Анархија

• Креатор на темата Креатор на темата anarchy
  • Време на започнување Време на започнување
Не мораш да дискутираш, јас имам желба да реплицирам. Поназад имам напишано на кои места се реализирало анархистичкото општество, меѓутоа тоа билe мали територии, со релативно малку луѓе и скоро секогаш биле уништени од страна на властите. Анархијата бара одговорност и свесност. Кога би дошло до таа општествена состојба на глобално ниво, значи дека индивидуите станале свесни. Прв чекор до тоа е согледување и освестување за општата состојба во светот. На добар пат сме! :icon_lol:
Хммм, на добар пат? Не сум сигурен. И да сме на добриот пат, сепак е мноооооогу далечен. Човечката ненаситност и завист, тешко дека некогаш ќе се надмине.

Хммм, на добар пат? Не сум сигурен. И да сме на добриот пат, сепак е мноооооогу далечен. Човечката ненаситност и завист, тешко дека некогаш ќе се надмине.

Само ќе те поправам и покрај саркастичноста на AnFem, а што ако ненаситноста и зависта нема потреба да се надминат? Зошто секогаш да се размислува дека одредени наметнати, или стекнати морални особини или нагони, мора да се искоренат, за да се пристапи кон она т.е.„утопистичко“?

Само ќе те поправам и покрај саркастичноста на AnFem, а што ако ненаситноста и зависта нема потреба да се надминат? Зошто секогаш да се размислува дека одредени наметнати, или стекнати морални особини или нагони, мора да се искоренат, за да се пристапи кон она т.е.„утопистичко“?
Затоа што директно се коси со принципите на анархизмот. Човечкото око (по природа) е ненаситно. Не може да има секој се’ колку и да е изобилие. Ти текнува на Авел и Каин?

Transhumanizmot I eugenikata ke bidat spas za whole mankind.

Samo taka nasite nedostatoci ke bidat nadminati!

Yeah Nikola gluevski Ljubco georgievski I nivnata omlet lobotomija omladina.

Анархијата е утопија, никогаш човештвото неможе да функционира без хиерархија. Барем не во цивилизиран облик.
Колку е применливо во пракса, може да се види во еден обичен куќен совет, каде десетина станови неможе да се договорат да сменат една обична сијалица.

Анархијата е утопија, никогаш човештвото неможе да функционира без хиерархија. Барем не во цивилизиран облик.
Колку е применливо во пракса, може да се види во еден обичен куќен совет, каде десетина станови неможе да се договорат да сменат една обична сијалица.
Одлично кажано со пример (y)

• Ми се допаѓа
Reactions: Nex

Кхм!

Келтска Ирска (650 - 1650), Исландска заедница (930-1262), Пиратските републики во Северна Африка, Либерталија (1670 - 1690), Утопија (1847 - 1861), Анархистичка Каталонија (1936 - 1939), градот Кристијанија, Украина (1918- 1922), Англија...

Изолирани случаеви секогаш имало, и денеска има амиши, кибуци и слични заедници кој живеат на тој начин, но човештвото како целина никогаш нема да функционира без хиерархија.
Во крајна линија, времето секогаш го има последниот збор. И комунизмот во минатото беше реалност во многу земји во светот, но денес токму тоа - времето, му пресуди. Па така освен во Северна Кореа и делумно во Кина, комунистички режими практично и непостојат.

Изолирани случаеви секогаш имало, и денеска има амиши, кибуци и слични заедници кој живеат на тој начин, но човештвото како целина никогаш нема да функционира без хиерархија.
Во крајна линија, времето секогаш го има последниот збор. И комунизмот во минатото беше реалност во многу земји во светот, но денес токму тоа - времето, му пресуди. Па така освен во Северна Кореа и делумно во Кина, комунистички режими практично и непостојат.

Делумно се согласувам со тебе. Ќе продолжиме во друга прилика.

Zaboravi da spomnes deka edinstven realno gledano uspesen primer e Ukrainskiot(dobro osven malku kanibalizam).

Drug aspekt mnogu vazen e sto so umetnosta sto so tehnoloskiot napredok za koj ne naogam mehanizamtkako bi uspeal bez HP,IBM TOSHIBA(napravija reaktor kolku kujiste za PC) I niza dostignuvanja koi ke se zamenat so trava lsd I ayahuaska I drug aspekt e podelbata na trudot- nekam blizu rentgen aparat v bolnica nita 400 metra podzemja kako krt da vadam ruda I na banderite nekamta se kacuvam nitu da bidam asistent bagerist.

No se prasuvam sto ke stane so umetnosta????

Sto so literaturata pa ako e idealno se kade e inspiracijata, ako nema 'ugneten' I 'ugnetuvac' pa I tponizeni I navredeni, kralovi I kralici??

Sepak momentalno mnogu luge se trudat prakticno za anarhija I rabotat na ostvaruvanje na taa utopija, normalno ako arhitektot ubavo ja iscrta mapata na teritorijatatati metodot zatdobivanje na teritorijata bez pritoa drzavata da ja saka nazad no poleka-molete boga deca vistinskite luge da zavrsat rabota za vas.

Zaboravi da spomnes deka edinstven realno gledano uspesen primer e Ukrainskiot(dobro osven malku kanibalizam).

Drug aspekt mnogu vazen e sto so umetnosta sto so tehnoloskiot napredok za koj ne naogam mehanizamtkako bi uspeal bez HP,IBM TOSHIBA(napravija reaktor kolku kujiste za PC) I niza dostignuvanja koi ke se zamenat so trava lsd I ayahuaska I drug aspekt e podelbata na trudot- nekam blizu rentgen aparat v bolnica nita 400 metra podzemja kako krt da vadam ruda I na banderite nekamta se kacuvam nitu da bidam asistent bagerist.

No se prasuvam sto ke stane so umetnosta????

Sto so literaturata pa ako e idealno se kade e inspiracijata, ako nema 'ugneten' I 'ugnetuvac' pa I tponizeni I navredeni, kralovi I kralici??

Sepak momentalno mnogu luge se trudat prakticno za anarhija I rabotat na ostvaruvanje na taa utopija, normalno ako arhitektot ubavo ja iscrta mapata na teritorijatatati metodot zatdobivanje na teritorijata bez pritoa drzavata da ja saka nazad no poleka-molete boga deca vistinskite luge da zavrsat rabota za vas.

Да купеше поголем мобилен да можеш да ги погодиш буквите? :rolleyes:

• Ми се допаѓа
Делумно се согласувам со тебе. Ќе продолжиме во друга прилика.
Поентата ми беше дека постоењето на одредена општествена структура во минатото не е доказ или аргумент за исправност и применливост на истата на глобално ниво. Одејќи по таа логика и муслиманите сакаат шеријат за целото човештво, затоа што одредени земји го имале и го имаат воведено.
Не е хиерархијата сама по себе тоа што ги ограничува луѓето, туку манипулацијата на поединци или групи, кој преку неа имплементираат цели и "вредности" за да остварат свои интереси на сметка на останатите.

• Ми се допаѓа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom