Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Да, така се тешат сите оние на кои што не им се учело..

И точно е дека 99% од матурантите денес се запишуваат на факултет, ама ни 30% од нив не го дозавршуваат, туку се откажуваат уште во прв семестар, зашто нели, според вас не вредат факултетите и секој може да се стекне со факултетска диплома. (y)
А ние сме будали што сме трошеле време, пари и нерви за да дојдеме до тоа лифче хартија. :))

Да живее неписменоста! :cool:
E ajde de,kazi ni na nas nepismenite so fajde vide ti od toj list hartija. Kade rabotis, so plata zimas itn. Ako ne e nekoja golema tajna neli. Ili guras so standardno scenario za MK, uste cekas na prvata rabota zaedno so armijata ekonomisti sto diplomirale pred,so i posle tebe.

E ajde de,kazi ni na nas nepismenite so fajde vide ti od toj list hartija. Kade rabotis, so plata zimas itn. Ako ne e nekoja golema tajna neli. Ili guras so standardno scenario za MK, uste cekas na prvata rabota zaedno so armijata ekonomisti sto diplomirale pred,so i posle tebe.

Масларко, знаеме дека не си образован, страдаш од Наполеонов комплекс и немаш книга читнато цел живот (освен веројатно германската верзија на Top Gear во која единствено сликите ги разбираш), ама ти текнало ли некогаш дека образованието има и друг бенефит освен барањето работа?

Да, така се тешат сите оние на кои што не им се учело..

И точно е дека 99% од матурантите денес се запишуваат на факултет, ама ни 30% од нив не го дозавршуваат, туку се откажуваат уште во прв семестар, зашто нели, според вас не вредат факултетите и секој може да се стекне со факултетска диплома. (y)
А ние сме будали што сме трошеле време, пари и нерви за да дојдеме до тоа лифче хартија. :))

Да живее неписменоста! :cool:

Добро бе пријателе не те фати за гуша некој. Не вади комплекси на мене. Ете заврши и дај боже да успееш во тоа што си наумил.
Само немој после да фрлаш со дрвја и камења по државата и по сите оти не ти испаднало се како што треба. Дека не работиш за тоа што си учел, дека не си во канцеларија, дека земаш исто плата како некој со средно и така натаму.
Такви примери се имам изнагледано досега

Проблемот со образованието во Македонија е обемен и не може да се опише во една тема, а камоли пост.

Во однос на 60К спроти 12К, убаво е денес некој воопшто и да најде работа.

Сите оние со дипломи гледаат најпрвин да работат она што го сакаат и за кое што учеле. Гледаат дека не можат истото да го најдат и дека и да го нашле се платени со по 10000-15000, па си бараат повеќе пари после одредено време затоа што акумулирале и искуство и биле тапкани по рамо, но сигурно не 60К.

Факултетот денес ВООПШТО не е гаранција за поголема плата исто онолку колку што немањето на диплома е гаранција дека ќе најдеш подобра работа (во случај кога на 85% од огласите за работа - било наместени или ненаместени :) ) се бара диплома. А, да не зборуваме за во странство. Таму, со диплома и искуство, а и докажување - на коњ си. Овде, имај и диплома и искуство и докажи се - или ќе бидеш потапкан по рамо за доброзавршената работа или некое прчле од директор ќе ти изиграва сезнајко. До вредностите е. До нас е. Не се менуваме преку ноќ.

Го извртуваш муабетот во друга насока... Ако збориш за во Македонија, да факултетот ти е тоалет папир. Ако го збориш ова за светот во глобала ќе ти се смее некој.

За во македонија нема ни потреба муабет да правиме дали ни вредат факултетите или не... Се знае кој е факторот број 1 за запослување, ама тоа незначи дека секаде е така...

За работа овде, нема "фајде", а и за таа плата што работат по струка дел од моите колеги, јас не би работел ниту во јавна администрација ниту било каде, и да ме молат. Корист од листот хартија е тоа што имам можности за подобра работа надвор од Мк за разлика од некој што го нема тој лист, како и тоа што тој лист хартија ми дава можност моите постдипломски студии да ги продолжам надвор од нашава држава. Така што, моментално посветувам време на усовршување на германскиот јазик.
Ова би требало да го знаеш и без да ти каже некој, а не да се тешиш самиот себеси дека образованието не вредело. Лол
:facepalm:

Ај прво прочитај убаво се што сум пишала па после прај муабет со подбив.
Јас зборам дека квалификациите се битни, без разлика дали се стекнати со факултет, со курс или само со искуство. Не треба луѓето со факултет да ги гледаат оние без како што ги гледаат сега, во смисла "јас имам факултет, треба да земам 60к,а ти немаш и земај 12к". Факултетот не е гаранција за голема плата.

Не правам муабет со подбив туку гледам дека незнаеш некои работи... Ај пошто не одговори на прашањето.. Број 1 во сите земји се финансиските институции. Најголем обрт на средства прават без разлика дали е сиромашна или богата земјата. За да бидеш дел од нив Образованието е само една скала, се останато оди во + за тебе.

Без завршена диплома ОВА ГО ЗБОРАМ ЗА НАДВОР ОД МАКЕДОНИЈА, не ја споредувајте Македонија со цел свет ! , нема шанси да бидеш во средниот или пак високиот менаџмент на компанијата...

Сега џабе ќе ви докажувам на вас тука кога сте се фатиле за една работа и мислите дека тоа е точно. И во Македонија дипломата игра голема улога само не е толку изразена како надвор... Кај нас број 1 фактор е партијата,врските, па после образованието и квалификацијата..

Тоа дека факултетот не е гаранција ќе си го сватиш на своја кожа ако излезеш од Македонија и живееш на страна, јас неможам да те убедувам како работи капитализмот...

Gledas znaci sam si prizna deka za ovde diplomata ne vredi nisto.
Drzavata i vladata se sami krivi za ova sto se desava, sakale ovde bespari fakulet i posle fitilj. Podhitno da se vovede 100% naplatlivi fakulteti ili najmalku 10.000 evra godisno po student. Platete si i posle sreken pat ili uste odma posle sredno pakirajte si gi kuferite pa studirajte tamu na svapski trosok.

Gledas znaci sam si prizna deka za ovde diplomata ne vredi nisto.
Drzavata i vladata se sami krivi za ova sto se desava, sakale ovde bespari fakulet i posle fitilj. Podhitno da se vovede 100% naplatlivi fakulteti ili najmalku 10.000 evra godisno po student. Platete si i posle sreken pat.

Абе за тебе и во Германија не вредат факултетите.. Знаеш полесно е да се криват другите одколку сам себе нели.. Да си го свател ова ќе си студирал факултет и ќе си имал плата за да живееш комотен живот таму.

Mu replicirav na ermete ama nema veze :D
Ne mi treba mene svabalaland za komoten zivot. I tuka niso ne mi fali.

Масларко, знаеме дека не си образован, страдаш од Наполеонов комплекс и немаш книга читнато цел живот (освен веројатно германската верзија на Top Gear во која единствено сликите ги разбираш), ама ти текнало ли некогаш дека образованието има и друг бенефит освен барањето работа?

Да си ми жив и здрав :) Неверувам да те свати во целост братот од Германија што се вратил на поход кон Македонија :pos:

Абе за тебе и во Германија не вредат факултетите.. Знаеш полесно е да се криват другите одколку сам себе нели.. Да си го свател ова ќе си студирал факултет и ќе си имал плата за да живееш комотен живот таму.
tumblr_lmcnqs72X61qc4cp9o1_500.gif

Не правам муабет со подбив туку гледам дека незнаеш некои работи... Ај пошто не одговори на прашањето.. Број 1 во сите земји се финансиските институции. Најголем обрт на средства прават без разлика дали е сиромашна или богата земјата. За да бидеш дел од нив Образованието е само една скала, се останато оди во + за тебе.

Без завршена диплома ОВА ГО ЗБОРАМ ЗА НАДВОР ОД МАКЕДОНИЈА, не ја споредувајте Македонија со цел свет ! , нема шанси да бидеш во средниот или пак високиот менаџмент на компанијата...

Сега џабе ќе ви докажувам на вас тука кога сте се фатиле за една работа и мислите дека тоа е точно. И во Македонија дипломата игра голема улога само не е толку изразена како надвор... Кај нас број 1 фактор е партијата,врските, па после образованието и квалификацијата..

Тоа дека факултетот не е гаранција ќе си го сватиш на своја кожа ако излезеш од Македонија и живееш на страна, јас неможам да те убедувам како работи капитализмот...

Многу е лесно да се сонува и да се прават планови за во иднина додека некој друг ги плаќа сметките. После иди лошото, посебно кога тие сништа и планови не испаѓаат баш како што сме замислиле. Ако некој само и проба да ви ја прикаже и другата страна од паричката одма со етикети љубоморен , искомплексиран и да не набројувам.
А ако ја пратиш темата ке заприметиш дека редовно тие со завршен факултет или со за уште малце недозаврешн обично покажуваат очигледни знаци на искомплексираност.

Nemoj vlade ke gi naljutis. rabotava bre samo nie nepismeni ovde, celiot diplomiran Makedonski slag e ovde na forumov. Koj od koj posposoben, abe pola od narodov ekonomisti a drzavata nikako da ni mrdne. Ne znam so e rabotava.
:pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom