Бензин vs Дизел

• Креатор на темата Креатор на темата Evo XII
  • Време на започнување Време на започнување
CDRI, дечки, што че кажете за оваков мотор, поточно, 1,5 CDRI со 110КС на киа? велат дека е тоа стариот мотор на тојота 1,4 кој е преправен. веќе не е во употреба во поновите модели

^
Чист пример.:LOL:
Крш невиден, за нигде! Ах..
Goljf 3 > C220 CDI
Ти вози си CDI, јас ако треба и Golf 3 CL најобичен дизел од `93 ќе возам ако сака и 500.000 км нека има поминато. Ти гарантирам дека во период од 3-4 години јас под хауба освен замена на каиши, затегачи и филтри нема ништо да пипнам, додека ти ќе се раскостиш по сервиси. Па види после кој вози кола а кој вози крш.

Иако земав common rail дизел (далеку од тоа дека е лош), но сепак сеуште сум скептик во поглед на таа технологија...

Ве читам и пак не можам да донесам заклучок, а ве сметам за поискусни и попаметни во овие работи од мене :( Едни викаат бензин, други дизел, а сите верувам зборуваат од своето искуство. Сепак зависи и од самата кола, моделот и производителот. Еве мене ме интересира еден конкретен пример, споредба, пошто утре одиме да гледаме и да купиме ако најдиме тоа што не интересира....

Астра 1.6 бензин против Голф 4 1.9 тди 90кс/110кс, што е подобар избор? И двете се од годиште '99-00'

Основни претпоставки:
1. Колата шо ќе ја купиме 95% ќе биде увезена, ако не од скоро, тогаш од пред 1-2 години па возена тука досега.
2. Голфот генерално важи за возило кое е доста поволно за одржување, ако не се лажам. Од досега шо сум прашувал, сите ми тврдат дека Астрата ќе биде поскапа за одржување од голфот.
3. Ние немаме некоја голема километража годишно, можда 2-3000 годишно.
4. Значајни ни се трошоците за одржување, бензин, регистрација итн...пошто да не заборавиме, живееме во Македонија, платите и живеачката се скромни ама кога одам негде со колата, сакам да биде пали-вози :D

Ве читам и пак не можам да донесам заклучок, а ве сметам за поискусни и попаметни во овие работи од мене :( Едни викаат бензин, други дизел, а сите верувам зборуваат од своето искуство. Сепак зависи и од самата кола, моделот и производителот. Еве мене ме интересира еден конкретен пример, споредба, пошто утре одиме да гледаме и да купиме ако најдиме тоа што не интересира....

Астра 1.6 бензин против Голф 4 1.9 тди 90кс/110кс, што е подобар избор? И двете се од годиште '99-00'

Основни претпоставки:
1. Колата шо ќе ја купиме 95% ќе биде увезена, ако не од скоро, тогаш од пред 1-2 години па возена тука досега.
2. Голфот генерално важи за возило кое е доста поволно за одржување, ако не се лажам. Од досега шо сум прашувал, сите ми тврдат дека Астрата ќе биде поскапа за одржување од голфот.
4. Значајни ни се трошоците за одржување, бензин, регистрација итн...пошто да не заборавиме, живееме во Македонија, платите и живеачката се скромни ама кога одам негде со колата, сакам да биде пали-вози :D
ја би удрил на ДИЗЕЛ

Голф 4 1.9 Тди 90кс ти е најдобра варијанта според мене во поглед на потрошувачка, издржливост и одржување.

Ти си за бензин, само шо срце не ти дава шо за 3 000 километра ќе даваш 100 евра повеќе за гориво годинашно, и си чукаш главата по дизели.

Основни претпоставки:

2. И Астрата и Голфот се тука некаде во трошоци за одржување, не знам по кој основ Голфот би бил поефтин.
3. Поради километражата подобро би било да земеш бензинец, дизел се купува ако правиш повеќе
4. Ако се добро сочувани и Астрата и Голфот се пали-вози, затоа обавезно мајстор да го провери моторот пред да ја земеш. Исто така распрашај се дали е правен сервис во скоро време, тоа може да ти спаси едно 200 евра за менување на каиши, масло, филтри...

Ти си за бензин, само шо срце не ти дава шо за 3 000 километра ќе даваш 100 евра повеќе за гориво годинашно, и си чукаш главата по дизели.
Оти да си чукам главата бе? Шо, Голфов да не е спејс-шатл за одржување ебаго, во однос на астрата?

Оти да си чукам главата бе? Шо, Голфов да не е спејс-шатл за одржување ебаго, во однос на астрата?
Секој дизел има поскапо одржувајне, оти има повеќе нешта да му се расипат.
Само по горивнио систем дизело има плус тракатанци отколку еден мотор на бензин. Плус тракатанци шо дек и да е ќе откажат.

Него, да даде Господ да ти се погоде голфчето, та раат да си чинеш. (y)

Не, ама најчесто дизелите ги возат по запад. Нека прај по 20.000 км годишно (а сите шо купуваат дизели прат по појке), за 10 години пресметај си сам колку поминал тој. Овде кај нас сите се со 160.000 км.

Бензин ти е :
а) поевтина варијанта за купување
б) гарант има 1/2 помалку км поминато (споредено со дизелот) - одтаму излегува многу помали трошоци за одржување во корист на бензинецот, како и многу помала шанса дека нешто ќе се расипи.

Астра vs Голф, јас би Астрата. И барај 1.6 бензин, 1.2 е многу слаб мотор, 1.4 е добар, мада е поголем потрошувач.... 1.6 е идеален (според мене).

Голф 4 од 99та немаш под 250-300 000 км и тоа прашање дали и со толку ке најдеш може ке најдеш некој со 150 000 ама враќана километражата по 6ти пат , значи голф 4 сега убав да ти се погоди со мала километража е нешто невозможно може има 1 во 3000 збориме за дизел , Астрата зависи и таа дали има сервис направено и колку пари ке и бара зошто е бензин можеш да се ценкаш малце :D добро е што гледаш опелот да е бензин зошто дизелите се пропаст жива , зимај астрата ако е добро не се мисли и така не возиш не знам колку :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom