Ало, брза помош?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Doktore ne raskazuvaj prikazni znaeme kako ladno se ponasaat. Jas koga imav soobrakjajka i bev parce napraven a bev na samo 3 minuti od brza pomos, se javiv na tatko mi on dojde i me odnese u bolnica a brzata pomos dosla posle 20minuti od koa jas zaminav. Kazi mi na sto lici toa?
Isto se ima deseno da gi slusam kako se ponasaat dobivaat povik i mrtvi ladni poleka si punat i voda(aj ok da imaat u kola) ali takvi ladni aaa pa pacientot imal rak isto mu se fakja koa ke stigneme....mislam NO COMMENT

Мислам дека нема потреба од правење на скандали за сладоледот што го јаделе бидејки секој има право на една минута одмор а и секоја кола е опремена со радиостаница, ако гледаме така тогаш полицајците се тие што највеќе ,,јадат сладолед,, низ градов за време на работно време. Инаку ако сакате да гледате како се злоупотребува службено возило чим толку дигате прашина застанете во Лептокарија на паркингот и ке видите како со службено возило се иде да се купи сендвич па некогаш си знаат и да седнат во околните сендвичари да си јадат така да во овој случај сладоледот е една капка во море а и не се они криви... многу им допуштиле :) поз.

И они биле душички ,ооо срцки по сладолед отишле :(

Милион пати имам кажано и пак ќе повторам според мене: Медицината не е наука за секој!!! Треба оделување од многу работи за да бидеш лекар, да си хуман и да си издржлив е дел од тоа. Затоа ова е наука бр. 1 во светот и не е за секој пак ќе кажам. Што да кажат оние лекари што имаат операции по 15 саати? И они сладолед да лижат додека сецкаат? Ја види ги...

Милион пати имам кажано и пак ќе повторам според мене: Медицината не е наука за секој!!! Треба оделување од многу работи за да бидеш лекар, да си хуман и да си издржлив е дел од тоа. Затоа ова е наука бр. 1 во светот и не е за секој пак ќе кажам. Што да кажат оние лекари што имаат операции по 15 саати? И они сладолед да лижат додека сецкаат? Ја види ги...

А ако има пауза шо пречи да земе сладолед или нешто друго за јадење. Мора и тие да јадат - луѓе се. Според твоето излегува дека лекарите треба да се испосници. :)

Она што треба да не засега е како си ја вршат работата, а не што јадат на пауза. Сигурно и вие не сакате да ви се меша некој што ќе јадете на пауза.

А ако има пауза шо пречи да земе сладолед или нешто друго за јадење. Мора и тие да јадат - луѓе се. Според твоето излегува дека лекарите треба да се испосници. :)

Она што треба да не засега е како си ја вршат работата, а не што јадат на пауза. Сигурно и вие не сакате да ви се меша некој што ќе јадете на пауза.

Не зборам за тоа што биле на пауза, туку што го зеле возилото со нив. Како помала при сообраќајка очајно ми требаше кислород и пренос до ургентно и чекаа моите 45 минути, кога ги прашаа зошто каснат, рекоа немале возило. Да закаснеа уште 5 минути мислам дека немаше да пишувам сега на темава. Имав јас среќа да се спасам ама некој за жал како што гледам нема да ја има штом лекариве вака злоупотребуваат.

Не ме сфаќајте лично, не дека го посакувам ова, скраја да е, ама да видам на ваше дете да му треба брза помош и да каснат, да ви го речат истово како би се чувствувале и дали би викале е де, на сладолед отишле.

Во право си. Ми го промена мислењето за 180 степени.
Тие, кај и да биле, требало да го однесат возилото (пример - процес од саат и пол), па да се вратат назад со автобус, такси или сл, па да пукнат по еден сладолед. Пак се враќаат назад, го земаат возилото, се враќаат назад, и одат кај што тргнале, доколку не им се спие во 4 сабајле :)

Во право си. Ми го промена мислењето за 180 степени.
Тие, кај и да биле, требало да го однесат возилото (пример - процес од саат и пол), па да се вратат назад со автобус, такси или сл, па да пукнат по еден сладолед. Пак се враќаат назад, го земаат возилото, се враќаат назад, и одат кај што тргнале, доколку не им се спие во 4 сабајле :)

Малага е блиску до клинички центар :) Пешки се стига за 10 минути и 10 минути назад :)

Е ок де, купувале сладолед. Big fucking deal.
Разбирам дека докторската професија не е за секој, дека треба навистина издржливост, па и испосништво во некои моменти. Исто е јасно дека во оваа професија можноста за грешки треба да се сведе на минимум. Затоа и се губат докторски лиценци , ама мора ли да се прави скандал за секоја можна ситница. И што е следно : ,,Докторката била во wc додека донеле итен случај. Па како смеела, па зарем е тоа етички да се извршуваат физиолошки потреби додека трае работното време.,,
Најверојатно не пропадна здравството поради тоа задоцнување на возилото од 10 минути.

Беше само пример. А доколку не е ...

Замисли колку им треба на докторите да ја стартуваат колата и да тргнат кај што ќе им кажат, штом се толку блиску :)

Не зборам за тоа што биле на пауза, туку што го зеле возилото со нив. Како помала при сообраќајка очајно ми требаше кислород и пренос до ургентно и чекаа моите 45 минути, кога ги прашаа зошто каснат, рекоа немале возило. Да закаснеа уште 5 минути мислам дека немаше да пишувам сега на темава. Имав јас среќа да се спасам ама некој за жал како што гледам нема да ја има штом лекариве вака злоупотребуваат.

Не ме сфаќајте лично, не дека го посакувам ова, скраја да е, ама да видам на ваше дете да му треба брза помош и да каснат, да ви го речат истово како би се чувствувале и дали би викале е де, на сладолед отишле.

Значи не може да знаеш дали го зеле возилото специјално за да купат сладолед (шо не верувам) или пак на враќање од интервенција подзастанале и купиле. И ти не ме сфаќај лично ама и ти да дежураш 24 сати и на километар од работното место да нема продавница или ресторан за храна ќе те видам дали ќе ги осудуваш :)

И после зашто се јавуваат (и покрај тоа што едвај врзуваат крај со крај) луѓе у ремедика, систина...за итни интервенции и покрај тоа што ги плаќаат придонесите. Систина немам видено да шетаат со раце в џеб низ ходници, ниту да одат по сладолед (осим ако не им е пауза).
Ние сме сеуште учени на претходниот систем (клај-клај), шефови, раководители, директори ставени ради реда за пари или без доволно моќ да сменат нешто, иако треба да им текне дека средствата за да работат се добиени од граѓаните.

Да закаснеа уште 5 минути мислам дека немаше да пишувам сега на темава.
Доцнат, тешко се решаваат да земат пациент дури и во критична состојба (мозочен удар на пример, не сакаа да го земат), да не спомињам што имам гледано шофери од таа служба-алкохоличари...како дел од здравството и оваа служба кубури со познатите болки на неодговорен персонал (дел од персоналот ваљда со врски кој ја грди сликата и за другиот дел), немање, кратење, недостаток, "штедња". Како и сите државни служби со вака голема одговорност.
Брза помош е критикувана постојано, но другите служби (као матичните кои патем ги приватизираа) не се ништо подобри...сигурно не се и кај нив парите во прашање...земаа пара колку за еден најнов опел :)

--- надополнето ---

1 Ало брза помош?
2 Да повелете
1 Ме боли
2 Каде ве боли?
1 Многу ме боли, оф, ах.....
2 Полека господини смирете се,
1 аах, ууух, ааа
2 Што ве боли господине?
1 Qрот ме боли дојди испуши ми го

Не е шала, жива вистина е и вакви јавување се случуват не еднаш, а повеќе пати во текот на еден ден. И после лекарите се виновни.

А на враќање од случај ако поминуват од тоа место нз зошто да не застанат и да си купат што им треба за јадење или да седнат да јадат ако тогаш им е паузата. При положба 12 или 24 сата дежурство! не само сладолед туку и кебапи ќе идат да купат, гарант само да иде некој да ги следи и после тоа да го прикаже као нехумано дело. Е.ате лекарите пациентите умираат, а тие ќе јадат. :kesa:
Ова истото се дешава и у противпожарна...тие сепак седат во пожарна и интервенираат на повик...и у полиц. станица имало вакви мајтапи.

Тоа е точно што го кажа за медицината но сепак, секој е човек и неможете да очекувате од еден човек свети нешта, но јас не реков погоре дека кога возилото е побарано на интервенција дека во тој момент имаат право на пауза :(

--- надополнето ---

Doktore ne raskazuvaj prikazni znaeme kako ladno se ponasaat. Jas koga imav soobrakjajka i bev parce napraven a bev na samo 3 minuti od brza pomos, se javiv na tatko mi on dojde i me odnese u bolnica a brzata pomos dosla posle 20minuti od koa jas zaminav. Kazi mi na sto lici toa?
Isto se ima deseno da gi slusam kako se ponasaat dobivaat povik i mrtvi ladni poleka si punat i voda(aj ok da imaat u kola) ali takvi ladni aaa pa pacientot imal rak isto mu se fakja koa ke stigneme....mislam NO COMMENT

велите ладно, па мора да се понашаат ладно ако се вржат за пациентот емотивно ке умрат за краток стаж, мислам да зборуваме реално само ладното однесување ти дава можност да донесуваш паметни одлуки! Незнаете како е на клиника има бебиња стари лица, деца млади ако не постапуваме ладнокрво колку мислиш дека би бил просечниот живот на еден лекар :) Некои работи не ги оправдувам, лежерната интервенција никако, но сакав друго да ви укажам погоре ако ме разбирате.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom