Албанската тајна служба против МАКЕДОНЦИТЕ

Ништо не е случајно, посакуваната реакција ја добија од нас, сега тензијата треба да расте, повторно психоза и заплашување на народот, сменете име сменете име сменете име или лошите албанци ќе се симнат од планина и ќе пукаат, ќе ве дестабилизираат и сл. дежа ву!

Овие работи се во знаење и соработка правени, како на нашите така и странските интереси.

Па анкети на торбешката А1 за тоа како меѓуетничките односи биле ептен влошени, на граница на експлозија, и комшиите повеќе не се сакале...

Најверојатно ова се прави со цел да се заплаши народот, да се спреми за предвремени избори, да попушти за името...
Ни набиваат комплекси од сите страни, издржете....:jaj:

Стварно не сакам на таков начин да дискутирам . Велиш дека Албанците ќе ја дестабилизираат Македонија еве уште еднаш ќе те прашам што ќе барат баш сега во овој момент? поделба, кантонизација.
Албанците никогаш не бараат поделба,тие тоа го остваруваат.

Доста интерен кометар. Имаш напишано дека е очигледно кој ги влече конците па затоа и те прашав. Па право да ти кажам и да не ми одговориш знам што мислиш. Национализмот е најдобра мерка за контролирање на луѓето. Слепиот национализам ги уништува деловите од мозокот за правилно анализирање на настаните.

Па реков веќе дека ништо не е случајно, после “добронамерната“ изјава на Фуере, некој нели не знаеме кој, се обидува да не потсети на “албанската закана“, па подгрева реактивен национализам кој ќе создаде рефлексија и кај другата страна и би требало да дојде до “влошување на меѓуетничките односи“ според стандардите на ЕУ и оние кои се обидуваат да истуркаат агенда за капитулирање на државата, народот и да се промени веќе еднаш името.

Тука за очигледни ги гледам само Западот, кои постојано ги користат Албанците, вклучувајќи ги и Грците кои тоа дури и отворено јасно и гласно го имаат потенцирано, дека чекаат Албанците да им ја завршат таа работа да не постои национална држава на Македонците.

Погледни ги само овие два паралелни настани во весников во врска со “јазикот“:

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=460CCA34556B0D478D7AA1D42790737D

Симптоматично истиот проблем темпиран истовремено?

Па реков веќе дека ништо не е случајно, после “добронамерната“ изјава на Фуере, некој нели не знаеме кој, се обидува да не потсети на “албанската закана“, па подгрева реактивен национализам кој ќе создаде рефлексија и кај другата страна и би требало да дојде до “влошување на меѓуетничките односи“ според стандардите на ЕУ и оние кои се обидуваат да истуркаат агенда за капитулирање на државата, народот и да се промени веќе еднаш името.

Тука за очигледни ги гледам само Западот, кои постојано ги користат Албанците, вклучувајќи ги и Грците кои тоа дури и отворено јасно и гласно го имаат потенцирано, дека чекаат Албанците да им ја завршат таа работа да не постои национална држава на Македонците.

I pokraj nepostoenjeto na vistinski meguetnicki konflikti,se najde nekoj pametnakovski,koj sto izvade falsifikuvani rezultati za navodno ,,losite,,meguetnickite odnosi vo drzavava.I seto toa bazirano na edna najobicna anketa.Ne mi se veruva deka i megu albancite i megu makedoncite postojat naivnici koi ke se fatat na mamkata za ,,vloseni meguetnicki odnosi,,... Koga vo realnost ne postojat vo takvi ogromni razmeri.

http://sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/pratenicite-za-poslednata-anketa-za-megjuetnichkite-odnosi

Inaku za Grcija si prav,momentalno citam kniga na grcki avtor vo vrska so grckata diplomatija i diplomatskite odnosi so sosednite zemji...Vo svoeto delo jasno naglasuva deka,citiram:,,Grcija so site svoi sili se trudeshe da ja zacuva vo celost BJR Makedonija,razbirajki deka potencijalnata podelba na taa drzava moze da dovede do seriozna destabilizacija na Balkanot...Sega vo vreminja koga bivsata jugoslovenska republika siri nacionalisticka politika kon svoite sosedi i i kako takva pretstavuva seriozna opasnost za balkanskiot region,najdobro ke bide Grcija da go zrtvuva svojot zlaten telec-a imeno celosta na BJRM. ,,

Ova e samiot izvadok od knigata.

A,inace ne veruvam deka albancite ke bidat nekakov faktor za Makedonija.Imajki predvid deka EU se bazira vrz hristijanski cennosti,eve svedoci sme na vreme koga i izgradbata na minarinja leka poleka ke bide reducirana na minimum vo samata EU,Turcija samo zaradi dominantno islamskata religija nema ni da vleze vo EU,togash pretpostavuvam deka kako prvo Evropska Unija ke intervenira i nema da dozvoli albancite da ja destabiliziraat Makedonija i da si sozdadat uste edna muslimanska drzava vo srceto na Balkanot.:toe:

Истото се прави и со Бугарите, постојано се одржуваат тензии, опстојуваат и се форсираат ликови како Каракачанов или Божидар Димитров, кои редовно провоцираат како не би се заборавиле “бугарските претензии“ и постојано би се одржувала македонско-бугарска нетрпеливост.

Овие две теми имаат многу подлабока суштина за дискутирање и треба отворен ум за да се разберат, наместо механички да се реагира на дразбата.

Истото се прави и со Бугарите, постојано се одржуваат тензии, опстојуваат и се форсираат ликови како Каракачанов или Божидар Димитров, кои редовно провоцираат како не би се заборавиле “бугарските претензии“ и постојано би се одржувала македонско-бугарска нетрпеливост.

Овие две теми имаат многу подлабока суштина за дискутирање и треба отворен ум за да се разберат, наместо механички да се реагира на дразбата.

Da sosema si vo pravo...ama mene naj me zacuduva sto ziveeme vo vreme i opstestvo kade skoro sekoj vid informacija e lesna za dostap,a od druga strana vo sekoj drzava na Balkanot postojat naivnici koi se fakaat za falsifikuvani i promisleno namesteni rezultati od anketi,so cel da se sozdadat meguetnicki tenzii koi vo realnost ne postojat.

Jas iskreno se nadevam deka nema da ima Makedonci ili albanci koi ke se fatat na mamkata so nemestenata anketa,se nadevam deka nemame vo nasheto opstestvo do tolku neprosvetleni i prosti individui,koi da se palat ko mladi majmuni.

Od druga strana vo vrska so Bugarija i bugarsko-makedonskata netrpelivost...toa e jasno ko den deka odnosite so bugarite nikogash nema da gi sredime,od pricina sto nie makedoncite sme premnogu cuvstvitelni na temi sto od istoriski aspekt gi zasegaat i niv.Ne se samo Karakacanov i Dimitrov problemot.I Bugarija kako drzava si ima svoi problemi,ama isprosteniot bugarski narod namesto konstruktivno da pogledne vrz istite,tie idat na makedonski forumi,begajki od bugarskata realnost,ke procitaat na kajgana ,,bugari-tatari,, ispagaat vo depresija i istoto po inercija go proglasuvaat za ,,oficijalen stav na Skopje i Makedoncite,,

Bugari,sto ke im pravish...Takvi se oni,ako ne drugo, sum im ja prostudiral nivnata narodopsihologija najdobro.

A navistina ke beshe dobro da imavme barem eden sosed kako poddrska vo ovie teski za nas Makedoncite vreminja.

So Grcija voopsto ne moze da se ostvari dijalog,so Bugarija isto,Srbija pak e premnogu slaba,i taa ne moze glava da krene od problemi,de so kosovarite,de so Hrvatite imaat problemi,krajot ne im se dogleduva.

Navistina zalno za Makedonija sto nema regionalna poddrska,dobro e sto stranski individui kako sto e reziserot na ,,Ime si e ime,, od nekakva si konsolidarnost lobiraat za Makedonija,pretstavuvajki ja i makedonskata strana na problemot,so cel da doznae Evropa i svetot deka ne samo grckata strana e pravilnata strana.

Не можам да разберам веке , посебно од овие приватните ТВ куки , секој ТВ кука кај нас влече на некоја страна , бар јас мислам така .
Пред една недела истата ТВ Канал5 го објавеше ова вест :
Македонците од Голо Брдо Албанија почнаа да го изучуваат македонскиот јазик
, како да се смени истата за толку кратко време или пак зошто пак ги отвориа тие школи , ако е веке тајната служба работи на тоа да ги затвори , одма после отварањето на македонски јазик ?!
Колку глеам Албански ТВ и новини преку нашата кабловска и преку интернет, никаде не можам оваа вест , па искрено и ме зачуди .
Меѓуетничките односи не глеам дека се влошени , посебно во последно време , лесно е да се прави анкета , посебно кај нас ја праиш како сакаш , и не е некаков доказ анкетата да се зима како озбилно .

и видеото го забориав од канал5 :)
Тука : http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=55934

Zasto redom so Karakacanov ne naredis likove ko Latas i podopecnite mu zurnalisti ot vecer i sitel i edna duzina drugi gomnojadci.Pa izpadate vo masovata hipnoza na zrtvenite ovcici na koi site drugi im se krivi samo i samo vo sebe si vina ne barate

Не можам да разберам веке , посебно од овие приватните ТВ куки , секој ТБ кука влече на некоја страна , бар јас мислам така .
Пред една недела истата ТВ Канал5 го објавеше ова вест : , како да се смени истата за толку кратко време или пак зошто пак ги отвориа тие школи , ако е веке тајната служба работи на тоа да ги затвори , одма после отварањето на македонски јазик ?!
Колку глеам Албански ТВ и новини преку нашата кабловска и преку интернет, никаде не можам оваа вест , па искрено и ме зачуди .
Меѓуетничките односи не глеам дека се влошени , посебно во последно време , лесно е да се прави анкета , посебно кај нас ја праиш како сакаш , и не е некаков доказ анкетата да се зима како озбилно .

КАНАЛ 5 само пренесува, документое е пронајден и пренесен од активисти на МАКЕДОНСКТА АЛИЈАНСА(партија) во Албанија..имаш во текстот.

гласниците настрана, режисерите и потикнувачите на епизодата..КАКО И ПРОПОРЦИОНАЛНОСТА од страна на Албанија треба само да се за пример

КАНАЛ 5 само пренесува, документое е пронајден и пренесен од активисти на МАКЕДОНСКТА АЛИЈАНСА(партија) во Албанија..имаш во текстот.

гласниците настрана, режисерите и потикнувачите на епизодата..КАКО И ПРОПОРЦИОНАЛНОСТА од страна на Албанија треба само да се за пример

Тоа ме направи за да постирам , пишува * од не-лиценцирани луге се врши* , понатаму неможам дека текстот е многу краток , плус тоа со граматички грешки !
Го имаш ли целиот текст , не вака осакатено?

само што ми се јави пријател ПРЕТЕПАЛЕ УЧИТЕЛ ВО ГОЛО БРДО

Министерството за образование на Албанија, користејќи информации на албанската тајна служба (ШИШ), тргна во акција да го забрани изучувањето на македонскиот јазик во Голо Брдо поради „прекршување на законите“. Ова го пишува во писмото на еден функционер во Министерството за образование на Албанија во кое се бара прекинување на курсевите по македонски јазик што редовно се изведуваат во неколку училишта во општините Требиште и Острени во областа Голо Брдо.

За ова вчера јави и ТВ Сонце.

Општинарите во реонот Булќиза од партијата Македонска алијанса за европска интеграција го поседуваат писмото потпишано од Миранда Курти, директорка на подрачната единица на Министерството за образование на Албанија, испратено до општината Требиште на 11 јануари, во кое меѓу другото се вели: „Поаѓајќи од добиените информации од ШИШ, од раководителите на школите и од локалната самоуправа, како и потврдувањето на овие информации од Образовната канцеларија во Булќиза, Ве информираме дека во областа Голо Брдо, во почетокот во селата од општината Острени, а потоа и во селата на општината Требиште, од физички лица без лиценци се одржуваат приватни курсеви на македонски јазик со учениците од школите“.

Таа понатаму ги реди по име и презиме Македонците што ги спроведувале тие курсеви. Нејзиното образложение е дека курсевите ги држат граѓани што не се вработени во Министерството за образование.

Станува збор за бесплатни курсеви по македонски јазик што ги спроведува невладината организација „Илинден“ со седиште во Тирана. Курсевите веќе подолго време и јавно и преку Интернет се рекламираат меѓу Македонците во Албанија. Тоа значи дека работата што ја открила тајната служба на Албанија и не била некакваси голема тајна.

- Тука нема никакво прекршување на законот. Ние сме легална невладина организација, која во својот статут запиша дека ќе држи и курсеви по македонски јазик. Целта на албанската држава со ова е да спречи Македонците од Голо Брдо на следниот попис да се изјаснат како Македонци - вели Васил Стерјовски, член на НВО „Илинден“ и директор на јавно претпријатие во Корча.

Курти во писмото бара конкретна акција од локалните власти, бидејќи нејзините интервенции не успеале.

„Од наша страна е контактирано со локалната самоуправа и надлежните директори на школите за прекинување на овие приватни курсеви. Меѓутоа ве информираме дека во селото Требиште на општината Требиште и селото Пасинки на општината Острени продолжуваат со работа незаконските приватни курсеви по македонски јазик. Затоа бараме соработка и ваша интервенција за целосно прекинување на ова нелиценцирана активност, затоа што лицата, како што наведовме и погоре, не се вработени во образованието и претставува тежок прекршок за законската регулатива што е во сила“, пишува Миранда Курти, директорка на подрачната единица на Министерството за образование на Албанија.

За случајот е информирана и канцеларијата на ОБСЕ во Албанија. Засега нема нивна официјална реакција на овој случај.

Инаку, Албанија официјално ги признава Македонците и македонскиот јазик само во општината Пустец, Преспанско.

Граничен премин

За Македонците од Голо Брдо сериозен проблем е и веќе подзаборавената обврска на македонските власти за договореното отворање на граничниот премин Требиште. Ланскиот договор меѓу македонскиот и албанскиот премиер Никола Груевски и Сали Бериша за отворање нов граничен премин кај Требиште од албанска страна и Џепчиште од македонска страна во близината на Дебар засега е испочитуван само од Албанија. Тие веќе изградија пат до границата и сите придружни објекти, а од македонска страна нема ништо. За населението од Голо Брдо влезот во Македонија без овој граничен премин е подолг за цели 80 километри по тешкопроодни патишта. Одговорот од македонска страна засега се сведува на тоа дека сé уште не е изработен проект, а и нема пари одвоено за преминот.

Не можам да разберам веке , посебно од овие приватните ТВ куки , секој ТВ кука кај нас влече на некоја страна , бар јас мислам така .
Пред една недела истата ТВ Канал5 го објавеше ова вест : , како да се смени истата за толку кратко време или пак зошто пак ги отвориа тие школи , ако е веке тајната служба работи на тоа да ги затвори , одма после отварањето на македонски јазик ?!

Не се работи бе за ТВ куќи Канал 5 Сител мител итн.Се работи за секојдневните изјави на Тачи,Псуси муси и кој се таму.Стана практика демек ако не биди вака ќе се повтори 2001.Ако не се направи ова ние не можеме со вас и ред други изјави на кои сега не можам да се сетам.Нее Канал 5 крив што Тачи рекол некаде нешто,Нее Латас крив што некому му прднало на таквото па изјавил оти Албанците ќе заминат во НАТО и ЕУ без Македонците.Не се ли тоа закани и притисоци?Каква врска има тука која и да е ТВ куќа?

Не се работи бе за ТВ куќи Канал 5 Сител мител итн.Се работи за секојдневните изјави на Тачи,Псуси муси и кој се таму.Стана практика демек ако не биди вака ќе се повтори 2001.Ако не се направи ова ние не можеме со вас и ред други изјави на кои сега не можам да се сетам.Нее Канал 5 крив што Тачи рекол некаде нешто,Нее Латас крив што некому му прднало на таквото па изјавил оти Албанците ќе заминат во НАТО и ЕУ без Македонците.Не се ли тоа закани и притисоци?Каква врска има тука која и да е ТВ куќа?

Чуј Тачи , толку му држат вода неговите изјави и неговата *јака*позиција што и остана сам во неговата партија :)
Такa ке го слушаш него се додека не'-е на власт , после веке нема да го слушаш , ке го слушаш спротивното >* Нема појак и подобар од Грујо *<
Така беше порано , и плус тоа му дадовте надимак *ТАЧИ ВОЈВОДА* ..

само што ми се јави пријател ПРЕТЕПАЛЕ УЧИТЕЛ ВО ГОЛО БРДО
Ова е форум на македонците , го почитувам тоа , и на крај краева и јас сум дел од оваја држава .. Ваквите вести шо ги постирш од селски ТВ каде нема ништо ( сеуште) официално да ги постираш без никаков линк , само ке ги отруеш повеке младите , а овој форум е најголем во МК и игра улога во тој правец .

Еве е ден пример како ги глеат Аналистите овие *проблеми * , на албански јазик е новината , само е од МАКЕДОНИЈА па ке го цитирам :
Денеска:
Бојкот на учење од страна на македонските ученици во средно училиште во Тетово, според аналитичарите, не е ништо друго, освен желбата да се биде иницирано проблемот што ќе привлече внимание и да се остават под сенката на македонската одлука за учење од прво одделение. "Во Македонија, отколку сега, но бидејќи времето е манипулира со учениците беше манипулира со текот на времето, што значи дека секогаш кога има проблем со Албанците тогаш почнува манипулација со македонските студенти велат дека нестабилноста е ист за сите "
http://lajmpress.com/lajme/maqedoni/3242.html

Чуј Тачи , толку му држат вода неговите изјави и неговата *јака*позиција што и остана сам во неговата партија :)
Такa ке го слушаш него се додека не'-е на власт , после веке нема да го слушаш , ке го слушаш спротивното >* Нема појак и подобар од Грујо *<
Така беше порано , и плус тоа му дадовте надимак *ТАЧИ ВОЈВОДА* ..

Ова е форум на македонците , го почитувам тоа , и на крај краева и јас сум дел од оваја држава .. Ваквите вести шо ги постирш од селски ТВ каде нема ништо ( сеуште) официално да ги постираш без никаков линк , само ке ги отруеш повеке младите , а овој форум е најголем во МК и игра улога во тој правец .

Еве е ден пример како ги глеат Аналистите овие *проблеми * , на албански јазик е новината , само е од МАКЕДОНИЈА па ке го цитирам :
Денеска:

http://lajmpress.com/lajme/maqedoni/3242.html
Те разбирам друже но бил пропаднат или не изјавите педизвикуваат контрареакција или контраизјави.Секогаш така почнува.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom