Барате некој закон?

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.755
Поени од реакции
8.013
Вака сега дечки, дали постои некој закон околу приватноста на интернетот т.е. дали ако некој биде поставен на некоја веб страна (без да биде прашана личноста), смее личноста да тужи и слично? (слики превземени од фејсбук)

Ако може, тогаш дали со прикривање на лицето (цензура) има пак право да тужи???

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
Вака сега дечки, дали постои некој закон околу приватноста на интернетот т.е. дали ако некој биде поставен на некоја веб страна (без да биде прашана личноста), смее личноста да тужи и слично? (слики превземени од фејсбук)

Ако може, тогаш дали со прикривање на лицето (цензура) има пак право да тужи???
http://www.pravo.org.mk/documentlaws.php?name=закон+за+заштита+на+лични+податоци&number=&year=&category=0&keyword=&button=Барај
Na linkov ti e zakonot pa baraj

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Пребарувајки низ гугл случајно наидов на ова:
Забрана за ноќно возење за почетниците
Со одредбите во Законот за безбедност во патниот сообраќај се ограничува движењето на мотоциклистите, особено на возачите почетници до 21 година и на тие што немаат најмалку двегодишно возачко искуство. Ограничувањето за овие категории возачи, кои не смеат да управуваат мотоцикл, трицикл или четирицикл, во периодот од 23 до 5 часот наутро, е една од безбедносните мерки. Покрај забраната за ноќно возење, тие не смеат да возат мотоцикли со моќ поголема од 25 киловати.
исто и ова:
Забраната за управување со мотоцикл, трицикл или четирицикл во периодот од 23 до 5 часот важи само за возачи почетници, односно лица на возраст до 21 година или со двегодишно возачко искуство.
„Ваквите ограничувања за возачите почетници е европски стандард кој настојува да се постигне поголема заштита во сообраќајот на младата популацијата и децата“, изјави вчера министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, појаснувајќи ги одредбите од новиот Закон за безбедност во патниот сообраќај.

Јас како што знам, возење на скутери воопшто не е дозволено во периодот 23-05 за сите категории на возачи. Има ли некоја измена во Законот за сообраќај со која јас не сум запознаен ?

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Каде можам да го најдам законот за локална самоуправа? Може ли некој да ме насочи кон линк или било што друго?

Фала :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Каде можам да го најдам законот за локална самоуправа? Може ли некој да ме насочи кон линк или било што друго?

Фала :)
На сајтот на МЛС
http://mls.gov.mk/index.php?category=15

Или од право.орг ама мора да си зачленет
http://www.pravo.org.mk/documentDetail.php?id=219

мислам дека е ист од 29.01.2002

its_ok_im_new

brake lights
Член од
24 август 2010
Мислења
402
Поени од реакции
216
Знам дека поседот на марихуана е незаконски. Ме интересира дали на пример шетање низ град под дејство на марихуана исто така крши некој закон? Потенцијална опасност?

Sassy

sultan instead of the sultan
Член од
5 ноември 2008
Мислења
329
Поени од реакции
72
Знам дека поседот на марихуана е незаконски. Ме интересира дали на пример шетање низ град под дејство на марихуана исто така крши некој закон? Потенцијална опасност?
Мислам дека да, не само посед туку и конзумрање е забрането.
Сум присуствувала на судење каде беа обвинети 3ца за посед и користење на марихуана. Ама имаа среќа, судјата беше прилично фер и правичен, мислам дека поминаа само со условна.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Мислам дека да, не само посед туку и конзумрање е забрането.
Сум присуствувала на судење каде беа обвинети 3ца за посед и користење на марихуана. Ама имаа среќа, судјата беше прилично фер и правичен, мислам дека поминаа само со условна.
Не зборете глупости :) Забрането е произведувањето и пуштањето во промет на дроги.
Никој не ти брани да биде џанак у приватен живот.

SayWhaat!?

олимпион
Член од
11 јуни 2011
Мислења
109
Поени од реакции
34
Вака другарче ми се јави и ми кажа дешавка со луѓе во АМСМ - Испитниот центар... поточно ја изгубил личната карта и не го пуштиле на испит и парите му ги одземале.
Јас барам закон каде го има тоа доколку поради одредени причини не успееш да се појавиш да ти одземат пари и да ти го поништат испитот.

Последната измена за која ја знам е во 2005 година , и гласи вака : Треба да пријавиш во рок од 24 часа која е причината што не си присуствувал и дека ако не се појавиш на испитот плаќаш 2 % данок за наредниот а доколку на 3 последователни испити не отидеш е тогаш ти пропаѓаат парите .

Член од
10 септември 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Дали некој знае нешто за закон за основните сопственоправни односи? Јас мислам дека е вон употреба и ништо не ми вади на интернет за тој закон.

Член од
25 октомври 2008
Мислења
541
Поени од реакции
77
Ај ако знаете кажете ми дали има некој закон по кој мора секој газда на куќа или стан ако го издава под кирија да ги пријави лицата кој престојуваат во неговиот објект?

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66

Kiro Hametovski

Sniffericious
Член од
11 декември 2005
Мислења
1.685
Поени од реакции
43
Ако има некој јунак шо има завршено правен, да пушти линкче или од негде да се дознае шо поише за законите против ганџа...фала однапред.

Kajgana Shop

На врв Bottom