив ја чувствува другиот подеднакво, бидејќи во вистината љубов, заљубените мислат, изгледаат и делуваат како едно... а за сето тоа време нивната индивидуалност, посебност и личност се позабележителни и поубави од било кога претходно.

Ако сакам да се сменам ќе се сменам од љубов.
Ако сака тој некој којшто е со мене да се смени пак ќе се смени од љубов.
The Goddess напиша:
Со сила убавина не бидува...Условите се безначајни и глупави ,барем за мене и нити ги поставувам а уште помалку сакам да ми бидат поставувани.
Два дела од постот малку збунети. Иако спомнуваш дека се глупави условите и дека не ги поставуваш и не сакаш да ти бидат поставувани, сепак се спомнува услов. Ако сака да биде со тебе, тој треба да се смени од љубов. Или ти, сеедно. Можеби директно не ги кажуваш условите, но муабетов кажува друго - очекуваш да се исполни твојот услов, услов кој сама за себе си го креирала.

Еве еден пример општо, не му се обраќам на никој. Ти си со човек кој карактерно ти се допаѓа, се` е одлично, ти одговара во секој поглед, може да толерираш некои мани, но една работа не можеш. Да не спомнувам сега примери, нека биде една работа која што не ти е прифатлива во ниеден случај. Што очекуваш од него? А го сакаш баш онаков каков што е, но само една таа мала работа ти пречи. Се разбира, ќе дискутираш околу тоа и ќе очекуваш да биде променето тоа нешто.
Годес спомна погоре дека не би поставувала услови и дека од љубов ќе се смени ако се менува. Би знаел што да смени, претпоставка ти претходно си дискутирала за тоа и си му кажала што ти пречи. Индиректно му поставуваш услов - ако не го промениш ова, јас и ти нема да бидеме заедно.

Безусловна, исклучена од било која форма на услов, не може да постои. Самиот збор „безусловна“ звучи совршено, а кога човек ќе ја чувствува вистинската љубов како нешто приближно до совршено, го употребува овој збор за да се долови целата таа слика на нешто преубаво.

Само да го цитирам Виктор
Не, никогаш нема да најдеме партнер кој сто процентно ќе се поклопи на нашиот карактер и сите епизоди во врската ќе ги одигра без грешка.
Многу добро кажано. Нема некој што не променил (адаптирал) нешто кај себе за да опстане (или почне) врската. Па макар и ситница.

Вака сега...јас зборував конкретно за љубовта како љубов и истовремено ја раздвоив од врската/бракот сеедно, при што ги разгледував поединечно.

Значи да се разбереме...јас не реков дека може да опстане врска/брак без извесни услови без разлика дали се кажани или не се кажани, дали директно или индиректно...Кога станува збор за врска неминовно е прилагодувањето на партнерите за успешен заеднички живот и тука дали со збор или без збор услови мора да постојат.

Безусловна љубов-тоа е веќе друга работа.
Сите вие ја поврзавте љубовта со врската/бракот што е логично и оправдано, само што љубовта како таква може да се сретне и во многу други форми...
Од вакви или такви причини можно е личностите да не се во врска а љубовта сепак да постои како таква.

Ве прочитав сите и се согласувам со вашите размислувања, но и понатаму продолжувам да верувам во безусловната љубов затоа што тоа што јас ќе поставам или нема да поставам некој услов во врската може само или да ја подобри или да ја влоши истата, но истовремено нема нити да ја зголеми нити да ја намали мојата љубов кон некого.Со условите придонесуваме само за правилно составување на деловите од мозаикот ама љубовта со тоа не се менува.

И уште едно нешто...спомнавте дека ако те повреди или разочара или што знам што се доаѓа јасно до јасно сознание дека безусловна љубов постои само меѓу мајка и дете... Јас поинаку гледам на работите.
Имено, поентата ми е дека љубовта кон одредена личност не е вечна, барем не секогаш. Има свој почеток и свој крај, но во меѓувреме може да биде безусловна (и овде повторно зборувам за љубовта а не за врската), а кога ќе заврши завршува и приказната.

Но,совршенство не постои,сите сме различни и мора да се прилагодуваме за да успееме.Секогаш ќе има нешто што ќе ти смета и нешто што не ќе можеш да го промениш,а му смета на партнерот.Тоа го убива идеалот.Тука доаѓаат условите,тука пропаѓа концептот на безусловна љубов.
Прилагодувањето не спомнав дека го нема, напротив. Но, може да го има и во една безусловна љубов, а притоа да не биде присилно или со услов наметнато. Двајца заљубени секако ќе се прилагодуваат, но ако сето тоа е вистинско, нема да има потреба секој да му кажува на другиот што треба да прави. Посебно не да го уценува. Не се исти тие работи, воопшто не се исти.
Но, еве и да кажеме дека едниот партнер не е свесен баш сам по себе за работите кои не го воодушевуваат другиот. (Нема да спомнувам зборови како што се "нервираат" или "мразат", дека таквите чувства не спротивни на љубовта и не одат со неа.) Тогаш повторно може да помине се` без услов. Замерката за некое однесување или навика, не значи веднаш дека е услов. Јас нема да условам некого ако го замолам пред да си легне да ја истресе пепељарата дека наутро гадно ми мириса собата. Се` што ми смета или му смета, може да се забележи, па другиот од почит и љубов ќе гледа тоа да си го промени, без уцена дека ако не направи така ќе биде оставен. И како тука се убива идеалот?
Тоа е тоа надополнување и усогласување, а не рушење на идеали или започнување на условна врска. Да ти се плукнам во врската во која треба да го условувам или присилувам на нешто, човекот што го сакам. Или па да ми газат на нерви негови навики и мани. Не.
Еднаш, буквално условив еден човек ... ама баш онака: бирај меѓу мене и тоа.:nesvest: Во тој момент јас се почувствував пониско од него, а тој веќе беше влезен во минус. И сега кога се сетив на тоа се усрамив.
Ќе му отварам очи со услови на некој што нема да го сакам (како што веќе имам направено и сега знам зошто било така), кај кого поради тоа се` ќе ми смета, а ќе морам да бидам со него само затоа што не сум успеала да најдам таков за каков што зборував претходно. А тоа, тоа нема да се случи ... не повторно.

Обичната љубов во модерното доба е многу тешко да се добие и оствари (значи вистинската, двонасочна), бидејќи сите сме бомбардирани со информации, случувања, побарувања кои не не оставаат на мир да се посветиме на нас самите, односно на љубовта која е највисоката форма на задоволство и која во даден миг не исполнува многу повеќе од сите освоени награди, сите заработени пари и сите прекрасни дебати проследени со голтка алкохол кои ни изгледаат неповторливи.
Јасно. Значи, ако мислиме дека не постои безусловна љубов, тоа се должи на нас т.е. мислиме така затоа што самите не и дозволуваме да не најде и зачува?

Безусловна љубов не постои, морам да се сложам, кога зборуваме за партнерска љубов (она од заградата на почетокот). Сепак, постои голема љубов, каде компромисот исто така ќе се сложам е насушен. Тука пак проблем настанува што ниедна голема љубов не е фактички доволно голема. Таа би требало да се граничи со безусловната но секогаш ќе бидеме премногу себични за да дозволиме партнерот да ги задоволисвоите лични потреби ако тоа се коси со нашите сфаќања.
Безусловна љубов постои.
Иначе за компромисот ... тоа "насушен" не ми звучи добро и ми заличува на "услови". Кога јас мислам на компромиси, мислам на совладување, омекнување и разбирање на малкуте разлики кои постојат помеѓу двајцата заљубени. Во никој случај не мислам на секојдневно компромисување. Тоа веќе изгледа полошо од врска во која само еден сака, доколку не е токму тоа.
И за грешките ... а кој човек е совршен? Дали ако нашиот партнер не одигра се` без грешка, ние тоа го можеме? Сите сме исти и сите можеме да сакаме и да бидеме сакани безусловно, без оглед кој и колку ќе греши. Грешките не се поправаат со услови. Сепак, не се сите големи и катастрофални, а доколку се такви, љубовта тука ја нема.
Или како што и сам најубаво си кажа ...

Вистинска љубов... нема потреба од правење компромиси. Тие сами си доаѓаат. Партнерите уште пред да кажат и да бараат разговор за правење компромис, веќе ја завршиле работата. Довршување на своите реченици, имање исти желби и желба за прилагодување кон партнерот се дел од готовиот компромис. Проблемот во вистинската љубов, или негативната особина (барем моменталната негативна реакција на еден од нив) се прифатени како своја бидејќи партнерите се чувствуваат меѓусебно како едно. Тешкотијата од грешката на еден од нив ја чувствува другиот подеднакво, бидејќи во вистината љубов, заљубените мислат, изгледаат и делуваат како едно... а за сето тоа време нивната индивидуалност, посебност и личност се позабележителни и поубави од било кога претходно.
Таквата вистинска љубов, нели е безусловна? Како да не сакаш, да не му угодуваш или да условиш некого, кој е сето тоа што го опиша?:smir:

Еве еден пример општо, не му се обраќам на никој. Ти си со човек кој карактерно ти се допаѓа, се` е одлично, ти одговара во секој поглед, може да толерираш некои мани, но една работа не можеш. Да не спомнувам сега примери, нека биде една работа која што не ти е прифатлива во ниеден случај. Што очекуваш од него? А го сакаш баш онаков каков што е, но само една таа мала работа ти пречи. Се разбира, ќе дискутираш околу тоа и ќе очекуваш да биде променето тоа нешто.
Доколку во една врска има само една мала работа, која "грешникот" никако не може да ја промени, нема потреба да се условува, туку може со малку труд да се прифати тоа од другиот т.е. "светецот".

Годес спомна погоре дека не би поставувала услови и дека од љубов ќе се смени ако се менува. Би знаел што да смени, претпоставка ти претходно си дискутирала за тоа и си му кажала што ти пречи. Индиректно му поставуваш услов - ако не го промениш ова, јас и ти нема да бидеме заедно.
Ми се свиѓа прашањево, па ќе си го одговорам и јас.
Од љубов и за љубов човек може да се промени. Но заљубен човек тоа не го прави свесно. Се менува бидејќи љубовта го тера да се однесува поинаку и да се прилагоди на другиот. Со тоа не мислам дека секој го менува кај себе, тоа што другиот неможе да го смисли. Станува подобар ... доволно е.
А ако директно му е кажано што не му чини, не значи одма дека е условен со раскинување на врската. Има забелешки кои се добронамерно кажани и немаат ни у од услов. Значи и да не ми се допаѓа некоја работа кај саканиот, тоа нема да ја намали мојата љубов кон него.

Сите овие работи ги зборувам само за врските во кои двајцата се сакаат и во кои не ни можам да замислам да се замерува или како што вие кажувате да се условува, за големи работи како што се неверствата на пример.

Безусловна, исклучена од било која форма на услов, не може да постои. Самиот збор „безусловна“ звучи совршено, а кога човек ќе ја чувствува вистинската љубов како нешто приближно до совршено, го употребува овој збор за да се долови целата таа слика на нешто преубаво.
Вистинската љубов е совршена. Ако таа подразбира милион ситуации и моменти во кои има и несогласувања и смеа и солзи и компромиси и спуштање слушалки и прекрасен секс, секако не мора да подразбира и услови.

Многу добро кажано. Нема некој што не променил (адаптирал) нешто кај себе за да опстане (или почне) врската. Па макар и ситница.
Истото го пишувам цело време, ама морам.
Ако некој нешто променил кај себе, за да опстане или почне врската, не значи дека бил условуван.

Дивајн напиша:
Таквата вистинска љубов, нели е безусловна? Како да не сакаш, да не му угодуваш или да условиш некого, кој е сето тоа што го опиша?:smir:
Всушност не, не е вистинската љубов безусловна. Терминот “безусловна љубов“ во однос на момче-девојка односите е негативен, лош, villain во приказната. Безусловна љубов постои само кај мајката кон своето дете и евентуално таткото. Кај партенерите би значело дека (под претпоставка дека...) кога партнерот би бил оптеретивно посесивен сеуште да го сакаме, што само по себе е невозможно, не ни би биле со таков партнер, не би се развила љубов на прво место.

Да сакаш да го усреќиш партнерот со некои ситници кои нему му се допаѓаат е прекрасно, но да се погазиш себе си при тоа, и да се измачуваш бидејќи тоа тој/таа го сака... не е љубов, а камо ли безусловна.

Знам дека не ми се обраќаш мене на некои делови од постов, ама знам дека нема да се лутиш што ќе те цитирам:smir:

Прилагодувањето не спомнав дека го нема, напротив. Но, може да го има и во една безусловна љубов, а притоа да не биде присилно или со услов наметнато. Двајца заљубени секако ќе се прилагодуваат, но ако сето тоа е вистинско, нема да има потреба секој да му кажува на другиот што треба да прави. Посебно не да го уценува. Не се исти тие работи, воопшто не се исти.
Добро, не мора да дојде до уцена како уцена и неминовно кажување на другиот што треба да прави. Може да се сфати како индиректна сугестија, а всушност тоа е она кога ќе се побуниме за одредена постапка што сме ја забележале кај било кој човек, не мора да е само партнерот.
Нешто за болдираното... Не мора да му речеш „Смени се или...“ или „Ако не се смениш...“ за да биде условено. Да, можеби љубовта кон партнерот нема да се смени, тоа не го спорам, но самиот тој знае дека треба да смени нешто кај себе за да бидете и двајцата задоволни. Ти затоа што се прилагодил и не ги прави работите што ти пречеле, а тој затоа што ти си задоволна. Во ред, со тек на време човек се навикнува на новите навики и тера така како отсекогаш да бил таков/таква. Како што кажа, љубовта те прави подобар.

Дивајн напиша:
Замерката за некое однесување или навика, не значи веднаш дека е услов. Јас нема да условам некого ако го замолам пред да си легне да ја истресе пепељарата дека наутро гадно ми мириса собата. Се` што ми смета или му смета, може да се забележи, па другиот од почит и љубов ќе гледа тоа да си го промени, без уцена дека ако не направи така ќе биде оставен.
Точно. Ама сепак, мислам дека Виктор спомна на едно место, па би го искористила за примеров. Зошто да бара од мене да ја тресам пред да си легнам? Зошто не ме прифати баш таква, со таква навика да си легнувам со отпушоци во собата? Тука доаѓа она себичното во сите. Нему му пречи тоа и јас морам тоа да го исполнам затоа што го сакам. Зошто тој кога ме сака мене, не ми ја прифати навиката откако ќе запалам цигара да ставам глава на перница и да заспијам? Ако ме сака, ќе ја трпи миризбата во собата.
Тука е условувањето. Безусловно би значело сите навики да се прифатени, без да мислиме на тоа како на нас ни влијаат.
Дивајн напиша:
Доколку во една врска има само една мала работа, која "грешникот" никако не може да ја промени, нема потреба да се условува, туку може со малку труд да се прифати тоа од другиот т.е. "светецот".
Не знам баш дали може со малку труд да се прифатат некои работи. Тие работи кои во мојот пост се наречени „мали“, не мислев баш на „мали“. Мала ми изгледа мене, во смисла, ситница е тоа наспрема големината на љубовта. Ако човекот што го сакам си има некоја работа која години си ја прави и си навикнал на нејзе, а мене ми пречи, мене ќе ми изгледа мала за решавање, но доволно голема за да ни пречи за врска. Си се зедов јас за пример за да те асоцирам на што мислам конкретно.
Значи, има работи кои можам да ги толерирам, има работи што не можам. Оние што ќе дојдат во судир со моите желби, автоматски како да се поставува услов. Нема прифаќање, ќе му ставам на знаење дека ми пречи. Да, тука ќе речеш, ако била вистинска и обострана љубов, немало да има потреба од такви тракатанци.
Дивајн напиша:
Ми се свиѓа прашањево, па ќе си го одговорам и јас.
Од љубов и за љубов човек може да се промени. Но заљубен човек тоа не го прави свесно. Се менува бидејќи љубовта го тера да се однесува поинаку и да се прилагоди на другиот. Со тоа не мислам дека секој го менува кај себе, тоа што другиот неможе да го смисли. Станува подобар ... доволно е.
Ако постои безусловна, нема потреба од промени. Никакви. Онаков каков што ќе го запознаеш човекот, таков ќе го прифатиш. Ниту ти ќе има потреба да се менуваш, ниту тој да се менува под влијание на љубовта. Затоа велам дека нема безусловна, сите ние полека и по малку барем се прилагодуваме. Не мора буквално услов да се поставува, и самите условот што си го поставуваме несвесно, и тоа ме тера да речам дека не постои збор безусловна во вистинска смисла на зборот.
Дивајн напиша:
А ако директно му е кажано што не му чини, не значи одма дека е условен со раскинување на врската. Има забелешки кои се добронамерно кажани и немаат ни у од услов. Значи и да не ми се допаѓа некоја работа кај саканиот, тоа нема да ја намали мојата љубов кон него.
Во ред, нема да му речам дека ќе му раскинам, но кај луѓето несвесно се појавува во главата како некоја опасност доколку некој не` искритикува, особено луѓе кои ги сакаме и ни значат. Забелешките се секогаш добредојдени, подобро да се каже отколку да не знае другиот дека нешто не ни одговара. Токму тоа кажување ќе го натера да ги избегнува навиките кои сум ги искритикувала најдобронамерно. Значи, тој се прилагодува на мене. Или јас, сеедно. Тоа самото по себе е услов, без оглед што нам ни пречи да го нарекуваме така.
Дивајн напиша:
Вистинската љубов е совршена. Ако таа подразбира милион ситуации и моменти во кои има и несогласувања и смеа и солзи и компромиси и спуштање слушалки и прекрасен секс, секако не мора да подразбира и услови.
Вистинската љубов е нешто прекрасно, нешто што те возвишува и те сместува на пиедестал. Не само тебе туку и партнерот. Навистина е нешто такво, нешто најприближно до совршено. Ама кога си во контакт со друго човечко суштество, мора да постои условувања кои може да бидат или директно кажани или индиректно. Индиректните се оние што ги кажуваме во вид на забелешки.
Дивајн напиша:
Истото го пишувам цело време, ама морам.
Ако некој нешто променил кај себе, за да опстане или почне врската, не значи дека бил условуван.
Значи дека бил, без оглед дали ти ќе го кажеш гласно условот или не. Човек сам може да е свесен и да си постави услов или потсвесно да му дојде: „Ако сакам да бидам со таа личност, јас морам да се променам“
Шубо ќе си пишиме исто цело време:pos2:

п.с. Им се вратив на долгите постови, не е на арно :icon_lol:

Да, се прифаќате онакви какви што сте, ама нешто мора да се смени, мора да се постави некој услова за истава врска да опстои.

Башка, како тоа да се прифатиме какви што сме, ама сепак да се смениме? Или се прифаќаш или се менуваш, за да опстои само со услови, веќе никаквата врска.

Дури сега видов дека и некој дел од твојот пост се однесувал на мене.:)
За да не должам многу, и да не повторувам, Форчн во еден пост го има напишано сето она што сакав јас да го кажам..

Значи дека бил, без оглед дали ти ќе го кажеш гласно условот или не. Човек сам може да е свесен и да си постави услов или потсвесно да му дојде: „Ако сакам да бидам со таа личност, јас морам да се променам“

boze...kolku postovi, kolku tenzija za edno prosto prashanje i ushte po ednostaven odgovor...

da Divine, postoi bezuslovna ljubov, samo edna e...kon boga e taa

drugo se vie relativno i uslovno, posho chovekot ne e stvoren kako robot, tuku kako zivo bitie, toj zivee i greshi, toj e egoista po priroda i lakom i sebichen po opshtestvo...

"koj nema grev-neka frli kamen na nejze"

blagodaram...moz da ja zatvorite temava...toa e toa:smir:

Безусловна љубов би била кога интересите на другиот се ставаат пред своите, кога се сака некого без оглед на тоа дали таа личност те унесреќува. Но дури и да те унесреќува, ти сепак постоиш поради неа, самото тоа што ја сакаш ти дава полет, желба за живот. Ако е тоа услов, не постои безусловна љубов.

Ганимед, Антони де Мело ја опишал љубовта како целосно отсуство на страв. Нема ли интерес тука? :) Може и нема, ако е вистина како што се тврди дека ние отсекогаш сме биле и сме едно со Бога, а живееме во привремена илузија што самите си ја правиме дека не е така.

..аман де ..реферати овде..:kesa:
..абе младо сум и не сум баш баш навлезено у вакви ствари..ама безусловна...самиов збор мене ми укажуа на нешто без услови..разбирам мислим сфаќам дека нема врска ова со љубов..дека идеш..муваш и све и свашта праеш..ама нема значи услови..значи моеш и со друг/а исто да праеш...барем според мене е ова...:wink:
..ама кога стануа збор сеа за љубов...абее сеа безусловно...хмм тешко..заш ако чуствуаш нешто за него..и коај би било безусловно..фактички он би одел и со друга...тебе срцето ти пука не на милион на милијарде делчиња...или обратно..затоа она безусловно според мене слободно некој да го каже мување...собирање или една ноќ само..или пак ден:wink:...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom