Антикампања за Охрид?

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
За ѕвездите во хотелите - Метропол, Белви, Гарден, Дрим во Струга и Гранит се сите со 4 ѕвезди.И замисли во последниов се со ол инклузив понуда - единствен хотел во Македонија со таква понуда (реално ова е жалното).
Жалното е што некои од овие хотели не исполнуваат критериуми за да се наречат со 4 ѕвезди, исправи ме ако грешам ама од еден хотел со 4 ѕвезди очекувам најмалку да има базен.

Жалното е што некои од овие хотели не исполнуваат критериуми за да се наречат со 4 ѕвезди, исправи ме ако грешам ама од еден хотел со 4 ѕвезди очекувам најмалку да има базен.
Абе сите овие се со базени (освен Гарден), ама не е само до базените, нели :)

9,5/10 домашни туристи нема да ти фрлат 5 евра бакшиш па макар цехот бил 5000.
.
Not true. Ако нема некое срање у услугата, ја увек давам минмум 10% бакшиш, сегде.
Има луѓе кои даваат бакшиш.
И не, нема врска тоа со богатството на поединецот.
Ако си спремен да издвоиш некоја сума за некоја услуга, плус 10% нема да ти напраи разлика, сигурно. (освен на малограѓаните кои наместо да купат помала кола со повеќе опрема, купуваат најскуп што може модел, па макар и само осовина и тркала)

Еве идеја:
- Стајте фоки на езероно, како боксерски вреќи, да не мора до Хрватска да идеме.

Последно уредено:
Купете си изолациони прозорци коа си имате мака или натерајте го газдата да не издава соби ебате, тоа не е проблем на туристот. Тој поштено си плаќа!
Во паралелен универзум кога ти ќе издаваш соби, остај ги нека и се качат еднаш на жена ти, пошо нели,поштено си плаќа. (ништо лично)

Тоа за галамата си има закон и треба да се почитува, дали си Ск или Ох... За такси, поштено си прашуваш и се возиш, или се качуваш, не ти пушта таксиметар, си излегуваш на семафор, каков срам, он треба да се засрами...

Во паралелен универзум кога ти ќе издаваш соби, остај ги нека и се качат еднаш на жена ти, пошо нели,поштено си плаќа. (ништо лично)
Јас не издавам соби и не плачам за туристи, а ти ако имаш вакви идеи значи си размислувал за тоа :pos:

Јас не издавам соби и не плачам за туристи, а ти ако имаш вакви идеи значи си размислувал за тоа :pos:
Не, не :)
Јас само гледам на другата стана бидеќи живеам во Охрид. Како што на туристите им сметаат високите цени и некултурата на Охриѓани (за што се сложувам и јас делумно), така и мене ми сметаат тие со нивното немање осет за време и простор.

Знаете таа шо била на пазар да купит патлижани ?
Ојт кај пазарџијава: добар ден чичко, колку ти се патлижаниве?
-50 денари кило
- ооо многу скапи бе..
- не се скапи, туку ти неубо си се омажила.

Е така и кај нас, на сите странци им е преевтино, а нас ни е најскапо. Ги гледаш грцине за велигден идет во Охрид седнати по рестораните риби, вина, виски, специјалитети... и со полни вреќи облека се враќаат назад, за децата, за внуците, за пријателите, па и за сватоштињето ќе земат по еден партал или сувенир, а ние овде се мислиме дали експресо и фанта да порачаме или пиво големо, за 1 сат да го отепаме во кафичот, и на крај да се тагираме и селфие со се пијачките за да ни завидуваат кај сме биле
А ако појме грчка без 2 фрижидери продукти не се тргвит, во ресторан имаме морална забрана, а облека со бунди зимски се враќаме 10 години стари модели шо не им се трошат, и демек вонсезонски евтина е, или летно да се купит само на враќање од кинеските пазари ако не однесит шоферон од автобусот.

Иначе преполно е овде, а најголем процент имат деца од 18-20 години, а утре ќе дојдат и постарите за на цеца чест да и напрает.

Добра рационализација, ај лајк ит.

Not true. Ако нема некое срање у услугата, ја увек давам минмум 10% бакшиш, сегде.
Има луѓе кои даваат бакшиш.
И не, нема врска тоа со богатството на поединецот.
Ако си спремен да издвоиш некоја сума за некоја услуга, плус 10% нема да ти напраи разлика, сигурно. (освен на малограѓаните кои наместо да купат помала кола со повеќе опрема, купуваат најскуп што може модел, па макар и само осовина и тркала)

Еве идеја:
- Стајте фоки на езероно, како боксерски вреќи, да не мора до Хрватска да идеме.

Ти спаѓаш во тие 10% бакшижно расположени граџани, ама 90% не.Секој со сметките.

За фоките, активен е синдромот на самоуништување и самоплукање (видеото) :)
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/...nemiravao-sredozemnu-medvjedicu---346238.html

На темава, мене ми е смрт патувањето во лето од/до Охрид со автобус.Барем до лани беше поради нападите од приватни станоиздавачи.Прва слика грда за градот на самата станица.Се мислам и на аеродром дали е така :icon_mrgr:
За среќа од мај месец пристапот им e забранет во кругот на станицата (лично бев сведок на ситуации) :
http://www.tvm.mk/vesti/ohrid/18441...t-pristap-javni-toaleti-kaj-avtobuska-stanica
На автобуската станица во Охрид има два јавни тоалети, а пристапот до тие тоалети на станоиздавачите точно е дека им е оневозможен бидејќи на станоиздавачите им е оневозможен пристап и до самата автобуска заради таа грда слика што се повторува неколку години наназад, бидејќи тие буквално во хорди ни ги напаѓаат патниците и ние сме приморани со приватно обезбедување да ги оддалечиме надвор од автобуската станица. За патниците и за сите други, вработени, возачи има ве-це-а кои функционираат.“-рече директорот на АД „Галеб“ од Охрид, Димитар Василески.

И малку школо за ароганција

Screenshot_1.png

И сељачизмот / лицемерието на ниво на нација општо
легенда.png

Последно уредено:
  1. А што е битно дали ти ја кажува цената по кревет или по цел апартман? Тоа ти е исто срање.....
  2. Цените не се исти во јуни,јули и август. Ти никогаш не си ни прашал како е цена во јуни...
  3. Таксиметар? Исти проблем секогаш, ќе ти изваде очи лепенката на таксито да го пријавиш, а и проблемот со таксито е намален за разлика од прошлите години, сега се посредени нема дивурии.
Прво не е исто дали е по кревет или за цела соба. Ко што би ти рекле во црна гора собата од ден кошта да речеме 50 евра од ден па ти ако сакаш смести и 20 луѓе во неа. Кој рекол дека не сум прашал баш и знам како одат цените нема врска кога одиш обично е 300 денари од кревет и на сите собите им се на 5 мин од плажа , а коа ќе отидеш ни езерото може да го видиш , а не па плажата!
Не кажав дека сум се возел со диво такси и не сум луд да плаќам 200 денари за такси си чекав автобус кој за 30 денари ме однесе на иста локација , а и таксистот си имаше се и која компанија и која кола , а каде се пријавуват само кажи да знам.

Девет предлози за да ги вратиме Скопските туристи!
Објавено на: July 30, 2014во: Колумни

Илинден се ближит и како по традиција ова е шпицот на сезоната. Охрид колку толку се наполна, но се поќе странски јазици се слушаат низ Охридската чаршија.
Скопскиот дијалект го имат чат-пат ама ми се чинит дека моментално поќе се зборвит
Скопски на Грчките плажи одколку на Охридските…

Секогаш домаќинот е крив за се, така и во нашиот случај за летната сезона.
Но да не навлезиме на тие дискусии (кои ги водиме овие денови) туку да предложиме
пакет мерки за Охрид да станит повторно атрактивен и за нашите пријатели од Скопје!

После долго размислување можда вистина ние во Охрид сме криви шо не ни идат поќе
Скопјани на одмор кј нас. Морат да се преземит нешто, сваќаме и ние…

dd.png

Нашите девет предлози се:

1. Да се ставит рампа на Пресека и та да функционират како не-официјален граничен премин. На секоја Скопска табличка да биде залепена ознаката “ОН“ наместо “СК“. Како на предната табличка, така и на
задната. Исто така ќе имат налепници за на багажот со текстот “Добродојдовте Скопјани во Светската убавина ОХРИД!“

2. Во Охрид немат поќе да се наплаќат со Денари туку со Евра. Бидеќи цените во Евра секогаш звучет поефтини немат поќе да имат узбуна. Едно нескафе наместо 100 денари ќе чинит 2 евра. По Скопска логика 2 Евра звучет поефтино одкако 100 Денари. Паркинг едно Евро, хамбургер 2 евра, смештај 5 евра на чоек по ноќ и најбитно (зш то најпоќе го сакате вие во Скопје) гиро 2 евра итн…

3. Скопските гости ќе ги пречекаме стриктно со англискиот јазик. И така веќе се учиме да зборвиме сите англиски со странскиве гости, па така да и на вас ќе ви збориме на англиски. Да се осеќате како во странство, ете да не речиме Лептокарија. Си играте мајтап со Охридскиот јазик, така и та провокација ќе ја спречиме одма!

4. Ќе се мобилизират екипа на Охридски деца кои со спреј ќе прскаат исклучително по сите коли со горе наведените налепници.
На сите коли ќе биде испрскано срце и ознаката ОХ. Кога ќе се вратите во Скопје да си имате еден успомен
и да се пофалите во улицата дека све биле на одмор во Охрид.

5. Максимум буџет за целиот одмор изнесува 300 евра. Ова сума ќе биде исто така проверена на Пресека. Да не потрошите вишок пари и да немат забуна околу цените и потрошените пари.

6. Ќе имат специјални кафичи за Скопјани каде цените ќе бидат во споредба со нашите соседни држави. Ќе се служит само турско кафе, чајче, пиво, сокче и за јадење нормално Гиро. Поглед ќе имаат овие кафичи накај Петрино или Косел.
Исто така да се изградит специјална плажа без шанкови, не уредена и дива. Ќе се посадит некое дрвце за сенка и ќе имат бесплатни лежалки. Колите ќе се паркираат 5км оддалечени од ова плажа, ќе имат посебна патека до плажата.

7. Најевтините станови ќе бидат изградени во Дебрца и над Косел, таму цените се движат околу 5 евра по особа на ноќ. Се поблиску до Охрид цената се креват. Клима како и кујна во станот екстра се наплаќаат, да не се различиме од нашите соседни држави.

8. Секој Скопјанец кои ќе дојт 3 години по ред во Охрид ќе биде награден со бесплатен паркинг во Охрид и Охридскиот крај. Исто така ќе може да возит без налепници во нашиот град.

9. Остана уште езерото, ама то ни е најубо па неморат да го смениме во море.

Со овие предлози ќе се потрудиме да ги привлечиме повторно нашите Скопски пријатели кој иделе масовно во нашиот град.
Па вака ќе се осеќаат повторно дома во своја држава, исто како кј јужниот сосед!

Поздрав од Охрид
Ило С.
http://ohrigani.mk/devet-predlozi-za-da-gi-vratime-skopskite-turisti/

1 Холаѓанец за 7 дена троши и дава бакшиш повеќе отколку цело Македонско семејство за исто 7 дена. ОК!
Ако ви е супер со Холанѓани, тогаш зошто плачете шо слабо годинава со македонски туристи и зошто тогаш постои темава ?
Ако овие поише трошат, тогаш и волкот сит и овците на број. Нека ви идат они и нека ви трошат пари, а ние обичните смртници истите пари ќе му ги даваме на некој грк, бугар...

Se ispotiv duri ja procitav temava cela. I celo vreme prepukuvanja dali ohrid e skap,dali uslugata e na nivo ili turistite se nevospitani:) i kako da ne se nasmees koga odgovorot za ova e ednostaven,prost i se gleda od avion. Lugeto vo ohrid sakaat da naplatat astronomska suma za mizerna usluga,mizerna pijacka,nesredena plazha,necisto ezero,krsh patishta,smestuvanje od vremeto na peshterskite luge..............i da ne nabrojuvam uste,zatoa sto ke treba da ja napolnam uste ednas baterijava na mobilniov i da ja ispraznam. I eve eden primer za tie holangjani sto ne gi vadite od usta. Na setaliste karshi salonot na vip kaj sto se prodavaat suveniri od tenekje i slicni trakatanci doagja holangjanka i go prasuva deckoto za edno malo prstence od zhica koe vo normalni uslovi ne chini povekje od 20 denari,i ovoj deckovo neznae angliski,crep da ne recham. Nekoe vreme mafta so racete,so glavata,pokazuva so prsti duri se ispoti:) i eden mu dofrluva deka treba da kaze za toa prstence koe realno ne cini ni 20 denari,deka cini tri evra. Holangjankava samo rece waaaaaaooooooo i si zamina......dali posle ova treba da kazuvam uste slucki,uste mizerii za ohrigjani?????? Reklamana na tv najdobro gi opisuva......endemski vid:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom