Сер Алекс Фергусон е познат како човек кој секогаш го кажува она што го мисли и нема потреба да се правда за тоа. Па затоа британски Мирор успеа да ги издвои десетте „бисери“ кои ја одбележаа неговата кариера, како онаа за касапското куче,Венгер полиглотот, висината на Гери Невил, Италијанците, Филипо Инзаги итн.
10. За судијата Алан Вајли:
За оваа игра ви е потребен некој кој е подготвен,кој може да трча. Тој е подготвен како касапско куче, даде жолт картон па потоа одмараше триесет секунди. (За оваа изјава беше казнет од англиската фудбалска федерација)
9. За Италијанците
Кога ми велат дека во чинијата има паста, морам да ѕирнам под сосот, не им верувам ништо. Тоа е народ кој ја измислил димната завеса.
8. За Филипо Инзаги
Тоа момче сигурно е родено во офсајд.
7. За Гери Невил:
Да е повисок неколку сантиметри сигурно би бил најдобар стопер во светот. Го познавам неговиот татко, прилично е висок. Би го проверил разнесувачот на млеко.
6. За Венгер:
Велите дека Венгер е паметен, зборува многу јазици.Во младинскиот погон имам едно момче од Брегот на слоновата коска кој зборува пет јазици. Што е тој, гение?
5. За животот по фудбалот
Многу сум талентиран, можеби забележувате дека и така изгледам, можеби ке станам сликар, имам многу време(иронично одговори на новинарите на прашањето каде се гледа себеси по клупата на Јунајтед)
4. За копачката во лицето на Дејвид Бекам
Тоа е еб.. инцидент, еднаш во милион пати се случуваат такви работи. Ја шутнав копачката бидејќи бев бесен. Да можев секогаш да погодам играч во глава немаше да престанам да играм фудбал.
3. За навивачите по еден натпревар:
Прекрасна атмосфера, сум бил на повесели погреби.
2. За Лигата на шампионите
Одите во среда во Милано, мириса на добар парфем и скапи цигари. И секоја жена што ке помине покрај вас е Мис на светот. Сето тоа делува невистинито, а најдобра работа е што се повторува.
1.За односот со Мурињо
Тој секогаш е полн со почит кон моите години. Ме нарекува Шефе, господине, голем човеку. Секогаш е така кога пиеме пијалок по натпреварот. Додуша, за нашиот однос дополнително би помогнало ако би ме понудил со квалитетно вино, наместо со оние остатоци од варосување и течности за стругање на боја.
:pos2: