wot
aloof
- Член од
- 20 мај 2008
- Мислења
- 19.805
- Поени од реакции
- 34.479
..или како што е повеќе милозвучно: Аца Лукас!
Студио албуми

E! можеби најпознатиот српски и балкански турбофолк ентертејнер, но сите знаеме дека е повеќе од тоа алудирајќи на спиритуален гуру, емоционален револуционер, боем. Затоа, да ве запознаам со неговата професионална биографија/дискографија.
Во 1968 под Ursa Major констелацијата најверојатно, Белград, се родил и ги жигосал декадите што предстоеле пред него. Неговата нескротлива душа започнала со свое експресирање преку џез и џипси музика, па одкога бил музички препознаен и стекнал своевидна тогашна слава влегол во соработка и во рок жанрот со рокерката Викторија. Но, малку покасно поради притисок преминува во соло кариера, а неговиот први хит бидува "Pesma od bola" која покрај целата дискографија, е сеуште меѓу топ 5 на.. многу луѓе. Хитот беше проследен со други хитови како евергринот "Kafanu na balkanu", "Kuda idu ljudi kao ja" и секако "Bjele ruze".
Во 1999та Аца го има својот прв концерт во Белград каде настапува пред 10,000 млаѓи луѓе. Но Белград беше само почетокот на синџирот на дешавки (chain of events), тој после Белград ја освојува цела држава полнејќи многу стадиуми, но како познат мултитаскер тој во меѓувреме промовира два нови албуми за интернационалниот пазар. Во 2002ра го вади можеби својот најдобар албум "Nesto protiv bolova" со хитот "Koma!" со настапи од 20.000.. луѓе а медијата го прогласува за најпопуларниот српски фолк пејач.
Познат по својата ексцентричност, бунотвност после 4 месеци затвор Аца се враќа со наполнети батерии и нов хит албум "Istina je da te lazem, Boze" но не брзо после издавањето ја напушта државата со изјава дека ми е преку кур од оние што сакаат да го симнат од сцената. Но сепак во 2006та се враќа назад за настап но воедно и издавајќи компилација албум, од различни автори но сепак со одлични песни како "Udari prva".
Во Фебруари 2008ма тој освојува прво место на Гранд Фестивалот со песната "Upali svetlo", не многу долго после објавувањето на својот албум "Lesce" со премногу провокативниот кавер од Аце како лежи во ковчек со испружен средниот прст, со суптилна порака: ова е за сите што ме посакуваат мртов! Албумот содржи не-ве-ројатни песни како: "Pao sam na dno", "BY PASS", "Chivas" еt cetera, et cetera.

Факт, кој го издига меѓу великаните:
On his 40th birthday on 3 November 2008, Aca performed at a concert in Belgrade Arena in front of nearly 25,000 fans. He repeated that two years later. On 3 and 4 November 2010, he performed again in Belgrade Arena in front of almost 50,000 fans each night. That brings the total to almost 75,000 people, making him likely the most popular singer in Serbia, especially among younger people.
На црниот 3ти Фебруари, 2009та е упуцан од непознат сторител, два пати, добро, не е девет пати како 50 сент, ама сепак преживува само со посериозна повреда во пределот на ногата. Неговата изјава, сигурно морфиум индуцирана: Dobro se osećam. Hvala Bogu, nije mi ništa. Pustili su me iz Urgentnog centra i dobro mi je!". Лукас, сеуште твори. До ден денес. Буквално.
Дискографија:Студио албуми
- Ponos i laž (1994) ("Pride and lie")
- Pesme od bola (1996) ("Songs of pain")
- Lična karta (1998) ("ID")
- Rođendan (2001) ("Birthday")
- Nešto protiv bolova (2002) ("Painkiller")
- Istina je da te lažem (2003) ("The Truth is I'm lying to you")
- Jagnje moje (2007) ("My lamb")
- Lešće (2008) (Lešće is cemetery in Belgrade)
- Stil života (2011) ("Lifestyle")
- Jedno veče u kafani (1998) ("One Night at the Pub")
- Drugo veče u kafani (1999) ("The Second Night at the Pub")
- Još sam tu (za drugove) (1999) ("I am still here (for my friends)")
- Zora beli... (1999) ("The Dawn Whitens...")
- Aca Lukas & O.K. Band (2000)
- Najveća žurka na Balkanu (1999) ("Biggest party in the Balkans")
- Žurka (2002) ("Party")
- The Best of Aca Lukas (2000)
- Aca Lukas - Hitovi (2008)
- Aca Lukas - Stil Zivota (2012)
Несакам да дадам правец на темата, во духот на креативноста на дотичниот, можеби некој ќе сака да продискуитра за социјалниот импакт, за молдирање на уметноста што е музиката, за креирање историја и креирање љубов. Или постирање омилените! Да не се ограничуваме. Освен ако сте хејтери.
Jас го имам слушано 2 пати во живо, а од новиве ќинење е ваа: