Бегство од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување

Во која европска држава е најдобро да се емигрира?

• Германија

Гласови: 72 26,9%
  • Шведска

Гласови: 48 17,9%
  • Италија

Гласови: 11 4,1%
  • Франција

Гласови: 6 2,2%
  • Малта

Гласови: 8 3,0%
  • Обединетото Кралство

Гласови: 23 8,6%
  • Ирска

Гласови: 15 5,6%
  • Белгија

Гласови: 5 1,9%
  • Холандија

Гласови: 24 9,0%
  • Данска

• Австрија

• Словенија

• Полска

Гласови: 11 4,1%

• Вкупно гласачи
    268
I da bese tocno (a ne e) uzivaat od druga strana pridonesite na dobro zdravstvo, cist vozduh, vladeenje na pravoto, dobra infrastruktura i drugo.

По шест луѓе живеат во еден стан само да остани некоја пара, реално нешто свое да имаат таму тешко.

По шест луѓе живеат во еден стан само да остани некоја пара, реално нешто свое да имаат таму тешко.
Претеруваш малку другар ама ајде.[DOUBLEPOST=1545389163][/DOUBLEPOST]
Кажи си бе дека или не сакаат да учат јазик (од 20 години во Германија само Brot знае и тоа ептен дека му е од животна важност) или пак скраја да е некој курс да упишат или работничка школа. Дополнителен проблем е што за второво ти треба и првото.
Невозможно е да не знаеш јазик ако живееш тука подолг период.Самата средина ќе те натера на тоа а реално и не ти треба кој знае колку ако веќе работиш како физикалац.

Абе само за кријата од станот и сметките работат по тоа Германија луѓево. Им одговора на германците им работат и парите таму им ги оставаат, заработка ништо.
Нека те лажат така клошариве тука за да им бидеш роб, само напред.

Бучи, не е веќе ВМРО на власт, слободен си да заминеш, нема да те искодошат во комитет, не боли, ќе видиш дека врска ти нема муабетот, само како што кажав, не си спремен јазик да научиш и останати жртви кои мора да ги принесеш за да успееш во такво општество.

И не можете да живеете 6 души во стан во Германија зошто и да не сакате ќе правите галама и ќе ве пријави некој комшија. Да не зборам дека како новодоселен ти доаѓа полиција од време на време да те провери што како, барем така е во Нирнберг.

Епа работи на себе, надоградувај се интелектуално и ќе се збогатиш и таму.
Си имам некој план зацртано не знам дали ќе успее не би идел многу напред доволно би ми било еден пристоен живот.Основањето на семејство ми е прв план а потоа работата.Јас би бил среќен кога утре моето семејство не би било гладно би успеале да отидеме на годишен одмор и годишно да успеам да заштедам некое евра за настрана.Тука е добро што детето веднаш после 18 години си почнува свој живот и се снаоѓа сам не го мислиш а не како кај нас доле каде мора да обезбедиш место на живеење зошто со таа плата која ќе ја зема едвај ќе може да се прехрани.

Zavisit od goleminata na stanot, imas minimalen broj na kvadrati na clen ispod koj ne smees da bides. Ama te sfakam, za razlika od stanojte po 60m² vo Makedonija vo koi ziveat i do tri generacii toa e mnogu loso za sporedba.

Inace ja licno poznavam mnogu Makedonci so stanovi/kukji vo Germanija i po poveke. E sega za da stignes do toa treba nekoje vreme da pomine ne moze sve od pocetok. Ke pocnes so MekDonalds ama i toa e ok za da orivremeno pomines pa ke baras drugo i taka toa funkcionira. Ne znam sto e problemot.

Невозможно е да не знаеш јазик ако живееш тука подолг период.Самата средина ќе те натера на тоа а реално и не ти треба кој знае колку ако веќе работиш како физикалац.
Зависи колку сакаш да се инкорпорираш и со која намера си отиден. Ако сакаш таму да живееш и да си обезбедиш подобри услови за живот а не да работиш само како физикалец тогаш што е можно побрзо треба да се научи јазикот. Незнам дали во Германија постои таква можност ама во некои држави нормално во секоја општина постојат бесплатни курсеви за јазик - основно ниво. Понапредните нивоа се плаќаат ама има забрзани курсеви со кои навистина бргу се учи.

Зависи колку сакаш да се инкорпорираш и со која намера си отиден. Ако сакаш таму да живееш и да си обезбедиш подобри услови за живот а не да работиш само како физикалец тогаш што е можно побрзо треба да се научи јазикот. Незнам дали во Германија постои таква можност ама во некои држави нормално во секоја општина постојат бесплатни курсеви за јазик - основно ниво. Понапредните нивоа се плаќаат ама има забрзани курсеви со кои навистина бргу се учи.
Да точно до Б1 е бесплатно потоа се плаќа.

Така живеат студентите и луѓе кои се отидени на неколку месеци на работа. Така заштедуваат што е можно повеќе пари. Во студентски во Македонија сме 4 во една соба.

А извини може да е малку приватно што имаш ти лично свое тука купено освен некоја кола чкарт од Германија донесена?

Ke naucis jazik i toa e unapreduvanje kako sekoja druga diploma. Odis na kurs, dali bezplaten ili platen, pa ke izlagas ke komuniciras so Germanci, nema cel den da gledas Makedonska TV preku satelitska, itn. Toa sekoj sam treba da si go ovozmozi i ne moze da mu bide poklonet nikomu. Ama ko ke vidam koi lugje za kolku kratko vreme naucile Germanski, sekoaj cest. Znaci mozno e ako sakas i ima iskrena namera toa da go pravis.

Абе луѓе Виетнамци и Индијци кога научиле јазик што остана за нас.Буцио е најверојатно или некоја партиски вработен или има некој приватен бизнис со 7-8 вработени па зошто цело време му бегаат вработените во странство он се теши дека тука живеат као стока.
Е проблемот е шо на некои луѓе не им се напуштаат клубовите и кафаните па и кладилниците од тука оти за некој тоа е смислата на живот да пие и јаде иако е во минус на картичка живее со тато и мама а начукал 27,8 нема никаков план да основа семејство.Секој почеток е тежок ама мора да се бориш.

Така живеат студентите и луѓе кои се отидени на неколку месеци на работа. Така заштедуваат што е можно повеќе пари. Во студентски во Македонија сме 4 во една соба.

Не се само студенти туку како студенти ги водат.
Инаку комотно стан за двајца пар 1200 евра дали само кирија или сосе сметки не се сеќавам, ама многу е една плата оди само режија.

Имам пријател преку десет години работи Германија оди и си иди. Кажува како е не крие првин како студент, после со виза сега со бугарски. Работа сам си наоѓа од тука преку емајл си пушта таму и вика Германија само за работа не е за живот. И со него тие така што оделе пола се вратени пола прават иди ми дојди ми или се имаат врзано во некој стан кирија огромна.[DOUBLEPOST=1545397998][/DOUBLEPOST]

Последно уредено:
Работа сам си наоѓа од тука преку емајл си пушта таму и вика Германија само за работа не е за живот. И со него тие така што оделе пола се вратени пола прават иди ми дојди ми или се имаат врзано во некој стан кирија огромна.[DOUBLEPOST=1545397998][/DOUBLEPOST]
Muabetov me potsekja na onie vreminja na Gastarbeiter-ite. Pizhama i rabotnicko odelo i shtedna knishka, kukja vo seloto, po mozhnost pogolema od drugite tip top sredena, a prazna, nikoj ne zhivee vnatre. Posle 20-30 godini kje odat vo penzija i se vrakjaat, ama kade. Kukjata od zabot na vremeto ostarela, chesto ispokradeni od lokanite lopovi i sl., komsiite ljubomorni. So eden zbor promashen koncept, ili promashen zhivot.

Germanija ne bila za zhivot, a MK é. Koj zhivot ostana dole, gradovite mrtvi ili vo koma, atmosfera nema, tie shto ostanale muabetot samo za beganje. Kakov zhivot e toa, ili pak jas sum losho informiran !?

Nema vrska toa Germanija zhivot provod i slicno. Sekoj individualno, prodolzhen vikend, eftini letovi/hoteli si go organizirash vremeto. Leto / zima , more / planina, se razbira koj kolku mozhe, sepak so malku matematika i volja skoro sekoj mozhe, ako saka.
Globaliziran svet znaci i prednosti koi treba da se polzuvaat, ako se saka.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom