Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Па ти си знаел големи зборови како смартфон, мобилна верзија, браво браво, I am impressed.

А си го научил англискиот, ти треба таму за во оранжериите англиски....

Одма сите џупци одавде таму ги чекаат за социјално да им дадат. А бе кој му дава социјално ако не е државјанин?
--- надополнето: 8 август 2013 во 17:56 ---

Гајдата се прави од јагнешка кожа, толку разбираш :icon_lol:....

во аус порано социјално добиваше од ден 1 со иселеничка виза. денес после 6 месеци добиваш мислам, ако не го смениле законот пак.

Па ти си знаел големи зборови како смартфон, мобилна верзија, браво браво, I am impressed.
Чим ми искача дека си збориш сам со себе, гарант буцло пак бута помија.

Realno, ne e se taka crno, ne sme Afrika, sporedbata nema osnova. Problemot e vo stagnacijata, mnogu malku se menuva na dobro, a losoto se mnozi. Ako bilo koja vlada saka majka Makedonija da opstoi togas mora da napravi planovi kako da otstranuva mizerija po mizerija, barem da se pomestat rabotite od nula. Oti kako sto e sega situacijata ni grci ni Albanci ni Bugari nema da ni bidat krajot, krajot ni se gleda vo iseluvanjeto i belata cuma.

Најдобрата одлука кој некој може да ја донесе е да замине од тука да изнајде сили и да му ја кидне по белио свет.

Само не ми е нешто јасно, очи ми боди - аус???
Мислиш на анус па ти е срам да го пишиш или кратенкава ти е ШТО?
и ли ти си од нашите шо шета со каро по стрито?

Чим ми искача дека си збориш сам со себе, гарант буцло пак бута помија.
Игнорирањето е мајка на незнаењето, а подобро шо не ме читаш ќе се нервираш и губиш од убавината, уште малку ти остана и тоа :icon_lol:.
--- надополнето: 8 август 2013 во 20:01 ---
во аус порано социјално добиваше од ден 1 со иселеничка виза. денес после 6 месеци добиваш мислам, ако не го смениле законот пак.

Во Германија е поинаку....

Gabe i kilometar da e dolg,koj saka taze i ukusna roba ke si otide gladen so prazni race.
--- надополнето: 8 август 2013 во 17:04 ---

Pa ako e ekonomist i dobro gura, sekade se napleveni tolku gi ima so lopata da gi rineš,i kaj nas i tamu. Se kladam deka so ekonomski(i filozofski i ostali klativratovski) fakultet na zapad nikade ne može rabota da najdeš. Samo kaj nas so vrski i partiski angazman.

Хаха економските струки се највеќе барани низ светот :D Со утнал малку со ова али нема врска... Во време кога се отвараат фабрики логично е да се бараат овие струки.. Тоа што кај нас е поинаку е сосема друга работа... И не се секирај баш тие што имаат економски факултети прават пари кои што ти можеш да ги замислиш...

Само нели како е во Македонија мислиш дека и надвор е така :)
--- надополнето: 8 август 2013 во 20:12 ---
Realno, ne e se taka crno, ne sme Afrika, sporedbata nema osnova. Problemot e vo stagnacijata, mnogu malku se menuva na dobro, a losoto se mnozi. Ako bilo koja vlada saka majka Makedonija da opstoi togas mora da napravi planovi kako da otstranuva mizerija po mizerija, barem da se pomestat rabotite od nula. Oti kako sto e sega situacijata ni grci ni Albanci ni Bugari nema da ni bidat krajot, krajot ni se gleda vo iseluvanjeto i belata cuma.

Да.. Па затоа и толку многу ја ругаме државава... Ако гледаш на долг рок што се средило? од 2000 па до сега? Само што производите се поскапи ништо друго... Да знае народов дека за 20-30 години го чека подобра иднина никој нема да се мисли за иселување ќе истрпи колку треба да си го дочека своето...

А ние што добиваме? Биди патриот, нека те газат... Биди сиромашен за тие што ја водат државата да ти се курчат... Абе еден е животот немаме ние 200 години за коцкање па да дремеме дома и да се прашаме дали имаме мочани 500 денари да искочиме...Битно се прави плоштадот нека има коцки и вода нека прска од сите страни да личиме на нешто...

Ако знаеш каде да бараш , ќе најдеш сеуште автентичен вкус . За кајсиите не можам да се согласам , јас барем се изнајадов летово зрели кајсии , мармалад направивме 7 тегли , само тој мармалад го јадам :) Инаку струмичките патлиџани се катастрофа , зелени внатре , но можат да се најдат сеуште убави зрели патлиџани кои ги садела некоја баба ,јас кај бабите селанки од пазар купувам.

А за сирење , само канта од бачилата , каде и да е од цела Македонија .

Да де со свеќа ќе барам зрели кајсии ;) . На пазар во Скопје немаше а во другите градови нека има, нема за две кила кајсии да одам на пазар во Струмица (пример).

Ни се расипа храната и уште повеќе ќе се расипува, маливе поим нема да имаат дека јадат фалсификат патлиџани и овошја, кога ќе им кажеме дека имало патлиџани големи колку мала диња од кои се цедел сок како од чешма ќе им личи на бајка, си ја загубивме единствената предност спрема западот, убавата и природна храна :).

На оваа тема, имам да го изјавам само уште ова (апропо препукувањата погоре):

"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience."

Море да тибам државата каде што не можиш да си заколиш прасе и оставиш во двор да се подисцеди од крвта, па дури младата домаќинка го мие дворот, мајка да го завали огнот и да почека да се одере кожата за гајда, па после да запржи од џигерчињата, мевцето и малку сланинка со кромидче две-три тепсии.
Мхм, мхм...
лудница...и на тато на една свадба му ставија балантајмс, рече дека на лук му мирисало

Да де со свеќа ќе барам зрели кајсии ;) . На пазар во Скопје немаше а во другите градови нека има, нема за две кила кајсии да одам на пазар во Струмица (пример).

Ни се расипа храната и уште повеќе ќе се расипува, маливе поим нема да имаат дека јадат фалсификат патлиџани и овошја, кога ќе им кажеме дека имало патлиџани големи колку мала диња од кои се цедел сок како од чешма ќе им личи на бајка, си ја загубивме единствената предност спрема западот, убавата и природна храна :).

Kaiser бе, доста, ми се пријадоа кајсии и мармелади читајќи ви го муабетов со Rigel Kent :icon_lol: ко у Гурманско катче да сум:P

Мал офтопик, чинам имаше негде тема за генетски модифицирана храна...? Онтопик, се враќаме на темата:).

Не те молам да ми разјасниш , секако ако не ти претставува некој поголем проблем .
Поентата на текстот е дека македонските лекари веќе заминуваат во Германија, без да чекаат твое одобрение или твој коментар за нивната стручност. Притоа, баш тие што заминуваат се најспособните, не татините и мамините синови и ќерки.

Дали разбираш сега? Способните лекари заминуваат, а ти викаш ако се способни нека одат - на тоа се сведува целиот твој дискурс овде. Мислам дека твоето мислење овде е одвишно. Валволин барем ќе те информира за квалитетот на пиперките по германските пазари; кое фајде од тебе тука?

Македонците меѓу најнесреќните нации во светот

Текст: Макфакс
Живот | 10 август 2013

Според извештајот за индексот на среќа формиран на основа на истражувањето на Институтот од Универзитетот во Колумбија, Македонците спаѓаат меѓу најнесреќните нации во светот, а зад нив според незадоволството, депресијата и генералната несреќа, се Црна Гора, Србија, Грузија, Либан, Сиера Леоне, Того, Палестина, Ерменија, Ирак.
makedoncite-megju-najnesrekjnite-nacii-vo-svetot-145199.jpg

Според моменталната среќа, на прво место е Исланд, потоа следува Лаос, па Ирска. Македонија е на 140 место, а од земјите од регионот Словенија го зазема 106-то, Хрватска е на 124 место, Црна Гора на 143, а Србија на 149 место.
Дека парите не се гаранција за среќа, потврдува примерот на бројни неразвиени земји во Африка и Евроазија во кои владее голема сиромаштија и социјални разлики, а сепак се посреќни од Македонците.
Кои психолошки сили човекот треба да ги јакне и да ги негува, а кои деструктивни механизми треба да ги избегнува за да постигне вистинска среќа? Како и да се мери чувството на среќа според извештајот за светската среќа, создаден врз основа на истражувањето на Институтот од Универзитетот во Колумбија во врвот на сите листи се скандинавските земји (пред сите Данска, потоа следуваат Финска, Норвешка, но и Ирска). Интересно е што САД никогаш не се на врвот на ваквите листи.

http://kajgana.com/makedoncite-megju-najnesrekjnite-nacii-vo-svetot

Цел Балкан се иселува, не е само Македонија. Срби колку ти душа сака има, е толку е развиен Балканот.

Како да остане некој во земјичкава кога плата од 8,600 ти ја нудат во главен град. 0,5% повишување со секоја година работен стаж?
10,000 ден била платата во рамстор каде еднаш на три месеци требало да останеш да правиш попис, а пописот навечер се правел. А бе овие бензин пијат?
Вадење на бугарски пасош е најмалата работа што човек може да ја направи за да си го задржи личното достоинство во земја каде никој кур не го боли како живее 90% од народот.
Капак, ако напуштиш доброволно работа немаш право една година да се пријавиш во аврм.
Така се топат проценти на невработеност.
Статистика цути. Просечни примања растат. Мислиш во Швајцарија живееш.
Дома за сапун не ти стига.
Дневниов печат си лупета за мисицата, г'злаците на гавазова, цицките на сораја..

А бе земи најосновното, една клечка запали се останато и замини си со мир во душата.

Gabe i kilometar da e dolg,koj saka taze i ukusna roba ke si otide gladen so prazni race.
--- надополнето: 8 август 2013 во 17:04 ---

Pa ako e ekonomist i dobro gura, sekade se napleveni tolku gi ima so lopata da gi rineš,i kaj nas i tamu. Se kladam deka so ekonomski(i filozofski i ostali klativratovski) fakultet na zapad nikade ne može rabota da najdeš. Samo kaj nas so vrski i partiski angazman.

Проблемот е што стварно многу луге има со завршен економски факултет, администрација, безбедност, филозовски, правен.... Но тешко дека во тој квантитет има квалитет.
Да бидам искреен имав срека да најдам работа без врски и партиско членство. Можеби е единственото работно место кое можам да го добијам во градов а притоа да не бидам партиски член или да имам врски. И тоа депримира. Немаш избор.
Но и газдите мака мачат да најдат добри работници посветени на фирмата, да не крадат (мојата професија тоа е можеби најбитно и за тоа можеби останав да работам и ме ценат доволно) да имаат стручност и да донесат на фирмата константно добивки ( да не згрешат, зошто многу е деликатно иако изгледа едноставно).
Системот ни е дерогиран а не се криви ни газдите ни работниците. Или уште поточно криви се сите кој повеке кој помалку но сите на свој начин допринесуваме за состојбата во која се наогаме.
И ове ке го речам. Со губењето на граганскиот елемент на градското население, се изгуби и државотворноста и општеството кое чекаме некако само одсебе да се поправи. Културата не се состои само во фрлањето губре на пропишано место, туку ценењето на вистинските вредности а тоа се: семејство, дружељубивост, искрено пријателство, верни сопружници, добри и солидарни комшии... да не набројувам свакате што сакам да кажам.
И на крај да се вратам на темава, проблемот на системот е што има завршени со економски факултет ама појма немаат од животот. Оние кои имаат пари пак немаат појма дека економијата е наука и дека „трутот ја оплодува пчелата матица која потоа ја создава синфонијата на вредни пчелки“.
Во системот сите ние сме важни. Кога во едно општество ке доминираат новинарите ( ова страшно многу ми пречи бидејки до максимум ја искористуваат својата положба), политичарите ( оние неспособните - полтроните), пензионерите, странските „експерти“, турските ѕвезди од сериите, србските и бугарските курви кои имаат потреба од промоција па пееат... да не набројувам, а притоа работниците во фабрика, земјоделците, градежниците, угостителите... се маргинализирани групи на кој највише им требаат субвенции, прашање е на време кога ке пукне како голем меур од сапуница. Платите се феномен на понуда и побарувачка. Голема лага е дека во македонија има константно над 30% невработен. Тврдам дека тоа е неодржливо повеке од 4 години а не 22 години независност и константен притисок од цел свет со двојното ембарго 1995 година кога не смеевме да тргуваме со грција и србија. Се лаже и се ствара глупава слика на безизлезност. За тоа лугето кои се малку попаметни си наогаат крајот во странство и тоа нема да може никој да го спречи доколку не се дигне револуција во која за жал ке има и крв.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom