MIKI1
Поставувач на неодговорени прашања.
1. Тоа ти не го кажуваш али тоа го кажува библијата. + нели тие што не се имаат покајано и не го прифаќаат Господ за свој бог немаат место во кралството господово? Што бара тогаш да им суди на незнабошците и на паганите и на останатите што ги наброја под 2?
2. Види види имало цела хиеарархија на судство пред рајот. Значи ако си паган одиш во Осовен суд Горно Скопје, ако си верник али си правел злодела но си се покајал ќе одиш во Суд за прекршоци и ова се ти го има кажано некој што го пуштиле на условно на земјата? :pos2:
3. Исус „не“ ги делел туку им рекол „Ако не си со мене против мене си“? Тоа не е делење? Згора на тоа самиот ги терал своите следбеници против останатите не ни оставил простор за неутралност со тоа што останатите луѓе ги сметале за свои противници.
Ова ти ги интерпретирам твоите зборови само и зборувам САМО според твоите зборови во претходниот пост со мала доза на сарказам во втората точка.
А да и исто ме интересираше на кој суд одат новороденчињата кои починуваат кратко после породувањето што не разбираат никаков јазик ни имаат развиено самосвест?
Исто така како успева да се снајде Исус со толку мртви во ист ден или и таму е бирократија па си земаат сите бројче и си чекаат пред нивниот шалтер![]()
Ќе ти оставам ако ти требаат ден-два да исконтактираш со твоите врски на небото за да можеш да ми дадеш конкретен одговор не се секирај :wink:
Кон болтуваното, по редослед:
- Христос ќе дојде да ни суди на сите, оти Он го созаде човекот (човечкиот род) и Он првиот пат дојде за да не повика сите на покајание а не само овој или оној народ.
-не, тоа не е делење, туку можност за избор. А изборот е секогаш личен и слободен.
- православието не познава неутралност, туку состојба „или-или„.
- никаде не е запишано дека Исус ги сметал другите луѓе за свои протвници, оти Он дојде да ги повика грешниците на покајание а не праведниците. А најголеми Христови непријатели се токму грешниците.
- новороденчињата, ако се крстени, одат дирекнто во Рајот, оти крштевањето го мие нивниот вроден грев па нема причина да бидат судени по ниеден основ. А за оние новорденчиња кои не се крстени, Бог и неговата милост нека им се на помош.
-„...за Бога,се е можно...„ вели Христос, За Него, не е проблем да се „снајде„ со толку покојници во ист ден.
-Ете, искоментирав и без „врски„.
А она кое не е болтувано, нормално дека не е ни вредно за коментар.