Аплауз за кого?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Често слушам муабети од типот: "Браво за него, пиеше толку години, а сега ете го не ни помислува на алкохол", "Алал да му е на дечкото што после долго време земање тешка дрога сега е чист" или "Колку беше расипана и нема маж кој не го помина, ама браво за неа дека сега е средена и има одличен брак со прекрасни дечиња". Или па врвниот муабет на кој скоро имав чест да му се згадам... девојка која љубомори на друга, затоа што таа другата била од друга земја каде што искусила и дроги и проституција и мафии и што ти знам друго, па ете ја сега цела невина, во потрага по добар дечко кој ќе ја цени и на кого во никој случај нема да му легне пред да и предложи брак. Ова е тешка глупост или јас забегав?
Па, прашањето ми е (не мора да се задржиме на примерот), зошто повеќе се аплаудира на луѓе кои поминале низ некои лоши пороци и патишта и се вратиле во нормала, отколку на тие кои цело време живеат некој просечен и добар живот? Зарем големо постигнување во животот е само кога човекот може да се извлече од некое зло? Само тие луѓе се вредни за почит?
Повеќе тежи карактерот кој успева да одолее на се` лошо што нуди улицата и животот или па тој кој од сите прифатени понуди ќе се среди еден ден?
Ако е така зошто, ако е обратно пак зошто мислите така?:)

Не е точно дека луѓето го сметаат за големо постигнување само излезот од проституција, алокохолизам, наркоманија и слично.
Барем јас сум слушала и сум правела многу муабети за навистина успешни и амбициозни луѓе кои на кои не им било потребно да го допрат дното за да испливаат на површината повторно.

И секако дека е за пофалба успешната рехабилитација од пороците, бидејќи од биолошки аспект е премногу тешко да се откажеш од нив и ти треба многу истрајност за само да ги преживееш кризите што ќе те фаќаат. И многу нормално дека некој што секојдневно сум го гледала како се тресе, поти и онесвестува по една цигара,а сега повторно живее нормален живот-ќе го пофалам.

Не е дека останатите кои си живееле просечен или добар живот додека другите пропаѓале ги потценуваме со тие муабети. И едните-и другите доживеале подеми и падови, но многу полесно е кога од коњ ќе паднеш на магаре, отколку од магаре на земја, бидејќи во втората ситуација имаш многу прав да тресење пред да се исправиш повторно.

Повеќе тежи карактерот кој успева да одолее на се` лошо што нуди улицата и животот или па тој кој од сите прифатени понуди ќе се среди еден ден?

Не може да се направи ваква споредба, бидејќи мотивите за некој да посегне по “лошото што го нуди улицата“ може да се најразлични. Од чиста љубопитност, до сериозни семејни и проблеми што не можеме да си ги замислиме, дури ни кога ќе помислиме на најлошото.
Но најмногу губат оние што се откажуваат уште пред да започнат и се препелкаат во калта до последен здив.

Затоа што кога ќе се отиде по лошите патишта тешко е да се вратиш назад. А тие што ќе успеат да се извлечат од “дупката’’ навистина имаат цврст карактер(иако такво нешто реално не постои) и многу силна воља.
Оние кои цел живот се по добар пат добиваат аплауз, но не е толку гласен како на овие “борците’’.

Сепак, секој индивидуално ги цени постигнувањата на другите, дали се падови кои завршуваат со издигнувања, или се само издигнувања не е важно.
Некако не ми е за генерализација.

Дали поголем аплауз заслужуваат оние кои едноставно ќе испаднат на сцената и ќе испејат, или оние кои што, при излегувањето ќе паднат(ке се посрамотат), но ќе соберат сила, ќе станат, и повторно ќе испејат прекрасно?!
Јас мислам дека, поголем аплауз заслужуваат а и сигурно ќе добијат овие вторите, кои и покрај тоа што паднале сепак собрале сила и продолжиле!
Така да и на сцената на животот, овие луѓе стварно заслужуваат огромен, громогласен аплауз....затоа што несекој повторно се враќа во колосекот на животот! :smir:

Но му симнувам капа на секој кој пропатил тешки маки кои од никаде го снашле и прегазиле. Онакви луѓе на кои иако животот им врти грб, не по нивен избор, туку според сплет на околности, а на крајот сепак успеваат да се издигнат и да се вратат на она што го имале, или пак посакувале да го имаат, се луѓето кои го добиваат мојот аплауз. Да се справиш со немаштија, тешка болест и понижувањето од другите, за потоа да се издигнеш над сите е далеку повредно и многу потешко, од откажувањето на грдите пороци.

И јас мислам дека токму овие го заслужуваат најголемиот аплауз.
Сум сретнала луге со кои животот многу грубо си поиграл и гадно ги зафркнал,без никаква причина и бев запрепастена од нивната "нормалност",односно од силата и цврстината на нивниот карактер која не им дозволила да потклекнат под ударите што им биле нанесени,ниту да скршнат во крив правец.Им се восхитувам на таквите.

А што се однесува на тоа дали које поуспешен,тој што никогаш не скршнал од правиот пат или тој што скршнал па пак се вратил в колосек..не знам,веројатно ништо од ова не е некое особено достигнување,туку нешто нормално.Под релативно нормални услови се што не се движи во овие рамки е неспособност и слабост.

Ne sakam da zamaram so postov, oti ne e so makedonska poddrska...

Ke kazam samo, iskustvoto go pravi svoeto... Preziveale lugeto nesto, sekoja cest. Poveke propagaat i ne mozat da se izvlecat, a za onie koi mozat mislam deka zasluzuvaat aplauz.

Затоа што го има преживеано тоа, нема многу такви примери :).

Има многу такви примери.

Искрено, повеќе ценам луѓе кој не пробале алкохол, не пробале никаква дрога, или луѓе кој си го контролираат пиењето, умствено набилдани луѓе..
Тоа се момци/девојки кој Јас ги ценам, и на нив аплаудирам..
Не аплаудирам на мангупи шо зацапале у гомна до колена, бутнале цела фамилија у пропаст, и на крај некако се извлекле на стаклен прав пат, па сега тие луѓе се некаков репер, луѓе за почит.

Пф, различни карактери сме..Некој во самоубиството гледа храброст, некој кукавичлук...ја сум вторите..
Луѓе кој бегаат од проблеми, или решаваат проблеми со други проблеми не ми се воопшто за почит..пи*ки..

Веројатно затоа што лошите работи со себе носат и тешки последици, нешта кои го отежнуваат патот до повторното "прочистување", да се изразам. Па затоа се аплаудира на такви луѓе, зашто ако успеале да се вратат на добриот пат, сметаме дека постигнале нешто големо, достојно за восхитување и почит.

Има многу такви примери.

Искрено, повеќе ценам луѓе кој не пробале алкохол, не пробале никаква дрога, или луѓе кој си го контролираат пиењето, умствено набилдани луѓе..
Не аплаудирам на мангупи шо зацапале у гомна до колена, бутнале цела фамилија у пропаст, и на крај некако се извлекле на стаклен прав пат, па сега тие луѓе се некаков репер, луѓе за почит.

Пф, различни карактери сме..Некој во самоубиството гледа храброст, некој кукавичлук...ја сум вторите..
Луѓе кој бегаат од проблеми, или решаваат проблеми со други проблеми не ми се воопшто за почит..пи*ки..
Се согласувам со Господнемрзисите:smir:. Емил Диркем бе! :pipi:Тие што не зацапале во кал, се чисти, недопрени, квалитетни изградени личности... Меѓутоа, си го поставувам прашањето... Зарем е возможно некој кој нема искуство со тешки животни прашања како што се пороците(и особено нивното откажување)да биде созреан. Зарем не седел само во својата школка заштитен од сите негативни(а можеби и позитивни работи) таму некаде надвор... Да не се разбереме погрешно, се согласувам дека пороците се штетни и заебани. Но баш од таа причина, оние кои ги откажале, покажуваат своевидна цврстина. Никако не ги ставам пред непорочните и пред рационалните.

И јас мислам дека токму овие го заслужуваат најголемиот аплауз.
Сум сретнала луге со кои животот многу грубо си поиграл и гадно ги зафркнал,без никаква причина и бев запрепастена од нивната "нормалност",односно од силата и цврстината на нивниот карактер која не им дозволила да потклекнат под ударите што им биле нанесени,ниту да скршнат во крив правец.Им се восхитувам на таквите.

Кога мајка ми ќе почне да ми раскажува за некој пријатели или познаници кој зацапале во долгови ради кредити..Луѓе земале кредит да средат некоја ствар по дома, а притоа во меѓу време, некој јаде отказ...Луѓе на кој им изгорел домот, починало дете...
Ух..незгодни ствари..луѓе кој со такви проблеми се носат, да неречам како "мажи!"...Е во такви моменти сваќам колку сум среќно копиле и колку сум уствари пи*ка..одговорот на такви моменти ми е.."Па ја да сум на нивно место, рипам од тераса.."..

Некој почитува бивши пијаници кој успеале да се извадат..
Ја ги почитувам жените кој успеале да ги одлгедаат и истераат децата на прав пат во такви услови, да се држат цврсто со таков маж..

Има многу такви примери.

aма друг ги извлекува...најчесто

aма друг ги извлекува...најчесто

Па баш и затоа..сигурно не им светнало сами у глава, да се лечат, и цел процес сами да го средат..Цела фамилија иде у долгови за да ги извади, а после "кредитот" односно пофалбата оди кај џанаков..

Па баш и затоа..сигурно не им светнало сами у глава, да се лечат, и цел процес сами да го средат..Цела фамилија иде у долгови за да ги извади, а после "кредитот" односно пофалбата оди кај џанаков..

губи фамилија пријатели свашта...

после некој невропсихијатар се тупел 10 години учејки и пази зема одговорност па можам да речам И ОЧАЈНО се трудат даим ј вратат хемијата во мозокот како што треба...исто и со алкохоличарите еве жив пример алкохоличар пратен на лекување по три месеца ИДЕ ПИЈАН БЕ...У ВОЗОТ СЕ НАЧУКАЛ:tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

Па затоа што е многу потешко да се искачиш до врвот ако си на дното. Има една изрека која вели дека големината на човекот се мери по тоа колку ке отскокне кога ке трене на земја.

Ja ja znam malku drugacije ama poentata e ista
"Goleminata na covekot ne e vo to ada ne padne,tuku da stane koga ke padne"
Vo sekoj slucaj ubavo kazano.
Sto se odnesuva do temata,ne znam kolku ke ostanam vo nejziniot kontekst,ama mislam deka centarot tie luge go zasluzile bas so toa,sto bile na razlaz so normalnoto... Normalnoto odnesuvanje e samo po sebe normalno i samo po sebe e ocekuvano,zatoa i ne se potencira... Vo drugiot slucaj..se ima primer koga nesto izgubeno povtorno si go naoga svojot prav pat..
Samo ne znam zasto mislis deka tie luge dobivaat poveke vrednuvanost.. pa neli i pocetocite na recenicite so koisto izrazuvame kao prividno voodusevunje pokazuva deka sepak od start go markiras toj covek po negovata sredba so porokot.. iliti poslobodniot zivot.
suma sumarum, vrednostite si se vrednosti sami po sebe i nemaat potreba od potenciranje.. Na karjot na kraistata,kolku i da go dobijat -dobieme (da pisam i vo moe ime ,zatoa sto nikoj ne e sovrseno normalen)toa priznanie ,sekogas ostanuva prasanjeto,kolku ke bideme cisti vo nasata sovest.. a sepak mislam deka e tamu najgolemoto priznanie..
p.s. ova se moi pocetoci na ovoj forum,potocno ovaa oblast ,pa molam za razbiranje ako malku e pod pritisok na trema na prv nastap :)

Ja ja znam malku drugacije ama poentata e ista
"Goleminata na covekot ne e vo to ada ne padne,tuku da stane koga ke padne"
Vo sekoj slucaj ubavo kazano.
Sto se odnesuva do temata,ne znam kolku ke ostanam vo nejziniot kontekst,ama mislam deka centarot tie luge go zasluzile bas so toa,sto bile na razlaz so normalnoto... Normalnoto odnesuvanje e samo po sebe normalno i samo po sebe e ocekuvano,zatoa i ne se potencira... Vo drugiot slucaj..se ima primer koga nesto izgubeno povtorno si go naoga svojot prav pat..
Samo ne znam zasto mislis deka tie luge dobivaat poveke vrednuvanost.. pa neli i pocetocite na recenicite so koisto izrazuvame kao prividno voodusevunje pokazuva deka sepak od start go markiras toj covek po negovata sredba so porokot.. iliti poslobodniot zivot.
suma sumarum, vrednostite si se vrednosti sami po sebe i nemaat potreba od potenciranje.. Na karjot na kraistata,kolku i da go dobijat -dobieme (da pisam i vo moe ime ,zatoa sto nikoj ne e sovrseno normalen)toa priznanie ,sekogas ostanuva prasanjeto,kolku ke bideme cisti vo nasata sovest.. a sepak mislam deka e tamu najgolemoto priznanie..
p.s. ova se moi pocetoci na ovoj forum,potocno ovaa oblast ,pa molam za razbiranje ako malku e pod pritisok na trema na prv nastap :)

Oдприлика укапирав шо сакаш да кажеш, и не сум сигурен дали намерно го напиша така или по грешка..
Велиш, нешто е изгубено и повторно си го наоѓа својот пат, као, тоа е големината..да си го вратиш своето..
Хм, па види..ќе ти го илустрирам мојот став на малку сликовит начин:

САМ си го губиш клучот, после 2 недели барање си го наоѓаш. Според мене, тоа е нормално, и не е за аплауз.. [според тебе, според пишанато, ти велиш дека е..]
НЕКОЈ ти го краде клучот, после 2 недели мачење, си го наоѓаш, според мене, тоа е за аплауз..

Oдприлика укапирав шо сакаш да кажеш, и не сум сигурен дали намерно го напиша така или по грешка..
Велиш, нешто е изгубено и повторно си го наоѓа својот пат, као, тоа е големината..да си го вратиш своето..
Хм, па види..ќе ти го илустрирам мојот став на малку сликовит начин:

САМ си го губиш клучот, после 2 недели барање си го наоѓаш. Според мене, тоа е нормално, и не е за аплауз.. [според тебе, според пишанато, ти велиш дека е..]
НЕКОЈ ти го краде клучот, после 2 недели мачење, си го наоѓаш, според мене, тоа е за аплауз..

Ah ,dobra poenta bravo, mislam deka stavovite ni se isti ,jas poinaku go iznesov moeto razmisluvanje.
Jas ne dadov aplauz za izgubenoto,bar ne pogolem od onoj za ukradenoto( vo sekoj slucaj aplauz sekogas ima koga e pobedena losata strana od zivotot) ,samo go iznesov moeto razmisluvanje zasto tie luge se poveke vo centarot na vnimanieto,zasto mislam deka dilemata na taa devojka bese tokmu vo toa..
Ednostavno mislam deka dobrata strana na covekot e sama po sebe normalna i ne privelkuva vnimanie.. za zal ili za sreka..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom