Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Ne sum jas vo administracija, ama koga bi imal moznost prv bi vlegol i debelo bi platil. kako so sum kazal bezbroj pati tie so rmbaat nadvor moze voda da im nosat na tie so se nacukale vo administracija kaj nas.[DOUBLEPOST=1396780821][/DOUBLEPOST]
I vo SAD kako sinonim za kapitalizmot se svrte trkaloto i tamu e tepacka za da se dojde do drzavna fotelja. Vo poslednite nekolku godini enormno im se zgolemuva brojot na zaposleni vo javniot sektor, a vo stopanstvoto pagja.
Kako poedinec ne treba voopsto da te interesira kolku administracija ima, ili kolku treba da bide. Treba da gledas kako TI da se nacukas vnatre, drugo ne e bitno.
[DOUBLEPOST=1396780962][/DOUBLEPOST]

Ова е главна причина зошто нема да не биде. Значи ти си спремен да им покажеш среден прст на најмалку 800 000 лица во МК, кои никогаш нема да видат работа во јавна администрација, во земја која освен јавниот сектор, друго не може да понуди од проста причина што пазарното стопанство ни е катастрофа. А поради тоа добиваме-задолженост од странство, бидејќи парите кои одат кон администрацијата за плаќање на армијата паразити се од странски кредити, а тие пари не се вложуваат во корисни проекти, а кога треба да се враќаат парите од задолженоста се удира кон оние кои сакаат да направат некоја промена на подобро, односно да пркне Македонија што би се рекло. Последица-иселување во други земји, губење на секаков можен интелектуален кадар, зголемување на плевелот кој треба да повлекува битни одлуки за иднината на државата, катастрофално намалување на наталитетот, доколку има некој со брачен партнер+деца, а има шанси за добра работа на запад, ќе ја повлече фамилијата, пораст на старото-непродуктивно население, евентуална граѓанска војна со шипците поради иселувањата/несакањето/неможењето да се има семејство поради економски причини. Валви, објасни ми, каква иднина има Македонија доколку некој како тебе кој е на висока нога одлучува со таков менталитет?

Видеото има добра поента-но тие имаат менталитет да се извлечат, ние не. А кога во држава со 400 милионско население се дигаат синдикати и работници кога невработеноста е 7 милиони, а кај нас сме едно добри 28-29% од вкупно население нема кој да излезе, тогаш, дали си се запрашал зошто ние, античките, најстарите, најпаметните, другите се цигани и мзиерија, а ние не, сме на вакво дереџе?

Znaci gledaj kako TI da si ja zavrsis rabotata, drugo ic da ne te interesira. Istoto pravilo vazi i na zapad, sto ke im pravat na milioni svezo diplomirani gusteri po opeštestveni nauki? Sve če to u javna administracija, nema drugo mesto kaj da gi stavat.

Америка е карактеристична за тој престој на црно. Никад не ми било јасно, како може на црно да седат со години, може да објасниш? Така без документи како работат, како идат на лекар?

Во Европа на црно, шансата да те најдат е голема. Нема шанси да најдеш работа на долг период, има ригорозни закони за газдите и за оние на црно.

Затоа најчесто одат како студенти по работа и тогаш се добива Social Security Number (SSN) со којшто законски имаш право да работиш на територија на Америка.
Е сега, работодавецот го интересира само дали ти имаш SSN или немаш, ако имаш, он ти дава работа и секој си го брка својот бизнис.

За на лекар и лекарски бенефиции ти средува работодавецот, но исто така спротивно на тоа има и такви кои не ти гарантираат лекарско осигурување па во тој случај најверојатно гледаш да не се разболиш или сам се лечиш :).

И трето, се однесува на другото прашање ( врска немам како идеше ова со мултицитат :oops:) значи мора да останат во Америка минимум 5години за да имаат можност да си средат документи, во меѓувреме не смеат да ја напуштаат државата зашто во спротивно нема да имаат право да се вратат назад.

Затоа најчесто одат како студенти по работа и тогаш се добива Social Security Number (SSN) со којшто законски имаш право да работиш на територија на Америка.
Е сега, работодавецот го интересира само дали ти имаш SSN или немаш, ако имаш, он ти дава работа и секој си го брка својот бизнис.

За на лекар и лекарски бенефиции ти средува работодавецот, но исто така спротивно на тоа има и такви кои не ти гарантираат лекарско осигурување па во тој случај најверојатно гледаш да не се разболиш или сам се лечиш :).

И трето, се однесува на другото прашање ( врска немам како идеше ова со мултицитат :oops:) значи мора да останат во Америка минимум 5години за да имаат можност да си средат документи, во меѓувреме не смеат да ја напуштаат државата зашто во спротивно нема да имаат право да се вратат назад.
Значи Америка е рај за работа без документи :)
Прво како студенти работат келнер, носач на куфери, после кога ќе средат документи и искуство во Америка ќе си најдат подобра работа. Значи останува уште дека Америка е земја на соништата?
Никогаш не сум имала желба да идам Америка, може ќе се предомислам некогаш :)

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Малку за здравството.

Американското здравство, како и сето друго таму, е приватизирано - капитализам, јеб*га. Никогаш не сум ги сакал САД токму поради овој "детаљ".

За првите 2 си во право :D
За третото...
You may be able to apply for naturalization if you are at least 18 years of age and have been a permanent resident of the United States:
• For at least 5 years; or
• For at least 3 years during which time you have been, and continue to be, married to and living in a marriage relationship with your U.S. citizen husband or wife
Значи ако си таму 5 години на црно, џабе ти е.
Иначе @leandra , тука има мексиканци кои се тука со години на црно и работат и возат и децата во школо си ги праќаат (дури и искористуваат бесплатни ваучери од државата за во градинка, за храна и сл.)... Некои од нив мислам дека ги фалсификуваат документите. Други незнам како стигаат до SSN и возачка, ама толку ти треба. И особено ако си родат едно дете овде, решени се за живот. Детето е автоматски американец/ка и може да им среди статус и на нив. Не за жабе ги има премногу. Ако не прекршиш закон некој и ако плаќаш данок, нема да дојдат да те депортираат.

Малку за здравството.

Да, ако не си осигуран преку работодавач, може да биде прескапо. Сега пробуваат да го буткаат законот дека секој мора да има здравствено осигурување, ама многу луѓе неможат да си го дозволат. Ама ако немаш, плаќаш казни. Малку е глупав начинот на спроведување, ама тоа е.
Меѓутоа, има бесплатни клиники (каде што одат мексиканците и во принцип сите што се на црно), каде што зависно од тоа што ти е, не плаќаш ништо, или плаќаш многу малку. Само треба да докажеш дека не заработуваш повеќе од одредена сума на пари. Нормално, ако треба да имаш операција или слично, мора да одиш во болница.

Za amerikanskoto zdravstvo deka e shit nema somnez. Na zenata prvi bratucetki 2 bea tamu kako studentki i na ednata i ispadna plombata najevtino sto nasla bilo 150 $ da i stavat nova a drugata se pojavi nekoj ginekoloski problem imase pa otisla samo na pregled i sto i napravile edno dze 650 $ ja utepale! E sega prvata se omazi tamu i eve veke nekoe vreme e tamu pa kazuvase deka maz i iako plakal 800 $ mesecno za zdrvastevo osiguruvanje pak go derat sekoe idenje na lekar.A svekor i isto taka imal zdravstveno osiguruavanje i koga ni kaza deka pred nekolku dena mu se slosilo pa go zadrzale vo bolnica 2 dena i za toa platil 17000$!!! Ne mi e jasno kako moze tolku da e skapo za tie pari ovde ke otvoris i ordinacija sose doktor i sestra upm. Ebati sistemot dusata ke t ja zemat ako otides na lekar:(

Za amerikanskoto zdravstvo deka e shit nema somnez. Na zenata prvi bratucetki 2 bea tamu kako studentki i na ednata i ispadna plombata najevtino sto nasla bilo 150 $ da i stavat nova a drugata se pojavi nekoj ginekoloski problem imase pa otisla samo na pregled i sto i napravile edno dze 650 $ ja utepale! E sega prvata se omazi tamu i eve veke nekoe vreme e tamu pa kazuvase deka maz i iako plakal 800 $ mesecno za zdrvastevo osiguruvanje pak go derat sekoe idenje na lekar.A svekor i isto taka imal zdravstveno osiguruavanje i koga ni kaza deka pred nekolku dena mu se slosilo pa go zadrzale vo bolnica 2 dena i za toa platil 17000$!!! Ne mi e jasno kako moze tolku da e skapo za tie pari ovde ke otvoris i ordinacija sose doktor i sestra upm. Ebati sistemot dusata ke t ja zemat ako otides na lekar:(

На татко ми роднина кој е веќе долги години американец со државјанство и на работна позиција како инженер во автомобилската индустрија , на секои три месеци си доаѓа за да оди на редовни контроли тука , плус децата ги носи на секои 6 месеци. Ако му се деси некој посериозен проблем со здравјето одма резервира карта , повеќе му се исплаќа да лупне 1200 евра за авионска карта отколку да оди по американските болници. Недај боже да ти се деси некоја несреќа и да е потребна некоја хитна интервенција , си наебал за векови. Една едноставна операција како вадење слепо црево кошта 10.000 $. :facepalm:

Голем проблем имаат американците со тоа , и таа власт што ќе им го реши тој проблем ќе си има загарантирано наредни 3 мандати. :)

Problemot e sto nemame nikakva evidencija za toa kolku lugje se naogjaat nadvor od drzavata. Sive godini nanazad nemalo ni edna akcija (koja stigna do kaj mene/nas) za da se prijavam vo nekoja lista za da znae drzavata ete, tuka ima Makedonci. Se prasuvam sto rabotat tocno ambasadite i konzulatite vo Germanija, od koj ima tri. Zar ova ne e edna od najvaznite raboti sto mora da gi rabotat? Ne sum videl i nikoj konzul ili ambasador po proslavi ili Bogosluzbi, neli i tuka treba da bidat redovni gosti - vo kontakt so iselenicite. Zboruvam za Germanija kade sto toa ne funkcionira ic, mozebi vo Avstralija i Amerika e drugo, poorganizirani se tamu Makedoncite. Isto taka brojkite od drzavite (SAD, Germanija) ne se briblizno tocni, tie se oficijalni brojki, da, ama lugje koj zele drzavjanstvo od tie zemji odpagjaat od statistikata. Isto taka ako se prijavat so Bugarski pasos ne se brojat statisticki ko Makedonci.

Od moe licno iskustvo mozam da kazam, deka vo poslednite godini zapoznav dosta mladi Makedonci - studenti, koj ovde odat na poststudii i trajno ostanuvaat ovde. Isto taka zapoznav i nekolku srednogodisni mazi koj sega so Bugarskite pasosi lesno naogjaat rabota vo Germanija, primer kako soferi na kamioni, trajno ostanuvaat vo Germanija i si ja povlekuvaat familijata tuka. Isto taka poznavam mnogu mladi od Kicevsko koj vo poslednite godini se odselile i toa nasekade: Germanija, Avstralija, SAD, Italija, Svajcarija... Sakam da kazam, i da nemame oficijalno brojki, mozeme da osetime deka dosta (mladi) lugje trajno se odseluvaat.

За првите 2 си во право :D
За третото...

Значи ако си таму 5 години на црно, џабе ти е.
Иначе @leandra , тука има мексиканци кои се тука со години на црно и работат и возат и децата во школо си ги праќаат (дури и искористуваат бесплатни ваучери од државата за во градинка, за храна и сл.)... Некои од нив мислам дека ги фалсификуваат документите. Други незнам како стигаат до SSN и возачка, ама толку ти треба. И особено ако си родат едно дете овде, решени се за живот. Детето е автоматски американец/ка и може да им среди статус и на нив. Не за жабе ги има премногу. Ако не прекршиш закон некој и ако плаќаш данок, нема да дојдат да те депортираат.

You may be able to apply for naturalization if you are at least 18 years of age and have been a permanent resident of the United States:
• For at least 5 years

Тогаш на што се однесува ова за 5 години? Она второто го разбрав дека ако си женет после 3 години можеш да бркаш документи, но меѓувремено треба да престојуваш во Америка , ама ова првото малку не ми е јасно :)

Problemot e sto nemame nikakva evidencija za toa kolku lugje se naogjaat nadvor od drzavata.
Не биди смешен, ние не знаеме колку сме внатре во државата, па надвор да се броело.:icon_lol:

@BiG_kIsS , во врска со постот твој погоре, ме мрзи цел да го цитирам. Имам доста пати слушнато како деца родени во САД се откриени од властите дека кога се родиле родителите нивни биле илегалци, што автоматски значи дека и децата се илегалци, па мораат да 'се вратат' во државата од потекло иако можеби и никогаш претходно не биле таму. Точно е ова или лошо сум информиран?

@BiG_kIsS , во врска со постот твој погоре, ме мрзи цел да го цитирам. Имам доста пати слушнато како деца родени во САД се откриени од властите дека кога се родиле родителите нивни биле илегалци, што автоматски значи дека и децата се илегалци, па мораат да 'се вратат' во државата од потекло иако можеби и никогаш претходно не биле таму. Точно е ова или лошо сум информиран?
Колку што знам, секој роден во САД добива по дифолт државјанство на САД, а дали важи тоа за илегалци не знам, мислам да.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom