Оф леле, Новак не дозволувал. Абе знаеш ли ти што е пенал топка? на тие пенал топки Федерер напаѓаше во средина! а не дијагонала - винер со форхендот ова можеш да го видиш и во мечот со Вавринка, и сите претходни дуели! Федерер имаше само 2/3 инсајд-аут форхенди во цел меч, неговиот заштитен знак.
Брат ми што е тотален нуб, викаше, абе зошто ги мава по средина, кога овој е надвор од игра?! има чист поен во другиот агол - глуп е. Ова се неговите зборови, зборови на еден аматер, кој го има гледано Федерер 10-на пати. Е сега, фино лепо, напиши на YT Федерер вс Мареј 2012, и гледај на Вимби каде иде форхендот на Федерер кога Мареј е исфрлен од игра после добар сервис или некоја долга размена на удари т.е. едно 2 метра надвор од поле.
Топката иде во спротивниот агол на теренот, едно 15-на сантиметри пред основната линија. Федерер изигира само 2/3 гема во неговиот стар офанизен - трева стил на мечот вс Ноле, при што поените ги зимаше ДАЛЕКУ полесно. Му се пушти рака што би рекол ти, и почна да игра форхенд дијагонали, наместо да гу лупа силни по средина при што на Новак му се ослободува простораза винер, бидејќи Федерер напаѓаше во средина на мрежа и фино лепо имаше статистика од некои 2/14 излези на мрежа, (по таа средина) мизерна тактика.
vadam od rakav , nemam vreme za statistika ama i Novak i Fed otprilika odigraa okolu 400 poeni , koi 210-230 otidoa na kontoto na Novak , restoto na Fed. Dali tie 10-na forhedi odigrani ,,pogreshno,, po sredina go reshija mechot, ili krucijalen beshe riternot i behendot na Novak.Jas go znam tochniot odgovor , i ti go znaesh , ama suetata e zaebana rabota , posebno posle takva ,, si go merime kurot ,, diskusija, i teshko e da se priznae.
Pratam tenis cel moj zivot, sum imal ,, favoriti, simpatii,, megju igrachite, a bogami i antipatii. Od pojavata na Novak pochnav poseriozno da navivam za nego , pomalku zaradi shto sme(bevme) ,,zemjaci,, sloveni, povekje zaradi nachinot i uslovite vo koi stanuvashe teniser , a najmnogu zaradi toa shto prepoznav vo nego igrach koj shto ke moze da dominira vo takva strashna monotona konkurencija od Fed i Nadal.Se nacekav dodusha , shto zaradi negovite zdravstveni problemi,shto zaradi negovata nestabilna lejka, ama najposle ,,sozrea,, i e tamu kade shto trebashe da bide ushte mnogu porano. I mi idat na kurac takvi alibi muabeti ( forhend ne koristel inaku ke beshe obratno demek) a se propushta da se kaze deka od drugata strana na Fed imashe igrach koj shto ne mu zavisi igrata od eden eban udar , tuku ima riterni , behendi , pasing udari , forhendi , servisi , top spinovi, bukvalno cel arsenal udari i site na vrvno nivo, eve samo volejot mu e prosek , a za smechot tishina , odlichen mu e od lanskiot RG pa navamu

, i blagodarenie na negovata lejka mechot ne zavrshi 3-0 ili 3-1 .. Novak e edinstven od ATP karavanot , bar od prvite deset koj shto se pozicionira na sredina , seedno mu e dali ke dobie topka po sredina , na behend ili na forhend, dvata udari mu se vrvni , za razlika od nego Nadal kruzi okolu topcheto znaeme zoshto

, Fed vo posledno vreme ne tolku ama porano se krsteshe vo forhendot. Da sumiram , ubedlivo e najuniverzalen igrach , so Nadal e najdobar defanzivec (srekja poslednite godini pomalku ja saka taa igra), ama e i megju najdobrite ofanzivni igrachi isto taka , posebno na beton , taka da djabe se obiduvate da ja barate krivicata za porazot kaj forhendot na Fed, krivecot beshe od drugata strana na mrezata. Se smetam za golem poznavach na tenisot i tvrdam deka ogromen teniski materijal ima zbieno vo Novak , ama zaradi poznati prichini duri sega (poslednite dve tri godini) izleguva na povrshina . Vo slednite dve tri godini ochekuvam da prodolzi da dominira, pod uslov da gi nema tie padovi vo igrata