Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Ima sekakvi seljaci i niz amerika, shto vozenje niz kall so chevy truck im e bolje od odmor vo Bahami ili negde. Sve e do vkus:D. Pretezhno southern states se takvi, ali jbg. Odmor mozhe da si pruzhat bez problem, ednostavno rabota ima, ali ako nekoj reshill deka kje ostane na wealthfare toa e drug muabet.

Eve i jas imam BG pasos pa ne sum iselen. Mozebi me racunaat kako iselen poso 3 meseci bev prijaven tamu. Ne e taka ednostavno. Od Slovenija nasite rabotnici dobri 80% se vratija doma. Masovno se vrakaat i od Italija. I od Imacka ima so begaat, edni odat nagore edni si se vrakaat. tesko da se vodi evidencija.

Ти со бугарски пасош си во МКД (додека многумина се снајдоа за накај Запад и види ги - ич не им чуе за МКД), попуваш на форумов како на Запад да им е многу тешко (а тебе мува не те лази оти ташак си чешкаш по дома 24/7), а притоа си "дал отказ од кај Швабата" (ЛАВУ НАШМАКЕДОНСКИ) за да препродаваш коли од истата Германија (нели пропаѓаше земјава?) или Словенија (нели и оваа пропаѓаше?) или која и да е тамошна (нели СИТЕ пропаѓаа???), не плаќаш даноци во ниту една земја (нит сакаш, нит имаш намера, нит си плаќал во животот нешто изгледа), викаш дека секаде се бараат работници а не раја што легачи (а ти си го ладиш во меѓувреме), сите овде сакаат да одат под администрација (вклучувајќи те и тебе)...мислам дека ТИ си типичен претставник на она што се нарекува (стереотипно) ТИПИЧЕН МАКЕДОНЕЦ!

:tapp:[DOUBLEPOST=1396750436][/DOUBLEPOST]
...зошто има забрзана динамика за иселување последниве години. Се појави и опцијата за пасоши, се олесни барањето работа низ Еу и нормално е да се подигне и тоа прашање. Она што е сега карактеристично е што високо образован кадар се иселува со Македонски пасош бидејќи е олеснато движењето, голем број на млади се стасани на кои им е олеснато и самото вработување, па низ муабет и желба повлекуваат и свои другари/ки, роднини. Повлекуваат не во смисла да им седат дома, туку многу е полесно кога некој ги поминал сите работи до дозвола за престој, апликации, интервју, општини па фино лепо да ти го сервира и ти само да го послушаш. Плус Германска амбасада има одобрено и нови визи: за учење јазик, за барање на работа од 6 месеци и незнам уште какви не поволности од годинава. Тоа е сигнал дека интересот е голем, а нив тотално им се исплаќа да соберат таков тип на кадри кои можат сами да си најдат на пазарот работа.

Мислам дека сега е зголемен интересот (ако може така да кажам) за фаќање магла од државава поради неодржливоста на начинот на живот на долг рок. Со оваа економија и општа атмосфера (не е се до платата), не одиме никаде во наредниве 10-15 години. Плус, оние што се образовани (и шетани) + општо, народот, има поголем прозорец кон светот и како таму (Европа, САД, Канада, Австралија) се живее - она македонското "многу е тешко, не доаѓај" не врви повеќе.

Последно уредено:
Епа баш тоа и ми беше зборот ама некако се изнервирав кога го прочитав писмото па ми избега мислата :).

Значи Америка е широк поим, има и такви на кој животот им е мед и млеко, но има и многу пострашни примери. Конкретно имав пример гости, семејство со деца, најстарото девојче имаше 12години, беше пресреќна што дошле на круз затоа што, како што она кажа, ова им е прв фамилијарен одмор, што значи дека 12години они никаде не биле на одмор. Секакви приказни има.

А, на некој којшто останал на црно и сеуште нема средено документи не верувам дека животот му е мед и млеко, а исто не ни верувам дека си нашла толку идеална работа со сите бенефиции зашто и родени Американци плачат за тоа.

Америка е карактеристична за тој престој на црно. Никад не ми било јасно, како може на црно да седат со години, може да објасниш? Така без документи како работат, како идат на лекар?

Во Европа на црно, шансата да те најдат е голема. Нема шанси да најдеш работа на долг период, има ригорозни закони за газдите и за оние на црно.

Америка е карактеристична за тој престој на црно. Никад не ми било јасно, како може на црно да седат со години, може да објасниш? Така без документи како работат, како идат на лекар?

Во Европа на црно, шансата да те најдат е голема. Нема шанси да најдеш работа на долг период, има ригорозни закони за газдите и за оние на црно.

Во америка е поинаку од европа тоа.на црно значи да имаш state id and drivers licence. Ако го имаш тоа никој не те дира за ништо, можеш да имаш скоро све што има и еден државјанин на америка. За одење на лекар секако здравството им се плаќа, дури можеш и осигурување да си плаќаш ако добро заработуваш, никој не те прашува за документи само лична карта, така да без документи во америка е далеку полесно отколку во европа.

Во америка е поинаку од европа тоа.на црно значи да имаш state id and drivers licence. Ако го имаш тоа никој не те дира за ништо, можеш да имаш скоро све што има и еден државјанин на америка. За одење на лекар секако здравството им се плаќа, дури можеш и осигурување да си плаќаш ако добро заработуваш, никој не те прашува за документи само лична карта, така да без документи во америка е далеку полесно отколку во европа.
А можеш да испаѓаш од Америка пример да си дојдеш дома и пак да се вратиш?

А можеш да испаѓаш од Америка пример да си дојдеш дома и пак да се вратиш?

Е тоа само со зелена карта хехе
Не озбилно во америка и не е така црно за нашиве што се останати мн лесно се наоѓа работа, поготово ако си во места кај што има многу македонци ќе се вработиш загарантирано, е сеа може неможе да работиш во големи американски компании али по локални маркети, ресторани...итн без проблем ти бараат лична карта и социален број.
Се дур плаќаш такси на државата, и си седиш мирен на гзот никој ништо не ти прави

Ти со бугарски пасош си во МКД (додека многумина се снајдоа за накај Запад и види ги - ич не им чуе за МКД), попуваш на форумов како на Запад да им е многу тешко (а тебе мува не те лази оти ташак си чешкаш по дома 24/7), а притоа си "дал отказ од кај Швабата" (ЛАВУ НАШМАКЕДОНСКИ) за да препродаваш коли од истата Германија (нели пропаѓаше земјава?) или Словенија (нели и оваа пропаѓаше?) или која и да е тамошна (нели СИТЕ пропаѓаа???), не плаќаш даноци во ниту една земја (нит сакаш, нит имаш намера, нит си плаќал во животот нешто изгледа), викаш дека секаде се бараат работници а не раја што легачи (а ти си го ладиш во меѓувреме), сите овде сакаат да одат под администрација (вклучувајќи те и тебе)...мислам дека ТИ си типичен претставник на она што се нарекува (стереотипно) ТИПИЧЕН МАКЕДОНЕЦ!

:tapp:[DOUBLEPOST=1396750436][/DOUBLEPOST]

Мислам дека сега е зголемен интересот (ако може така да кажам) за фаќање магла од државава поради неодржливоста на начинот на живот на долг рок. Со оваа економија и општа атмосфера (не е се до платата), не одиме никаде во наредниве 10-15 години. Плус, оние што се образовани (и шетани) + општо, народот, има поголем прозорец кон светот и како таму (Европа, САД, Канада, Австралија) се живее - она македонското "многу е тешко, не доаѓај" не врви повеќе.
Pateticni ste so ovakvi postovi. Ti so use cicas mlekce kaj mama i tato znaes kako im e na tie na zapad. Gabolebari sakaat site da bidat, ova ne e samo vo Makedonija. Zatoa nasite tamu gi primaat, nema koj da gi raboti amalskite raboti.
Toa ti so mislis deka jas si go ladam, pa moze i sam da probas pa da vidis dali e lesno. A inaku si priznavam od administracija nema poarno i prva prilika davam i puna kuverta i prase da se zavrsi rabota. Zatoa i vi kazuvam sto porano vo partija i brkajte vrski vo zivotot nekade da si lezite vo drzavno. Mnogu podobro nego da robuvate na nekoj od zapadnjacive. Ke dojde vreme i sam ke vidis. A mozebi i ti si od tie sto mnogu zborat i nisto ne pravat. Ne znam so obrazovanie imas, ama eve aj ke probam da pogodam deka neso od opstestvenite nauki i nemas ni eden den sraboteno vo zivotot. Ako sum pogodil, veruj crno ti se pisuva i tuka i tamu.

Pateticni ste so ovakvi postovi. Ti so use cicas mlekce kaj mama i tato znaes kako im e na tie na zapad. Gabolebari sakaat site da bidat, ova ne e samo vo Makedonija. Zatoa nasite tamu gi primaat, nema koj da gi raboti amalskite raboti.
Toa ti so mislis deka jas si go ladam, pa moze i sam da probas pa da vidis dali e lesno. A inaku si priznavam od administracija nema poarno i prva prilika davam i puna kuverta i prase da se zavrsi rabota. Zatoa i vi kazuvam sto porano vo partija i brkajte vrski vo zivotot nekade da si lezite vo drzavno. Mnogu podobro nego da robuvate na nekoj od zapadnjacive. Ke dojde vreme i sam ke vidis. A mozebi i ti si od tie sto mnogu zborat i nisto ne pravat. Ne znam so obrazovanie imas, ama eve aj ke probam da pogodam deka neso od opstestvenite nauki i nemas ni eden den sraboteno vo zivotot. Ako sum pogodil, veruj crno ti se pisuva i tuka i tamu.
Лесно ти е тебе во администрација и убајни до пензија. Има куп луѓе кои на пример завршиле електро - машински, фармација и слични факултети. Нив не во администрација, никаде во државно не ги примаат. А во приватен сектор под услов некој робовладетел да ги прими ќе им даде 15 ооо да речеме, во замена за тие пари попот магаре ќе им се види. Темава колку што знам е повеќе за таквите. Нив секако им се исплати да одат надвор, исто и на докторите во воведниот пост на прва страна. Таквите кадри кои ги набројав државава ги брка и не ги цени, а се всушност главниот мотор на една економија. Амалските работи се за тие што образованието го добиле околу школо, за овие со природни и технички факултети не е така.

Хм.

Од сите можни средби кои сум ги имал со лица од западот, како и со мои роднини и познаници од детство никој не ми рекол дека сака да биде џаболебар на сметка на државата. Мој братучед повеќе од две години живее и работи во Нов Зеланд, има приватна фирма за поправање и инсталирање на климатизери, другар работи во приватна зоолошка во Сиднеј, Австралија. Познаници, амери, дипломирани правници со кои имам правено муабет се борат да влезат во приватни адвокатски фирми, отколку во државни. Дури и да му се понуди на некој работа во државно, попрво би отвориле сопствена фирма.Друга работа-дали за тебе фармација, инжињерство, општа медицина, информатика итн се амалски области?

Сакам да верувам дека имаш малку мозок, па сакам да те прашам-дали е ова порака која ја упатуваш кон секој постар, тинејџер, дете итн? Државна администрација по правило не треба да има повеќе од 100 000 вработени, дури и тоа би било вишок. Ние имаме можеби околу 200 000, а бројката иако треба да се намали, само се зголемува. Приватниот сектор по правило треба да ни биде позастапен од јавниот, како секоја западна држава. Но сите одат во државно, бидејки пазарната економија ни е лом. Е сега, ако владата оди по разумна логика да имаме само 100 000 лица кои ќе ги дои државна цицка, тогаш кое е чарето за останатите, кои немале среќа со врски? Или еве, нека биде администрацијата 300 000, пак, што ќе биде со рестото?

Хм.

Од сите можни средби кои сум ги имал со лица од западот, како и со мои роднини и познаници од детство никој не ми рекол дека сака да биде џаболебар на сметка на државата. Мој братучед повеќе од две години живее и работи во Нов Зеланд, има приватна фирма за поправање и инсталирање на климатизери, другар работи во приватна зоолошка во Сиднеј, Австралија. Познаници, амери, дипломирани правници со кои имам правено муабет се борат да влезат во приватни адвокатски фирми, отколку во државни. Дури и да му се понуди на некој работа во државно, попрво би отвориле сопствена фирма.Друга работа-дали за тебе фармација, инжињерство, општа медицина, информатика итн се амалски области?

Сакам да верувам дека имаш малку мозок, па сакам да те прашам-дали е ова порака која ја упатуваш кон секој постар, тинејџер, дете итн? Државна администрација по правило не треба да има повеќе од 100 000 вработени, дури и тоа би било вишок. Ние имаме можеби околу 200 000, а бројката иако треба да се намали, само се зголемува. Приватниот сектор по правило треба да ни биде позастапен од јавниот, како секоја западна држава. Но сите одат во државно, бидејки пазарната економија ни е лом. Е сега, ако владата оди по разумна логика да имаме само 100 000 лица кои ќе ги дои државна цицка, тогаш кое е чарето за останатите, кои немале среќа со врски? Или еве, нека биде администрацијата 300 000, пак, што ќе биде со рестото?
Патем ушште нешто ми текна. И во Македонија имаше еден краток период кога приватното беше поатрактивно од државно. Тоа колку што памтам беше некаде околу 2000та година. Тогаш важеше правилото ако фирмата е приватна не те чепкаат со партии глупости. Газдата си тера работа и тоа беше се. Ова со администрацијава, со претераните инспекции кои го уништуваат приватниот сектор е некоја нова мода. Исто ми кажувале во дека дури и во комунизмот далеку подобро било да се вработиш во стопанството (фабрики и слично) отколку по општини.

Ако ги приметиш мотивациониве писма како што ги нарекуваш, во секое едно е пишан зборот „шалтер“ и администрација како една од причините.

Држи не држи, статистиките си ги водат државите, бројките се големи, особено во Америка колку има останато на црно од студенските програми. На црно +бугарски ќе се добие плус поголема бројка. За нас и 5000 годишно е голема бројка.
Искрено не го ни прочитав, отрпилика знаев што ќе пишува. Затоа и го нареков мотивационо писмо.
А и си прочитал едно си ги прочитал сите( наши, хрватски, српски итн). Обично го пишува она што секој се надева дека ке го прочита.
Па тоа и ми беше зборот. За нас и 5000 е многу, не пак 450000. Се си мислам некој тука да излези со бројка од 2 милиони исселени повеќето одма ке констатираат колку е зголемен бројот на исселени и дека за година две никој ке нема да остани тука, а никој нема да си го стави прстот на глава и де речи чекај бе 2 милиони.
Ете пробај по некое време фингирај некои бројки од статистичките податоци и вметнија оваа цифра и ке се увериш.

Хм.

A da ne mislis deka tamu nekoj ke go primi vo drzavno? Da ne mislis deka nekoj naš ima sansa tamu da vleze vo drzavno? Hehe,e ova me nasmea. I vo Germanija zvoni alarmot, 70% od mladite izbrale opstestveni nauki, poso mnogu im se raboti po fabrikite.
Koga sme kaj klimite, imam eden drugar so isto se zanimava so montaza na klimi, pa eve i ovde se namlati od pari. A ne znae Nov Zeland na kartata da go najde. Znaci ako te biva za nesto i ovde moze da se uspee.

A da ne mislis deka tamu nekoj ke go primi vo drzavno? Da ne mislis deka nekoj naš ima sansa tamu da vleze vo drzavno? Hehe,e ova me nasmea.
Koga sme kaj klimite, imam eden drugar so isto se zanimava so montaza na klimi kaj nas, se namlati od pari. A ne znae Nov Zeland na kartata da go najde. Znaci ako te biva za nesto i ovde moze da se uspee.[DOUBLEPOST=1396780358][/DOUBLEPOST]
A da ne mislis deka tamu nekoj ke go primi vo drzavno? Da ne mislis deka nekoj naš ima sansa tamu da vleze vo drzavno? Hehe,e ova me nasmea.
Koga sme kaj klimite, imam eden drugar so isto se zanimava so montaza na klimi kaj nas, se namlati od pari. A ne znae Nov Zeland na kartata da go najde. Znaci ako te biva za nesto i ovde moze da se uspee.

Очигледно не ми ја сфати поентата. Во развиен приватен сектор, не е битно дали си се родил таму или не, туку се оди кон приватниот сектор, да се бара работа во приватна фирма, независно позицијата. Ти го спомнав случајот со американските правници. И не се само тие. Наместо на запад да се тепаат за државна цицка како што ете, ние имаме, кај нив е сосем обратното. Гледам си го болдирал и делот со државјаните на западните земји, ама не сакаше за нив да речеш нешто.

Исто така фала што одби да одговориш на второто прашање.

Лесно ти е тебе во администрација и убајни до пензија. Има куп луѓе кои на пример завршиле електро - машински, фармација и слични факултети. Нив не во администрација, никаде во државно не ги примаат. А во приватен сектор под услов некој робовладетел да ги прими ќе им даде 15 ооо да речеме, во замена за тие пари попот магаре ќе им се види. Темава колку што знам е повеќе за таквите. Нив секако им се исплати да одат надвор, исто и на докторите во воведниот пост на прва страна. Таквите кадри кои ги набројав државава ги брка и не ги цени, а се всушност главниот мотор на една економија. Амалските работи се за тие што образованието го добиле околу школо, за овие со природни и технички факултети не е така.
Ne sum jas vo administracija, ama koga bi imal moznost prv bi vlegol i debelo bi platil. kako so sum kazal bezbroj pati tie so rmbaat nadvor moze voda da im nosat na tie so se nacukale vo administracija kaj nas.[DOUBLEPOST=1396780821][/DOUBLEPOST]
Очигледно не ми ја сфати поентата. Во развиен приватен сектор, не е битно дали си се родил таму или не, туку се оди кон приватниот сектор, да се бара работа во приватна фирма, независно позицијата. Ти го спомнав случајот со американските правници. И не се само тие. Наместо на запад да се тепаат за државна цицка како што ете, ние имаме, кај нив е сосем обратното. Гледам си го болдирал и делот со државјаните на западните земји, ама не сакаше за нив да речеш нешто.

Исто така фала што одби да одговориш на второто прашање.
I vo SAD kako sinonim za kapitalizmot se svrte trkaloto i tamu e tepacka za da se dojde do drzavna fotelja. Vo poslednite nekolku godini enormno im se zgolemuva brojot na zaposleni vo javniot sektor, a vo stopanstvoto pagja.
Kako poedinec ne treba voopsto da te interesira kolku administracija ima, ili kolku treba da bide. Treba da gledas kako TI da se nacukas vnatre, drugo ne e bitno.
[DOUBLEPOST=1396780962][/DOUBLEPOST][DOUBLEPOST=1396782103][/DOUBLEPOST]Apparently this desire to curb excessive compensation does not apply to the government and public sector where salaries and benefits continue to explode despite the recession and mind boggling budget deficits.

According to USA Today, there was an increase of 5% in the number of federal employees making salaries of $100,000 or more during the first 18 months of the recession. 19% of federal civil servants now receive a six figure income and that does not include overtime pay or bonuses.

This unwarranted compensation epidemic at the taxpayer’s expense has occurred throughout every department within the federal government. Regardless of size, agencies large and small have all received substantial pay raises and increases in benefits. The average federal worker’s pay now stands at $71,206 compared with $40,331 for the private sector.

State and local governments, constantly demanding new revenue through higher taxes and bond initiatives, have participated in the salary raise party as well. In New York City for example, the average government employee compensation currently stands at $107,000 per year, a 63% increase since 2000. In California, where the state has flirted with default, some prison guards are making $300,000 annually with overtime pay.

Nationwide, total compensation for state and local government workers averaged $39.25 per hour, $11.90 more than private business. The gap has increased .59 cents per hour since 2007. In fact, government benefits rose three times more than the those in the private sector with labor costs now accounting for about half of all state and local spending.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom