Апатијата на младата генерација

• Креатор на темата Креатор на темата Setsuko
  • Време на започнување Време на започнување
Bre bre, da se odnesuvavte kako sto pisuvate tuka, ke cvetase opstestvovo
Ama realnosta e 90% od maloletni devojcinja u Skopje setaat po minici vo 12 saat navecer, taa pojava e od poslednive 6-7 godini
Ovaa pojava ne e padnata od nebo, nego e rezultat na nemanje reakcija od tatko, majka, baba, dedo, brat, sestra...
Inaku roditelite na ovie devojcinja se rasteni vo Jugoslavija, koga demek imalo principi, moral, red i pored....

Знаат сигурно одприлика колку е плата, малку и шала беше се знае дека денешниве генерации не се замараат не се професионални

Еве како отишле кандидатите за пилоти да подигнуваат уверенија во министерството :D

Прегледај го приврзокот 452092
Овие со шорцевиве, поготово браќава со рацете напред ко обезбеџење..срам

A4C36D47-F9CE-4190-AB23-E1ABA4266C2A.jpeg

*среќа у несреќа иам страв од летање, ќе ги избегнам у широк лак.
Автоматски споено мислење:

Да се потсетиме на првото мислење на темава, да ја водиме дискусијата натака, бидејќи е за апатијата на младите.

Ова горе е веќе и некултура.

Никогаш не верував дека на 30+ ќе се претворам во намќор и мрчало кон помладите од себе, ама ете дојде и тоа време, не знам дали со право или не, времето ќе покаже.

Имав можност периодов да бидам во околина каде што седат или излегуваат тинејџери и 20+ девојки и дечки и со тоа некако несвесно да го набљудувам нивното однесување. Дремат на маса со кутија снус (воопшто не сфаќам што е шемата со тој снус, ама ај тоа е друга тема) и наргиле пред себе, воопшто не разговараат. Скролаат ко роботи по телефоните и си покажуваат нешто едни на други. И толку. Во тоа се состои нивното излегување на места кајшто има настап на бенд, пејач, DJ, сеедно и е наменето за да се забавуваат. Не знам, можеби тоа е забавата сега.

Освен ноќниот живот, кој не беше нешто сјајен и во „мое време“, сѐ повеќе забележувам различно однесување и во секојдневни навики кај младината денес. Сите се однесуваат исто/слично, нема креативност, немаат интерес за ништо што се случува околу нив, апатични се и ништо не им го држи вниманието повеќе од 2 минути. Немаат емпатија кон останатите. Ко да немаат свој став, или пак само се плашат да го искажат? Ретки се индивидуалци кои се издвојуваат од останатите, ко да имаат некој заговор и да се договориле да не чувствуваат (да не покажуваат емоции?) или да се разликуваат на било каков начин од групата. Доказ на некој начин е и форумов, пред 10-тина години да речеме тука се зачленуваа млади луѓе со желба да дискутираат и да научат нешто, последниве неколку години се добива впечаток дека освен на ТикТок младите генерации ги нема на друго место. Дури имам впечаток дека многумина имаат проблеми со вокабуларот и тоа што го знаат не можат да го поврзаат во реченица, се губат едноставно.

Секако, зборувам за генералната слика што ја имам, сигурно дека има исклучоци, но сѐ помалку, сѐ поретко.
Тоа е мојот впечаток, слободно побијте ме ако имате други искуства (се надевам дека е така).

Би сакала да дискутираме на што се должи тоа?
Дали на достапноста кон сѐ што им е (не)потребно, дали на брзото време, дали на тоа што се родени во интернет добата (тие родени по 2000 не знаат како е да се расте и живее во време без интернет), дали системот некако потфрлил или пак проблемот е некако поголем и подлабок?

Последно уредено:
Тој со шарената маица и оној до него со бркот што плаче да заплаче ќе бидат топ пилоти. У сурат им се гледа бе.
Тоа сакав да те прашам. Од кој бенд е мајцава ?

Тоа сакав да те прашам. Од кој бенд е мајцава ?
Мегадет веројатно... а тие околу него со исти бели маици со ветроказ...
Да се види кој ќе го љета!

Можам да ја замислам баграва на полагање вака:

Јас искрено сум шокирана што нема ниеден со огромно лого HUGO маица.

Вие се гикови нема кај овие такви маици. Тие се резервирани за wanna бе мафијаши, полицајци, војници, возачи на беемве итн

Па тие што доаѓаат на интервју не ни знаат која е платата па да си речат што ти ебам ќе дојдам во тренерки. А на таков начин нема ни да ја дознаат, ќе му направат два три реда и ќе му речат ќе те бараме ако се одлучиме.

За позиција не знам искрено има премногу сектори тука. ИТ, сметководство, финансии, сапорт, логистика...
А и тоа не знам што е битно, и во кафич да одам на интервју пак нема во тренерки да отидам.
Па еве кажете која е таа работа што не е од дома и е океј да одите по тренерки на работа. Чим не можеш да одиш на работа во тренерки, не можеш ни на интервју, многу јасно.
Ти си бил наивно дете ако мислиш дека си вработен поради твоите зара панталонки. Дечкото шо дошол на интервју ве има сфатено како сериозна фирма по грешка бидејќи во сериозни фирми се игра пинг понг и не знам како мислиш во блејзер да се натега некој шо дошол да покуца код на пауза. Ноншалантно на телефон пред да влезе на интервју без анксиозности и да се препотува, у џорданка, укажува на slav chad. Не знам за кај аплицирал ама да сум на твое место би се подновил со марко поло кошувчиња за да си ја повторно докажеш вредноста оти ликот може да ти ја зема работата само оти може. Ако твојата фирма не потпишува вакви рокстарс на лице место треба да се грижиш за твојата иднина. ;)

Мене ми изгледа дека денешните white collar робови што кранчаат бројки позади бироа не можат да ги преболат оделата односно баш “белите јаки” на хилфигер и ги обвинуваат младите нови робови дека биле незаинтересирани, некултурни и апатични оти дошле на дукс и самба или не дај нели боже широки панталони. Ама “новиве” не “ваљаат”, кажано како секоја претходна генерација до сега без исклучок. Строг дрес код за позиција позади биро без контакт со клиенти а не е нешто сејлс/маркетинг или ако си несреќник банка или некоја биг 4 КПМГ тип компанија што тоа го налагаат за повеќе да им веруваме е смешно и не постои причина зошто да го има тој строг дрес код во рандом аутсорс компанја кога не е ниту нивна култура да почнеме со. Кај нас на кампус сите, се до си-и-о идат на маици, дукс, папучи. Не сте во Mad Men, океј е.

Ти си бил наивно дете ако мислиш дека си вработен поради твоите зара панталонки. Дечкото шо дошол на интервју ве има сфатено како сериозна фирма по грешка бидејќи во сериозни фирми се игра пинг понг и не знам како мислиш во блејзер да се натега некој шо дошол да покуца код на пауза. Ноншалантно на телефон пред да влезе на интервју без анксиозности и да се препотува, у џорданка, укажува на slav chad. Не знам за кај аплицирал ама да сум на твое место би се подновил со марко поло кошувчиња за да си ја повторно докажеш вредноста оти ликот може да ти ја зема работата само оти може. Ако твојата фирма не потпишува вакви рокстарс на лице место треба да се грижиш за твојата иднина. ;)

Мене ми изгледа дека денешните white collar робови што кранчаат бројки позади бироа не можат да ги преболат оделата односно баш “белите јаки” на хилфигер и ги обвинуваат младите нови робови дека биле незаинтересирани, некултурни и апатични оти дошле на дукс и самба или не дај нели боже широки панталони. Ама “новиве” не “ваљаат”, кажано како секоја претходна генерација до сега без исклучок. Строг дрес код за позиција позади биро без контакт со клиенти а не е нешто сејлс/маркетинг или ако си несреќник банка или некоја биг 4 КПМГ тип компанија што тоа го налагаат за повеќе да им веруваме е смешно и не постои причина зошто да го има тој строг дрес код во рандом аутсорс компанја кога не е ниту нивна култура да почнеме со. Кај нас на кампус сите, се до си-и-о идат на маици, дукс, папучи. Не сте во Mad Men, океј е.
Види, не си во право. На секое интервју по изгледот се дочекува, по разговорот се испраќа. Ако неговата цела фирма има неофицијален договор дека ќе се облекуваат колку толку кежуал и во нормални граници, не може 20 годишен тинејџер во тренерки да дојде и да е нормално. Влегување со телефон плус водење разговор на истиот, без да поздрави, или најмалку да кимне со глава, не покажува дека детето е без анксиозност и дека има самодоверба - токму обратното. Ако имаш достигнато некоја зрелост, ќе влезеш, ќе поздравиш добар ден добар ден, за интервју сум од толку и толку и тоа е.

Знам дека си во ајти сферите, во предходната фирма кај мене пола беа такви и те сфаќам што сакаш да кажеш. Сите си беа по дукс, релакс алишта. Нема проблем. И ја сум одел некогаш така. Ама како што кажав, на прво појавување можеш да си по-официјален и по-учтив со твоите “идни” колеги.

Едит: еве сеа се вратив назад да прочитам за каква фирма станува збор. Не е само ајти. Не се само твоите луѓе таму, има сметководство, финансии - луѓе што од факултет си се научени да се носат официјално, нормално дека ке им направи впечаток кога некое детиште ке упадне у тренерки.

Знаете што дозна пред некој дн?
Најголема војна измеѓу тинејџери се води за тој кој има поноф ајфон.
Дури е тренд тинејџери намерно да си ги кршиф афјони, за да родители им купиф ноф, појјака верзија.
Проверено од прву руку.Тинејџерка низ осмех и протезу ми призна дека намерно си га скршила телефон, зшто сфи другарке имале поголем број на ајфон.Изл'жала дома дека ву паднаја несакајки и оп ноф телефон.
Вика така праат сеа сите.

Невероватно.

Што се изнатреска глупости? Никој не

Што се изнатреска глупости? Никој не ги тера да доаѓаат во скапи поло маици. Се знае аутфитот, смарт, бизнис кажуал.
И да можеш да работиш во тренерки не можеш да се појавиш во тренерки на интервју ако не им го знаеш дрес кодот. Покажување непочит е тоа, провери првин прашај па ако може терај си со тренерки, а не уште на интервју тренерки.

Ако оваа генерација сака по тренерки, што ќе биде со следната? По гаќи ќе сакаат да доаѓаат.

Знаете што дозна пред некој дн?
Најголема војна измеѓу тинејџери се води за тој кој има поноф ајфон.
Дури е тренд тинејџери намерно да си ги кршиф афјони, за да родители им купиф ноф, појјака верзија.
Проверено од прву руку.Тинејџерка низ осмех и протезу ми призна дека намерно си га скршила телефон, зшто сфи другарке имале поголем број на ајфон.Изл'жала дома дека ву паднаја несакајки и оп ноф телефон.
Вика така праат сеа сите.

Невероватно.
Не е детето криво, некој така го научил...Така е воспиатно и тоа не знае за поинаку....

Ајде да видиме што ќе се десеше ако наместо Ајфон, му земеа некој СиЈаоХонг телефон.. Или, да му речеа океј ќе ти купиме Ајфон, ама цело лето ќе работиш за да си отплатиш барем дел од него, инаку не..

Ете пак идиме дека сепак поголемата кривица е во родителите.

За 380 денари дневница имаме работено цело лето, за да појдиме со друштвото 5 дена Асамати во камп...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom