Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Acid
  • Време на започнување

betogrozdanov45

мајстор за гибаници
Член од
26 октомври 2005
Мислења
1.549
Поени од реакции
6
АААААААААЈДЕ БЕ НЕ БИДЕТЕ ТОЛКУ МРЗИ ДАЈТЕ ПО НЕШТО И НА ТЕМАВА!

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Облачиња

Со овој туториал може да креирате облаци кои ќе изгледаат како на цртаните

Започнете со креирање на нов документ (200x200) со бела позадина.

1. Креирајте нов layer (Ctrl+Shift+N) на кого ќе ги поставиме облаците.

2. Селектирајте"elliptical marquee tool"
и направете селекција(елипса) како што ја имам јас направено

Бидете сигурни дека црната ви е foreground color и пополнетеа селекцијата со "paint bucket tool" ова ќе биде обликот на облакот. CTRL+D за деселектирање.

3. Сега треба да направиме облакот да изгледа набубрен. Селектрајте "elliptical marquee tool"
и направете околу селекцијата кругчиња и пополнетеги со црна боја со алатката "paint bucket tool".

Сега бидете креативни и направете облакот да изгледа што е можно поубав.

4. Во овој дел ќе направиме layer кој ќе му даде на облакот лик како да е од на цртан.

Десен клик на layer-от со облакот и селектирајте "blending options"
Користетеги истите нагодувања како на сликите подолу

Drop shadow

Inner shadow

color code = 284f6c

Inner glow

Bevel and emboss

Color overlay

После овие нагодувања сликата би требало да изгледа вака:

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
Vo red walker_girl kje go napisham tutorialot , ti trebat Photoshop i ImageReady.. samo sega momentalno ne mozam , kje go napisham za vikendov kje dam i nekoj drug tutorial.. samo ne se moi, samo kje gi prevedam :)....pozdrav

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.404
Поени од реакции
5.960
Pasha напиша:
Vo red walker_girl kje go napisham tutorialot , ti trebat Photoshop i ImageReady.. samo sega momentalno ne mozam , kje go napisham za vikendov kje dam i nekoj drug tutorial.. samo ne se moi, samo kje gi prevedam :)....pozdrav
Фала многу, ми се допадна ова што го цитирав затоа барам туторијал, да се надеваме дека откако ќе го ставиш ќе успеам да го направам :)

Едит: Thanks pasha, еве го моето дело според туторијалот
во потпис:)

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
a bre lugje , dajte nesho novo , ja zapostavivte temava.. sakam da prasam dali nekoj znaj kako se koristat plug in -te vo Photoshop , znam za cetki , ama ne mozam da najdam kako da loadiram plug in.. 10x.. pozdrav

P

Princ

Гостин
Pasha напиша:
a bre lugje , dajte nesho novo , ja zapostavivte temava.. sakam da prasam dali nekoj znaj kako se koristat plug in -te vo Photoshop , znam za cetki , ama ne mozam da najdam kako da loadiram plug in.. 10x.. pozdrav
Ќе ти одговорам на двете "прашања", ама по ред.

1. Темата не треба да ја полниме одреден број на луѓе туку сите да учествувате во неа и да придонесите на свој начин. Ме нервираат постови од овој тип. Ако сме ја запоставиле темава, немој и ти да го правиш тоа. Направи туториал па да го видиме и да го направиме и ние тоа.

2. Најди плагин. Оди во Фотошоп фолдерот во Program Files. Тука треба да имаш фолдер Plugins. Влези во него и пастирај ги. ОТВОРИ го Фотошоп (ако ти е веќе отворен и минимизиран, рестартирај го) и во Filters најдоле би требало да се наредени твоите плагини.

Поздрав :)

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
Animiran dozd

1.Otvorete slika po vash izbor, jas kje ja koristam ovaa.

2.Napravete nov layer.

3.Na noviot layer odete Edit > Fill i odberete Black.

4.Filte > Noise > Add Noise i vnesete gi slednive vrednosti.

5.Filter > Blur > Motion Blur i vnesete gi slednive vrednosti.

6.Smenete go blending modot na layerot vo "Screen"

7.Stisnete "Ctrl+L" i vnesete gi slednive vrednosti.

8.Povtorete gi cekorite od 2 do 7 tri pati.

9.Napravete vashite layeri da izgledaat vaka pred da odite vo Image Ready.

10.Sega kliknete na
koe se naogja vo lentata so alatki.

11.Sega duplirajte go frejmot tri pati.

12.Sega so prviot frejm selektiran , napravete gi vashite layeri da izgledaat vaka.

13.Selektrijate go vtoriot frejm i napravete gi vashite layeri da izgledaat vaka.

14.Selektrijate go tretiot frejm i napravete gi vashite layeri da izgledaat vaka.

15.Selektrijate go posledniot frejm i napravete gi vashite layeri da izgledaat vaka.

16.Kliknete "Play" i vashata animacija e gotova.

17.Za da ja snimite vashata animacija kako gif. dokument odete File > save optimized as.

P

Princ

Гостин
Браво, одличен туторијал! Мене ми се допадна многу. Да видам што ќе успеам да направам :)

Kajgana Shop

На врв Bottom