Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
А што е од твој интерес да мислиш за нас што сме завршиле економски, или било кој факултет дали ќе лежиме или не?
И нормално дека некој кој изгубил години од својот живот на образување, со толку неспиени ноќи, пишување семинарски, трчање по професори за оценки (а тука се и трошоците, губењето нерви...) ќе бара поплатена работа по професија, односно да "лежи" па и било тоа надвор од МК, наспроти некој како тебе со недозавршено осмо што цело време си го ладел, и сеа уште си зима за право да потценува факултети зашто он е неписмен и освен со метлата во рака нема друг начин да заработи пари било во МК или на друго место.
Твојата фрустрираност на форумов нема да те направи писмен. ;)

Преку глава од вакви муабети - завршил факултет и мисли Господ за такво го фатил. Ти додека си трчал по професори и не си спиел по цели вечери, дечкото со средно работел по 8 саати секој ден, наспроти твоите месец дена колоквиумски недели и 3-4 месеци одмор годишно. Факултетот не е гаранција за поголема плата никаде во светот, туку е можност за канцелариска работа и неаргатење. И пред да ме прашаш, имам завршено факултет.

За образованието не се согласувам, а за способноста за работа, да. Знаеш колку емигрирале на Запад, а претходно завршиле некој факултет од типот на правен, социологија, педагошки? И што им вреди нив образованието во странска земја?

Работа има, и за образовани и за необразовани, ама со навика за работа. А дали некој ќе сака да се надоградува со образование и знаење откако ќе емигрира, е лична работа, и зависи од личност до личност. Секој има различни амбиции. :)
Мада и јас мислам дека секој што решил да ја напушти Македонија, треба да се дообразува, да посетува курсеви и да се интегрира во средината каде што решил да живее. А не да биде на ниво на оние што се гетоизираат.

Незнам каде живееш и каде си била... Без соодветно образование можеш да се сликаш за да најдеш убава работа.. Не зборам за обичната labour класа... Физичка работа секој може да работи, за тоа не ти треба школо.. Финансиски институции, научни, државни, теоретски шанси нема да те примат ако не го знаеш тамошниот јазик, немаш образование и искуство..

Тој менталитет од Македонија заборавете го.. Во секоја понуда за работа се гледа од кој факултет имаш дојдено и каков смер имаш завршено. Искуството е нешто +..

Само што ќе зборам, во нашата мочана држава сите мислат дека факултет се завршува така лесно па наоѓаат изговори само за да не учат. После Цацко им е крив зошто не успеале во својот живот во Македонија и во странство.
--- надополнето: 24 јануари 2014 во 00:09 ---
Za ova morav da ti dadam *mi se dopaga*.
:D

На тебе се ти се допаѓа кога ќе видиш пост кој кажува дека факултетите не вредат :)

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Pa koga se nudat gotovi diplomi za 5-7000 bona nema so da se debatira. Nemam nisto protiv diplomite, posebno ako se cesno steknati, ama steknatoto znaenje neka go demonstriraat vo stopanstvoto za dobro na site i da vratat nesto od toa sto drzavata go vlozila vo niv, a ne da se tepaat i da lizat gzovi na sekoj konkurs za vrabotuvanje vo javniot sektor i kaj monopolistite.
Svaka cast na tie sto so diplomite napravile nesto kaj nas ili vo stranstvo i dokazale deka diplomata i fakultetot kade sto ja zemale nesto vredat. Ama kaj nas toa se retki slucaevi i moze na prsti da gi izbrois.

Преку глава од вакви муабети - завршил факултет и мисли Господ за такво го фатил. Ти додека си трчал по професори и не си спиел по цели вечери, дечкото со средно работел по 8 саати секој ден, наспроти твоите месец дена колоквиумски недели и 3-4 месеци одмор годишно. Факултетот не е гаранција за поголема плата никаде во светот, туку е можност за канцелариска работа и неаргатење. И пред да ме прашаш, имам завршено факултет.

Ајде да те прашам нешто... Кој сектор ги зема најголемите плати во секоја држава ?

Сами за себе си правите... Не учете, мислете дека факултетот е еден обичен лист хартија.. Затоа цел живот ќе работите за една просечна плата..
Никој ама баш никој незнам што во странство ја зема една од највисоките плати без да има соодветно образование и квалификација...

Дури и Бил Гејтс најбогатиот човек на светот кој не се замарал да се школува на факултет учел за компјутерите и го проучувал начинот на којшто работат. Значи иако не отишол на факултет тој самиот нашол начин како да се квалификува за работата што си ја сака.. Македонецот ова си го зема здраво за готово и затоа не не бива како нација.

На крај се зависи до човекот, џабе ќе биде образованието ако не работи. Ама голем фактор е кога се збори за градење кариера.. Тоа што кај нас факултетите не ги бива е друг муабет :)

Edna rabota na tebe ne ti e jasna, poimot fakultetska diploma ne e toa sto bilo pred 30tina i poveke godini. Denes fakultetska diploma e so isto znacenje kako sto bila srednoskolska pred nekolku decenii. Togas 10% od narodot bil so diplomi, sega procentot od godina vo godina strmno se pokacuva. Kaj mladive veke sekoj odi na fakultet i verojatno site ke diplomiraat. I sto posle?
Se znae koj e glaven rabotodavac za diplomiranite kadrovi. Javnata administracija.

Ајде да те прашам нешто... Кој сектор ги зема најголемите плати во секоја држава ?

Сами за себе си правите... Не учете, мислете дека факултетот е еден обичен лист хартија.. Затоа цел живот ќе работите за една просечна плата..
Никој ама баш никој незнам што во странство ја зема една од највисоките плати без да има соодветно образование и квалификација...

Дури и Бил Гејтс најбогатиот човек на светот кој не се замарал да се школува на факултет учел за компјутерите и го проучувал начинот на којшто работат. Значи иако не отишол на факултет тој самиот нашол начин како да се квалификува за работата што си ја сака.. Македонецот ова си го зема здраво за готово и затоа не не бива како нација.

На крај се зависи до човекот, џабе ќе биде образованието ако не работи. Ама голем фактор е кога се збори за градење кариера.. Тоа што кај нас факултетите не ги бива е друг муабет :)

Ај прво прочитај убаво се што сум пишала па после прај муабет со подбив.
Јас зборам дека квалификациите се битни, без разлика дали се стекнати со факултет, со курс или само со искуство. Не треба луѓето со факултет да ги гледаат оние без како што ги гледаат сега, во смисла "јас имам факултет, треба да земам 60к,а ти немаш и земај 12к". Факултетот не е гаранција за голема плата.

Не треба луѓето со факултет да ги гледаат оние без како што ги гледаат сега, во смисла "јас имам факултет, треба да земам 60к,а ти немаш и земај 12к". Факултетот не е гаранција за голема плата.

Проблемот со образованието во Македонија е обемен и не може да се опише во една тема, а камоли пост.

Во однос на 60К спроти 12К, убаво е денес некој воопшто и да најде работа.

Сите оние со дипломи гледаат најпрвин да работат она што го сакаат и за кое што учеле. Гледаат дека не можат истото да го најдат и дека и да го нашле се платени со по 10000-15000, па си бараат повеќе пари после одредено време затоа што акумулирале и искуство и биле тапкани по рамо, но сигурно не 60К.

Факултетот денес ВООПШТО не е гаранција за поголема плата исто онолку колку што немањето на диплома е гаранција дека ќе најдеш подобра работа (во случај кога на 85% од огласите за работа - било наместени или ненаместени :) ) се бара диплома. А, да не зборуваме за во странство. Таму, со диплома и искуство, а и докажување - на коњ си. Овде, имај и диплома и искуство и докажи се - или ќе бидеш потапкан по рамо за доброзавршената работа или некое прчле од директор ќе ти изиграва сезнајко. До вредностите е. До нас е. Не се менуваме преку ноќ.

Dude, во секој негов пост човекот не омаловажува сите нас што сме завршиле економски факултет, а и другите од повеќето факултети. Ако е толку лесно, што не дипломирал и тој. Па и уште се радува на неговите замисли дека факултетската диплома за ништо не ни вредела :ROFLMAO: и цело време како да очекува некој да му каже ,,да во право си, трошоците и изгубеното време за образование не ни вреди, сега сите ќе препродаваме поволни автомобили како што правиш ти" . Очигледно е дека е искомплексиран (и јас да сум на негово место би бил) само сакам да сфати дека лечењето комплекси нема да го направи писмен.
А до тебе, дека некој како валволин би имал повеќе шанси за добра работа и поголема плата во некоја ЕУ земја, од некој со образование... мало морген! И да, сум работел во Бургер Кинг и во Мкдоналдс во Германија, преку летни студентски програми за сезонска работа, така да знам што работат и колкави им се платите на необразованиот кадар што емигрира од Бугарија, Романија, Турција и така натаму.

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh

За жал тоа е и целиот муабет.

Nikade ne sum potenciral deka ne vredi, ako mislis deka ti vredi dokazi se pa da vidime. Eve objasni ni na nas laicite sto arno vide ti od taa tvoja diploma od ekonomski. Jas ke si ja kupam za 7 bona tolku da ja imam za ukras vo gepot i eventualno ako uleta prilika za klati vrata zimaj plata vo javniot sektor.
Bas me interesira kakva rabota te ceka tebe na zapad so diploma od ekonomski fakultet vo MK, koga i tamu iljadnici diplomirani so EU ekonomski diplomi ne znaat sto da pravat i ne mozat da najdat rabota na struka.
Za tuka se znae, ili vo javna administracija, ili so diplomata da si go izbrises gzot, treto nema.

Nikade ne sum potenciral deka ne vredi, ako mislis deka ti vredi dokazi se pa da vidime. Eve objasni ni na nas laicite sto arno vide ti od taa tvoja diploma od ekonomski. Jas ke si ja kupam za 7 bona tolku da ja imam za ukras vo gepot i eventualno ako uleta prilika za klati vrata zimaj plata vo javniot sektor.
Bas me interesira kakva rabota te ceka tebe na zapad so diploma od ekonomski fakultet vo MK, koga i tamu iljadnici diplomirani so EU ekonomski diplomi ne znaat sto da pravat i ne mozat da najdat rabota na struka.
Za tuka se znae, ili vo javna administracija, ili so diplomata da si go izbrises gzot, treto nema.

Само сакав да те прашам, дали знаеш на колку полиња може да работат економистите? Или само во јавна администрација? Знаеш колку поделби имаат економистите?

За жал тоа е и целиот муабет.

Да, така се тешат сите оние на кои што не им се учело..

И точно е дека 99% од матурантите денес се запишуваат на факултет, ама ни 30% од нив не го дозавршуваат, туку се откажуваат уште во прв семестар, зашто нели, според вас не вредат факултетите и секој може да се стекне со факултетска диплома. (y)
А ние сме будали што сме трошеле време, пари и нерви за да дојдеме до тоа лифче хартија. :))

Да живее неписменоста! :cool:

Само сакав да те прашам, дали знаеш на колку полиња може да работат економистите? Или само во јавна администрација? Знаеш колку поделби имаат економистите?
Tie sto se vo javniot sektor i kaj monopolistite so plati 30-50k+ i nagore, tie so se vo privatniot sektor so plata 9-12k bez razlika za koe rabotno mesto se raboti. Tuk tamu po nekoj sreknik so vrski ili na partiska osnova ke se nacuka na salter ili na biro vo nekoja banka i toa e toa.

Tie sto se vo javniot sektor i kaj monopolistite so plati 30-50k+ i nagore, tie so se vo privatniot sektor so plata 9-12k bez razlika za koe rabotno mesto se raboti. Tuk tamu po nekoj sreknik so vrski ili na partiska osnova ke se nacuka na salter ili na biro vo nekoja banka i toa e toa.

Taка и си мислев. :tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom