Атлантида - Македонија - Александар

• Креатор на темата Креатор на темата Goran Stoimenov
  • Време на започнување Време на започнување
не оди то туку така.
То се вика “случајен наод“ ако стварно го нашол таму на локалитет тие тоа ќе му го одземеа, плус без метрика на наодот може сега само да му се диви на маса како украс. Се што ќе се најди мора да се знае точно каде е најдено на која кота (метри) во која сонда во која истражувачка површина, во каков слој на земја за да може да се врзи со културен слој и да се датира. Вака сега е тоа афрички сувенир - пепељара и за археологијата (ако навистина е најден на локалитет) има мало или скоро никакво значение за истражувања.

nemat vrska...so hemisko analitichki metodi moze da se odredi starosta od materijalot...kako shto e C14-Metodata ili Radiocarbonmetoda za starosta na koski taka ima i metodi so koi drugite elementi mozat da se odredat.

Siliciumot kako najchest element vo prirodata ima isto radioizotopi Si 32 so 172 godini vreme na poluraspad..soodnosot so neradioaktivniot e isto konstanten.

Ima i drugi metodi..preku elementite koi se vo tragovi itn..

shto kaj nas nema eksperti za ovie raboti toa e druga rabota.

не оди то туку така.
То се вика “случајен наод“ ако стварно го нашол таму на локалитет тие тоа ќе му го одземеа, плус без метрика на наодот може сега само да му се диви на маса како украс. Се што ќе се најди мора да се знае точно каде е најдено на која кота (метри) во која сонда во која истражувачка површина, во каков слој на земја за да може да се врзи со културен слој и да се датира. Вака сега е тоа афрички сувенир - пепељара и за археологијата (ако навистина е најден на локалитет) има мало или скоро никакво значение за истражувања.

Значи немам причина да те лажам
а да му го земат неможат, зошто кој е будала да каже каде е најдено,ископано е на познат локалите во врање од неолит.србија а и македонија доста е богата со фигури од неолит.
според некој историчари има врска со покребни ритуали од тоа време.
а липчански вир кој се споменува во постот претавува една нај развиените култури и имаат доста интересни фигури,поразлични од било кој друг.

nemat vrska...so hemisko analitichki metodi moze da se odredi starosta od materijalot...kako shto e C14-Metodata ili Radiocarbonmetoda za starosta na koski taka ima i metodi so koi drugite elementi mozat da se odredat.

Siliciumot kako najchest element vo prirodata ima isto radioizotopi Si 32 so 172 godini vreme na poluraspad..soodnosot so neradioaktivniot e isto konstanten.

Ima i drugi metodi..preku elementite koi se vo tragovi itn..

shto kaj nas nema eksperti za ovie raboti toa e druga rabota.

Ај сега фино објасни ми како ќе одредат старост на камена фигура.
Онака логички.
Каменот е стар можеби и 3 милијарди години. Нема апарат или хемикалија која ќе ти кажи кога е делкан или обработуван.
Само ОРГАНСКА материја може да се датира.

Размислете бе малце пред да пишите нешто.

Онака логички.
Каменот е стар можеби и 3 милијарди години. Нема апарат или хемикалија која ќе ти кажи кога е делкан или обработуван.

Можи има датум на производство и земја на потекло од задната страна :)

Значи немам причина да те лажам
а да му го земат неможат, зошто кој е будала да каже каде е најдено,ископано е на познат локалите во врање од неолит.србија а и македонија доста е богата со фигури од неолит.
според некој историчари има врска со покребни ритуали од тоа време.
а липчански вир кој се споменува во постот претавува една нај развиените култури и имаат доста интересни фигури,поразлични од било кој друг.

овој убав бизнис отворил со тие “неолитски“ фигури
200 динари парче.

http://www.limundo.com/aukcija-kamena-glava-neolit-15285

Онака логички.

kako da ti objasnam a da bidam ednostaven za da svatish poshto analitikata mi e struka.

...vekje ti spomnav "vreme na poluraspad na radioaktivni izotopi" shto znachi toa?

odgovor= vreme za koe edna materija kje ima polovina od zrachenjeto (rendgensko, gama= radioaktivno) koe go ima koga kje nastane.

ima dosta elementi koi vo prirodata zrachat ama se vo pomala koncentracija poshto nivniot izotop e vo daleku pogolema koncentracija i ne zrachi.

skoro sekoj element vo prirodata ima svoi izotopi. Shto e isotop?

Odgovor= Ist element so ist broj na protoni ama razlichen broj na neutroni...so toa ne se odnesuvaat hemiski poinaku tuku imaat nekoi fizicki karakteristiki koi gi pravat razlichni..

naj klasichni izotopi se i koi najverovatno si gi slushnal od Uraniumot..Americiumot, Cadmiumot, Zelezoto, Stroncijumot i tn i tn...

Americiumot na pr Am241 ima vreme na polu raspad od 1400 i neshto godini..Cadmiumot neshto okolu 2.5 godini..

sega, sekoj element doagja vo prirodata kako kombinacija od povekje izotopi koj se vo konstanten soodnos.

C12 jaglerod e toj koj nie vo nashive tela go imame najpovekje...ama imame i izotop C14 koj vo odnos na C12 i C13 (ovie se stabilni a C14 e radioaktiven). C14 se raspagja...ili zrachi.

preku soodnosot na C14 so C13 i negovoto vreme na poluraspad ete ti ja starosta na koskite na pr.

kako shto se pravi so organskite taka se pravi i so neorganskite materijali...duri i hemiskite vrski preku masenata spektroskopija kje se analiziraat. Se razbira deka tie metodi se destruktivni, znachi eden del na materijata treba da se rastvori za vo techna sostojba moze da se segmentira..
Siliciumot kako najprisuten element vo prirodata doagja vo nekolku izotopi...najstabilniot i neradioaktiven e so 92% drugite 8% e kombinacija od drugi tipovi na Si megu koi i radioaktivni...so vreme na poluraspad od 132 god.

mozam da ti pisham za ovie raboti knigi poshto spektroskopijata mi e struka a tuka ne veruvam deka kje mozesh da mi najdesh protiv argument.

spektroskopija e magichniot zbor...preku edna obichna kvalitativna analyza kje ti kazam dali edna slika e falsifikat ili koga edna ikona e crtana..

pa pred da tresish zeleni prashaj prvo bez da napravish zakluchok.

Дете, мене не ме интересира кога настана каменот туку кога е од него изделкана фигура.
На пример, си лежел тој камен некаде 890 милиони години и пред 2000 години некој од него исклесал глава. Со кој полураспад на кој изотоп ќе утврдиш пред колку години е делкан каменот??

То ти мене кажи ми.
Кратко.

Дете, мене не ме интересира кога настана каменот туку кога е од него изделкана фигура.
На пример, си лежел тој камен некаде 890 милиони години и пред 2000 години некој од него исклесал глава. Со кој полураспад на кој изотоп ќе утврдиш пред колку години е делкан каменот??

То ти мене кажи ми.
Кратко.

nemam komentar pojke za ova prashanje...posle polu raspad ima ushte eden polu raspad posle toj ushte eden...se dodeka ne nastane nov element od radioizotopot koj isto moze da se analizira (preku koncentracijata a ne zrachenjeto)...Koga radioaktivno zelezo kje se raspadne nastanuva mangan...

koga kje ja analizirash i okolinata kade e najden predmetot i so geologijata spoish cela rabota ete ti go odgovorot na tvoeto prashanje...da ne navlegvam tamu vo detali

tvoevo e kako jas da sakam sega na einstein da mu ja osporuvam i objasnuvam teorijata na relativitet. Analiticka Hemija ne uchev vo MK i ne e kurs ili sredno i ja praktikuvam profesionalno na geogravskite podrachja so koi rabotam vo evropa, azija i amerika

nemam komentar pojke za ova prashanje...posle polu raspad ima ushte eden polu raspad posle toj ushte eden...se dodeka ne nastane nov element od radioizotopot koj isto moze da se analizira (preku koncentracijata a ne zrachenjeto)...Koga radioaktivno zelezo kje se raspadne nastanuva mangan...

koga kje ja analizirash i okolinata kade e najden predmetot i so geologijata spoish cela rabota ete ti go odgovorot na tvoeto prashanje...da ne navlegvam tamu vo detali

tvoevo e kako jas da sakam sega na einstein da mu ja osporuvam i objasnuvam teorijata na relativitet. Analiticka Hemija ne uchev vo MK i ne e kurs ili sredno i ja praktikuvam profesionalno na geogravskite podrachja so koi rabotam vo evropa, azija i amerika

Па ајде онда “научнику“ наш светски, еве зошто не го датираат конечно стоунхеџ? Британци, модерни, богати полни со девизи со децении теоретисуваат кога е изграден стоунхеџ. Куп камења. и 10 кила да потрошат нема да се сети. А некој вели 1000 некој 3000 некој 6000 години. Се пишат реферати се дискутира се прават сценарија....

Не можеш бе пиле малечко со никаков процес да утврдиш кога настанала некоја скулптура од нежива материја. Ни од метал ни од камен. На пример монета. Ако не можеш да ја конзервираш до степен на читливост (да видиш кој е императорот) џабе ти е. Ќе остани недатирана. Та тука, та во јапонија.

друго е органска материја, па имаш тука полураспад на карбони и можеш горе долу да утврдиш релативно точно колку е стар скелетот или чешелот од коска или коскена игла...

Можеби (иако не верувам) некој може да утврди со хемијска или физичка анализа колку е стар мермерот (дали 2 или 34 милиони години) али дали е плочата од тој мермер изделкана пред 2134 години или пред 34 години не може. Анализа на самиот камен или метал нема да ти каже колку е стар.

tochno deka shto postaro tolku e pogolema greshkata na rezultatot..ama dodeka go pishuvashe ova vdisha nekoj procent radioaktiven radon gas...cija koncentracija e razlichna od pred nekolku iljadi god...vo cvrstite materijali imash isto gasovi koi nastanale niz nekolku etapi od nastanuvanjeto na planinite...vo sekoj period od nivniot nastan koncentracijata na gasovite bila razlichna i taka i e razlichna vo razlichni sloevi na samiot kamen..koncentracijata moze teshko da se izmeri ama moze da se izmeri strukturata na kristalot ili najednostavnata kelija na eden cvrst material..razlichnoto prisustvo na gas ja menuva strukturata i taa go reflektira zrakot (rendgenski) poinaku...ne samo na radonot tuku i na drugi atmosferski gasovi..

ne repliciram so tebe poshto nema da razberish

Значи пак се вративме на истото. Со тој метод што ти претходно го објаснуваше, (без врска, само сфатив дека то ти била струка) може да се одреди староста на органски соединенија. Ти според некои специфични карактеристики , како составот на материјата, формата и тн. можеш да ја откриеш староста на каменот , но со никои хемиски методи неможеш да одредиш кога е преработен. Најчесто се зема предвит од што е изработен предметот, местото каде што е најден, и начинот на кој е преработен за да се процени староста, попрецизно не може да се одреди, по никои методи.

ne repliciram so tebe poshto nema da razberish

Не туку дека си видел оти траскаш небулози и сегa се спасуваш со: “ти не разбираш па зато не дискутирам“ .

Стоунхеџ те докусури. Не ти текнало дека низ светот постојат дела човечки од камен кој не можат да се датираат иако се има и пари и “стручњаци“

Инаку кога веќе те притерав в ќош можам да ти кажам, англичаните се обидоа да утврдат староста на стоунхеџ со Ц14 анализа на ОРГАНСКИ останки во основата на камењата, (остатоци на дрво , животински и човечки коски во близина и наоколу кои можеа да се идентификуваат и поврзат со периодот на градењето)
каменот ниту го чепнаа. Не може со него да се датира.

Stonehenge e pomegju 2400 i 2200 godini pred hrista staro...na univerzitetot vo Oxford rabotat na posledni ispituvanja koi kje dadat potochna analiza za negovata starost (rezultati ovaa godina)...zato ne tresi 1000, 2000...ako poslednata informacija shto ja imas e od pred 10 god.

Stonehenge e pomegju 2400 i 2200 godini pred hrista staro...na univerzitetot vo Oxford rabotat na posledni ispituvanja koi kje dadat potochna analiza za negovata starost (rezultati ovaa godina)...zato ne tresi 1000, 2000...ako poslednata informacija shto ja imas e od pred 10 god.

Така е датиран со датирање на карбонски остатоци (ЖИВА МАТЕРИЈА) во и околу стоунхеџ. Тим на археолози и радиокарбонска лабараторија од универзитетите во Белфаст и во Оксфорд. Вкупно се подллежени на анализа 52 ОРГАНСКИ материјали од и околу стоунхеџ кој се идентифицирани како поуздани од периодот на градбата на стоунхеџ. Во каналот околу стоунхеџ се најдени коскени алати кои имаа знаци на употреба, човечки коски, јагленисани остатоци на дрво

Пример:
Material: animal bone, Bos, right ulna (D Serjeantson)
Initial comment: from the upper (secondary) fill of the main Ditch, west of the main entrance (C41).
Objectives: to determine how long it took for the Ditch to silt up, and whether this phase of activity overlapped with the stone settings of phase 3.
Calibrated date range: 3040-2700 cal BC (95% confidence)
Archaeological comment (M Allen): the extra archive of the 1954 excavations which became available after the submission shows that this piece came from the upper part of the secondary fill.
OxA-4843 4315+/-60BP (-22.3 per mil)

НИГД НЕ Е ХЕМИСКИ ИЛИ ФИЗИЧКИ АНАЛИЗИРАН КАМЕНОТ ЗА ДА СЕ УТВРДИ СТАРОСТА НА СТОУНХЕЏ.

Али со овие наоди е стеснет распонот од 3000 - 1600 години ПНЕ. Многу веројатно е дека стоунхеџ беше доградуван и активен во подолг временски период.

67292436.gif

То е “стручњаку“ како што ти кажав јас. Со анализа на органска материја може да се датира. Со неорганска - ЈОК.

Веста дека во Египет е пронајдена уште една пирамида не вознемири никого посебно во светот на археологијата. Тоа е сто и десетта досега откриена пирамида во Гиза, така што не е сензација ни во археолошкиот свет, иако археолозите овие древни споменици секогаш ги гледаат како "нешто посебно". "Кога ќе се открие гробница или кип е важна работа, но нема ништо повозбудливо од откритие на нова пирамида", изјавил Заки Хавас, директор на египетскиот Врховен совет за антиквитети.

Пирамидите отсекогаш ги фасцинирале луѓето поради мистериите што ги следат четири и пол милениуми, кога се градени.? Масовните камени ридови стојат неподвижно на пустинскиот песок западно од Каиро, тие се цел на милиони туристи, кои се потпишуваат со кармин или спреј во боја, а некои се качуваат на врвот.

Меѓутоа, внатрешноста на овие споменици и понатаму чува безброј тајни, а за нив дури и науката знае сосем малку. Зошто се градени? Како било можно да се подигнат овие огромни споменици? Дали се гробници, религиозни објекти или астрономски опсерватории? Дали фараоновите инженери располагале со градителски знаења, што останале закопани во длабоката историја? Овие прашања ги поставил уште грчкиот историчар Херодот, во чие време тие биле стари 2.000 години.

Меѓутоа, истите енигми траат до денес и, главно, остануваат без одговор. Секако, поставени се уште многу на кои науката не може да одговори. Зошто жилетот, ставен во мини-копија од обичен картон, се остри сам од себе? Поради што телата на животните не се распаѓаат во внатрешноста на пирамидите?

Пирамидите се загадочни не само според чудните дејства и функции, туку и од чисто архитектонски аспект. Пресметано е дека изградбата на една копија на најголемата - Кеопсовата пирамида со денешната технологија е можна, но би чинела цца две милијарди долари и би траела најмалку три години. Тешко е да се замисли како старите Египќани, со својата примитивна технологија, успевале да пренесат и да наслагаат милиони камени блокови. На пример, тогашните бродови немале ни еден метален клин, а од каменоломот, осумстотини километри низводно по реката, пренесувале блокови потешки од педесет тони.

Понатаму, геометриските премерувања покажуваат дека димензиите ги одразуваат растојанијата на планетите во Сончевиот систем, па нашле дека косата страна на Големата пирамида е еден милионит дел од растојанието меѓу Земјата и Сонцето.

Со најсофистицирани инструменти е утврдено дека во внатрешноста на пирамидите електромагнетските, вселенските и другите видови зрачења се пренасочуваат. Не може да се објасни механизмот на дејството, но се знае дека кај сите видови зрачења настанува вистинска збрка која, за да биде чудото поголемо, дејствува врз живите организми и предметите.

Така е утврдено дека животните што залутале во лавиринтот ходници и пцовисале не се распаѓаат, туку се мумифицираат по природен пат. Процесот на мумификација прв го открил Французинот Антоан Бови во триесеттите години, кој подоцна истиот метод го користел за чување на свежината на овошјето и зеленчукот.

Кон крајот на четириесеттите години чехословачкиот радиотехничар Карл Дрбал открил дека ножето за бричење, или жилетот, се остри сам од себе ако се стави во картонска пирамида. Тој го патентирал својот изум, со кој се гарантира употреба на истиот жилет четири месеци.

Најновите истражувања ги спроведоа американските научници Бил Керел и Кети Гогин, кои забележале извонредно интересни резултати. Вкусот на храната сместена во внатрешноста на пирамидите бил подобрен: кафето било помалку горчливо, овошните сокови послатки, виното помалку скоминаво. На некое деветгодишно девојче, искасано од комарци, му ставале два вида облози - од обична вода и од вода чувана во лабораториската пирамида. Се покажало дека втората веднаш го запрела чешањето.

Други истражувања покажале дека ако над глава се стави пирамида, потребни се помалку часови спиење, а сонот е поздрав и помирен. На одредена група испитаници им биле врзани очите и на половината од нив, без нивно знаење, над главите им биле ставени пирамиди. Сите испитаници биле поврзани со апарат за електроенцелографија. На лицата во групата со пирамиди за 30 секунди им се зголемила фреквенцијата на алфа и бета-брановите во мозокот, а нивната амплитуда била двојно повисока од вообичаената.

Саркофазите на некои фараони покажуваат дека пирамидите биле градени како кралски гробници, но можно е да имале друга намена. Прво, има повеќе пирамиди отколку што имало фараони. Второ, во многу од нив нема ни трага од саркофази, мумии, накит или други обележја на погребните обичаи од тоа време, и тоа без траги од пљачкање.

Многу реченици кои тераат на размислување нели лет 3

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom