Според мене не се репер македонците што се селат за да рмбаат во Германија. Они се навикнати на таков живот и не сакаат да го сменат па само се жалат. Ете ги, отворете ги групите на фб Македонци во Германија и читајте какви луѓе постираат објави за да прашаат нешто. (80% се неписмени со македонскиот, а не па со германски, работат најмизерни работи, слушаат само македонска музика и се дружат само со наши). Епа братче, ќе си земеш курсеви германски, ќе земеш ќе се социјализираш, кај што работиш сигруно има по некој клиент Германец, ќе направиш муабетче со него, ќе се здружиш и тоа е тоа. Ама мора да знаеш германски. Нема поента да одиш повеќе години во Германија и како шо рече Илумиоус само Brot знаат што е, пошо само тоа купуваат у лидл. Научи јазик, научи ја културата традицијата, нешто за државата и ќе се социјализираш. Ама не, ти си утепан од Македонија и идеш да се доутепаш таму. Имав прилика да работам во Мекдоналц и имаше босанец и хрват што знаеа вкупно 20 збора (босанецот 19, хрватот 1).Па јас за 3 месеци повеќе зборчиња научив на руски и турски, колку они германски за 1 година. А таму се повеќе од година дена. И никој не ги сакал на работа, па као да ги сакаат коа нишо не знаат да гукнат, а сите шо знаеа германски (Шри Ланка,Турција,Русија,Јордан,Србија,Македонија) беа како едно и баш имаше и муабет и заебанции и све. 'Рмбале германците не знаат да уживаат". Ја мајкатаа?? Затоа ние знаеме да уживаме со 200 евра месечно и кога некој ќе купи пиво у кафич го слика ко да купил дијаманти од Ј.Африка. Мизерни сме како земја и како менталитет, како што рекоа погоре, за нас животот е кафани и пијанчење. Ебати животот ако сум осуден тоа да го правам до крајот на мојот живот. Рака на срце има и други шо се снаоѓаат па супер им е иако работат за минималец. Само треба да им влезеш под кожа на луѓето и да бидеш како еден од нив, а не да те покажуваат со прст.
Ако им го цениш јазикот, ќе имаат многу пофер однос према тебе. Јас за 3 месеци никаде немав проблем со јазикот и дури се радосни што некој како нас (рмбач) им го збори јазикот како што треба. Планирам да се селам за некоја година натака, ама сигурно нема да рмбам мекдоналц со моето знаење германски. Научете јазик и се ќе си биде подобро 
A за тие што се во Германија и стално се жалат, треба посебен круг во пеколот за нив, пуштен на најјако!

A за тие што се во Германија и стално се жалат, треба посебен круг во пеколот за нив, пуштен на најјако!