Бегство од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување

Во која европска држава е најдобро да се емигрира?

• Германија

Гласови: 72 26,9%
  • Шведска

Гласови: 48 17,9%
  • Италија

Гласови: 11 4,1%
  • Франција

Гласови: 6 2,2%
  • Малта

Гласови: 8 3,0%
  • Обединетото Кралство

Гласови: 23 8,6%
  • Ирска

Гласови: 15 5,6%
  • Белгија

Гласови: 5 1,9%
  • Холандија

Гласови: 24 9,0%
  • Данска

• Австрија

• Словенија

• Полска

Гласови: 11 4,1%

• Вкупно гласачи
    268
Не се само студенти туку како студенти ги водат.
Инаку комотно стан за двајца пар 1200 евра дали само кирија или сосе сметки не се сеќавам, ама многу е една плата оди само режија.

Имам пријател преку десет години работи Германија оди и си иди. Кажува како е не крие првин како студент, после со виза сега со бугарски. Работа сам си наоѓа од тука преку емајл си пушта таму и вика Германија само за работа не е за живот. И со него тие така што оделе пола се вратени пола прават иди ми дојди ми или се имаат врзано во некој стан кирија огромна.[DOUBLEPOST=1545397998][/DOUBLEPOST]
Ништо поразлично од кај нас. И кај нас нека работат двајца во Скопје и кирија и сметки да плаќаат пак со една плата ќе останат само што таа плата ќе биде 300 евра а таму ете да ги заокружиме тие 1200. Во маркетите скоро и да не е поскапо така да ако се организираш пак може да се заштеди и да се живее ок живот. А замисли како што вели Ilumious да вложиш малку во себе. И уште еднаш ќе повторам зависи со каква мисла одиш таму.

Добро, ако некој под живот сфаќа пијанчење секој божји ден, тогаш точно, тоа го нема ван Балканот.

Muabetov me potsekja na onie vreminja na Gastarbeiter-ite. Pizhama i rabotnicko odelo i shtedna knishka, kukja vo seloto, po mozhnost pogolema od drugite tip top sredena, a prazna, nikoj ne zhivee vnatre. Posle 20-30 godini kje odat vo penzija i se vrakjaat, ama kade. Kukjata od zabot na vremeto ostarela, chesto ispokradeni od lokanite lopovi i sl., komsiite ljubomorni. So eden zbor promashen koncept, ili promashen zhivot.

Germanija ne bila za zhivot, a MK é. Koj zhivot ostana dole, gradovite mrtvi ili vo koma, atmosfera nema, tie shto ostanale muabetot samo za beganje. Kakov zhivot e toa, ili pak jas sum losho informiran !?

Nema vrska toa Germanija zhivot provod i slicno. Sekoj individualno, prodolzhen vikend, eftini letovi/hoteli si go organizirash vremeto. Leto / zima , more / planina, se razbira koj kolku mozhe, sepak so malku matematika i volja skoro sekoj mozhe, ako saka.
Globaliziran svet znaci i prednosti koi treba da se polzuvaat, ako se saka.

Се тоа добро имам и друг пријател доби виза 6 месеци, брат му му испрати договор за Мекдоналдс во Дрезден.Смештај некое си село студентски дом чист воздух 400 евра мислам. Е сега брат му ќе го пречека таму една недела и си иди наваму, а тој таму сам Домот студентски и замокот ништо друго :icon_lol:. Збор незнае германски само ЈА ЈА, ама ќе пржи компири таму. Јас да сум не одам :icon_lol:.

Се тоа добро имам и друг пријател доби виза 6 месеци, брат му му испрати договор за Мекдоналдс во Дрезден.Смештај некое си село студентски дом чист воздух 400 евра мислам. Е сега брат му ќе го пречека таму една недела и си иди наваму, а тој таму сам Домот студентски и замокот ништо друго :icon_lol:. Збор незнае германски само ЈА ЈА, ама ќе пржи компири таму. Јас да сум не одам :icon_lol:.
Kje przhi kompiri za 1200 €, neka gi przhi istite vo MK, pa vidi kolku kje dobie. Od tie 800 € mozhe barem 3-400 da zashtedi, ili da gi potroshi na neshto interesno.
Prashaj go posle 2 god. kade e i shto pravi i kolku zarabotuva, ova se razbira ako ima zhelba i motivacija da napravi neshto od zhivotot vo DE.

Kje przhi kompiri za 1200 €, neka gi przhi istite vo MK, pa vidi kolku kje dobie. Od tie 800 € mozhe barem 3-400 da zashtedi, ili da gi potroshi na neshto interesno.
Prashaj go posle 2 god. kade e i shto pravi i kolku zarabotuva, ova se razbira ako ima zhelba i motivacija da napravi neshto od zhivotot vo DE.

Со години одат и одат на истите места, само тој претходно што го спомнав менува како сака и градови и работни места. И тој вика Германија е за работа не е за живот, ако сака тој можи да остани.

Со години одат и одат на истите места, само тој претходно што го спомнав менува како сака и градови и работни места. И тој вика Германија е за работа не е за живот, ако сака тој можи да остани.
Ок де зошто тогаш не се вратат и да се вработат во некоја од фабриките на азилантот?
До 3 месеци тука можеш да живееш 6 доле ако веќе немаш друга опција тука барем ќе си тераш филмот така и нема да работиш кај нашите газди и ќе си плукаш по кого стасаш зошто сам си го вадиш лебот.1000% подобро така него доле партиски полтрон.Жал ми е ама народот не е овца и нема да работи по фабриките на патриотот.Затоа и роми почнавте да примате ама и тие ви бегаат.Не викам некои мислат дека во Германија само што ќе отидеш и веднаш си газда тоа никаде не е возможно ама истиот труд што го вложуваш доле го вложуваш и тука а си далеко подобро платен.А и тоа за станот што го напиша не ти држи вода ама ајде..Фамилијарните станови кои се наменети за брачни оарови со деца се по 1200 до 1500 евра.За двојка становите се далеку поефтини зошто автоматски бараш помал стан а реално повеќе од две соби не ти ни требаат.

Ја се чудам па од каде толку нови Македонци во Германија. То доктори, шофери, студенти, инженери сите се фалат. Тој едниот изгледа те лаже штом само се жали а со години седит Германија. Што не замина во друга држава да проба?

Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk

за некое време ќе научи освен Ја Ја и Ја вохл а и друго..
Туку друго нешто излегува сега, мислам по ново од 2019 или 2020, со тие новите визи на граница се заоштрува престојот во ЕУ, т.е. има и некој кумулативен лимит... нешто читав 3 месеци максимум во 9 месеци ?? Значи не само како што имаше некогаш на 30 дена излези еден ден (од Грција беше праксата), туку ќе мора работни визи на подолг период па да се оствари 18 месеци во континуитет и со тоа право на престој....
Ќе ги погоди и нон ЕУ сопствениците на апартмани во Грција, Кипар, Малта ( тука не се само балканци и руси туку и американци) , значи практично максимум 3 месеци годишно ????? е сега Кипар кој е во ЕУ има некој свој закони за престој, незнам дали ќе му останат или ќе мора да ги смени ?

Ништо поразлично од кај нас. И кај нас нека работат двајца во Скопје и кирија и сметки да плаќаат пак со една плата ќе останат само што таа плата ќе биде 300 евра а таму ете да ги заокружиме тие 1200. Во маркетите скоро и да не е поскапо така да ако се организираш пак може да се заштеди и да се живее ок живот. А замисли како што вели Ilumious да вложиш малку во себе. И уште еднаш ќе повторам зависи со каква мисла одиш таму.
со таа разлика што Ilumious 10 години го дрви истиот муабет а никако да си оди од Северна. Инаку се сложвам, зависи кој со каква мисла оди, али едно е сигурно, терање живот во странција и пари не одат заедно, барем кога се работи за првата генерација која треба да плаќа кирија или да отплаќа стан. Втора трета генерација е друга сторија, што не е никаква гаранција, зависи што наследила од првата генерација. Кога станува збор за првата генерација за да направи нешто треба да живее бедно, мизерно за да стигне до нешто, ако тера живот и живее нормално во свој стан без да го дели со уште некој, тешка работа, освен обично крпарање од од недела до недела или месец до месец ништо друго нема да направи, може не ќе може и да крпари, единствена предност во однос на животот во Северна ќе му биде сигурнота дека ќе земе плата ако работи, и ќе ги нема политичките неизвесности, дали утре ќе се распадни државата, дали ќе има протести, блокади по улици и слични срања.Посебно овие што одат да работат во МК Доналдс и слични борании не знам со какви очекувања одат, знам еден замина да работи на такви посрани места и тоа на 40+ години, кога се соочи со реалноста среќа што не заврши во институција ментално болни, остави тука работа, фамилија и средена куќа, за таму да живее ко последна стока со незнам колку луѓе во иста соба, човекот скроз се изгуби, да не можеш да го препознаеш.

@пунтер луѓето што одат да заработат било каде никогаш нема да ја доживеат било .која држава друга на убав начин и така како пријателот твој ќе се шекнат. Ама ако си речеш јас сега "живеам" овде и ќе направам се за да живеам подобро, таму реално ги имаш тие услови. Да, можеш да почнеш во Доналдс или во пекара или сеедно ама едноставно можеш да одвоиш пари за јазичен курс или пак ако знаеш јазик да одиш на некои други курсеви, факултет е исто опција бидејќи во повеќето држави е и бесплатно студирањето ( и магистерски и докторски).
Јас искрено не ги разбирам луѓето што одат таму ..мизеруваат за кога ќе се врати во Македонија да направи Бакингемска палата а реално му се потребни две соби. Па што ако во странство живее под кирија... За децата не ни мора да се плаши. Ако ги школува и научи да не се срамат од работа нема за што да се плаши. Кај нас е друго. Кај нас од старт е згрешена работата. Кај платата е мала па уште државата ги сили младите "запишете се на факултет - загарантирајте си ја иднината" а реално децата односно родителите ќе се изнајдат пари а државата не е способна да обезбеди работни места.. или барем услови за создавање на тие работни места. Битно факултетите работат со полна пареа... Повеќе од пола незнаат зошто студираат, па ќе се разочараат, па ќе уплатат да одат во Германија или незнам каде на работа. Три месеци ќе рмбаат и сфаќаат дека таму без никакво образование во три месеци ќе заработат пари доволни за цела година во Македонија. И пола од тие деца ќе се заебат ќе речат ај сега па не ми треба факултет. Ќе одам со виза туристичка па може ќе ми се посреќи да земам договор и виза ама реално ако останеш само со таков план никогаш нема да живееш..туку само ќе се мачиш...а животот ќе ти се состои ај да заработТам дури ми трај визава.

со таа разлика што Ilumious 10 години го дрви истиот муабет а никако да си оди од Северна. Инаку се сложвам, зависи кој со каква мисла оди, али едно е сигурно, терање живот во странција и пари не одат заедно, барем кога се работи за првата генерација која треба да плаќа кирија или да отплаќа стан. Втора трета генерација е друга сторија, што не е никаква гаранција, зависи што наследила од првата генерација. Кога станува збор за првата генерација за да направи нешто треба да живее бедно, мизерно за да стигне до нешто, ако тера живот и живее нормално во свој стан без да го дели со уште некој, тешка работа, освен обично крпарање од од недела до недела или месец до месец ништо друго нема да направи, може не ќе може и да крпари, единствена предност во однос на животот во Северна ќе му биде сигурнота дека ќе земе плата ако работи, и ќе ги нема политичките неизвесности, дали утре ќе се распадни државата, дали ќе има протести, блокади по улици и слични срања.Посебно овие што одат да работат во МК Доналдс и слични борании не знам со какви очекувања одат, знам еден замина да работи на такви посрани места и тоа на 40+ години, кога се соочи со реалноста среќа што не заврши во институција ментално болни, остави тука работа, фамилија и средена куќа, за таму да живее ко последна стока со незнам колку луѓе во иста соба, човекот скроз се изгуби, да не можеш да го препознаеш.
Еве уште еден од администрација од времето на азилантот.Тоа е брат тек почнуваат да бегаат ќе нема кој да гласа веќе.
Човекот се пореметил зошто работел во Германија а да те прашам знеш ли колку луѓе се пореметија работејќи во фабриките на твојот пастир?
Знаеш ли што значи да работиш цел месец и да земеш плата 6000 денари?
Да пред неколку жените во конфекциите зимаа по 100 евра плата додека твојот пастир крадеше милиони и го тераше народот да гласа за да имал 63 пратеника.
Тогаш сеуште народот не бегаше толку од државата па имаше многу повеќе работна сила и многу лесно можеше да добиеш отказ.Не знаеш ти што значи да можеш да полудиш кога работиш за 100 евра а од друга страна имаш ненормален притисок од шефиците во конфекциите кои исто така не се платени доволно но се изживуваат врз вработените заканувајќи се со отказ.Мајка ми после секое враќање од работа пораше да се напие диазепам инаку не можеше да се смири и да продолжи со домашните работи кои ја чекаа кога ќе се врати дома.Е тоа е чекор до пореметување кое се случуваше во државата кога владееше твојот Грујо.Сега се малку подобрени условите(кога мислам сега мислам од кај 2014 до кај 2016) зошто оваа влада е тргната да не врати назад десетина години.Лесно е цел живот да си на државна цицка и да кењаш зошто народот бегал.Гладниот човек и за сламка се фаќа и секој ќе си ја бара среќата надвор.Не ширете само вакви тиња муабети ако мислите дека некој ќе ви поверува се лажете.

Последно уредено:
Па ако толку не е задоволен шо не се врати назат!?Мислам аман со овие муабети.Љуѓе во Чешка одат и пак се позадоволни него кај нас ,ти ми ја споредвиш Германија со нашава вукојебина.Абе ај не заебавај.

Па ако толку не е задоволен шо не се врати назат!?Мислам аман со овие муабети.Љуѓе во Чешка одат и пак се позадоволни него кај нас ,ти ми ја споредвиш Германија со нашава вукојебина.Абе ај не заебавај.
Ne e zaminat uste.

Добро де Пунтер, ако на некој амбицијата му е доживотно да работи во Мекдоналдс тогаш може и ќе има поента твојот муабет, ама во реалноста не е така, обично Македонците добро се снаоѓаат во странство и одат нагоре. Дали треба да седам во државава, поточно во Скопје, да дишам канцероген воздух, како и моето дете, пола месец да му ја мислам како ќе го истерам месецот до крај а живеам скоро само за основни потреби, притоа работиме двајца и имаме примања нешто околу напумпаната просечна македонска плата, дали е подобро тоа или да искористам моментум што Германија се соочува со недостиг од околу 400 000 медицински сестри / техничари, и за месец ипол да заработувам колку што заработувам тука за цела година, со можности да напредувам и не морам да трпам партиски куртони кои мислат дека установата им е наследена од татко им ? И сега ти ќе убедуваш дека во странство не чинело, а сите што отидоа не се вратија. Во една Чешка под кирија да живееш е стопати подобра опција отколку во загаденава дупка. Абе у една скапана Словачка одат луѓе и се задоволни, не знам кого лажеш, деца некои или сам себе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom