Истото се прави и со Бугарите, постојано се одржуваат тензии, опстојуваат и се форсираат ликови како Каракачанов или Божидар Димитров, кои редовно провоцираат како не би се заборавиле “бугарските претензии“ и постојано би се одржувала македонско-бугарска нетрпеливост.
Овие две теми имаат многу подлабока суштина за дискутирање и треба отворен ум за да се разберат, наместо механички да се реагира на дразбата.
Da sosema si vo pravo...ama mene naj me zacuduva sto ziveeme vo vreme i opstestvo kade skoro sekoj vid informacija e lesna za dostap,a od druga strana vo sekoj drzava na Balkanot postojat naivnici koi se fakaat za falsifikuvani i promisleno namesteni rezultati od anketi,so cel da se sozdadat meguetnicki tenzii koi vo realnost ne postojat.
Jas iskreno se nadevam deka nema da ima Makedonci ili albanci koi ke se fatat na mamkata so nemestenata anketa,se nadevam deka nemame vo nasheto opstestvo do tolku neprosvetleni i prosti individui,koi da se palat ko mladi majmuni.
Od druga strana vo vrska so Bugarija i bugarsko-makedonskata netrpelivost...toa e jasno ko den deka odnosite so bugarite nikogash nema da gi sredime,od pricina sto nie makedoncite sme premnogu cuvstvitelni na temi sto od istoriski aspekt gi zasegaat i niv.Ne se samo Karakacanov i Dimitrov problemot.I Bugarija kako drzava si ima svoi problemi,ama isprosteniot bugarski narod namesto konstruktivno da pogledne vrz istite,tie idat na makedonski forumi,begajki od bugarskata realnost,ke procitaat na kajgana ,,bugari-tatari,, ispagaat vo depresija i istoto po inercija go proglasuvaat za ,,oficijalen stav na Skopje i Makedoncite,,
Bugari,sto ke im pravish...Takvi se oni,ako ne drugo, sum im ja prostudiral nivnata narodopsihologija najdobro.
A navistina ke beshe dobro da imavme barem eden sosed kako poddrska vo ovie teski za nas Makedoncite vreminja.
So Grcija voopsto ne moze da se ostvari dijalog,so Bugarija isto,Srbija pak e premnogu slaba,i taa ne moze glava da krene od problemi,de so kosovarite,de so Hrvatite imaat problemi,krajot ne im se dogleduva.
Navistina zalno za Makedonija sto nema regionalna poddrska,dobro e sto stranski individui kako sto e reziserot na ,,Ime si e ime,, od nekakva si konsolidarnost lobiraat za Makedonija,pretstavuvajki ja i makedonskata strana na problemot,so cel da doznae Evropa i svetot deka ne samo grckata strana e pravilnata strana.