Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Acid
  • Време на започнување

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Princ напиша:
Здраво DuFFy,

отвори нов документ со големина 250x250 пиксели.
Кликни за да ја промениш предната боја и смени ја во #C2C2C2 и земи го текст тулот. Напиши некој збор. Јас напишав 156 со фонт Times New Roman и големина 120 точки. Потоа му дадов на текстот Stroke од 2 пиксели ама ова не е многу важно за крајниот резултат.

Креирај нов Layer и оди Blending options --> Layer Style --> Inner Glow и играј со бројките. Стисни ОК. Земи го Brush Tool-от и отвори ја листата со четки во Options барот. Скролај додека не ја најдеш "Airbrush Hard Round 9". После намести да ти е бела предната боја удирајќи D на тастатурата и после удри X. Почни да црташ снег онаму кадешто имаш потреба од снег :)

Поздрав, се надевам ти помогнав.
Ѕвер си Princ:je::je::je::je::je::je::je::je:

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Kolku e pointeresna stranicava so ova smeskovcive!!!!!!:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

P

Princ

Гостин
мирни деца :)
ти DuFFy што направи со буквине? дај пофали се :)

Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
21
sega kolku da vidam kako ide utre ke napravam neso (valda) pa ako mi se sviga ke postiram :):):):)
p.s. ti do kaj is so lekciine

Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
21
Ok a od kaj znaes ti volku za PhotoShop od knigi i takvi raboti ili so cepkanje :)

P

Princ

Гостин
почнав со чепкање после продолжив на курс, па книга купив една од околу 1000 страни, и пак чепкање... на почеток е важно да ги научиш опциите кои ти ги нуди. после тоа, креативноста е најважна.

Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
21
Aaaaaa i denes niso taman si rekov neam niso za ucenje ke "ucam" photoShop ama niso od toa :):):):)
barem kazi so mislis da pokazesvaka epten u neizvesnost sum :):):):):)

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.061
Поени од реакции
11.246
Princ стана даскал за Фотошоп. Добродојдовте во првата македонска виртуелна училница за Фотошоп науки. :)

P

Princ

Гостин
За една вежба, да ја направам со сите адети (скриншотс, па чекор по чекор за да ме "следите" и други заебанции) потребен ми е најмалку еден час. Се надевам ќе ме сватите. Секогаш сум човек од збор и сите ветувања што сум ги дал максимално се обидувам да ги оддржам, но изгледа овој пат се преценив себеси и моите можности за постирање вежби на топиков. Вежби секако ќе добивате, само ве молам не ми давајте рокови. Одвреме/навреме, штом најдам малку време за да направам вежба, ќе ја направам и ќе ја постирам. Искрено ви благодарам на разбирањето (ако го имате).
Поздрав.

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Ај, да почнам со едно "браво" за Андроник и Принц..
Не сум голем фан на лекции (tutorials), туку сметам дека далеку подобри се водичи (guides), зашто овие вторите оставаат многу простор за експериментирање, и секој пат се добиваат различни резултати (за разлика од лекциите :wink:).

Photoshop е програм за се', што не значи дека е најдобар.. за дизајн и вектори не е многу добар (златен Illustrator..), ама го бива за фотоманипулација и сликање (as in painting).

A, за space и landscape art, може да се испробаме, само без плачење после (http://POverdrive.deviantart.com/gallery и http://www.nmp.com.mk/galerii/terragenism/terragenism.html) :wink:

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Пошто подолго време не е активна оваа тема решив и јас да напишам нешто ( туторијалов е превземен од ЕНТЕР списанието)

РЕАЛНО 3D ОПАВЧЕ

Најпрвин отворете документ со димензии 600x600 пиксели и светла заднинска боја

потоа отворете нов слој на кој ќе работете на опавчето

земете ја алатката polygonal lasso tool, направете селекција во форма на триаголник со долги катети и исполнетеја со црна боја. Селекцијата нека остане активна

Направете нов слој над оној со опавчето и работејќи на него, исполнетеја активната селекција со бела боја

Потоа, аплицирајте го филтерот gausan blur (Filter>Blur> Glausan Blur) со радиус 4. Откако ќе го направите тоа, деселектирајте Ctrl+D и претопетеги двата слоја во еден Ctrl+E.

Сега, аплицирајте го филтерот Shear filter (filter>distori>shear). Во дијалог-прозорецот на филтерот треба да биде означено wrap around

Формата на опавчето ќе ја одредите по ваш вкус, поставувајќи точки на вертикалната линија, налево или надесно. Треба да добиете резултат сличен на овој

Следно, аплицирајте го филтерот Plastic Wrap (filter>artistic>plastic wrap) со следниве вредностиЧ Highlight Strenght - 9; Detail - 9; Smoothness - 2.

Сега додадете сенка. Одете во Layer style и во секција drop shadow направете ги следниве нагодувања:

Одкако ќе ја сработите основат, на опавчето можете да додадете и дополнителни елементи, чиј избор зависи од вас.

Ова јас го добив (малце одпојке има боја:))

Kajgana Shop

На врв Bottom