Балкански X Factor

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување
Јас па и не сфаќам што е чудно во тоа што нашата естрада нема добри песни и не е слушана..... за добри песни и добри спотови требаат пари ;):)

Не, туку не треба да има монопол ко ЈЈ што има, заедно со уште двајца-тројца.;) Кога тие малку ќе олабават, на површина ќе има шанса излезат талентирани продуценти и композитори.

Според ова што го кажа значи најфино е Даниел да соработува со Есма. Хитовите на Есма веќе 50 години, а можеби и повеќе се слушаат, па може да направат песна која ќе се слуша наредните 50 години.
Ти донекаде имаш право..., но на Даниел доволно му е Жељко да го турне во Балканскава естрада, па после дали Жељко, дали некој друг ќе му ги прави песните, битно ќе биде познат на Балканов, а со тоа и полесно ќе му бидат прифатливи песните.

Башка последниве 4-5 години јас не сум слушнал дека некоја песна била хит повеќе од една година :)

Е сега што кажа и ти, со Есма споредуваш баби и жаби. Од македонска продукција најмалку му треба ЈЈ, верувај. Има доста поталентирани од него, а со самото име на Даниел може да излезат на виделина. Дорбо кажува @Crazy in Love, ЈЈ е монопол и не може саглам хит да излезе последниве години ради тоа, а има добри песни. Ако слушниш неколку песни од еден пејач кои се плагијат, одма губи репутација, губи вредност кај масата. А сега лесно е да се види дали е плагијат или не, тоа порано можеби пројдувало кај нас, ама во ова време веројатноста е 0. Затоа Даниел би направил голем чекор назад со ЈЈ.

Некој да ми каже шо се дешава, кој се враќа во шоуво, зошто нели во вторникот нешто ја претставија александра, а сеа читам маид ќе се враќал ?
Двајца се вратија. Александра и Маид.

Некој да ми каже шо се дешава, кој се враќа во шоуво, зошто нели во вторникот нешто ја претставија александра, а сеа читам маид ќе се враќал ?

Александра се врати минатата недела, а од оваа и Маид зошто имал исто многу гласови приближно на Александра.

Маид и Александра имале ист број гласови, затоа и двајцата се враќаат :)

Во Македонија има два три автори кои пишуваат музика за цела естрада. Од една страна го имате според мене човекот кој музички само е бледа сенка и копија на нешто што значи светски тренд (ЈЈ) и од друга страна Лазар Цветковски кој ми е толку изживеан со истите идеи кои ги фура со години. Пишува за Лозаноски, Некст Тајм, Димитар Андоновски...Не знам можеби е до мене но сепак не можам да го сварам тоа шаблонско пишување на некој поп рок инстант хитови. Многу повеќе почитувам бенд или изведувач кој ќе издаде една песна на неколку години, но тоа што ќе го направи е квалитетно и останува: Во случајот со Даниел мислам дека апсолутно својата иднина за песните треба да ја бара надвор од земјава.. Бевме сведоци колку се вивна во височини кариерата на Тоше кога песните ги пишуваа професионалци од Хрватска..По Тебе, Кој ли ти гризе образи, игри без граници и се она што беше од двата последни албума е ремек дело за разлика од постарите песни како на пример Ангел си ти чиј автор е ЈЈ.. За голема слава треба тим и требаат песни. Песните треба да бидат она што ќе го изваде максимумот од пејачот. Тие само остануваат вечно..

Сте запнале дека во Македонија Даниел не треба да прави кариера бидејќи никој тука не прави квалитетна музика. Требал да иде надвор. Океј, а кој во надвор прави квалитетна музика? Србите со Гранд? Светската сцена со Џастин Бибер и со S&M на Ријана? Кој направил квалитетна песна во поново време, ве молам?

ЈЈ им понуди инстант слава од 1-2 години, ама слава во слушаност на деца од 10 до 15-16 години, деца во период кога не знаат што музика да слушаат па кога некој ќе е поактуелен месец за месец со песна е нивни идол, за подоцна кога ќе оформат мислење за музика да фураат сосема друг стил. Во однос на правење пари ЈЈ правилно си тераше, виде со Елвир дека го истаде максимумот, ги зеде Некст Тајм, исто со нив година две и им го истај максимуот и после со Тони Зен и Слаткар. Ама во однос на квалитет на музика беше 0, зошто пројдуваа доста комерцијализирани песни со 0 тема на текст и музика, песни кои се слушаат 2-3 месеци кога се актуелни, а после тоа...Притоа дел беа и плагијат, а продукциски со настапи маста им ја извади на сите и тоа 50-50 или 60-40 делеле од секој настап. Некст Тајм можеби не се поактуелни сега од тогаш, ама во однос на музички квалитет песните им се далеку подобри од тогаш. Истото и со Зен, а Елвир уште е кај него ама не може повеќе да пројде. Лејм песни остануваат запаметени 1-2 месеци додека се актуелни, а продукциско добри песни со квалитет на матрица и суштина на текст долго време се евергрин, така да за Даниел ЈЈ ќе биде 10 скалила назад, ама чисто се сомневам дека Жељко нема да го зеде под своја продукција, а и тоа да не се случи и го зеде продукција од кај нас тоа би била БМА зошто другарот кој го пријавил на Х Фактор работи во таа продукција.

А дали паметиш некоја добра песна што не е плагијат од страна на ЈЈ. ЈЈ со неговите плагијати што зема 20.000 евра по фестивали? Алал нека му се парите, ама ако Даниел потпише за него, јас ќе бидам највеќе разочарана. Не е поента само 13-14 годишни да се дерат по него, поентата е и да направи песни кои ќе останат да живеат. Преку глава ми е во државава се да се прави за инстант задоволство. Инстант успех, инстант песни, инстант слава... дај мајку малце некој да се потруди да направи кариера и име што ќе остане.
ЈЈ држи своевиден монопол, затоа после сите ги снемува, затоа што освен него, нема некој друг што може да им ја води кариерата, а сами да си прават песни од Билбилов или Димитров е многу скапо реално.

Се слагаме дека Жељко ако го земе, ќе биде најдобро за него.

Кажете ми што им е битно на Некст Тајм што им се квалитетни песните кога никој не им ги знае? Еве јас на пример песната нивна евровизиска многу ја сакав, исто и преработката на Кажи ми, а новиве не сум им ги ни чула. И што фајде од правење квалитетна музика кога никој не им ја слуша и не земаат пари за тоа? Како ќе прават утре нова квалитетна музика без пари?

Сте запнале дека во Македонија Даниел не треба да прави кариера бидејќи никој тука не прави квалитетна музика. Требал да иде надвор. Океј, а кој во надвор прави квалитетна музика? Србите со Гранд? Светската сцена со Џастин Бибер и со S&M на Ријана? Кој направил квалитетна песна во поново време, ве молам?

Србите имаат одлична поп музика, на страна турбофолкот. Во секој случај е на ниво над нашето. Не зборам дека треба да прави опери и да му е исклучително квалитетна музиката, но апсолутно сум против да почне со ЈЈ. Ќе изгуби поени кај мене со тоа и тоа многу. Плагијати на “Ако је до мене “ е ок? Не мора да е квалитет, нека биде хит. Еве Тоше ќе го земам за пример, не му беа баш сите песни квалитетни, ама имаше многу хитови. Каролина, Владо и Калиопи исто, па и Елена може да е во овој круг. Затоа тие се тука и после 15 години, а секој што соработувал со ЈЈ е инстант хит, го снемува после 1 година.

Кажете ми што им е битно на Некст Тајм што им се квалитетни песните кога никој не им ги знае? Еве јас на пример песната нивна евровизиска многу ја сакав, исто и преработката на Кажи ми, а новиве не сум им ги ни чула. И што фајде од правење квалитетна музика кога никој не им ја слуша и не земаат пари за тоа? Како ќе прават утре нова квалитетна музика без пари?
Освен евровизиската, кажи ми од прва дали ти текнува една песна на Некст Тајм од времето кога беа со ЈЈ?
Ама од прва да ти текне. Тие почнаа да се губат уште додека беа со него.
Дечкото има прекрасен глас, не заслужуваат и двајцата такви ѓубре од песни. Не се ни хитови.

НЕМА кај нас кој да прави хитовски песни кои би се слушале повеќе од 2 недели и тоа на поширока територија освен на радио Бубамара. НЕМА кај нас продукција и куќа која знае да води кариера како што треба (настап во дискотека за 100 евра не е водење нечија кариера). Со исклучоци како Авалон и на Калиопи продукцијата која у суштина и е посветена само на неа реално. :)

Џабе талентите кога нема кој да им направи песна. Не е само да се ископира Ако је до мене и да се победи на фестивал и да се урне целиот кредибилитет на фестивалот и пред се традицијата. Мене Ламбе од таа победа наваму ми се одмили, крај, толку беше, сега менувам програма кога ќе го видам во емисија. Истото им се случува на сите кои соработувале со ЈЈ, само дамка на кариерата им се прави, а потоа ги снемува затоа што после тоа не можат да ја исперат дамката, сите ги поврзуваат со ЈЈ и крај, толку им е. Џабе пробуваат да се ослободат.

Кој од тие што соработувал со ЈЈ има направено концерт? Освен Слаткар, али тоа неговото е друг феномен, тој имаше публика и пред ЈЈ, само стана покомерцијален.

Се слагаме дека Жељко ако го земе, ќе биде најдобро за него.

Муабетот ми е да ги избегне ЈЈ и таквите како него. Такви како ЈЈ има и во Србија и во другите земји. Кај нас има добри дечки што прават добра музика стварно, но не излегле на виделина ради монополот кој го држи ЈЈ кој има 2 продукциски куќи. Моментално држи монопол, на фестивали победуваат негови песни со плагијати, а нашиве фестивали се во голем ред местенки, така да ако сакаш да си актуелен, да победиш или нешто слично, треба песна кај ЈЈ. Никој не вика дека стрикно мора да има продукциска куќа од надвор, но моментално кај нас нема толку моќна продукцсика куќа која би го турнала да бележи константно добри песни, а не 1-2 години во слава и после да пејш по свадби.

Искрено, Некст Тајм беа на Евровизија во 2009, кажи ми колку години имаше тогаш? Јасно ти кажуваме дека моментално ЈЈ држи монопол од продукциски аспект, а поради тоа останатите не можат да дојдат до израз и затоа од ЈЈ и таквите како него нашава музика е дојдено до тоа дереџе што освен старите добро познато Владо, Калиопи и Каролина другите не можат да се пробијат никако. Во тој кош спаѓа и Даниел кој мораше ради овај Х Фактор да го дознаеме кој е.

Србите имаат одлична поп музика, на страна турбофолкот. Во секој случај е на ниво над нашето. Не зборам дека треба да прави опери и да му е исклучително квалитетна музиката, но апсолутно сум против да почне со ЈЈ. Ќе изгуби поени кај мене со тоа и тоа многу. Плагијати на “Ако је до мене “ е ок? Не мора да е квалитет, нека биде хит. Еве Тоше ќе го земам за пример, не му беа баш сите песни квалитетни, ама имаше многу хитови. Каролина, Владо и Калиопи исто, па и Елена може да е во овој круг. Затоа тие се тука и после 15 години, а секој што соработувал со ЈЈ е инстант хит, го снемува после 1 година.

Освен евровизиската, кажи ми од прва дали ти текнува една песна на Некст Тајм од времето кога беа со ЈЈ?
Ама од прва да ти текне. Тие почнаа да се губат уште додека беа со него.
Дечкото има прекрасен глас, не заслужуваат и двајцата такви ѓубре од песни. Не се ни хитови.

НЕМА кај нас кој да прави хитовски песни кои би се слушале повеќе од 2 недели и тоа на поширока територија освен на радио Бубамара. НЕМА кај нас продукција и куќа која знае да води кариера како што треба (настап во дискотека за 100 евра не е водење нечија кариера). Со исклучоци како Авалон и на Калиопи продукцијата која у суштина и е посветена само на неа реално. :)

Џабе талентите кога нема кој да им направи песна. Не е само да се ископира Ако је до мене и да се победи на фестивал и да се урне целиот кредибилитет на фестивалот и пред се традицијата. Мене Ламбе од таа победа наваму ми се одмили, крај, толку беше, сега менувам програма кога ќе го видам во емисија. Истото им се случува на сите кои соработувале со ЈЈ, само дамка на кариерата им се прави, а потоа ги снемува затоа што после тоа не можат да ја исперат дамката, сите ги поврзуваат со ЈЈ и крај, толку им е. Џабе пробуваат да се ослободат.

Кој од тие што соработувал со ЈЈ има направено концерт? Освен Слаткар, али тоа неговото е друг феномен, тој имаше публика и пред ЈЈ, само стана покомерцијален.

некст тајм се изгубија откако престанаа да соработуваат со ЈЈ, највероватно видоа некоја слава пара, и некат да делат со ЈЈ зашто он сигурно лапа многу голем дел, и еве ги кај се.. имаат домашно аматерско студио бравоУууУууУуУу, а реално бојата на гласот на стефан не ми се свиѓа ич многу крешти...

настрана ЈЈ и тие муабети, мое мислење е дека даниел има добар глас, не ме импресионира баш бојата на гласот ( сеа по втор пат ке си рече некој ок.. што го импресионира овој, ме импресионира девојчено Илма карахмет ) Дечконо Алекса, ми има баш она глас ко за овие простори у стилот на Сергеј, многу по комерцијално ми звучи по фино за слушање, даниел 2-3 пати го слушав како пее македонски- српски песни... ич не ми праи кејф, а и ме нервира што е ПРЕМНОГУ скромен онака дури си викаш веќе дечково мора да се фолира не е можно :D

ВАТЕВЕР, кој и да победи веќе се знае кој може и кој ке има кариера, така било увек со овие шоуа. Земија пример Маја што испадна минатиот круг, на жељко му е фаворит и очекувај песна од жељко у брзо време... и така

Муабетот ми е да ги избегне ЈЈ и таквите како него. Такви како ЈЈ има и во Србија и во другите земји. Кај нас има добри дечки што прават добра музика стварно, но не излегле на виделина ради монополот кој го држи ЈЈ кој има 2 продукциски куќи. Моментално држи монопол, на фестивали победуваат негови песни со плагијати, а нашиве фестивали се во голем ред местенки, така да ако сакаш да си актуелен, да победиш или нешто слично, треба песна кај ЈЈ. Никој не вика дека стрикно мора да има продукциска куќа од надвор, но моментално кај нас нема толку моќна продукцсика куќа која би го турнала да бележи константно добри песни, а не 1-2 години во слава и после да пејш по свадби.

Искрено, Некст Тајм беа на Евровизија во 2009, кажи ми колку години имаше тогаш? Јасно ти кажуваме дека моментално ЈЈ држи монопол од продукциски аспект, а поради тоа останатите не можат да дојдат до израз и затоа од ЈЈ и таквите како него нашава музика е дојдено до тоа дереџе што освен старите добро познато Владо, Калиопи и Каролина другите не можат да се пробијат никако. Во тој кош спаѓа и Даниел кој мораше ради овај Х Фактор да го дознаеме кој е.

20 години сум имала тогаш. Не ми е јасно која ти е поентата со годините.

Владо и Каролина точно, имаат квалитет, ама песните нивни се уствари тука непознати странски, само со македонски текст преработени. Пример целиот албум Капка под небото на Керол. Значи кој прави во Мк квалитет? Никој. Може ваљда Даниел на ЈЈ да му рече да му најде некој украински хит и да му откупи права за него. И ете го на истиот пат со Каролина и компанија.

Отиде темата...ЈЈ мислам дека не е на Х Фактор :D
А Даниел за да отиде по патот на ЈЈ се скоро непостоечки шанси. Поради тоа што човекот кој го пријави на Х Фактор и кој му е најголема поддршка е во друга продукција. Најверојатно таму и ќе го повлече.

20 години сум имала тогаш. Не ми е јасно која ти е поентата со годините.

Владо и Каролина точно, имаат квалитет, ама песните нивни се уствари тука непознати странски, само со македонски текст преработени. Пример целиот албум Капка под небото на Керол. Значи кој прави во Мк квалитет? Никој. Може ваљда Даниел на ЈЈ да му рече да му најде некој украински хит и да му откупи права за него. И ете го на истиот пат со Каролина и компанија.

Поентата е тоа што во тој период фан базата нивна беше во возтаст до макс 16-17 год. Тие што купуваа ЦД и одеа по нивни концерти/настапи. Ете сум згрешил во врска со тебе, признавам.

Песните на Владо се преработки од странство, со авторски права од странските композитори, не се плагијати кои се на наши автори. За тие преработки Владо плаќал кеш на странските композитори за право да ја испее песната. И затоа неговиот углед и репутација не се нарушени, како што се нарушени од артистите под палка на ЈЈ кој тие странски композиции ги потпишува под свое име. Има разлика сепак. Проблемот е друг кај нас. Ако сакаш да си поактуелен на ТВ и да направиш инстант слава од 1-2 години е продукцијата на ЈЈ, чии песни победуваат и по фестивали и слично ради разните местенки кои се случуваат кај нас. А тие фестивали го губат квалитетот ради вакви настани, ради тоа што победува песна плагијат, а најголеми жртви се тие артисти чиј углед се нарушува.

Искрено Илма колку сака нека пее,девојчето сеуште не е комплетно . Мене Даниел ми е баш комплетен и оформен пеач кој би ја заслужил победата на еден ваков натпревар.
Жељко сака да го земе зашто во него гледа многу пари и популарност луѓето го сакаат. На крајот на краиштата во право е не гледам во Македонија некој кој би го подигнал на високо ниво.
Што се однесув до останатите не гледам некој кој воодушевува,сите се тука некаде.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom