Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
ја не знам што се контрате и расправате со валволин,али ако он стварно продава по 5-6 коли месечно ондак заработува многу повеќе од вас,па може и повеќе од оние што се на запад.
порано пред некои си 8 години работев у интернет кафе за човек кој носеше коли од германија.он носеше по 4-5 коли месечно тогаш а од една кола имаше по околу 1000евра чисти пари за него шо значи 4-5000евра месечно за него имаше.истиот човек сега мислам дека си има негова транспортна фирма,и неколку камиони.
Сега моментално не знам колку има заработка со продавање увезени коли,али не верувам да е испод 500евра од кола.

П.С: Некогаш "неписмените" заработуваат многу повеќе од оние со факултет.[DOUBLEPOST=1393023509][/DOUBLEPOST]
Точно - формално -на папир сите до еден се признаени од електротехнички па се до новинарство, арно ама, дефакто - не вредат пет пари.

Е сега и кога ќе земете нивни сертификати и дипломи тогаш ќе сфатите дека и таму има чорбаџии и бегови и дека и тие сертификати пет пари не вредат ако немате врски некој да ве вработи (она што кај нас се вика врска таму се вика - препорака)

У англија и за чистачка бараат 2-3 препораки.Иако се наоѓа и било каква работа без препораки,али у повеќето случаи бараат.

ја не знам што се контрате и расправате со валволин,али ако он стварно продава по 5-6 коли месечно ондак заработува многу повеќе од вас,па може и повеќе од оние што се на запад.
порано пред некои си 8 години работев у интернет кафе за човек кој носеше коли од германија.он носеше по 4-5 коли месечно тогаш а од една кола имаше по околу 1000евра чисти пари за него шо значи 4-5000евра месечно за него имаше.истиот човек сега мислам дека си има негова транспортна фирма,и неколку камиони.
Сега моментално не знам колку има заработка со продавање увезени коли,али не верувам да е испод 500евра од кола.

П.С: Некогаш "неписмените" заработуваат многу повеќе од оние со факултет.
Со оглед на моменталната побарувачка на канти еден шверцер ќе биде срекен од продадена канта ако постигне максимум 200 евра добивка

Точно - формално -на папир сите до еден се признаени од електротехнички па се до новинарство, арно ама, дефакто - не вредат пет пари.

Е сега и кога ќе земете нивни сертификати и дипломи тогаш ќе сфатите дека и таму има чорбаџии и бегови и дека и тие сертификати пет пари не вредат ако немате врски некој да ве вработи (она што кај нас се вика врска таму се вика - препорака)
Од прва рака можам да кажам дека школите наши вредат ако си со највисоки оценки, значи ако си помеѓу најдобрите во генерација. Тоа е сосема прифатливо. И да треба да нострифицираш нешто тоа е формалност доколку те намирисаат дека имаш во главата.

Какви црни врски бе пријателе, се читаш ли ти што пишуваш? За високи позиции нормално дека ти требаат саглам препораки, ама за нормално работно место доволно е препорака од поранешен работодавец и од некој пријател.

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
И што има лошо тука?
А што убаво има во тоа 50-100 евра во кафана да ги претвориш во јадење и пиење кои по некое време ќе се испразниш во тоалет.
Може убавината ја гледаш правејќи се газда а всушност излегуваш како сељак кој закачува слики на фејсбук што имал нарачано на маса.:)

може не и’ е местото тука , но сепак ја отсликува Македонија , па затоа повелете
pismor.jpg

А што убаво има во тоа 50-100 евра во кафана да ги претвориш во јадење и пиење кои по некое време ќе се испразниш во тоалет.
Може убавината ја гледаш правејќи се газда а всушност излегуваш како сељак кој закачува слики на фејсбук што имал нарачано на маса.:)

:facepalm::facepalm:

Точно без разлика во која држава и да си препораките се улога број 1 во вработување дури и да се нема завршено образование. Но, тука кривицата ако вработениот не е добар ја зема човекот што го препорачал..

Такада кога ќе видиме секаде е исто. Исто само не како што е во Македонија. Кај нас ги жалам оние што се мачеле и земале убави оцени и дипломи. Залудно потрошен труд кој дајбоже да им се важи на негде. Само комплекси си лечат уличарите како не требало да се учи школо, само тоа е секој со своја среќа кој се снајде во Македонија за убаво работно место ќе си остане... Останатите обични фитиљ на запад или на исток .[DOUBLEPOST=1393059679][/DOUBLEPOST]

Моney is the king пријателе...

Како бе вака, ти не плаќаш даноци, ама не си продадена душа бидејќи идеш на одмор во Грција?
Со тоа што не плаќаш даноци - Македонија губи. Со тоа што не идеш на одмор во Грција - Македонија не губи ништо, ни па добива. Едино Грција што губи. Ама тоа е Македончето, да му умре на козата комшијата. Туѓиот двор го гледа, а својот...

Ne e bas za temava, ama eve zosto jas ne davam ni dinar za penzisko i slicno sranje:
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=22E2DF0BC6C8B544A51580ADED1664D7

Со оглед на моменталната побарувачка на канти еден шверцер ќе биде срекен од продадена канта ако постигне максимум 200 евра добивка
Nikad ne se falam so toa kolku zarabotuvam,znaci ima za eden pristoen zivot, pogore me isprovociraa hlapcite (ovaka gi vikaat gastarbajterite od nadvor vo Avstrija i Slovenija) so muabetite vamu ke idel onde ke idel kola ke menjal. I kaj nas turistickite aranzmani za luksuznite destinacii se skoro sve odnapred popuneti (za tip na luge koi sakaat da krsat glava na drug kraj od svetot).
Zarabotuvackata kaj polovnjacite se dvizi od 300 do 500 evra od vozilo, toa e upola od porano sto e i normalno kolite se sega upola poeftini. Gusterite to est taze trgovcite sto do vcera ne znaele guma da smenat veke dignaa race i veke se oseka zgolemena pobaruvacka.
Znaci moite predviduvanja se ostvarija, tie sto si ja znaat rabotata ke si rabotat i ponatamu so nesmaleno tempo a instant trgovcite sto se ispozaletaa i so zemaa krediti da rabotat so koli doprva ke si ja merat do kade im e dupkata.

Последно уредено:
@BlackFriday те читам на темава, па сакав да те прашам, дали ти во моментов живееш во МК, ако не, каде живееш и што работиш (ако не е тајна)?
Мислам гледам дека многу се жалиш од животот во странство, па ако е толку тешко зошто сите тие луѓе не се вратат во Македонија?
Зошто избираат да го живеат животот на потешкиот начин?

Иначе да се надврзам на муабетите од предходно. Некои викаат дека владата е крива за ова што ни се случува. Ама грешка сте. Крив е народот. Народот е оној на кој ваквата власт му одговара. Народот е оној кој сака да се пикне во државна администрација, да клати врата и да зема плата.
Зборувате за борба за промена на системот? Па кој ќе се бори кога очигледно на голем дел од луѓето ваквиот стил на живот им одговара. Им одговара на оние што се на власт, а богами им одговара и на опозицијата затоа што знаат дека кога тогаш ќе земат и тие еден дел од колачот.
Секако, со поновово време, со моќта на информацијата, се појавуваат луѓе на кои ваквиот начин на живот не им одговара. Си сакаат луѓето да постигнат нешто повеќе во животот, па ипак е еден не ? Не знам како некој може да зборува дека во Германија се живеело полошо него во Македонија ? Зборувате за љубов и патриотизам? Па како да сакам некого од кога ниедна добра работа не сум видел во животот? Кажите ми што направила Македонија за јас да ја сакам? Ми пружила заштита? Сигурност? НЕ. Што е она на кое јас треба да се гордеам? На нашиот систем? На нашиот менталитет? На тоа што сум странец во сопственава ебана држава.... Си се палев и јас едно време на патриотизмот и вечната љубов кон татковината. Но пополека како што доаѓам во допир со одредени структури во општествово, се повеќе ја гледам неговата трулост...

@BlackFriday те читам на темава, па сакав да те прашам, дали ти во моментов живееш во МК, ако не, каде живееш и што работиш (ако не е тајна)?
Мислам гледам дека многу се жалиш од животот во странство, па ако е толку тешко зошто сите тие луѓе не се вратат во Македонија?

Иначе да се надврзам на муабетите од предходно. Некои викаат дека владата е крива за ова што ни се случува. Ама грешка сте. Крив е народот. Народот е оној на кој ваквата власт му одговара. Народот е оној кој сака да се пикне во државна администрација, да клати врата и да зема плата.
Зборувате за борба за промена на системот? Па кој ќе се бори кога очигледно на голем дел од луѓето ваквиот стил на живот им одговара.
Им одговара на оние што се на власт, а богами им одговара и на опозицијата затоа што знаат дека кога тогаш ќе земат и тие еден дел од колачот.
Секако, со поновово време, со моќта на информацијата, се појавуваат луѓе на кои ваквиот начин на живот не им одговара. Си сакаат луѓето да постигнат нешто повеќе во животот, па ипак е еден не ? Не знам како некој може да зборува дека во Германија се живеело полошо него во Македонија ? Зборувате за љубов и патриотизам? Па како да сакам некого од кога ниедна добра работа не сум видел во животот? Кажите ми што направила Македонија за јас да ја сакам? Ми пружила заштита? Сигурност? НЕ. Што е она на кое јас треба да се гордеам? На нашиот систем? На нашиот менталитет? На тоа што сум странец во сопственава ебана држава.... Си се палев и јас едно време на патриотизмот и вечната љубов кон татковината. Но пополека како што доаѓам во допир со одредени структури во општествово, се повеќе ја гледам неговата трулост...

Да си ми жив и здрав за болдот. Тоа е вистината, па без разлика дали им се допаѓа не некои или не. Оние кои сфатиле на време дека ништо добро не ги очекува тука, а мнозинството одлучува дека така и ќе остане си фатиле странство.

Еве на темата да споделам и јас мое искуство. Јас живеам и работам тука, не се жалам не ми е лошо со плата, ама не гледам со розеви наочари дека ако мене ми е добро дека на сите им е, зашто не им е. Моите останаа без работа кога се случи криминалната приватизација ама татко ми не чекаше владата да му ги среди проблемите. Си отиде во странство, кога добро заработуваше, кога немавме за леб секакви периоди поминавме. Подоцна му се придружи мајка ми која откако почина татко ми остана таму да работи и заработува. Значи жена сама, со 54 години работи секој ден физичка работа и се снаоѓа. И не се срами да го каже тоа, се срамам и јас кога она за месец два ќе заработи повеќе него јас за цела година.
Затоа ми се лоши кога ќе прочитам коментари од млади прави луѓе дека чекаат од небо да им падне работа и пари а уште повеќе ми се лоши од оние што се сместиле удобно во фотељи и од високо не ја гледаат бедата во која живее мнозинството тука а не убедуваат дека Македонија е рај на земјата. Секој е одговорен за својата судбина, јас одамна кренав раце од политичарите.

П.С: Некогаш "неписмените" заработуваат многу повеќе од оние со факултет.

Imase edna statija za profesiite i diplomite vo EU, najgolema sansa i rizik da ostanat gladni i bez pokriv nad glavata se ekonomistite ramo uz ramo so nepismenite.
:icon_lol:

Двајцата човек да ве чита, урнебес ќе му е денот.

Двајцата човек да ве чита, урнебес ќе му е денот.

Тебе нек ти биде урнебесно, ја ти кажувам дека реално има луѓе без средно што заработуваат повеќе од оние со факултети.али очигледно луѓето како тебе мислат дека дипломите заработуваат.

Тебе нек ти биде урнебесно, ја ти кажувам дека реално има луѓе без средно што заработуваат повеќе од оние со факултети.али очигледно луѓето како тебе мислат дека дипломите заработуваат.

Луѓе без средно не е синоним за неписмени. Има неписмени и со магистратура.

@BlackFriday
па ако е толку тешко зошто сите тие луѓе не се вратат во Македонија?
Многу се вратија и многу се двоумат.

Ако немаш ништо (работа, образование, имот, интернет пристап до кајгана.ком) во МК - немаш што да изгубиш - правец во Германија. За такви луѓе се исплати да останат.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom