Ајмо работа за писмени и неписмени!

• Креатор на темата Креатор на темата acetetovo
  • Време на започнување Време на започнување
Знам луѓе што пробале со партиска книшка,врска нема и многу е тешко.Значи порано успеваа да влезат со мољакање,идење на митинзи,незнам што ти не.Денес е само директно 5000 евриќи на рака,и бирај си од понудените работни места,па ако сакаш бил ти и од СДСМ или Клингонец...

За таа сума можеш да си обезбедиш уште поубаво работно место, а да не си воопшто партиски извалкан...

Сите тие се зафанати уште пред да излезат огласите

Малку сега ме збуни ако сакаш поубаво да ми објасниш пошто откако ја го положив испитот со макс. поени(без повторно да конкурирам како што викаш ти) ме викнаа на интервју во кое влегуваат првите пет највисоко рангирани и од тие пет одбраа еден кој се разбира не бев ја. И за сето време не подадов ниту еден од документите кој ги спомнуваш.

Кога ќе го положиш испитот за држ./јавен службеник тој испит има важност две год и во рок од две год ти можеш да конкурираш на повеќе огласи од тој тип и нема одново за секое конкурирање да полагаш.

Пусулчето со бодови заверено во архивата што ти го дале заедно со документите (дипломи, уверенија...) треба да го приложиш на местото каде конкурираш и комисијата избрана за интервју на кандидатите треба да ги разгледа тие документи и на интервјуто да ти поставува прашања поврзани со раб.место. Таков треба да е редот на настаните (барем таков беше пред 2 год.).
http://www.aa.mk/?ItemID=21EAAAF023843A4D9B776140CC6772CA (ист одговор има на последното прашање!)

Тоа ти што си бил повикан така “со рацете у џебови “ на интервју само со освоени поени од испитот без ни приложена диплома за завршено образование очигледно било само “плакнење очи“.

За претходно бркање на врски и врапчињата знаат ;)

Државната администрација е веќе преполна(>150 000) и веќе е тешко таму да влезе човек дури и врски да има(роднинско-пријателски), дури и книшка да има(пола и више народ има вакви или онакви книшки) и тоа зборам за пониски работни места, а оние повисоките работни места претпоставувам дека чинат повеќе илјади евра(како што кажа еден член претходно) во џебот на некој чауш-баба било да е директор на институцијата или пак некој општински советник или пак некој штабски шеф што ти ги знам ........ а конкурсите тие ствари се ветер и магла .......... секогаш кога се објавуваат конкурси гарант веќе се познати лицата кои ќе ги добијат работните места !
Човек и немора да има IQ >140 за да ги знае овие работи како одат во нашава државичка, а и овие работи не се баш од вчера !

Можеби ти имаш денеска и за да прошеташ и за да си купиш нешто ново за носење да излезеш на кафе , да излезеш на викенд.. ама неможеш да го негираш фактот дека најголемиот процент во нашата држава одвај издржуваат ден за ден, немаат друг излез, децата им бараат патики да им купат зошто старите им пропуштаат или одат со една иста маичка 5 години ако треба и ГОЛ ќе се соблечам пред собрание за Бранко или за Грујо иако знам дека се хоштаплери ако со тоа ќе добијам работа или некој денар плус за да му платам на детето да отиде на екскурзија преку школо со другарчињата.
Тоа е инстинкт за преживување ме боли курот мене за сдсм или за вмро единствено што гледаш е од негде да најдеш денар плус за пристоен живот.
Остани 20 дена без храна ќе ти дојде и самиот себе да си ги сечеш прстите за да се нахраниш не па ова. (фигуративно).

А се разбира партиите глејдајќи ја состојбата на нашиот народ знаат добро да ја искористат.

Ги измеша работиве, сиромаштија и голема невработеност со крајна неспособност и газолижење. Таа сиромаштија која ја имаме денес на 30% од населението според Државен завод за статистика, дојде како резултат на политиката нишај врата земај плата. И малите деца ја знаат превработеноста во државниот апарат. Јас како свесна особа, никогаш, ама апсолутно никогаш нема да оправдам некои кои за лични интереси и неспособност се ставаат над нас, да ги раниме и поиме додека они со едно проклето партиско знаме мафтаат на митинг или одат по куќи да агитираат. Додека они ја нишаат вратата јас, ти и Трајче секој ден се справуваме со домашната економија и плаќаме казни и давачки, за да преживееме и они да има што да јадат. Како благодарност на се тоа и од позиција на административец те плука. Е нема бе така газолижачу неспособен, нема да плукаш туку ќе ја затвориш таа уста и ќе ја наведнеш главата партиска надоле. Јас те ранам, не ме раниш ти. Али тотално измешани позиции во државава, затоа и имаат толку сила.
Од секогаш неспособните се пикале во администрација со вакви огласи, соработник за соработник. Извади ги од таму и донеси ги во реален сектор ако поминат едно ебано интервју јави ми се. Ни еден ден немаат во реален сектор, од факултет во Министерство за финансии и плус памет ти продава. И се гордеат со тоа, го сметаат за успех. Да, да они сами успеале во животот, такво нешто имам слушнато.
Јас разбирам дека се ова единствените отворени работни позиции и дека секој си го бара лебот аплицира оти нема каде на друго место, али да паднеш толку ниско, да дремеш по штабови, да те викаат у некакви комисии, да одиш по куќи како задњи клошар, да молиш некој партиски лигуш, нозете да му ги бацуваш за после 4 години да те вработи секретарка во ЈСП...успех, личен успех како што би рекле. У превод излижав се што можев да излижам и ќе лижам до крај, неможат они толку да плукнат колку што јас можам да излижам.

Овој оглас е изгледа само за рамковните, баш ме интересира дали и што ќе работат!

тие и онака си седат дома нема потреба да работат само процентот да го исполнат,ма иде ми света да фатам кога ќе видам вакви огласи

...задници ќе се лижат.

Ме интересира мислењето на чичко Anco
само што се вклучив,уште не сум ги прочитал сите страни,
но веднаш ми е јасно,а подоцна и ќе подетално образложам
и со име и празиме а сега само ова:
Има уште еден услов малку подзакриен
за работно искуство се работи,кое се вреднува како беневициран стаж,поточно ако кандидатот бил во шума,
во 2001 година,за еден месец му се признава,1-2 години како работно искуство во струката, а доколку бил во првите редови автоматски му следува и служба во државната администрација со предиспозиции за брзо напредување,
ама ако бил и некој си во командантниот состав таму во шума тогаш му следува и влез во парламентот.

Кога читам дека вработуваат извршители.
tumblr_llto5sS3f51qidyeqo1_250.gif

Picture 115.jpg
деца мој,слушај ваму,
јас сам се борељ за ваша иднина,да будете рамњоправни
са они остали и да имате бољи живот. Ви њема више да идете у шуму и берете дрва,и носите по градови.
Ќе дојде дан и ви да радите у државну администрацију,за тој мож ќе треба и ви некој време да се појдете и у шуму
,но после ќе ви се удовољат сви ваши барања.
А тој сега сокри у подрум,може пак ќе притреба некој време.

Човек со високо образование но и интелигенција страмота е во администрација да заврши.
Ама најдобро место за почеток
--- надополнето: 17 јануари 2013 во 21:46 ---
Ги измеша работиве, сиромаштија и голема невработеност со крајна неспособност и газолижење. Таа сиромаштија која ја имаме денес на 30% од населението според Државен завод за статистика, дојде како резултат на политиката нишај врата земај плата. И малите деца ја знаат превработеноста во државниот апарат. Јас како свесна особа, никогаш, ама апсолутно никогаш нема да оправдам некои кои за лични интереси и неспособност се ставаат над нас, да ги раниме и поиме додека они со едно проклето партиско знаме мафтаат на митинг или одат по куќи да агитираат. Додека они ја нишаат вратата јас, ти и Трајче секој ден се справуваме со домашната економија и плаќаме казни и давачки, за да преживееме и они да има што да јадат. Како благодарност на се тоа и од позиција на административец те плука. Е нема бе така газолижачу неспособен, нема да плукаш туку ќе ја затвориш таа уста и ќе ја наведнеш главата партиска надоле. Јас те ранам, не ме раниш ти. Али тотално измешани позиции во државава, затоа и имаат толку сила.
Од секогаш неспособните се пикале во администрација со вакви огласи, соработник за соработник. Извади ги од таму и донеси ги во реален сектор ако поминат едно ебано интервју јави ми се. Ни еден ден немаат во реален сектор, од факултет во Министерство за финансии и плус памет ти продава. И се гордеат со тоа, го сметаат за успех. Да, да они сами успеале во животот, такво нешто имам слушнато.
Јас разбирам дека се ова единствените отворени работни позиции и дека секој си го бара лебот аплицира оти нема каде на друго место, али да паднеш толку ниско, да дремеш по штабови, да те викаат у некакви комисии, да одиш по куќи како задњи клошар, да молиш некој партиски лигуш, нозете да му ги бацуваш за после 4 години да те вработи секретарка во ЈСП...успех, личен успех како што би рекле. У превод излижав се што можев да излижам и ќе лижам до крај, неможат они толку да плукнат колку што јас можам да излижам.
Се е тоа убаво, ама објасни им го ова на деца од 2-3 години кои ти плачат за корка леб, а чоколадо можат само да сонуваат, објасни му на болниот во агонија дека мора да се плати за да се лечи или да умре, или на смрзнатиот зошто не можеш едноставно да пресечеш дрва за да го згрееш. Човек кога има деца и фамилија за жал заборава, неволно ами свесно, ама сепак заборава и на гордост и на чест и на достоинство.

ima li nekade nekoja rabota nekoj sto dava bez da bara rabotno iskustvo?

Има, и тоа во две бранши
- Позади МТВ, колку помало работно искиство, толку подобро
- Во влада, од заменик-министер па нагоре

Се е тоа убаво, ама објасни им го ова на деца од 2-3 години кои ти плачат за корка леб, а чоколадо можат само да сонуваат, објасни му на болниот во агонија дека мора да се плати за да се лечи или да умре, или на смрзнатиот зошто не можеш едноставно да пресечеш дрва за да го згрееш. Човек кога има деца и фамилија за жал заборава, неволно ами свесно, ама сепак заборава и на гордост и на чест и на достоинство.

Затоа јас гледам сите во администрација што се вработија, се болни, гладни и боси. Ете сиромаштијата се вработувала.
За иста ли држава зборуваме?

Работниве места осмо одделение дете може да ги работи без да осети замор. Ова работи сакате во наводници читајте го сакате не
--- надополнето: 17 јануари 2013 во 22:42 ---
Мене ова ми е фаворит 9. Советник за стратегија, планирање и следење (5)извршител(и);

Кога го прочитав одма ваква слика ми се уврте во глава :pos:

swat3.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom