ANDROID (OS и телефони) vs APPLE (iOS и iPhone)

Кој (според вас) е подобар?

• Android

Гласови: 154 78,2%
  • Apple iPhone

Гласови: 43 21,8%

• Вкупно гласачи
    197
Член од
21 април 2012
Мислења
128
Поени од реакции
39
Update zavisi od kompaniite, nivna odluka. Google redovno i najbrzo si pravi update na nivniot Nexus. Samsung obicno pravi 3 pati update na flagship telefoni. Pa malku li se 3 pati da dobies update i toa so stvarno podobruvanje, a ne samo "Siri" da dobies kako update?
Galaxy dobi 3 pati update, Galaxy S2 dobi eden, ke dobie uste eden, S3 sigurno, ponatamu ke vidime... : ).
E sega ima i Androidi na pazarov, sto ne zasluzuvaat da se stavi Android na niv, tie nema da dobijat update...ama im se moze da go stavaat zasto e otvoren, besplaten i ima musterii i za tie telefoni.
A i kako sto kaza prototip, i da nema oficijalen, ke ima custom...toa e dobro kaj androidot...

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Ќе има. И на два или три HTC и плус на Галакси С 3 и Нексус. И толку! Сите други ГИ НЕМА на пазаров. Посочи ми еден корисник на Моторола смартфон на пример.

Знаеш колку смартфони по светов имаат андроид??? Зошто го имаат кога денес е тотално безвреден??? Зошто да користам некој телефон со андроид нов 3,4,5 месеци,а веќе да го почувствувам дека е стар!? Му нема надградба,апдејт...значи СТАР е,а сеуште има гаранција. Да купам BMW,да ме убедуваат дека е најново и по 4 месеци да излези ново. како би се осеќал? Кретенчина најголема на свет.

Споредбата на Windows ти ја оставив за да сватиш дека има НЕоптимизирани верзии кои мора да се исфрлат на пазарот ако сакаш да ти работи по дома некој пентиум 486 колку за да не го фрлиш во депонија. Епа направи спореда на некој таков телефон со Андроид и пофали се дека го имаш како таков. Шо ќе праиш на него,не можеш да симнеш нова апликација,немаш апдеј.....Во што е тука предноста да имаш Андроид?
Прво, тоа што нема Моторола на пазаров, кога веке спомена, не е вина на андроид, туку е вина на самата компанија која не може да произведе добар и конкурентен производ.

Второ, ајде пак да повторам бидејки гледам дека не си прочитал.
Кој вели дека ке нема 4.1 за SGS2? Во што сакаш да се кладиме дека ке ИМА 4.1 за SGS2 (и за многу други)?
Голем к*р што нема да биде "официјален" од самсунг.ком. Ниту до сега сум користел "официјален" ROM, ниту пак од сега ке користам.
Посебно обрни внимание на болдираното, а уште повеке на црвеното.

Трето, ај доста мрчиш и види овде на колку телефони до сега производителите решиле да им ги прекинат "официјалните" :cautious: апдејти на 2.1, 2.2..., али сепак тие имаат неофицијални third party апдејти на 2.3, 4.0...

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
На почетокот на темава работата беше: „Apple е иновативен, они први го составија таквиот концепт на smartphone...“, сега муабетот е дека Apple не бил иновативен, туку само иновативните работи ги доведувал до перфекција. Каде оди муабетов?

Ете и анкетата погоре си покажува некој резултат... :)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Прво, тоа што нема Моторола на пазаров, кога веке спомена, не е вина на андроид, туку е вина на самата компанија која не може да произведе добар и конкурентен производ.

Второ, ајде пак да повторам бидејки гледам дека не си прочитал.

Посебно обрни внимание на болдираното, а уште повеке на црвеното.

Трето, ај доста мрчиш и види овде на колку телефони до сега производителите решиле да им ги прекинат "официјалните" :cautious: апдејти на 2.1, 2.2..., али сепак тие имаат неофицијални third party апдејти на 2.3, 4.0...
Муабетот е општо, телефоните не ги бива доволно за да издржат апдејт, затоа што хардверот, уредите и оперативниот заедно се каша-попара. Тоа што ти или јас знаеме да најдеме и инсталираме Custom ROM е сосем трето.

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Зошто да користам некој телефон со андроид нов 3,4,5 месеци,а веќе да го почувствувам дека е стар!? Му нема надградба,апдејт...значи СТАР е,а сеуште има гаранција. Да купам BMW,да ме убедуваат дека е најново и по 4 месеци да излези ново. како би се осеќал? Кретенчина најголема на свет.
Би се осекал супер. Голем к*р ако после 4 месеци излезе ново БМВ кога моето е исто така супер.
Имам SGS2 и кога излезе S3 ниту се оскав како кретенчина, ниту телефонот го почувствував како стар, ниту имам потреба да го заменам за S3.

Знаеш колку смартфони по светов имаат андроид??? Зошто го имаат кога денес е тотално безвреден???
Ова ти е најјак дел од се. Со два збора ги "закопа" "глупавите" компании (скоро сите од бизнисот со смартфони) кои имаат Андроид на нивните уреди и прават милијарди евра профит од тоа. (y)
:pos::pos::pos:

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Андроид го има најмногу на пазаров. Штета голема што 98% од тие телефони се срање од типот на lg, alcatel и no name од china.
--- надополнето: 2 јули 2012 во 17:07 ---
А да ти зте рејсер , и т-мобиле мове баланс

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Муабетот е општо, телефоните не ги бива доволно за да издржат апдејт, затоа што хардверот, уредите и оперативниот заедно се каша-попара. Тоа што ти или јас знаеме да најдеме и инсталираме Custom ROM е сосем трето.
Кои телефони?
90% од неапдејтирањето е од профитерски причини на самите компании, а не од тоа дека "хардверот не може да издржи". SGS2 нема да има "официјален" 4.1 од чисто профитерски причини. Не е доволно добар за 4.1? Bitch please, Галакси нексус е добар, а SGS2 не е, а го имаат истиот процесор. SGS2 и 4.1 е само пример, има многу телефони со истата приказна.
Е сега нормално, нема да можеш да му ставиш Андроид 4.0 на телефон како HTC Hero со 500 мегахерци процесор.

И апсолутно не гледам што е сосема трето да знаеш да инсталираш Custom ROM. Ако не знаеш значи дека не те интересира. И таквите корисници баш ги боли брига дали телефонот им има 1.6, 2.3, 4.0 или 4.1.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Кои телефони?
90% од неапдејтирањето е од профитерски причини на самите компании, а не од тоа дека "хардверот не може да издржи". SGS2 нема да има "официјален" 4.1 од чисто профитерски причини. Не е доволно добар за 4.1? Bitch please, Галакси нексус е добар, а SGS2 не е, а го имаат истиот процесор. SGS2 и 4.1 е само пример, има многу телефони со истата приказна.
Е сега нормално, нема да можеш да му ставиш Андроид 4.0 на телефон како HTC Hero со 500 мегахерци процесор.

И апсолутно не гледам што е сосема трето да знаеш да инсталираш Custom ROM. Ако не знаеш значи дека не те интересира. И таквите корисници баш ги боли брига дали телефонот им има 1.6, 2.3, 4.0 или 4.1.
Поентата е дека Apple ваков, онаков, кур го боли за корисниците...

А iOS 6.0 ќе има и за iPhone 3Gs, официјално. Картите се свртени, сега сите други вадат непотребни телефони чисто да ви цицаат пари. Квад кор процесор и 2 гигабајти рам? Извини, кажи ми една third party апликација која е оптимизирана за тоа на Андроид? :)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Поентата е дека Apple ваков, онаков, кур го боли за корисниците...

А iOS 6.0 ќе има и за iPhone 3Gs, официјално. Картите се свртени, сега сите други вадат непотребни телефони чисто да ви цицаат пари. Квад кор процесор и 2 гигабајти рам? Извини, кажи ми една third party апликација која е оптимизирана за тоа на Андроид? :)
Infinity Blade...... уствари ја нема за андроид :)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Infinity Blade...... уствари ја нема за андроид :)
Типичен Андроид фанатик - Зашто купуваш квад кор? Па, future proof е!

За 3 месеци искача HTC Xtreme One со Android Waffle 4.2 и нормално претходниот модел не е поддржан. Oh, the irony.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
Јас имам стар смартфон ХТЦ ДХД рутиран сменет РОМ и уште си терам без гајле досега не сум имал FORCE CLOSE (падови) за разлика од ајван кое е џејлбрекуван и те како имаше падови само што не сакате да признаете или не сте забележале, а што се однесува за редовни апдејти кај ајфони или други iуреди дали сте запрашале зошто има редовни апдејти и тоа без знаење на корисникот и почнува апдејти како што на мојот ајпад 3 со 4G и ми доаѓа дебела сметка 8600 денари ебати апдејтот ма к*р ме заболе за апдејти.Патем глупаво е да кажам дека апдејти служат за остранување багови,закрпи,додавање нови опции,додавање нови апликации само на англиски како што е Siri додека за македонски и други не-англиски јазици за ништо не им вреди,значи очигледно iOS има многу багови и се нешто фали;)

Sent from my iPad 3 using Tapatalk HD

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Јас имам стар смартфон ХТЦ ДХД рутиран сменет РОМ и уште си терам без гајле досега не сум имал FORCE CLOSE (падови) за разлика од ајван кое е џејлбрекуван и те како имаше падови само што не сакате да признаете или не сте забележале, а што се однесува за редовни апдејти кај ајфони или други iуреди дали сте запрашале зошто има редовни апдејти и тоа без знаење на корисникот и почнува апдејти како што на мојот ајпад 3 со 4G и ми доаѓа дебела сметка 8600 денари ебати апдејтот ма к*р ме заболе за апдејти.Патем глупаво е да кажам дека апдејти служат за остранување багови,закрпи,додавање нови опции,додавање нови апликации само на англиски како што е Siri додека за македонски и други не-англиски јазици за ништо не им вреди,значи очигледно iOS има многу багови и се нешто фали;)

Sent from my iPad 3 using Tapatalk HD
Кои апдејти ти се тие бре? Јас од 2-3 години користење не сум налетал на такво нешто, или па да се апдејтува без да знам.... И кои се тие падови/крашови на џеилбрејкуван? Да побарам на ајфонов....

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Кои апдејти ти се тие бре? Јас од 2-3 години користење не сум налетал на такво нешто, или па да се апдејтува без да знам.... И кои се тие падови/крашови на џеилбрејкуван? Да побарам на ајфонов....
Кои андроид телефони немаат апдејт ? Ја на 2 години стар андроид возам најнова верзија. sigh.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Кои андроид телефони немаат апдејт ? Ја на 2 години стар андроид возам најнова верзија. sigh.
Кој телефон? И со ROM или без? Има некои што издржуваат повеќе од 1 година :) ама 99% муабетот им е во месеци... за греота.

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Кој телефон? И со ROM или без? Има некои што издржуваат повеќе од 1 година :) ама 99% муабетот им е во месеци... за греота.
LGP500

За секој телефон што е доволно популарен да има луѓе што работат на него има костум ром.

Него тенки стануваат аргументиве за некој да купува ајфон.

Kajgana Shop

На врв Bottom