Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Па да жените ќе изумрат!
Точно дека ќе изумрат од нелегални абортуси , од инфекции гнасни, ама ако нека испоцркаат сите, поише мажи ќе останат тогаш :baeh: за нас.

И ти си бил едноклеточен микро организам пред 4 милиони години па шо да праиме сеа. Забрана за убиство на микро организми ли да ставиме.

Или закон за уништување на бактерии и вируси.:pos2::pos2::pos2:

Родосквернавење во Струмица

Татко во повеќе наврати извршил обљуба врз својата 16 годишна ќерка, која сега е бремена.

Ова денеска го соопшти МВР, додавајќи дека полицијата трага по пријавениот Б.В (48) од струмичкото село Лисичани, кој е во бегство, а постои сомневање дека тој истото и го правел и на помалата ќерка.

Случајот е пријавен од страна на училиштето на девојчето, кое е со посебни потреби, откако е забележана нејзината бременост.

Струмичката полиција заедно со центарот за социјални работи го одвеле девојчето на гинеколошки преглед, каде е констатирана нејзината бременост.

Додека девојчето било дома за време на летниот и зимскиот распуст таткото се изживувал врз неа и во извршил родосквернавење во повеќе наврати.

Според податоците на Mинистерството за внатрешни работи, лани жртви на сексуални деликти биле вкупно 99 деца или малолетници. Кривичните дела биле извршени од страна на 95 сторители.

Бројот на децата жртви на сексуално насилство во 2008 година во однос на претходната бележи раст од 31,6 насто.

АБОРТУСОТ Е УБИСТВО!!! НИ ПОД РАЗНО ОВА СИЛУВАНО ДЕВОЈЧЕ СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ ЗАБРЕМЕНЕТО ОД СОПСТВЕНИОТ ТАТКО НЕ СМЕЕ ДА АБОРТИРА

ЗОШТО АБОРТУСОТ Е УБИСТВО:tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

еве зошто абортусот е убиство, затоа што тебе да те абортирале ќе беше убиство не ли?

Мене да ме абортирале:pos2::pos2::pos2:
Јас па си помислив дека моето име е Филозофка а не твоето:smir:

До 91 првиот ден фетусот се вика ембрион.
Фетусот развива самоспознавање за себе во својот трет семестар. Тогаш и почнува да чуствува болка.
До трет месец ембрионот нема свест, нема спознание, а со тоа и се уште не е жив.
"мослам значи постојам„
Да биде јасно јас се залагам секој абортус да се прави само во најнеопходни случаи, но сепак сметам дека секоја жена има право над своето тело и мора да може сама да си ја носи одлуката.
Она што кај нас недостасува е грижа за девојките кои сакат да абортираат. Кај нас може да влезеш во клиника да закажеш абортус и да го завршиш и да оди дома за час време.
Она што треб да се воведе кај нас а е во практика кај многу земји е девојката 24 часа пред да абортира да мора да посети советување и тоа од доктор кој детално ќе и ги објасни опасностите од абортусот, и да има советување со психијатар каде ќе ги разгледа психолошките последици.

ти одговара името-филозофка,што да не сакаш да кажам која е па и адресата да ја напишам да ја прашаш?јас сум информирана за абортусот сигурно повеке од тебе,али тебе нешто те гребе па толку си за абортус?таква ли е твојата култура,да какаш после постови па да се правиш филозофка?јас си го кажав своето мислење никој не мора да ме послуша,а вие кои сте `за`абортус слободно подржувајте ги сите жени да абортираат,тоа е помал грев,зар не?толку од мене немам намера да се расправам со `филозофи`
...

Можеби ќе сакаш да не просветлиш малку со некои податоци и факти ?

До 91 првиот ден фетусот се вика ембрион.
Фетусот развива самоспознавање за себе во својот трет семестар. Тогаш и почнува да чуствува болка.
До трет месец ембрионот нема свест, нема спознание, а со тоа и се уште не е жив.
"мослам значи постојам„

Можеби ќе сакаш да не просветлиш малку со некои податоци и факти ?
Embryo: etwa am 22.Schwangerschaftstag beginnt der Herzschlag.
Ab der 8./9. Schwangerschaftswoche wird für das ungeborene Kind der Begriff Fetus verwendet. Es bilden sich Nervenzellen im Gehirn.
12. Woche: Der Fetus sieht aus wie ein 'Mini-Mensch'.Sichere Bestimmung des Geschlechts.

Ај ќе ти го преведам дека е на германски:
Некаде околу 22 ден почнува срцето да чука.
Околу 8/та недела се развиват нервните цели во мозокот(ако не знаеш да сметаш тоа се 60 дена)
12/та недела изгледа како мал човек(12 недели се 90 дена)и му се оформува полот.
Чекај имам уште еден ден да стигнам до твоите 91...

Јас немам ништо против нека се забрани абортусот, мене лично нема да ме погоди, ама највеќе ќе ги погоди тие што тука се тепаат за да се забрани, нека раѓаат деца, нека ги пуштаат по улици да питаат како циганчињана што питаат на секој семафор, нема проблем, што ќе си надробите тоа ќе со сркате сите, а дека ако се забрани абортусот луѓето нема да абортираат тоа мало морген. Тогаш ќе абортираат само тие што имаат пари и тоа не овде туку негде у соседниве земји Бугарија ли Србија ли не е важно.
Зошто судиш пред време?Нели не ви е тоа намерата.Ја сум строго против абортусот и за мене представува убиство (тоа го повторувам цели 130 и кусур страни)и како може мене тоа да ме снајде а тебе да те заобиколи?Од кај си ти сигурна дека се сите неспособни за гледање на дете?
И да така сум одгоена:Што ќе си надробам тоа ќе си сркам,ама надробеното не го фрлам в канта.

Igor108367:aplauz:
конечно некој да ме сфати што цело време дробам овде.
има некои разлики помеѓу ЛЕГАЛЕН (ДОЗВОЛЕН ЗАКОНСКИ) И НЕЛЕГАЛЕН АБОРТУС.
ЛЕГАЛЕН
Легалниот абортус е всушност со закон загарантирано право на жената да може да абортира во сигурни медицински услови со минимални шанси за смртен случај или инфекција опасна по живот.

НЕЛЕГАЛЕН
Нелегалниот абортус е со закон забранет абортус кој се изведува во диви несоодветни, нехигиенски услови(подруми, визби итн) често пати од нестручни лица кои немаат соодветна медицинска обука и обично стапките на смртност се високи.
Инфекциите се вообичаен резултат на нелегалниот абортус, сепса труење на целиот организам предизвикано од нестерилни инструменти.

ДОКОЛКУ СЕ ЗАБРАНИ ЛЕГАЛНИОТ АБОРТУС ЌЕ СИ ПОСТОИ САМО НЕЛЕГАЛНИОТ.

Темата си ја утнала,тука се збори дали се оправдува абортусот или не.Со факти за и против.

Embryo: etwa am 22.Schwangerschaftstag beginnt der Herzschlag.
Ab der 8./9. Schwangerschaftswoche wird für das ungeborene Kind der Begriff Fetus verwendet. Es bilden sich Nervenzellen im Gehirn.
12. Woche: Der Fetus sieht aus wie ein 'Mini-Mensch'.Sichere Bestimmung des Geschlechts.

Ај ќе ти го преведам дека е на германски:
Некаде околу 22 ден почнува срцето да чука.
Околу 8/та недела се развиват нервните цели во мозокот(ако не знаеш да сметаш тоа се 60 дена)
12/та недела изгледа како мал човек(12 недели се 90 дена)и му се оформува полот.
Чекај имам уште еден ден да стигнам до твоите 91...

Фетусот развива свеснот во третиот семестар од бременоста. Пред тоа не е свесно дека постои и не чуствува болка. Пред тоа функционира само како дел од мајката која го носи.
Баш затоа и е дозволен абортусот. Бидејќи секоја жена има право да одлучува што ќе се случи со нејзиното тело.

Фетусот развива свеснот во третиот семестар од бременоста. Пред тоа не е свесно дека постои и не чуствува болка. Пред тоа функционира само како дел од мајката која го носи.
Баш затоа и е дозволен абортусот. Бидејќи секоја жена има право да одлучува што ќе се случи со нејзиното тело.
:nenene:

As leading neuroscientist Michael Gazzaniga, a member of President Bush's Council on Bioethics, describes in his book The Ethical Brain, current neurology suggests that a fetus doesn't possess enough neural structure to harbor consciousness until about 26 weeks, when it first seems to react to pain. Before that, the fetal neural structure is about as sophisticated as that of a sea slug and its EEG as flat and unorganized as that of someone brain-dead.

http://www.cmda.org/AM/Template.cfm?Section=Home&CONTENTID=9030&TEMPLATE=/CM/ContentDisplay.cfm
http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Gazzaniga

Procitaj go dokumentot. Vidi sto izjavuvaat vrvnite doktori i istrazuvachite .

можела да го роди али не сакала да речеме...
зашто да биде забранет од 18 до 35? јас еве сега забременам на 19 зашто да не можам да го абортирам ако не го сакам?

мајка ми има абортирано на 26-27 од кога ме родила мене. И што ??? НИШТО... последици бла бла... еве имам помала сестра ...
глупаво е да неможеш да бираш
мсилам дека не си свесна колку одвратно звучи ова што си го пишала. БЕБЕТО не е брадавица, па да ја извадиш ако не ти пречи. А ти ако не си го сакала, нема што да го правиш.
Чудно пола од луѓево не сакаат да допрат кондом зашто бил лигав и одвратен, ама сите знаат се за во врска со абортусот и на сите им е префектно нормално да си абортираат ако не го сакаат бебето.
Мнг патетично

мсилам дека не си свесна колку одвратно звучи ова што си го пишала. БЕБЕТО не е брадавица, па да ја извадиш ако не ти пречи. А ти ако не си го сакала, нема што да го правиш.
Чудно пола од луѓево не сакаат да допрат кондом зашто бил лигав и одвратен, ама сите знаат се за во врска со абортусот и на сите им е префектно нормално да си абортираат ако не го сакаат бебето.
Мнг патетично
Е па знаеш некогаш има ситуации кога кондомот ќе пукне... сакам да ти кажам дека има такви малери се случува па и уште кога некои од тие малери се 16 години...шо очекуваш... Ако некои машки како поискусни и повозрасни особи знаат да користат правилно кондом,некои не! И ако и девојката е неискусна,шансите за таа да забремени се поголеми.А најчесто неискусните имаат 16,17... така ? :)))

Да ке го оправдам абортусот доколку прават дома проблеми,не го сакам бебето...и доколку бебето е во (незнам точно до кога е дозволено на запад да се праи абортус)_____таа недела(зборувам во име на женско).Тоа да можам да го оправдам ама не како во денешницава женските доагаат во 7 месец и абортираат.Е тоа е веке убиство.
:salut:

Е па знаеш некогаш има ситуации кога кондомот ќе пукне... сакам да ти кажам дека има такви малери се случува па и уште кога некои од тие малери се 16 години...шо очекуваш... Ако некои машки како поискусни и повозрасни особи знаат да користат правилно кондом,некои не! И ако и девојката е неискусна,шансите за таа да забремени се поголеми.А најчесто неискусните имаат 16,17... така ? :)))
се случува да пукне кондом стварно и тоа мнг почесто од што мислевИм се има случено на мнг луѓе ја што ги знам и тоа од x причини. Само треба да не паничиш, одиш у аптека бараш ден-потоа пилула (намалува шансата да забремениш за 80%) само треба да ти текне ова у првите 72 часа, а не кога ќе ти касни мензисот.

Мнг патетично

До 20 недела фетусот не се смета за личност бидејќи нема никаква интелегенција. До 20 (најоптимистички пресметки, најпррифатени 29 недели) недела функционира како најобичен орган од некоја жена и баш затоа и жената има право да го абортира бидејќи не убива дете туку остранува еден дел од нејзиното тело.
Можеби фетусот како расте така почнува да изгледа се повеќе како човек но вистината е дека не е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom