Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Acid
  • Време на започнување

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
во RGB е ама , во Mode ми беше селектирано 16 bits/channel и го сменав во 8 bits/channel и сега може да се додаваат сите филтери, и пред тоа не можеше да се снимаат фајловите во jpg формат а сега може, а која е разликата ако е 16 или 8 битс ?

P

Princ

Гостин
Pasha напиша:
во RGB е ама , во Mode ми беше селектирано 16 bits/channel и го сменав во 8 bits/channel и сега може да се додаваат сите филтери, и пред тоа не можеше да се снимаат фајловите во jpg формат а сега може, а која е разликата ако е 16 или 8 битс ?
Длабочината на боите. Too much стручно, не можам да го опишам.

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
ок.. фала мн, ако ми треба нешто друго ќе прашам.. и некој ден кје напишам и јас некој туториал кога ќе имам време , оти сега сум од дома на интернет на Dial Up мислам разбираш.. :)друг пат.. поздрав

betogrozdanov45

мајстор за гибаници
Член од
26 октомври 2005
Мислења
1.549
Поени од реакции
6
Aјде луѓе, темава полека умира...дајте почесто давајте туториали.
Или барем, најдете ги од нет па само закачете ги тука.
Би ви ја препорачал www.pixel2life.com ај аплоудирајте некој туториал барем и од таму:):):):):)

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Ок штом прифаката и англиски туториали еве еден ми се виде поинтересен:

Alien Text Effect

1. Креирај нова RGB слика за работа. Пример 325x125, Resolution 72, и со црна позадина.
2. Избери Bright Green боја како foreground и црна како background color.
3. Оди Edit -> Fill -> Background Color за да ја исполниш позадината на Layer-от со црна.
4. Селектирај Type Tool и избери Type Mask Tool од Options барот под мени барот. После тоа кликнете на документот и напишете било што (одберете големина и фонт по ваша желба). Кликнете на знакчето за чекирање во Options барот за да го затворите лејерот
5. Избери Edit-> Fill-> Forground Color (the green).

6. Оди Select-> Feather 2 pixels
7. Избери Filter-> Blur-> Radial Blur (100, Zoom, Best)
8. Без деселектирање, повтори го чекор # 7. (Притисни CTRL+F)

9. Сега, Select-> Inverse и повториго чекор # 7 повторно... Filter-> Blur-> Radial Blur (100, Zoom, Best)

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Исто и овој ми се виде многу интересен

Ефект на камен

1. Започни со нов документ, 300x500 пиксели и бела позадина. Првиот чекор ќе опфати креирање на текстурата на камен. Направете нов лејер, одберете Edit-> Fill и одберете 50% Gray (од Use dropdown менито). Оди Filter-> Noise-> Add Noise, внеси вредност 18%, одбери Gaussian, и Monochromatic. Оди Filter-> Render-> Lighting Effects и подеси го каналот како на примерот подоле (можете да искористите било кој од RGB каналите за ова, не мора да е плавиот). Остатокот од подесувањата не е многу важен, ова го правиме само за да креираме "природна" база која ќе ја уништиме малку во наредниот чекор. Кликнете ОК.

2. Наредно оди Filter-> Brush Strokes-> Spatter и притисни ОК (користи ги главните подесувања: Radius 10, Smoothness 5). Направи нов лејер и обој го со 50% сиво повторно. Притисни D на тастатурата, оди Filter-> Render-> Clouds. Сега оди Image-> Adjustments-> Auto Levels. Смени го модот на овој лејер од Normal на Multiply, намести opacity на 75%, и спој го со лејерот со камен под него (CTRL+E).

3. Сега оди на Levels (CTRL+L), и внеси ги вредностите како на примерот подоле. Подеси Hue/saturation (CTRL+U) користејќи го colorize чекиран со овие вредности: hue 70, saturation 10, и brightness 0. Би требало да имате нешто како примерот подоле. Потоа оди Layer-> Layer Style-> Bevel and Emboss. Оди на Inner Bevel, Smooth, Depth 421%, Size 27, Soften 12. Користи Color Dodge (opacity 63) за површините кои сакате да се посветли и Color Burn (opacity 44, или повисока вредност ако имате потреба) за површините кои сакате да ви се потемни, односно сенки.

4. Сега од нашата камена плоча ќе направиме форма. Ви треба маска на лејерот. За да додадите една, одете Layer-> Add Layer Mask-> Hide All. Земи ја четката за боење и бојте бело на маската од лејерот. Ако згрешите негде, стиснете X на тастатурата, и обојте го делот кај што сте влегле многу длабоко во сликата и ќе ви го врати назад како што бил.
Оди Layer-> Layer Style-> Drop Shadow за да му додадете на каменот сенка... opacity 50, distance 13, spread 0, size 13 и noise 10%.

5. Next create a new layer underneath the stone layer, which will provide a solid black base. Load the stone shape as a selection (by control clicking the layer mask on the layer in the Layers palette) and fill the selection on the new layer with black. Now go back to the stone layer. Paint into the layer mask again, this time with black using a soft edged 10% opacity brush. This will make some soft indentations in the stone and should help make the bevel look less artificial.

6. For the last step you will be creating some ridges - these can be used for interface buttons or whatever you want.
Create a new layer on the top and use the Line Tool to make some black lines going across the surface (set the weight to 2 pixels). Now add another Layer-> Layer Style-> Bevel and Emboss (Outer Bevel, Smooth, Depth 100, Direction: Down, Size 5, Soften 0). Use Color Dodge again for the highlights and Multiply for the shadows. You might want to adjust the direction of the light slightly here - just uncheck the "Use Global Light" box and fiddle with the direction pointer. Now go to the layers palette and ALT/Option click the narrow line between the stone layer and the line layer. This creates a Clipping Group which will restrict your bevelled lines to the contours of your stone shape. You can add some text at this point if you'd like. Remember to try tweaking various settings throughout the stages of this tutorial to get other interesting effects.

P

Princ

Гостин
Толку можев да преведам. Се уморив више.
Инаку, отсега-натаму да знаете дека нема да дозволам туторијали на англиски јазик. Кога почнавме да работиме на темава јас и Андроник, целта ни беше да имаме туторијали на МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, а не копи/пасте од туторијали на англиски јазик. Такви има колку сакаш. Најмалку што можете да направите е да ги преведите, сликите да ги префрлите на друг хостинг (може овој сервер од кај што ви се сликиве да падне или пак да го сменат името на сликата поради нас што хиперлинкуваме и да ги загубиме). Отсега па натаму такви постови ќе се бришат.
Благодариме на разбирањето.

Топка

Генерал
Член од
21 април 2006
Мислења
1.220
Поени од реакции
2
Туторијал

Еве еден туторијал за примената на ефекти на текст

1) Направете нов документ

2) Изберете ја алатката 'Type Tool' и напишете некој текст.
ПРВ ЗБОР = #8CD903
ПОСЛЕДЕН/СРЕДЕН ЗБОР = #00AAEB
АКО ИМА ТРИ ЗБОРА = ПОСЛЕДНИОТ = #8CD903

Јас го користев фонтот :: TREBUCHET MS.

ЕВЕ ГО ТЕКСТОТ НА ПОЧЕТОК:

3) Додадете сенка.

4) Додадете Gradient Overlay

5) Додадете Stroke.

6) Добро сторено, го завршивте овој лесен туторијал. Ова ми се чинеше многу корисно при изработката на веб-страни. Има професионален изглед и е лесно за изработка.

И финалната слика:

П.С. Елементите во туторијалот што се на англиски ги оставив од проста причина што преводот на македонски би изгледал несоодветен, а верувам дека со англиските поими полесно ќе се снајдете при изработката.

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Одличен туторијал.Лесен и отмен текст....убаво изработено

Pasha

Сомнително Лице
Член од